Gå til innhold

JimShorts

Medlemmer
  • Innlegg

    47
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av JimShorts

  1. Hei, trenger noen nye klær (Egentlig ny garderobe) til studiestart. Trenger i hovedsak nye jeans, kanskje et par chinos, skjorter (Vanskelig og finne noe som passer, 181 høy og 60 kg tung) og nye sko. Noen som kan komme med litt inspirasjon? Har ikke kjempestort budsjett så er åpen for butikker som h&m og Jack & Jones. Bor i Oslo.

    Zara har en del ålreite klær til en ok pris, i disse dager har de salg tror jeg. Modellene på websiden er tynne og høye, så jeg tror ikke du ville hatt problemer med å finne noe til skolestart der. De finnes på Karl Johans gate og i Bogstadveien

  2. Crabby-lommeboken min har gått i oppløsning, så nå er jeg på utkikk etter en ny en. Noen som kjenner til minimalistiske lommebøker i samme stil, men av bedre kvalitet, eller er det bare å gå tilbake til Exentrien? Ser at det er flere Kickstarter-prosjekter som utvikler minimalistiske lommebøker, men jeg gidder ikke å vente til oktober-november til jeg får en ny lommebok, gitt.

  3. * Hvor burde jeg dra?

     

    Dette er det vanskeligste spørsmålet å svare på fordi Europa er et veldig variert kontinent med mye forskjellig å by på. Hvilke interesser du har, budsjett og lengde kan også påvirke svaret ditt. Uansett, du er 18 år, og jeg regner med du kanskje ikke har så mye erfaring med å reise alene? Snakker du flere språk enn norsk og engelsk? Språkforståelsen i Europa er generelt veldig bra, men når du begynner å bevge deg ned mot Balkan så er det fordelaktig med noen fraser i de lokale språkene.

    Jeg har besøkt alle landene i Europa med unntak av Hviterussland, og personlig synes jeg at landene i Sentral- og Øst-Europa er de mest interessante. Uansett, for å komme med noen konkrete tips, så synes jeg at Kroatia, og da spesielt øyene Vis og Brac er verdt et besøk om du vil bade og slappe av i noen dager mens du spiser særdeles god mat og drikker vin/øl til en billig penge. Fra Split, en by som er en times tid unna byen Brac kommer du deg lett videre rundt i Europa. I Ungarn har du hovedstaden Budapest som er en veldig pen by, med mye å by på av kulturtilbud og historie. Balatonsjøen er fin om våren og sommeren, om enn noe travel. Du kjenner nok til Praha, siden "alle" har vært her, men om du ikke enda har fått besøk burde du absolutt vende snuten mot Tsjekkias hovedstad! Ikke bare er det en vakker by, men for nordmenn er Praha en vledig billig by, hvertfall utenfor gamletorget. Krakow er også en av disse europeiske byene med et fint torg, men en times tid utenfor Krakow finner du Auschwitz, og det er en spesiell opplevelse. Jeg vil også slå et slag for Tyskland, Østerrike og Sveits, og da spesielt Heidelberg, Freiburg, Zürich, Bern, Innsbruck og Wien. Dette er dyrere enn Polen og Ungarn, men om du tar turen hit befinner du deg i en veldig flott del av Europa som flere burde utforske. Zürich, Wien og Bern er storbyer, Heidelberg, Freiburg og Innsbruck er mindre byer, felles for alle er hyggelige folk, nærhet til natur, bra uteliv og utmerket mat og drikke.

    Utover dette så trives jeg veldig godt i Sarajevo, Banja Luka og Mostar som alle er i Bosnia, samt Beograd i Serbia, Skopje og Ohrid i Makedonia, Sozopol og Balchik i Bulgaria og Saranda og Tirana i Albania.

    I Nord- og Vest-Europa liker jeg godt Reykjavik, Tórshavn, Edinburgh, København, Leuven, Helsinki og Berlin. I sør burde du ta en kikk på Lisboa, Porto, Bilbao, Granada, Catania, Olbia, Palermo og Valletta.

