Gå til innhold

Friluftskar

Medlemmer
  • Innlegg

    2 677
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Friluftskar

  1.  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    du sier jeg ikke har peiling og forteller meg ting jeg vet godt, som om dette var noe nytt for meg?

    Merkelig at du ikke kan ramse opp noe mer om våre skyteformer da, enn de to du har hentydet til. :) Tror du bør holde deg til ting du kan, for dine råd i tråden hjelper hverken TS, eller andre.  :)

     

    Selvfølgelig kan du IKKE skyte på en skytterbane, uten å være medlem, eller uten tillatelse! Det burde alle vite! Ærlig talt, jeg tror ikke du har våpen engang. :)

  2. TS. Tror du skal lese det jeg skrev, en gang til. Og se bort fra 2. avsnitt, det som er gjennomstreket. Det var feil og ikke beregnet på dine spørsmål. Men jeg lot det stå, hvis noen andre har plastplugger som må fjernes. 

     

    Tipsene som var i linken din, var ikke så gode, men de satte deg vel på rett spor. :) Det var en av kommentarene (Vegar?), som hadde en relativt bra. Men, dette med å "vri i, alle himmelrettninger", er tull.

     

    Det går enn å bruke annen redskap enn en spiss nebbtang også, med litt omtanke. (I krisetilffelle har jeg også benyttet en elektrikker tang, men kantet den litt). Syl er vet et av de minst egnede redskapene da. :) Ville heller brukt en vanlig flat skrutrekker og lagt "noe" (eks. en list, et bord, o.l.) for å bryte på, så det ikke blir unødig skade i overflaten på gipsplata. Litt skade gjør ikke så mye, bare å skjære vekk løst papir, blåse reint området og sparkle over.

     

    Men, "hastverk, er ofte lastverk". Og rett utstyr, er ofte halve jobben. :) De fleste med bolig, bil, m.m., trenger en nebbtang. Enten det er en som sitter på et mulitool redskap, som Leatherman, eller en egen tang. Bare å presse spissen på tanga litt inn i gipsen, klemme til og trekke ut. Da faller den to-delte skive av. Tar meg 2 -3 sek.

     

    Jeg har svart på, hva du skal bruke til å tette hullet. Og det får du både på plasttube og på boks.

  3.  

     

     

     

     

     

     

     

    jeg er ingen ekspert i hva slags skyteformer som finnes der ute,

     

    Ser at du har lite "peiling". Du vet jo lite og ingen ting, om våre skyteformer.

     

    Og en har ikke lov, til å skyte hvor det passer en selv! En må følge loven, eller kan en både miste våpen, få en klekkelig bot og andre straffereaksjoner. Så folk kan ikke "ta seg tilrette", på privat mark/skog, eller på skytebaner. En må ha tillatelse og området må tilfredstille krav i lov og forskrifter.

     

    Poenget er,, at det finnes mange skyteformer og det er noe for alle, hvis en sjekker. :)

     

    Det finnes også 500 meters baner, på Østlandet. Og jeg vet om en 800 m bane også, men den foreløpig ikke offisielt godkjent. (Og jeg vet om folk, som skyter på den dobbelte avstanden også ennå lengere. :)  ) Så det er en liten gruppe som benytter den, med tilatelse. Og det kommer et spennende på et anlegg, under planlegging på Hurum, der også langhold skal ivaretaes. 

  4.  

    En ting jeg kom på er å sette en vanlig nylonplugg inni hullet jeg skal sparkle (gjerne med en treflis inni) som jeg banker forsiktig litt lenger inn enn overflaten, så kan jeg sparkle over uten å være redd for at pluggen i mellomtiden forsvinner.

     

    Hvis veggen skal males, så sparkle hullet på vanlig måte, eller en hullfix. Ikke bruk plastplugg, eller rådene til noe av amatørene her på forumet. Men skal en tapesere med bl.a. strie, er det ikke så nøye hva du gjør med hullet. Men, jeg ville sparklet uansett.

