Gå til innhold

mondema

Medlemmer
  • Innlegg

    44
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mondema

  1. Hei

    Har fått tilbud om umøblert hybel på Carl Berner. Pris og størrelse er veldig OK, og et STORT pluss er at man har eget bad. Men på feks Bjølsen står det at man deler bad med 0-1. Hvem "bestemmer" om du må dele eller ikke? Jeg er skeptisk på Carl Berner fordi det ryktes at det "skjer mye" rundt de områdene. Dette er vel eneste grunnen til at jeg ikke har takket ja enda.

    Har lagt inn ny søknad nå, med både Ullevål, Bjølsen og Vestgrensa - samt Carl Berner en gang til.

    Dette med bad er avgjørende, derfor lurer jeg på hvordan det fungerer. Kan godt dele kjøkken med 6 personer, men vil ha eget bad. Har man rett og slett flaks/uflaks?

    For å svare på spørsmålet: Ja man har enten flaks eller uflaks.

    Selv hadde jeg flaks i fjor, mens en venn hadde uflaks. Når man flytter inn i august har man ingenting man skulle sagt. Ta det du får tilbud om, og vær glad for at du fikk et tilbud.

     

    Du kan søke om flytting etterhvert, men akkurat nå bør du akseptere det du har fått fordi du får ikke noe annet tilbud (mest sannsynlig).

     

    Bare et lite spørsmål du bør stille deg selv: Hvor viktig er det egentlig med et eget bad, i forhold til å begrense antallet du deler kjøkken med?

    6 personer på et kjøkken er minst 2 for mye, det blir mye raskere rot og skittent på et kjøkken enn på et bad.

     

    Andre alternativet er anker studentbolig. Det ligger i nedre del av Grunerløkka, også veldig nært sentrum, men er som sagt nærme brugaten og andre ymse steder i Oslo så litt skeptisk til nabolaget.

    Anker studentbolig bør ikke være et alternativ for noen studenter. Meget tvilsomt strøk, med meget tvilsomme beboere. Trenger ikke være student for å bo der, og dermed finnes det mange forskjellige folk der...Stay away!

     

     

    Anker er IKKE et alternativ, etter å ha snakket med bekjente som har slitt seg gjennom ett år der.

    Jeg er ikke "så fin på det" når det gjelder kjøkken. Det skal jeg nok fint klare å dele. Men eget bad - dét vil jeg helst ha. Et delt bad er så mye eklere enn et delt kjøkken, synes jeg.

    Jeg vet ikke om jeg tør å la være å svare ja på dette tilbudet, i frykt for at jeg da ikke vil bli tilbudt noe mer. Markedet er vel ganske hett i disse dager tenker jeg..

  2. Hei

    Har fått tilbud om umøblert hybel på Carl Berner. Pris og størrelse er veldig OK, og et STORT pluss er at man har eget bad. Men på feks Bjølsen står det at man deler bad med 0-1. Hvem "bestemmer" om du må dele eller ikke? Jeg er skeptisk på Carl Berner fordi det ryktes at det "skjer mye" rundt de områdene. Dette er vel eneste grunnen til at jeg ikke har takket ja enda.

    Har lagt inn ny søknad nå, med både Ullevål, Bjølsen og Vestgrensa - samt Carl Berner en gang til.

    Dette med bad er avgjørende, derfor lurer jeg på hvordan det fungerer. Kan godt dele kjøkken med 6 personer, men vil ha eget bad. Har man rett og slett flaks/uflaks?

  3. I fransk grammatikk, brukes "qui når det står til subjektet i en setning" og "que når det står til det direkte objektet i en setning". Men hva vil det si at det står til subjektet/ direkte objektet?

     

    Jeg skjønner om jeg skal bruke qui/que når det er enkle setninger, men nå er nivået litt høyere enn "C'est Marie qui aime Paul" og "C'est Paul que Marie aime"...

    Jeg skjønner ikke hva det vil si at noe står til subjektet i en setning...

  4. Hei.

    Mulig dette lyder dumt, men jeg må spørre da jeg ikke finner ut av det.

    Med kameraet følger det en svart solskjerm (antar jeg), men jeg finner ikke ut når jeg egentlig får bruk for denne! Haha. Hver gang jeg setter den på, får jeg bare skygger på bildene mine.