    Så, hvor burde du dra? Veit ikke, du må bestemme selv, men håper at du har fått noen tips som er til nytte. Se på bilder, se hva som finnes av attraksjoner og tilbud, samt prisnivå.

    * Hvor stort burde budsjettet mitt være?

     

    Kommer an på hvor og når du reiser, hva du planlegger å bruke penger på, og hvilken standard du legger deg på.

    For eksempel brukte jeg ikke mer enn 9000 kr (dette inkluderer fly og bosted) på 2 uker i Bosnia og Kroatia, da bodde jeg i gjestehus og levde ganske billig men brukte mer på middager, men på en uke sør i Tyskland og i Sveits brukte jeg 6000.

    * Hvor lenge burde jeg være borte? (Dette er jo selvfølgelig opp til hva jeg selv vil, men dere skjønner greia).

    Hvor mange uker har du fri? Jeg elsker å reise, og er borte så lenge jeg kan. Uansett er vel 2-4 uker en vanlig backpacker-tid. Ikke besøk for mange steder om du har mindre tid. Husk at Norge er så nærme Europa at du lett kan besøke ila. en langhelg.

    * Hvilke steder burde jeg holde meg unna? * Burde jeg ha med meg noen?

     

    Tja, Oslo? :p Mine oppfatninger av hva som er trygt er kanskje forskjellig fra dine. Jeg har aldri følt meg utrygg ute på tur, selv når jeg har reist alene. Jeg følger disse reglene: vit hvor jeg er, vit hvor hotellet er, ha med reiseforsikring, ha med både bankkort og kredittkort, pakk pass, lommebok og telefon på trygge steder. For deg som er jente så er det ingen dum ide å gjemme lommeboken i BH-en, det gjør samboeren min. Jeg kan ikke si konkret hvilke steder du burde holde deg unna, alle større byer i Europa er relativt trygge om du har forholdsregler. Å ha med noen gir deg noen å dele erfaringer med, men samtidig må du også forholde deg til vedkommendes ønsker og behov. Jeg reiser med samboeren min når vi har ferie samtidig, men jeg tar flere turer alene ila. året, og det gjør hun også, fordi det å reise alene gir en stor frihet.

  4.  

    Øya Hvar i seg selv er ikke så ille, men Hvar By er et turistifisert høl ettter min mening. Vis er en øy som ligger et stykke lenger unna Split, men er mer autentisk, billigere og mindre stressende da tilsynelatende majoriteten av turister reiser som befinner seg i Split reiser til enten Hvar eller Brac på dagstyr. Det skal sies at du muligens må belage deg på en overnatting i Vis, da. Ellers har Split i seg selv mye å by på, det er vel den nest største byen i Kroatia. Å kikke rundt i Diokletians palass som også fungerer som gamlebyen er en selvsagt aktivitet, men jeg anbefaler også at dere tar dere en tur opp på Marjan som er byens grønne lunger. Dette er et "fjell" med trapper og tilrettelagte veier helt opp til toppen, og er et fint avbrekk fra turistmassene nede i byen og på stranda. Noe av det jeg likte best med Split var egentlig bare å gå rundt og se hva som fantes rundt gatehjørnet. Split har flere strender å by på, den mest sentrale er ikke mer enn 10 minutters gange fra busstasjonen, og busstasjonen ligger ganske midt i byen.

     

    Ser at "den ene øya" blir nevnt oppi her, regner med at Nettels snakker om Brac, og spesifikt landsbyen Bol. her finner du stranda Zlatni Rat som går som en spiss ut i Adriaterhavet. Stranda er fin nok den, men nå om dagen er den mildt sagt fylt til randen av soltørste turister. Langs promenaden på vei til Zlatni Rat fra Bol sentrum finnes det mange mindre strender som er mindre besøkt, og gjerne med mer dyreliv under overflaten. Billigere for solsenger er det også, om det har noe å si. Selv om Bol er en hyggelig landsby med et morsomt navn for oss nordmenn, er fergetiden mindre turistvennlige. Direktefergen fra Split går 16:30 om ettermiddagen, og fergen tilbake går kl 07 om morgenen, det er i all hovedsak en pendlerferge. Dere kan ta ferge fra Split til Supetar, denne går nestne hver time, og deretter buss fra Supetar til Bol, dette tar også en time.