     

    Det finnes nå så mange typer plugger til bruk i gips, at jeg har ikke oversikten. Og jeg vet heller ikke hvilke plastplugger du tenker på, det er vel 50 forskjellige typer på markedet.. Men en del av dem, har en liten form for skive på innsiden (inn i rommet), for å virke mot press fra baksiden. Den er formet som en stoppeskive og den ytre delen kan du skjære av med en linoliumskniv/Olfa-kniv (eller annen kniv). Da er det bare å dytte resten av pluggen inn i hullet. :)

     

    Editt: Sjekket ikke linken din, til "huleromsanker", som er alla Molly anker, før jeg kommenterte. Lar det stå, da noen andre kanskje har brukt plastplugger. 

     

    Følg beskrivelsen jeg gir til Akalla, tidligere i kveld. Skiven ryker lett der piggene er, så fest tangen på tvers av dem. Klem til og trekk til deg. Da deler skiven seg og ryker av.

  5. Du kan muligens få til å skru de ut, men da må du skru ut skruen samtidig som du setter trykk på skruen slik at du retter ut igjen ankeret.

     

    Dette kan du ikke. :)

     

    Den typen der, så skrur en først ut skruen. Så bruker en ei nebbtang (litt spiss tang) og klemmer sammen den todelte skiven som sitter på motsatt side (innsiden). De ryker lett av (ved sammenklemning). Da ser en kun det gjengede "røret", som går i mellom til baksiden og ankret. Da er det bare å dytte inn "røret" og en sitter igjen med et 5 mm hull. Denne type ankere, er av de beste og letteste å fjerne, hvis en vet hvordan. :)

  6.  

     

    langholdsskyting har aldri interessert meg særlig. min platform var 223, det var det jeg synes var gøy å bruke og inne i tett buskas på østlandet med lite egnede baner så fant jeg ikke langholdsskyting særlig aktuelt heller.

    Langtholdsskyting! Og din "platform"?  Bruke i tett buskrass? Tja.. har du lov til det da?

     

    Gjentar igjen. Det er flere her som ikke burde uttle seg, når det kommer til aktuelle og mulige skyteformer, som bedrives med rifle her i landet. Virker som det er noen som er mer på internett, enn i skyttermiljøet. :( Uten å ha telt opp, er det sikkert 12 - 15 forskjellige skyteformer. Og noen av dem er delt opp i klasser (div. typer våpen og hold), så det er en mengde forskjellig skyteformer her i landet.

     

    Virker som du KUN,  vet om et par skyteformer. Kan nevne at det finnes minst 2 forskjellige former for skyting der også 223 bir brukt. Ellers er mye forskjellig, avhengig av interesse og kanskje anlegg.

  7.  

    Lommekniv er lov å ha med på flyet, så hvorfor skal det være ulovlig på byen?

    Sikker på det? Min bestemor fikk beslaglagt en lommekniv med ca 2 cm blad på vei til Portugal. På det tidspunktet var hun 85 år og kniven måtte rett i søpla.

    I følge min eldre bror, har Dubious rett. Han har gått i mellom sikkerhetskontrollen, på Gardemon flere ganger i året, med en liten lommekniv. Tror de har en bladgrense på 5, eller 6 cm. Så, de følger ikke norsk lov.

     

    Han begynte å bære liten lommekniv, i godt voksen alder, etter å ha fått smaken på vin. :) Han var nok ca 50 - 55, da han begynet å bære kniv. Da en liten "sveitsisk" lommekniv, med et blad, øl-jekk og korketrekker. Men, jeg har varslet han om lovverket.

  8.  

     

    Det er tydeligvis ikke like lett for deg å vite noe om hvorvidt jeg beveger meg i skog og mark. Det gjør jeg faktisk, ofte steder hvor både mobil- og radiodekning er marginal, eller fraværende.

     

    Jeg planlegger deretter og det burde du også gjøre(tips, gå i høyden hvis du *må* sjekke mobilen).

     

    Her røper du deg. Marginal mobildekkning, da har du ikke vært langt borte fra sentrale strøk. :) Er det en, til to times gange fra bil/hytte/hus? :) Tviler på at du har så mange sammenhenende døgn, ute på fjellet, på turene dine. Og når du skriver at du planlegger deretter, røper du deg igjen. Du går nok helst der det er mobildekkning tenker jeg. :) Hele din tilnærming til problematikken, tyder på det.