    Veldig fint om noen kan svare en amatør:)

     

    Du kan igrunnen bruke motlysblenderen alltid. Den er særlig fin i motlys (selvsagt) og i regnvær.

     

    Du har montert motlysblenderen 90 grader feil.

    De største "leppene" skal være øverst og nederst, ikke på sidene.

     

    Slik:

    panasonic-lumix-fz38.jpg

    Bildet er hentet fra LetsGoDigital.

     

    Ah, haha, takk for svaret!

  5. Hei.

    Fullførte vgs nå, og vurderer å studere arkitektur om ett år. Er veldig interessert i både tegning, fysikk og matte, og lurer på om noen har noen tilbakemeldinger på hvordan arkitektstudiet ved NTNU arter seg? Er det mye matematikk og fysikk? Jeg vil ikke kalle meg noe geni hva gjelder tegneferdigheter, men jeg liker i det minste å skissere noen streker.

     

    Karaktermessig står jeg rimelig støtt, mulig jeg tar opp igjen et par 1.klasse-fag til våren 2011 om det trengs.

  6. Trenger litt hjelp med en oppgave. Orker ikke å bla gjennom 73 sider for å se om den er løst før.

     

    Oppgaven lyder: en heismaskineri med virkningsgrad 78% skal løfte bilen på 4000 kg 3 m opp. Hvor mye energi må maskineriet bli tilført?

     

    Jeg bruke bevaringsloven, og valgte nullnivået for Ep lik bakken. Og E k= 0 på "toppen". Dermed ble den energien brukt =

    Ep = m*g*h = 4000 kg * 9,81 N/kg * 3 m = 117720 J.

     

    Hva med resten? Og hvorfor kan jeg bruke bevaringsloven her? Det er jo ikke bare gravitasjonskraften som virker. Fint om noen kan hjelpe meg med denne :)

     

    Ep er vel lik arbeidet som må tilføres (eller er jeg helt ute?). I så fall har du jo svaret:)

  7. Jeg har kommet opp i Fysikk muntlig og har derfor et spm. angående et forsøk. Vi må gå gjennom et tilfeldig forsøk og et av de kan bli "Beregne g ved hjelp av en kjeglependel". Jeg vet hva man skal gjøre i starten og hvilke målinger man må gjøre. Men har litt problemer med selve utledningen av g. Hvordan går man fram for å få en formel for g?

     

    Noen som har gjort og har peiling på dette forsøket?

     

    Ta en titt på side 68 her

    Løs med hensyn på g til fordel for v:)

  8. De byene dere har tenkt dere til er ikke akkurat billige..

     

    Jeg og kjæresten var på interrail i fjor sommer, og vi var innom Praha, Munchen, Paris, Brussel, Brugge, Amsterdam og København.

     

    I Amsterdam og København bodde vi hos slektninger så vi sparte en god del.

     

    I Paris og Brussel var det billigere å ta inn på hotell for to personer 500 kr for et rom (2 personer) mens å bo på hostel var rundt 350 pr person..

     

    Ser for meg at hostel ikke er spessielt billigere nedover i frankrike, men sjekk ut hostelworld.com som noen allerede har nevnt.

     

     

    Vil anbefalle dere å planlegge sån noenlunde på forhånd, siden det vanligvis er veldig fult på de aller fleste hostel i storybyer i sommer månedene. Husker at på flere av hostellene vi bodde kom det masse folk ut på kvelden og skulle ha en plass å bo for natten, men det var fult, så flere av dem brukte 2 - 3 timer på å ringe rundt til andre hostel og hotell for å prøve å skaffe overnatting..

     

    F.eks hvis dere skal fra Paris til Nice, er det lurt å bestille hostel i Nice dagen før eller dagen dere drar fra Paris, slik at dere vet dere har sove plass.

     

    Anbefaller også å ta tog om natten når dere har muligheter til det, fordi dere på den måten sparer penger på overnatting.

     

    Tar opp igjen denne tråden, da jeg lurer på om det koster noe ekstra å ta toget om natten? Er det egne nattog, eller er det "vanlige" tog med seter som kjører om natten? Gjelder interrailbilletten på nattog?