     

    Byen Trogir er et steinkast unna og er en hyggelig liten by som er verdt et besøk etter min mening.

     

    Mitt viktigste tips er at dere ikke stresser for å skulle gjøre "alt" når dere først er på ferie der nede. Selv om det kan friste å besøke forskjellige øyer, kan reisetiden fort spise mye av dagen deres - og det er verdifull tid som kan brukes med dykkemaske, på sykkelsetet, oppe i fjellet eller på solsengen :)

     

    Fantastisk lesning! Både av deg, og de andre! Dette tar jeg selvsagt til etterretning! Tusen takk!

     

    Våre viktigste momenter er egentlig:

    - Strand (hører at det er mye steinstrender der nede)

    - Ikke neddynka i turister (selv om jeg skjønner at det er mye turister på denne tiden av året)

    - Du nevnte sykkel. Er det muligheter for å leie dette en plass.

    - Helst ikke altfor dyrt. Noen ganger er det jo noen "hidden gems" folk/dere vet om som mange andre kanskje ikke er helt klar over.

     

    Vi drar over dit uten å ha bestilt apartment eller hotell, siden vi ikke er sikre på hvor vi vil overnatte. Hva foreslår du/dere å overnatte første kvelden, evt. de 2 første dagene?

     

    Bare hyggelig!

    Det stemmer at det i all hovedsak er steinstrender i Kroatia, men i Split finner du sand på stranda Bačvice, noen minutters gange øst for bussterminalen. Ganske langgrunt her da. Herfra er det bare å gå videre om dere synes at det er for travelt, det er massevis av strender langs Split sin kystlinje, men det er vel bare Bačvice som har fin sand. Steinene på strendene i Kroatia er som regel små, og personlig synes jeg det er hakket bedre med steiner fordi a) steinene setter seg ikke fast på håndklær og andre personlige eiendeler og b) mangelen på sand i vannet gjør det gjerne litt klarere

     

    Ja, turister må man regne med overalt i Kroatia i sommermånedene. Man kan slippe unna turister om man leier seg en båt og finner seg en egen øy :)

     

    Det er flere steder å leie sykler i Split, blant annet hos Meridien Ten som holder til i sentrum http://www.meridien.hr/BiketoursrentalsandselfguidedtoursCroatia/BikeRentalsRentabike/pricelistbikesaccessoriesvans/tabid/167/language/en-US/Default.aspx .

    I Hvar By kan du henvende deg til Luka Rent, disse har også kontor i Split: http://www.lukarent.com/en/about-us/our-location/ . I Bol kan du leie sykler hos Big Blue som holder til like ved stranda Zlatni Rat: http://www.bigbluesport.com/ , samt en kiosk uten navn som er midt i byen.

     

    Vanskelig å skulle anbefale noen skjulte skatter langs den kroatiske kysten, det meste er nok oppdaget. Men som jeg nevnte, det går an å leie en båt og se hva som finnes av mindre øyer rundtomkring. Øyene som er nærmest Split har flere små bukter som det tilsynelatende er umulig å komme seg til uten båt. Båtleie koster vel en tusenlapp og opppover, avhengig av type. Har uansett inntrykk av at færre reiser til øya Vis enn Hvar og Brač, så dere kan jo lese litt om Vis og byen Komiza og se om det er noe av interesse: http://www.kroatiaperler.no/Komiza.php

     

    For en natt eller to, kan jeg anbefale Backpackers Hostel Split. De har flere steder i Split, men jeg bodde på hostellet i Kralja Zvonimira 17 som er 5 minutters gange unna båt/buss/togstasjonen, og like langt unna gamlebyen. Betalte vel 270 kr per natt for et privatrom, eget bad og dusj selvsagt, med tilgang til kjøkken, klesvask og det meste man skulle trenge.