     

    Jeg har gått i de dleste fjellområder her i Norge (sommer, som vinter), fra Hovden- og Haukelid området (Hardanger vidda) og oppover til Gjeilo området. Det meste av Hallingdal- og Valdres fjella, Dovre- og Ringebu fjella, oppover hele Østerdalen og en god del i Nord Norge og Finnmark (og en del i Sverige). Samt store deler av skogområdene i Syd Norge. Det jeg og andre friluftsfolk, samt jegere opplever, er ikke bare marginal mobildekkning. Men fraværende mobildekkning, de aller fleste steder, når en kommer en del mil unna bebyggelse og sentrale strøk! Samme på mine kanoturer rundt i Norge.

     

    Ja det finnes fjelltopper, hvor en kan finne dekkning. Men der bor det ingen :) og værmeldinger trenger en FØR en går ut.! :) Og de som går toppturer, er der kun en brøkdel av tiden, de befinner seg i terrenget. Også litt seint å sjekke været, etter at en er kommet på en fjelltopp. Toppturfolket er også en marginal gruppe, i forhold til alle andre som går i fjell og skog.

     

    Nå på høsten er det ca 150 tusen jegere som er rundt i naturen og mange av dem har camp, på steder det ikke er mobildekkning. (Men med brukbar, til marginal FM, dekkning). I tilegg kommer alle fottureister, både norske og utenlandske (m FM radio og mobil). I høstferien er det også innrykk av ti-tusener av familiefolk, som reiser til fjells. Og i andre ferier, som vinterferie og Påske, er det noen hundre tusen som er i fjellet. Har de opphold litt  utenfor hyttebyene og sentrale strøk, er mobildekkningen i beste fall marginal, men helst fraværende. Så fraværende, at det er ikke noe stor vits på prøve engang.  

     

    I tilegg til å være friluftsmann, er jeg også jeger, med stort kontaktnett til begge gruppene "over det ganske land" og nyere rapporter forteller det samme, angående mobil- og FM dekkning. De som har forsøkt seg med DAB, er ikke overrasket over, at det IKKE er dekkning!  

     

    Hvis kun fagfolk har lov til å diskutere temear, da ville det bli få til å diskutere. Men jeg (og mange med meg) har såpass med livserfaring, at vi ser litt forskjell på, markedsføring (les: skryt og delvis usannheter) av et produkt og hva som oppleves i virkeligheten. Da hjelper det ikke med all verdens kunskap om en teknologi, når praksis viser at det er feil!  Samme med de løgnaktige dekkningskartene, de dekker i praksis  lite av landarealet her i Norge. Men, det har vel aldri vært meningen heller. Utbyggingen er ment å dekke de områder der det bor mye folk, samt de større hovedveiene og ikke ute i naturen. 

     

    Og det er dette mange med meg, ikke liker. Det er ti-tusener som er avhengig av værmeldinger, for å ferdes i naturen og ennå flere som ikke vil ha trygghet i å få nationale nødmeldinger, via radio, eller pr. nett. Og det er nok dette, som gjør at 3/4 av den norske befolkning er motstandere av utfasing av FM båndet nå. FM båndet kan beholdes og så kan DAB få resten av frekvensene.

    • Liker 1
  9. Det som er sikkert er at det blir mange steder i landet det blir stille når FM-nettet slås av, og mange stille hytter rundt om kring i feriene.

     

    Hadde de iallefall stått på kravet om at DAB skulle ha samme arealdekning, og ikke la utbyggerne diktere at befolkningsdekning er bra nok, så hadde dette tatt mye lengere tid og vært en bedre løsning.

     

    Jeg opplever stadig når jeg kjører langs noen av de mest trafikkerte veier at DAB faller helt ut der jeg før iallefall hadde en skurrete FM-radio til selskap, og dette er nødt til å få følger for hvor mange som hører på radio.