  9. Ang. den multiple choice oppgaven med et nøytron som omdannes. Får vi proton, elektron og nøytrino eller antinøytrino? :/

     

    Tror det er nøytrino? Var det ikke vet betastråling at nøytrinoet ble oppdaget?

    Var jo også slik jeg tenkte. Nettet viser antinøytrino. Har du boka med deg så du kan få sjekke? :p

    Edit: Kjipe greier det der ass. Jaja, et poeng mindre for å få høyere karakter da :p

     

    Har ikke boka her, men tror nettet har like rett, gitt. Kjipern

  10. Hadde også fysikkeksamen i dag, hadde håpet på en 4'er (som jeg har i standpunkt), men blir nok en 3'er :(

     

    Synes flervalgsoppgavene var VELDIG lette, flere hadde de tatt fra tidligere eksamenssett

     

    Oppg 2 klarte jeg sånn bruktbart, men når man skulle vise noe med integrasjon og 1/2kx^2 skulle man da bare integrere hookes lov?

     

    Dreit langt nedpå leggen og i skoene på oppg 3, 4 og 5. Synes de var usedvanlig vanskelige, og det syntes de aller fleste som var oppe i fysikk på min skole (19 stk)

     

    Må nesten være det at vi har hatt lite fokus på grafer, og generelt om induksjon og elektriske felt

     

    Integreringa er noe du gjør på bakrgrunn av at:

    - potensiell energi i fjæra er lik det arbeidet du utfører for å forlenge/forkorte den

    - W = F*s, der s = x (feks forlengelsen av fjæra)

    - F= k (færkonstant)

    - for hver lille strekning du presser sammen fjæra, yter du et arbeid tilsvarende k (delta)x, og hvis vi lar (delta)x gå mot null, ser vi at vi kan integrere kx. Siden k er en konstant, integrerer du kun x, og får 0,5x^2 *k

  11. Var denne lettere eller vanskeligere enn tidligere gitte eksamener ? Føler at mange av oppgavene er litt utenfor pensum, og spør om ting som lett kan missoppfattes. Men det er kanskje bare meg. Selv gruer jeg meg litt til eksamen neste år i fysikk.

    Om jeg kommer opp da.

     

    Jeg synes denne var enklere enn de tidligere eksamensoppgavene jeg har sett på. Jeg ble posistivt overraska, for de tidligere har vikrelig vrt verre. Hvertfall del 2. Kanskje del 1 var hakket værre enn det jeg har sett på de tidligere.

    Jobb jevnt med fysikken gjennom hele 3. klasse, og spør masse i timen, så går det kjempebra! Fysikke er gøy!

  12. Den oppgaven med elektronet med 0,1c som går inn i et magnetfelt. Radiusen blir mindre, no?

    Og fikk du 4h som maks høyde når man skyter 2v med en vinkel på 45 grader?

    Førte du forresten opp kilder? Spør deg siden det er ingen som svarer :p

    fekk 4h

    radiusen blir større sidan mv/sqrt(1-(0.1/1)^2)>mv

    r=mv/QB

    Å ja, forklaringa mi på den var at r=mv/QB --> r=p/QB. Deretter bytta jeg p med Ymv som blir < mv, og da blir radiusen større. Eller er det feil? :/

     

    Noen som forresten fikk til siste oppgave på del 1? Den med de to klossene. Den sleit jeg litt med :p Hva blir akselerasjonen?

     

    På oppgave 2b (tror jeg det var) så var det spørsmål om akselerasjonen ville bli den samme om vi dytter klossen oppover. Jeg skrev nei siden R og Gx ville peke i samme retning. Er dette riktig?

     

     

    Ikke den samme, siden R og Gx har samme retning, ja.

    Mener jeg kom frem til at a hvis klossen er på tur opp, ble g(sinX-MYcosX) ?

    Men når det gjelder snordraget mellom klossene faila jeg. Fikk et helvetes langt uttrykk, og hvis jeg forkorta det, forsvant MY. Menmen, håper det gir litt uttelling allikevel. Beskrev hvertfall nøye hvordan jeg tenkte/gikk fram.

  13. Nå har jeg sett litt på den 4d) oppgaven, og ettersom likestillingspunktet er på 0,21 meter, må nødvendigvis makshøyde (maks amplitude) være det dobbelte. Altså er makshøyde lik 0,42 m over kula som ligger i ro.

