Gå til innhold

Ad

Medlemmer
  • Innlegg

    226
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ad

  1. Gratulerer, hva innebærer eksamen i kirurgi?

     

    Hjertetransplantasjon .

     

    Neida :) I Oslo varer den i 2 timer. Man får en pasient som man skal ta opp sykehistorie på og gjøre en klinisk undersøkelse. Deretter får man spørsmål om funn, tiltak, diagnose osv, for så å få diverse spørsmål fra andre emner i kirurgifaget.

  2. Et lite gledesutbrudd:

     

    Husker så godt da jeg satt og leste denne tråden for litt over tre år siden og drømte om å komme inn på medisinstudiet i Norge. Så skrev Scapula at han/hun hadde bestått eksamen i 6. semester og var halvveis i studiet. Jeg syntes hun var så utrolig heldig og det virket helt fjernt og veldig langt inn i fremtiden. I dag hadde jeg klinisk eksamen i kirurgi og kan si at jeg er 50% lege :) Herlig følelse å være halvveis!

     

    Måtte bare få det ut :):w00t:

    • Liker 5
  3. Høres sikkert veldig dumt ut, men er det "populære gjenger" på medisinstudiet i Oslo? Altså noe lignende det var på ungdomskolen. Har egentlig ikke hørt om noe slikt på et univestitet før, men snakket med en jente som faktisk omtalte seg selv som en del av den populære gjengen. var forresten høst 2010 kullet og blant de som startet på medisin rett etter vgs.
    Jeg går på H09, startet også rett etter vgs. På kullet mitt er det så og si bare hyggelige folk og tror alle kommer godt overens. Det blir selvfølgelig dannet vennegjenger, man henger mer sammen med enkelte enn man gjør med andre, men det er langt ifra en populæritets-rangering. Vi har mye undervisning i smågrupper og disse rokkeres på ved hvert semester, så man blir veldig blandet og greit kjent med mange. Dessuten er det en del sosialt som skjer utenom studiet. Tror ikke du skal være bekymret for det. Vi er tross alt voksne. Ikke noe drama :)
    Takk, skal ikke studere medisin selv. Men ble misunnelig når du beskrev det sosiale miljøet. For min erfaring er at man ikke blir kjent med folk selv om man har deler av undervisningen i mindre grupper. For man er jo stille under undervisningen og man prater ikke så mye med de nye menneskene i pausen. Og det er ikke sånn at man tar lunch sammen. Egentlig litt rart, for man studiet gjør jo at man får ganske mye til felles. Alder eller livssituasjon har rimelig lite å si,. Det som har fungert sosialt er medlemskap i diverse studentforeninger, Og når foreleseren deler oss i veldig små grupper, kanskje tre personer og vi skal levere inn et prosjekt sammen.. Dette ble veldig avsporing, men nå lurer jeg på hvordan dere får til det sosiale miljøet.

     

    Man sitter ikke stille under smågruppeundervisningen, som består av 7-8 studenter. Det er lagt opp slik Ethele skriver, at man diskuterer seg imellom og kommer frem til løsninger. Underviseren skal være mest mulig passiv under PBL. Dessuten tar vi ofte lunsj sammen, da man f.eks har pause mellom to smågruppeundervisninger eller skal samme vei til forelesning etterpå. Det faller rett og slett bare naturlig. Medisinstudiet har mye mer obligatorisk undervisning enn mange andre studier, derfor omgås vi våre medstudenter mye mer. Vi går sammen i 6 år og blir dermed godt kjent. Kanskje i motsetning til studier der man sitter stille på forelesninger et par ganger i uken og resten sv tiden stille på lesesalen eller hjemme. Studentforeninger er også som du skriver en flott mulighet til å bli kjent med folk, særlig på tvers av semestrene. Det finnes alt fra orkester og kor til akuttmedisinske studentforeninger og idrettsforeninger. Vi tilbringer mye tid sammen, så medisinstudiet er etter min mening veldig sosialt, om man vil eller ikke :) Det er også et praktisk studium med mange kurs og mye kollokvier der vi øver praktiske ferdigheter på hverandre. Det sier seg selv at man da blir greit kjent :)

  4. Høres sikkert veldig dumt ut, men er det "populære gjenger" på medisinstudiet i Oslo? Altså noe lignende det var på ungdomskolen. Har egentlig ikke hørt om noe slikt på et univestitet før, men snakket med en jente som faktisk omtalte seg selv som en del av den populære gjengen. var forresten høst 2010 kullet og blant de som startet på medisin rett etter vgs.