    Ennå værre er det at der jeg bor, er DAB  ferdig utbyggd. (Og det sentralt like utenfor Drammen). Og naboen som har kjøpt 2 forskjellige DAB radioer, må ut av huset for å få dekkning. Dekkningsgrad er nok så, som så, også i sentrale strøk. Hva med utkantene og i skog og fjell? Kan også fortelle om den samme naboen, har gode signaler på sin gamle FM  radio inne. Så, det er den som blir brukt.

    • Liker 2
  10. Flertallet i norge har ikke kunnskapen som kreves for å ha en informert mening om dette, ikke du heller så vidt jeg kan se. Det fører dessverre til facebook-grupper hvor man kan fore hverandre med oppgulp uten noen forankring i virkeligheten.

    Riktig - at jeg ikke har den teknologiske kunnskapen. Men jeg har noen annet, som tydeligvis ikke du har. :) Og det er at jeg og noen hundre tusener av andre, ferdes i fjell og skog, med marginal FM dekning i dag og ofte uten mobildekning. Da DAB får dåligere dekning i fjell og skog, enn dagens FM, sier det seg selv, at DAB  blir en tragedie. DAB er også lettere å "slå ut" av en potensiell agressor.

     

    Så det eneste dere har å fare med, er mulighet for bedre musikk i befolkede områder. Skal DET gå på bekostning av sikkerhet? Og det kan hende, at flere enn meg har hørt "utbygger" av nettet, stå frem og innrømme at dekningen i fjell og skog blir dåligere. Så, hvem skal vi høre på. Noen teknofriker her, som aldri har vært utenfor befolkede områder?

     

    Jeg kommer ikke til å kjøpe DAB, jeg har allerede bedre musikk både hjemme og i bilen, enn noen radio kan gi meg. At jeg også en dag må skrote 6 stk reisradioer i forskjellige størrelser, en radio hjemme og en i bilen (tilsammen 8 stk), betyr  lite mot sikkerhet for liv og helse.

    • Liker 1
  11.  

     

     

    FM er et tilbakelagt stadium, og ingen av oss feller noen tårer over de som må kjøpe en ekstra antenne til bilen for å høre på radio mp3.

     

    Tja.... flertallet i Norge, ønsker ikke å legge ned FM. Så, du tar nok feil! Det vli bli mange, som feller tårer den dagen FM fases ut.

     

    Folk flest har vel div. andre platformer, som de kan høre musikk på. Og du (og likesinnede) gir tydligvis blaffen i, om dere setter både National sikkerhet og ti-tusener av andres sikkerhet i fare, hvis FM fases ut nå. Tragisk at det finnes noen prosent av befolkningen som er så sneversynte at de vil koble ut FM, før vi har noe annet som ivaretar alle og noe annet enn musikk i befolkede områder.

  12.  

     

      

     

    Alt dette er vel og gode tilbakemeldinger, men vi kommer da egentlig bare tilbake til utgangspunktet til innlegget mitt - hvordan grave en god nok drenskum (er det det det heter, forresten?)? Jeg lurer egentlig på alt her, fra det helt banale som går på hvilke verktøy man faktisk må bruke (må man herje med noe som går på fossile energikilder, f.eks. eller kan man gjøre dette med manual labor?).

     

    Kjør debatt rundt dét istedenfor! :)

     

    Debatt om drenskum gidder ikke jeg, da det blir tullete i denne situasjonen. Jeg er ikke her for å diskutere mest mulig. Det får andre ta seg av.

  13.  

     

     

    Problemet er at det er ingen entreprenører som vil ta ansvaret for dette i etterkant, siden det er et område som er veldig plaget med vann og som tidligere har hatt vannskade i kjeller.

     

    Jeg vet ikke hvor du bor og tilgangen på seriøse maskinentreprenører, eller rådgivende ing. Tror du bør kontakte et rådgivende ingeniør firma, som kan bistå. At dette kanskje er mer komplekst enn du tidligere ga utrykk for, er litt synd. Viktig med korrekt info.

     

    I spesielle tilfeller, er det ingen som kan garrantere noe annet ,enn mindre fukt og vannintrenging, uten betydelige kostnader. 