    Noen som er enige?

     

    Framgangsmåte:

    1) finner likevektsstillinga ved å sette Fe =mg

    2) bruker energibevaring og finner maksfart

    3) bruker energibevaring på nye definerte nullnivåer (Vo=maksfart, og ho=0,21 m, v på topp=0)

     

    Får da et nytt svar som sier 0,21 m (som stemmer bra i og med at man kan se på det hele som et slags støt mellom legeme og elastisk fjær, der amplituden blir utslag på hver side av nullnivå/likevekt).

     

    Denne nye høyden + den opprinnelig gir da 0,21+0,21 = 0,42 meter over nullnivå.

     

    Ga litt mening, men jeg trodde at svaret måtte bli mye større enn rundt 20 cm når jeg så på de elektriske kreftene. Ved 0,01 cm får kula en akselerasjon på a-g=30 m/s^2, noe som tilsier en ganske stor høyde. Mulig jeg er på viddene her, men 0,42m høres litt lite ut.

     

    Ja, jeg også fant en aks på eksamen i dag, men fant ut at det måtte være feil, hvertfall i forhold til sånn jeg gjorde det. Satte: sumF=ma --> a=sumF/m. Det som er feil da, er at krafta minker med kvadratet til radien, altså ganske drastisk. Så jeg vet ikke om man kan bruke den akselerasjonen. Det er i såfall bare akkurat i startøyeblikket, den holder seg jo ikke konstant.

    Vanskelig den der!

     

    Jeg regnet feil, brukte formel for epot. Akselerasjonen ved 0,01 cm er faktisk 395 m/s^2, mot da ca 100 ved 0,02 osv. Med så stor nettoakselerasjon opp mot 0,21m, så tar det lang tid for den konstante -9,81 "tar igjen" slik at farten skifter fortegn i toppen av banen.

     

    Jeg vet ikke hvorfor, jeg men fikk det for meg at ladningen var ganske stor i forhold til massen, med tanke på den lille elektriske feltstyrken som skulle til for å gi 15 grader og 7,4 grader utslag på oppgavene før.

     

    Uæ, var feltstyrken liten? Jeg fikk at elektrisk feltstyrke var 17,7 kV/m, jeg... ?

    E = Fe/q? Og Fe = Sx som vi fant i oppgaven før.. :S

  14. Nå har jeg sett litt på den 4d) oppgaven, og ettersom likestillingspunktet er på 0,21 meter, må nødvendigvis makshøyde (maks amplitude) være det dobbelte. Altså er makshøyde lik 0,42 m over kula som ligger i ro.

    Noen som er enige?

     

    Framgangsmåte:

    1) finner likevektsstillinga ved å sette Fe =mg

    2) bruker energibevaring og finner maksfart

    3) bruker energibevaring på nye definerte nullnivåer (Vo=maksfart, og ho=0,21 m, v på topp=0)

     

    Får da et nytt svar som sier 0,21 m (som stemmer bra i og med at man kan se på det hele som et slags støt mellom legeme og elastisk fjær, der amplituden blir utslag på hver side av nullnivå/likevekt).

     

    Denne nye høyden + den opprinnelig gir da 0,21+0,21 = 0,42 meter over nullnivå.

     

    Ga litt mening, men jeg trodde at svaret måtte bli mye større enn rundt 20 cm når jeg så på de elektriske kreftene. Ved 0,01 cm får kula en akselerasjon på a-g=30 m/s^2, noe som tilsier en ganske stor høyde. Mulig jeg er på viddene her, men 0,42m høres litt lite ut.

     

    Ja, jeg også fant en aks på eksamen i dag, men fant ut at det måtte være feil, hvertfall i forhold til sånn jeg gjorde det. Satte: sumF=ma --> a=sumF/m. Det som er feil da, er at krafta minker med kvadratet til radien, altså ganske drastisk. Så jeg vet ikke om man kan bruke den akselerasjonen. Det er i såfall bare akkurat i startøyeblikket, den holder seg jo ikke konstant.

    Vanskelig den der!