    Jeg går på H09, startet også rett etter vgs. På kullet mitt er det så og si bare hyggelige folk og tror alle kommer godt overens. Det blir selvfølgelig dannet vennegjenger, man henger mer sammen med enkelte enn man gjør med andre, men det er langt ifra en populæritets-rangering. Vi har mye undervisning i smågrupper og disse rokkeres på ved hvert semester, så man blir veldig blandet og greit kjent med mange. Dessuten er det en del sosialt som skjer utenom studiet. Tror ikke du skal være bekymret for det. Vi er tross alt voksne. Ikke noe drama :)

  5. Hengende et år etter? I forhold til hva?

     

    I forhold til "normal" progresjon? Hvis du vet at lege er det rette yrket og er i situasjonen beskrevet over, kan du da være ferdig med studiet i en alder av 25 år i stedet for 26. Skjønte egentlig ikke helt spørsmålet.

     

     

    Greit nok at det alltid er noen som stryker og rykker ned, men det er det jo også fra kullet over. Så selv om fem stykker stryker på første året og må gå om igjen, er det alltid noen som stryker på andreåret og må det dét om igjen, og dermed tar opp plassen til de fem som rykket ned.. I fjor var det flere tannleger som ikke fikk begynne rett på andre året medisin, og som da måtte ta et år permisjon.

     

    Selvfølgelig, det er jo skrevet flere ganger at dette er noe man må ha i bakhodet. Vi er eksempelvis litt over 90 stk på kullet som i utgangspunktet har ca. 100 plasser. Har aldri vært et problem for folk som kommer fra perm og slikt å få plass.

    Det vil som du skriver alltid komme til nye, men frafallet blir ofte litt større enn de nytilkomne, for det er alltid noen som slutter, særlig i de tidligere semestrene, ikke bare dumper eller tar perm.

    Og hvorfor måtte de ta et år permisjon? Hvis du snakker om Oslo så søkes det jo for et halvår av gangen? Er du så uheldig å ikke få plass på kullet, så venter du bare et halvt år på neste kull.

  6. Broren min ser ut til å ha gode nok karakterer for å komme inn på tannlege i oslo, men han ønsker helst å studere medisin. Hørte at det gikk an å ta førsteåret på tannlege og få det godkjent om man kom inn på medisin neste år(ta opp noen fag i mellomtiden). Går det an? Og er undervisningen lagt opp slik at medisin og odontologistudentene er segregert, eller er det mulig å studere sammen med medisinstudentene(seminarundervisningen)?

    Det er mye "hvisomatte dersomatte" om man søker seg inn på odontologi med bastante planer om å fortsette på medisin fra og med 2. året. Ikke en løsning jeg ville valgt, om det hadde vært en aktuell problemstilling. Om man har gått førsteåret på tannlege får man det innpasset og kan i teorien rykke rett opp i 2. klasse, men det avhenger både av at det er ledige plasser og av at man faktisk får en av de plassene. I tillegg må man jo uansett komme inn via Samordna Opptak, så da ville jeg heller brukt det året på å ha fullt fokus på å samle poeng, jobbe eller noe annet.

     

    For de som måtte være i tvil - jeg sikter ikke til dere to over her - så er det altså IKKE mulig å bare gå rett fra odontologi til medisin uten videre; man må legge inn en ordinær søknad på Samordna Opptak, komme inn med de grensene som er der, søke om innpassing hos universitetet, og krysse fingrene for at man får rykke opp til 2. året også.

     

    Vi har noen tannleger på kullet mitt som har gått over på medisin etter å ha fått plass gjennom samordna opptak. Det har ikke vært noe problem å få plass på kullet i deres tilfelle. Det er alltid noen som tar permisjon, noen som stryker på eksamen og rykker ned slik at det blir ledige plasser. Men for all del, man må være forberedt på at det plutselig ikke er plass. Siste mulighet til å bytte over er vel etter 3. semester.

    Jeg synes det er en smart løsning. Ingen vits i å kaste bort et helt år på å jobbe og ta opp fag, og dermed bli hengende ett år etter.

  7. Hvordan synes dere det akuttmedisinske undervisningstilbudet er ved deres studiesteder? Selv er jeg i Tromsø og temmelig fornøyd, men det er alltids forbedringspotensial! Legger ved denne cheesy videoen med bl.a. Mads Gilbert og masse heismusikk for de som er interessert!