     

    Men er det mulig å grave ned til underkant  (helt litt under) av såle/ringmur og med fall på drensledning, så er normalt ikke noe problem å fjerne vann og vanntrykk. De mest problematiske prosjektene har fjellet så høyt at dette er umulig og da blir det litt mer komplekst. Og står såle/ringmur også på fjell, er dette vanskelig. Men ikke mer, enn at det er mulig å fjerne det aller meste av vannet, med rett metode. Dette er mye lettere å finne ut av på stedet, for en kompetant person, enn her på nettet.  

  14.  

     

     

    For litt voksenopplæring anbefaler jeg å kjøpe byggdetalj 514.221 Utvendig fuktsikring av bygninger fra Byggforsk. Det er på 8 sider og koster det samme som en roman, men det er nyttig lesning.

     

    Kommenterer ditt første avsnitt. Du gir anbefaling til et datablad, som beskriver fuktsikring ved nybygging. Det viser vistnok til en drenskum, eller lite av problemene ved eksisterende bolig. Det hadde nok vært bedre å anbefale NBI 727.121.

     

    Ditt andre avsnitt er bra. Slike opplysninger er nyttige, hvis det er vanskelige forhold. Også forslaget om grøften er bra. dette er også et av temane i 727.121. Har erfaring fra flere slike og andre løsninger.

  15. Dersom soverommet ikke har noen vegg eller dør som skiller den fra stuen; Vil ikke dette bety at soverommet og stuen betraktes som ett rom, og at Soverom og Stue betraktes som 2 ulike rom dersom det er en dør eller vegg som skiller Soverommet fra Stuen?

    I denne forbindelse er rom, et oppholdsrom. Gennerelt så er "oppholdsrom" (for varig opphold), alle; stuer, soverom og kjøkken. Men i gitte tilfeller kan også andre rom som brukes regelmessig og tilfredstiller kravene (eks. til soverom) også betraktes som oppholdsrom. Eks., et hjemmekontor, o.l., som brukes regelmessig. Alle "nye" oppholdsrom må tilfredstille spesifikke krav i TEK., bl.a. dagslyskrav, minste volum (15 m3), m.m. Men hus som har "gammel" godkjenning, har ikke de spesifikke kravene som er nevnt i TEK.

     

    Har besvart dine siste spørsmål, i det jeg har skrevet over. Så til soverom/stue, med åpning. Hvis det ikke er noen vegg, eller en stor åpning, mellom stue og sovrom, bør det betraktes som et rom. Spessielt hvis det er bygget slik. Sjekk godkjente plantegninger. Hadde vært bedre om du var litt mer pressis her. Er det dør, stor åpning, eller ingen vegg? 

  16. Dette dere diskuterer her, blir uvesentlig i forhold til både national sikkerhet (lytt på radio) og sikkerhet for de som ti-tusener som ferdes i norske fjell og skoger (værmeldinger, m.m.). Samme gjelder mange som bor i utkantstrøk. Og uten Dab dekning og mobildekkning, blir utfasing av FM, en tragedie for mange.

     

    La oss få beholde FM, til det kommer noe som gir bedre dekkning, i norskt landareal enn dagens FM.

    • Liker 1
  17. TS. Uansett hva slags feil (eller elde) som er oppstått utvendig og som forårsaket skader i din lelighet, så er dette eiers problem. Om eier kan videreføre dette er uvesentlig.

     

    Kan ikke skaden belastes entreprenøren, som satte opp bygget. Så blir dette å betraket som vedlikehold og det er må eier ta på sin kappe.

     

    Men uansett så skal du gå "tjenesteveg" og det er til den du har kontrakt med og det er vel boligbyggerlaget! Så er det deres problem, å ordne opp. Både rep./utbedring av alle nødvendige skader, i din lelighet og utvasking!

       

  18. Sant nok. Får høre med styreleder. Takk for svar!

     

    Ellers registrerer jeg at arbeiderne bruker boligen min som oppholdssted (bruker toalett/bad, bestikk, glass og fat) uten at dette er avtalt. Hvor vanlig er dette? 