  5. Øya Hvar i seg selv er ikke så ille, men Hvar By er et turistifisert høl ettter min mening. Vis er en øy som ligger et stykke lenger unna Split, men er mer autentisk, billigere og mindre stressende da tilsynelatende majoriteten av turister reiser som befinner seg i Split reiser til enten Hvar eller Brac på dagstyr. Det skal sies at du muligens må belage deg på en overnatting i Vis, da. Ellers har Split i seg selv mye å by på, det er vel den nest største byen i Kroatia. Å kikke rundt i Diokletians palass som også fungerer som gamlebyen er en selvsagt aktivitet, men jeg anbefaler også at dere tar dere en tur opp på Marjan som er byens grønne lunger. Dette er et "fjell" med trapper og tilrettelagte veier helt opp til toppen, og er et fint avbrekk fra turistmassene nede i byen og på stranda. Noe av det jeg likte best med Split var egentlig bare å gå rundt og se hva som fantes rundt gatehjørnet. Split har flere strender å by på, den mest sentrale er ikke mer enn 10 minutters gange fra busstasjonen, og busstasjonen ligger ganske midt i byen.

     

    Ser at "den ene øya" blir nevnt oppi her, regner med at Nettels snakker om Brac, og spesifikt landsbyen Bol. her finner du stranda Zlatni Rat som går som en spiss ut i Adriaterhavet. Stranda er fin nok den, men nå om dagen er den mildt sagt fylt til randen av soltørste turister. Langs promenaden på vei til Zlatni Rat fra Bol sentrum finnes det mange mindre strender som er mindre besøkt, og gjerne med mer dyreliv under overflaten. Billigere for solsenger er det også, om det har noe å si. Selv om Bol er en hyggelig landsby med et morsomt navn for oss nordmenn, er fergetiden mindre turistvennlige. Direktefergen fra Split går 16:30 om ettermiddagen, og fergen tilbake går kl 07 om morgenen, det er i all hovedsak en pendlerferge. Dere kan ta ferge fra Split til Supetar, denne går nestne hver time, og deretter buss fra Supetar til Bol, dette tar også en time.

     

    Byen Trogir er et steinkast unna og er en hyggelig liten by som er verdt et besøk etter min mening.

     

    Mitt viktigste tips er at dere ikke stresser for å skulle gjøre "alt" når dere først er på ferie der nede. Selv om det kan friste å besøke forskjellige øyer, kan reisetiden fort spise mye av dagen deres - og det er verdifull tid som kan brukes med dykkemaske, på sykkelsetet, oppe i fjellet eller på solsengen :)

    • Liker 1
  6. Noen som har erfaring med Ecoride sin Classic-modell? Det er den billigste av Ecoride sine modeller, og koster rundt 8500 kr noe som gjør at varsellampene blinker da man vet at Biltema og Clas sine elsykler kanskje ikke er det helt store, til tross for samme prisnivå. Samtidig får Ecoride sine modeller skryt i forskjellige medier, og de selger vel sykler av et helt annet kaliber enn Biltema. Uansett, jeg ahr inntrykk av at pris og kvalitet henger sammen i elsykkel-verdenen, og lurer dermed på om det er noen som i det hele tatt har praktisk erfaring med Classic-modellen, da det finnes lite annet om denne modellen annet enn det som er skrevet på Finn.no og ecoride sine sider.

     

    For ordens skyld, dette er ikke Ambassador-modellen. Syklene ser lite ut, men i Classic-modellen finner man kun det nødvendige av utstyr - dvs. hjul, batteri, motor, styre, sete og bremser.

  7. Det er liten sannsynlighet for at du får en bolig ene og alene fordi du søkte for 2-3 uker siden. For å i det hele tatt ha en sjanse er det vel anbefalt at man søker i mars-april, men selvsagt, det kan hende dere er heldige. Jeg kan ikke svare på om det er mindre sannsynlighet for å få bosted fordi kjæresten din ikke studerer. Om jeg var dere, hadde jeg lagt ut en annonse på Finn under "ønsker å leie"-kategorien, og aktivt søkt ut leiligheter på privatmarkedet i Oslo. Det er mange om beinet, og det er utleiers marked, så det gjelder å være frampå men samtidig kritisk til leiligheter dere evt. går på visning på.

×
×
  • Opprett ny...