     

    I Trondheim er det helt forferdelig, men vi er en del ildsjeler som jobber med saken. Førstehjelpsuka deres misunnes, for å si det sånn;-)

     

    I Oslo har jeg inntrykk av at det er enda mer forferdelig enn i Trondheim. Vi har bare én dag til disposisjon i 1. semester. Dog er vi noen ildsjeler som jobber med saken her også, og jeg har inntrykk av at det kommer til å ta seg opp betraktelig de nærmeste årene. Vi mangler bla. en Gilbert i Oslo :)

  8. Jeg kjøpte også Master Classic II fordi det kun hadde én membran, ........ooog fordi man kunne velge en fin, himmelblå farge som du ikke fikk på de andre :wee:

    Uansett så skulle jeg ønske jeg hadde kjøpt det beste, for du kommer til å bruke det samme stetoskopet hver dag i laaang tid fremover, og da kan man like godt gjøre en god investering. Man vil vel høre litt bedre med det beste stetoskopet? Men mulig det bare er ønsketenkning fra en student som ikke alltid hører den diastoliske bilyden hun burde ha hørt før noen forteller at den faktisk er der :)

  9. Det er nesten artig å se hvor liten selvinnsikt enkelte har og samtidig snakker om at folk som ikke egner seg kommer inn på medisinstudiet i Norge grunnet systemet. Det er alltid læreren sin feil om man får en dårlig karakter, sensor sin feil om man stryker på eksamen osv. TheNarsissist sin forklaring er at man må rævslikke for å få en 6'er? Har du tenkt på at det muligens bare er deg som må jobbe litt hardere?

    • Liker 5
  10. Er det sant at man kan starte Ernæringsfysiologi eller Odontologi, - gå første året der, for så å søke gjennom samordna opptak, og komme inn på medisin på 2. året? Det er min plan B til høsten.

    I Oslo er det hvertfall slik. En del på kullet mitt som har gjort det. Det forutsetter at det er plass på medisinkullet, men pleier å gå greit.

  11. Jeg ville valgt det øverste. Du vil antagelig ha det samme stetoskopet i årevis fremover, da er noen hundrelapper ekstra for kardiologistetoskopet en god investering. Jeg kjøpte et som ligger på nivå mellom disse to, og skulle ønske jeg hadde kjøpt det øverste. Hvilket universitet studerer du på? I Oslo får vi hvertfall et pakketilbud for hele kullet som inkluderer stetoskop, reflekshammer og pennelykt. Pleier å være et greit tilbud.

  12. 4 ukers jobb i desember? På NTNU varer eksamensperioden vår til 21. desember for alle realfagsstudier og tekniske studier, og jeg har selv hatt eksamen 21. desember to år på rad (dvs. skal ha 21. desember i år). Det er mulig at på UiO varer eksamensperioden for andre enn medisinstudenter, men at man har tid til 4 ukers jobb eller lignende tviler jeg sterkt på.

     

    I Oslo har vi som regel eksamen etter jul og samvittigheten sender mange til bøkene.

    21. desember hadde vært drømmen :)

    • Liker 1
  13.  

    Jeg har ikke forstått hele debatten her, men jeg endte opp med omtrent 450k i studielån etter studiet. Da inkl. 2 år med studier før medisinstudiet. Jeg mistet også en del stipend siste studieår pga. for høy inntekt, jobbet ganske mye med den midlertidige lisensen.

     

    Repair, kan jeg spørre deg om hva du jobbet med? Lurer på hvilke muligheter man har med den midlertidige lisensen.

  14. Jeg begynte på høstsemesteret og kunne ikke tenke meg noe annet. For meg virker det utrolig kjipt å starte helt på bunnen etter et halvt år, når man da hadde muligheten til å være ferdig med ett semester. Et halvt år er lang tid å vente. Jeg føler man blir hengende litt etter. Dessuten blir du jo sannsynligvis ferdig et halvt år tidligere og får muligheten til å søke jobb og være lege tidligere. De fleste gleder seg jo veldig til å begynne å studere medisin dersom de kommer inn, selv hadde jeg aldri hatt tålmodighet til å vente. En annen ting er at man fortsatt har en god del av vgs-pensum friskt i minne, dersom man kommer rett fra vgs. Utrolig hvor mye av kjemien, matten, biologien etc man glemmer på et halvt år. Har du muligheten til å studere rett etter sommerferien, så grip den! :)

  15. Noen som har erfaring med Danmark da? I følge ANSA var 5,2 det nordmenn måtte ha for å komme inn på medisin i Aalborg i 2010. Det er jo veldig lavt.

    Det er jo ikke veldig lavt. Nå er jeg ikke helt oppdatert, men si at Bergen krever ca. 57 poeng. Minus de fire realfagspoengene så blir det et snitt på 5,3 for å komme inn der. Det er ikke store forskjellen.

