Gå til innhold

diamondbadger

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av diamondbadger

  1. Enhetsregisteret tildeler alle innkommende enheter et midlertidig organisasjonnummer når meldinger kommer inn. Dette gjøres pga. at det er lettere å holde orden på en sak hvis man bruker organisasjonsnummer som referanse. Hvis meldingen godkjennes vil det midlertidige organisasjonsnummeret gjøres om til et "skikkelig" et.

     

    Det nummeret som oppgis i nektingsbrevene er med andre ord gitt med hensyn til enklere identifisering av selve saken ved senere henvendelser eller nye meldinger fra samme enhet. Nummeret i nektingsbrevet vil selvfølgelig ikke være anvendelig til noe annet enn det, og jeg stiller meg sterkt tvilende til om Norid ikke tar seg bryet med å sjekke det.

  2. Det er viktig å påpeke at Kaupthing Bank sin filial i Norge ikke har gått konkurs. Den er satt under offentlig administrasjon. Effekten er lik på noen måter, men det er ikke helt korrekt å dra en direkte parallell.

     

    Finansdepartementet/Staten har garantert for alle innskuddene under en viss sum, men som "gjenytelse" for dette har de tatt kontroll over "...alle bankens eiendeler og forplikelser i Norge".

     

    Jeg skal ikke si for sikkert hvordan dette forholder seg til evt. kredittkortgjeld, men det høres rimelig ut at det i realiteten er staten som er eier av Kaupthings tidligere krav. Nå har ingen bank blitt satt under administrasjon siden 1990, så jeg tror ikke noen helt vet hvordan dette vil gjennomføres i forhold til inndriving av krav som staten har overtatt. Sett hen til de problemene en plutselig inndrivelse av krav vil medføre, og de få, om noen, fordelene en vil oppnå med det, mener jeg det er tvilsomt at måten gjelden nedbetales på endrer seg.

  3. Selve registreringen i Foretaksregistert koster som du påpeker kr 2000 hvis det gjøres elektronisk via altinn. Ellers er det ingen øvrige utgifter ved selve registreringen. Det er ihvertfall det eneste jeg kommer på av obligatoriske utgifter. Jeg kan tenke meg at i mange tilfeller kommer det utgifter til advokat eller juridisk og selskapsrettlig rådgivning ellers, men dette vil jo selvfølgelig være opp til dere. Kan ikke heller se at det burde være nødvendig i deres tilfelle.

     

    For øvrig finner du en grei oversikt over gebyrene ellers på Brønnøysundregistrenes hjemmeside.

     

    Jeg vil også oppfordre dere til å bruke et standardoppsett for selskapsavtalen, slik at alle selskapslovens krav til denne oppfylles. Slik unngår dere at meldingen vil nektes i første omgang pga. feil i vedleggene.

     

    Sist men ikke minst vil jeg også oppfordre dere til å velge foretaksnavn med omhu. Hvis dere blir nødt til å endre dette senere, vil slik endring medføre gebyr.

  4. Ja, fra det øyeblikket du fyller 18 år så kan du stå som styre- (eller vara-)medlem.

     

    Det er mulig at jeg misforstår noe her, men hvis planen er at foretaket skal ha Ansvarlig Selskap (ANS) som organisasjonsform, så kan du heller ikke stå som deltaker (eier) i dette selskapet så lenge du er under 18 år. Bakgrunnen for dette er i stor grad det samme som for at du ikke kan være styremedlem.

  5. Hvis du er under 18 år, vil du ikke kunne stå registrert som verken styremedlem eller varamedlem. Melding om registrering av foretak med deg i en av disse rollene vil bli nektet inntil forholdet er rettet.

     

    Tør jeg spørre hvilken organisasjonsform dere har tenkt på (aksje- eller et ansvarlig selskap, eller muligens et utenlands selskap med norsk avdeling (NUF)) ?

  6. Jeg kan ihvertfall svare på det første spørsmålet. Foretaksregistert (og Enhetsregisteret for den sakens skyld) vil nekte en melding hvis et at styremedlemmene er under 18 år. Dette har sin basis i det ansvaret som kan ligge i styreverv for mange organisasjonsformer. (Eneste praktiske unntak fra 18 års regelen for styremedlemmer er for foreninger, og har sin årsak i at det her ikke er noe lovfestet ansvar forbundet med styrevervet).

  7. I forhold til registrering i Enhetsregisteret i Brønnøysund kan jeg ihvertfall komme med følgende:

     

    Lag og foreninger har ikke noen plikt til å registrere seg i Enhetsregistert. Hvis de ønsker det så har de likevel en rett til å registreres. I de aller fleste tilfellene er en slik registrering ønskelig, da det er eneste muligheten til å få et organisasjonsnummer.

     

    Mange, om ikke alle, banker, butikker og andre som en forening forholder seg til, krever at foreninger har organisasjonsnummer for at opprette et kundeforhold. Således er registrering i Enhetsregistert på mange måter nødvendig selv om den ikke er noe krav om det i lov.

     

    For registrering må dere sende inn en "samordnet registermelding", som du blant annet finner her. For foreninger er det et minimumskrav at dere har et navn, og at det registreres en kontaktperson. Det er muligens et krav om adresse for foreningen også, som ivhertfall kan være en c/o-adresse, men det kan jeg eventuelt sjekke opp. Hvis dere skal ha et styre må dette også fylles ut i blanketten, og til slutt må den også signeres av vedkommende som skal være kontaktperson og eventuelle styremedlemmer.

     

    I tillegg til meldingen må det ved førstegangsregistrering vedlegges stiftelsesdokument for foreningen (et forslag til slik finner du hos bedin.no), samt protokoll fra generalforsamling som viser valg av eventuelle styremedlemmer. Sist, men ikke minst, må det også vedlegges vedtekter for foreningen. I forhold til vedtektende bør dere om mulig finne en mal for disse, da det stilles en del krav til hvilket innhold som godtas når dere vil registreres som en forening. Kanskje dere kan høre med andre paintballklubber?

×
×
  • Opprett ny...