    Det er både ulovlig og uvanlig, at arbeiderene "tar seg til rette" uten tilatelse. Men det forhindrer nok ikke at enkelte gjør det.

     

    Har entreprsnøren ansatte, skal slikt som fasilitet for å vaske seg, skifte og spise, samt wc mulighet, inngå i lovpålagt HMS-plan. Dette kan være diskusjonstema, under kontraksforhandlinger. Stiller Tiltakshaver med tilfredstillende fasiliteter for lovpålagte fasiliteter, vil kostnader til leie av brakke og wc-vogn utgå i et Tilbud, eller som her ved regningsarbeider. Men her er det nok et forsikringsselskap som er ansvarlig, så.....

     

    Å bruke leligheten fritt, uten at dette er avtalt med deg, er ganske drøyt! Hadde det vært arbeider KUN i din lelighet, er det mer naturlig at de bruker wc, men fortrinnsvis etter avtale. Samme med spiseplass. Men å bruke bestikk, kopper og kar, er ennå drøyere. Den gang jeg drev ute hos folk hadde jeg/vi alltid med ferdig niste og thermos, eller drikke på flaske. Da trengte vi kun en sitteplass. Men jeg har registrert at sunn, enkel niste, ikke bra nok lenger og da blir det mer griseri.

     

    Men dette burde du "slått ned på" med en gang. Nå er det vel litt seint. Kanskje et moment ovenfor boligbyggerlaget, om noe kompensasjon, utover nedvask av leilighet. 

    • Liker 2
  19. Takk for svar! Problemet her er at skadene er konstruktsjonsfeil +dårlig håndverk, og det blir nok ikke forsikringssak av dette. 

     

    Ellers har jeg ikke et så veldig bra forhold til styreleder ettersom jeg har vært ganske på i 1 1/2 år for å få utbedret skaden, som nå viste seg å være mye større enn antatt.

    Det er uansett en forsikringssak! Men mellom forsikringsselskapet til eier og entreprenøren (el. dennes forsikringsselskap)!

     

    Hvis det ikke nytter å prate med borettslaget, får du gå til advokat.

  20. Joda, sparkle skal jeg selvsagt gjøre, men dette er jo såpass store hull (ca. 5-10mm tror jeg) at da vil sparkelet bare synke igjennom. Hva gjør fagfolk med slikt?

    Tec7; er ikke det en slags superlim?

    Ta bilde av veggen og de pluggene som skaper bry og legg det ut her. De færreste gipsankere etterlater seg mer enn ca.. 5mm hull, hvis de blir riktig fjernet. (men det er kommet et virvar av forskjellige plugger/ankere de siste årene) Da kan du bruke sandsparkel, i hullet etterpå. Når det er tørket, kan du sparkle over med vanlig finsparkel. Dette er å få kjøpt ferdigblandet, båre i plasttuber og bokser.

     

    Ellers ser det er mye rare forslag her. Noen ok, andre forkastelig.

  21. Hei, godtfolk!

     

    Jeg bor i et borettslag og har fått vannskade og sopp. Lekkasjen kommer fra tak og dårlig håndverk. Jeg bor i toppetasjen.

     

    Da skaden skulle utbedres ble det oppdaget store sopp- og fuktskader i ytterkledningen på borettslaget. Det gjør at alt ute må skiftes, pluss deler av en gipsvegg inne hos meg må skiftes. 

     

    Nå er det slik at arbeiderne har brukt min leilighet som "base" under reparasjonene på hele borettslaget frem til nå (3 uker), og det er mildt sagt grisete. Byggeleder ringte og lurte på om vi ville ha utvask, men at vi måtte betale dette selv. 

    Er dette rimelig??

    Det er borettslaget som eier bygget og er ansvarlig for hele byggningskonstruksjonen og skader som påføres din leilighet. Men de er nok forsikret og da er det en forsikringssak, mellom borettslaget og forsikringsselskapet. Du skal ikke ha noen utgifter til rengjøring, det bør inngå i forsikringen. Hvis ikke, bør eier (borettslaget) betale.

     

    Prat med borettslaget, de bør ta ansvar her.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...