  16. Jeg ser det er en del her som studerer/har studert i Oslo ettersom jeg alltid får svar på spørsmålene mine :) Det jeg lurer på nå er hva slags bøker som er vanlige å kjøpe i 5. semester? Blir ikke så klok av "anbefalt litteratur" på nettsidene til UiO. Av erfaring vet jeg det er lurt å vente og høre hva foreleser anbefaler og se hva som er vanlig blant studentene å kjøpe, det pleier å bli et godt valg. Likevel hadde det vært morro å bla litt i noen bøker før skolen starter. Så, har dere eldre studenter noen tips? Slik jeg har skjønt det så burde man ha en bok i kirurgi og en i indremedisin? Setter pris på tips om gode bøker innen disse fagfeltene :)

  17. Noen som studerer i Oslo og har noen tips til 4B eksamen? Tenker da på muntlig med Holck eller Brodal. Vet ikke enda om jeg kommer opp i klinikk eller normalanatomisk funksjonsundersøkelse, men en muntligeksamen med Holck som eksaminator setter nervene på høygir :-/

  18. Noen som har tips til ei god anatomibok? Går ut av videregående om noen uker og skal begynne medisin til høsten, men tenkte kanskje jeg skulle begynne å tjuvlese litt i sommerferien! :roll:

     

    Tenker da selvsagt på noe dere medisinstudenter bruker/har brukt selv, og som dere kan anbefale.

    ...Som tidligere nevnt tror jeg det er smartere å lese f.eks cellebiologi og biokjemi ("Essential cell biology" f.eks), altså ting du kommer til å ha mye av første året...

     

    Tenker du da på "Essensial Cell Biology" av J. Lewis, P. Walter, K. Roberts, M. Raff, K. Hopkin, D. Bray, B. Alberts og A. Johnson? Og hva er eventuelt forskjellen på hefte og innbundet? Forskjellen i pris er jo på svimlende 540 kr, men er innholdet forskjellig også?

     

    Edit: så at begge var på 840 sider, så regner med innholdet er det samme.

    Det er denne jeg mener ja. Vi bruker den i 2. sem her i Oslo. Noen få velger å kjøpe en større, "The Cell", den røde som var litt lenger nede i linken din, men det er mer for spesielt interesserte. Innbundet er bare tull. Det er bare for synets skyld. Heftet holder det ene semesteret du skal bruke den og evt. til å slå opp i senere semestre for å repetere et eller annet.

    Ved siden av cellebiologien bruker vi enten Lippincott: http://www.akademika.no/node/6959873 , eller Marks: http://www.akademika.no/node/4823772 , som er bøker i biokjemi. Den første er mye mindre og holdt mer enn nok for min del.

     

    Ellers vet jeg at både Bergen og Oslo har statistikk 1. semester, der vi bruker "Statistiske metoder i medisin og helsefag" av Aalen. Jeg vet ikke hva slags bakgrunn du har, men for meg som ikke er noe god i matte så hadde 1. sem vært mye lettere dersom jeg hadde satt meg litt inn i dette faget før skolen startet.

    • Liker 2
  19. Noen som har tips til ei god anatomibok? Går ut av videregående om noen uker og skal begynne medisin til høsten, men tenkte kanskje jeg skulle begynne å tjuvlese litt i sommerferien! :roll:

     

    Tenker da selvsagt på noe dere medisinstudenter bruker/har brukt selv, og som dere kan anbefale.

    Hvor skal du begynne?

    Jeg bruker "Menneskets funksjonelle anatomi" av Rinvik og Dahl. Utrolig greit med en norsk anatomibok synes jeg. Den er veldig god på bevegelsesapparatet, kanskje noe knapp på enkelte andre områder, men leser du den sammen med et anatomisk atlas så synes jeg den er bedre enn Grays og Clinically oriented anatomy. Ellers er jeg enig med de andre. Anatomi kan være vanskelig å lese når du ikke har undervisning i det, og sannsynligvis heller ikke mulighet til å se strukturer og preparater i en tredimensjonell form. Som tidligere nevnt tror jeg det er smartere å lese f.eks cellebiologi og biokjemi ("Essential cell biology" f.eks), altså ting du kommer til å ha mye av første året. Skal du gå i Oslo anbefaler jeg å kjøpe "Menneskekroppen" som er en blanding av fysiologi og anatomi. Den brukes i 1. sem her og er en god introduksjon til studiet. Ellers ville jeg bare nyte sommerferien min. Lesing blir nok av etterhvert uansett ;)

    • Liker 1
  20. Lol... Jeg kom inn på medisin i Bergen, men valgte likevel å studere i Ungarn. Den problembaserte læringsmetoden til det norske medisinstudiet appellerer ikke til meg i det hele tatt, (...)

    Lol... I Bergen har de ikke den problembaserte læringsmetoden (PBL). Skulle nesten trodd man kjente til det dersom man virkelig kom inn og avslo.

    • Liker 6
×
×
  • Opprett ny...