  15. Nå har jeg sett litt på den 4d) oppgaven, og ettersom likestillingspunktet er på 0,21 meter, må nødvendigvis makshøyde (maks amplitude) være det dobbelte. Altså er makshøyde lik 0,42 m over kula som ligger i ro.

    Noen som er enige?

     

    Framgangsmåte:

    1) finner likevektsstillinga ved å sette Fe =mg

    2) bruker energibevaring og finner maksfart

    3) bruker energibevaring på nye definerte nullnivåer (Vo=maksfart, og ho=0,21 m, v på topp=0)

     

    Får da et nytt svar som sier 0,21 m (som stemmer bra i og med at man kan se på det hele som et slags støt mellom legeme og elastisk fjær, der amplituden blir utslag på hver side av nullnivå/likevekt).

     

    Denne nye høyden + den opprinnelig gir da 0,21+0,21 = 0,42 meter over nullnivå.

     

    mulig du har rett. men hva er det da som blir feil men følgende formel?

     

    mgr +kqq/r = mgh + kqq/h

     

    Mye mulig du kan gjøre det på den måten også. Men får du ikke to høyder i det uttrykket, som begge uttrykker den samme størrelsen? Både h og r i høyreside av likhetstegnet?

    Har ikke regna på den, men det er jo bevaring av energi det også, så skulle jo tro det lar seg løse slik óg.

  16. Nå har jeg sett litt på den 4d) oppgaven, og ettersom likestillingspunktet er på 0,21 meter, må nødvendigvis makshøyde (maks amplitude) være det dobbelte. Altså er makshøyde lik 0,42 m over kula som ligger i ro.

    Noen som er enige?

     

    Framgangsmåte:

    1) finner likevektsstillinga ved å sette Fe =mg

    2) bruker energibevaring og finner maksfart

    3) bruker energibevaring på nye definerte nullnivåer (Vo=maksfart, og ho=0,21 m, v på topp=0)

     

    Får da et nytt svar som sier 0,21 m (som stemmer bra i og med at man kan se på det hele som et slags støt mellom legeme og elastisk fjær, der amplituden blir utslag på hver side av nullnivå/likevekt).

     

    Denne nye høyden + den opprinnelig gir da 0,21+0,21 = 0,42 meter over nullnivå.

  17.  

    Dogg er jeg glad for at de fleste her har svart lignede på 5d) Ganske ekkel egentlig, når den er litt åpen.

     

    Haha, er så enig. Turte nesten ikke å "konkludere" i vurderingen min, nettopp fordi det er så fail hvis det du har gjort er feil. Litt skummelt å hevde at Tusenfryd juger :p

     

    Arealet under grafen er vel fluksendringen? y-aksen viser den induserte emsen. Der faila jeg, tenkte sinuskurver og det som var, når grafen egentlig bare var en enkel trekant. Sånn går det når man er stressa.

     

    5d er egentlig veldig åpen, og formuleringen var at man skulle vurdere påstanden ut ifra "dine egne vurderinger og beregninger.

    Hvis gradene endres, blir situasjonen en annen. Håper de gir uttelling for dette hvis man har "reflektert" over det i svaret.

  18. Du må sammenlikne med andre eksamner. Denne eksamenen var lett sammenliknet med f.eks vår heldagsprøve vår i år.

     

    - på den kulegreien tror jeg jeg fikk 0.2m eller noe... Men den kan det være jeg hadde feil på

    Jeg kom frem til det jeg også, men så tenkte jeg at kula er jo ganske lett i tillegg til å ha litt sterk ladning. Regnet du slik at Fe = Fg?

     

    Fikk 0,2 m jeg og, og regnet ut Fe = Fg etterpå. Blir 0,02 N for begge, så tror det er riktig altså.

     

    Beklager operg, men fikk ikke tatt med meg settet :(

     

    Men husk på at dette er høyden til kula i likevektsstillingen. Høyeste punktet er enda høyere, da den vil "sprette" opp og ned før den kommer til ro (nesten som ei fjær).

     

    Med mine beregninger fikk jeg ikke G-krafta i siste oppgave til å bli 4,5 G. De ble nærmere 4 (da med den vinkelen og rotasjonsfarten som var gitt i oppgaven, men det kan jo være at vinkelen er større, eller at rotasjonsfarten er større. Jeg brukte bare opplysningene som var gitt tidligere, da jeg synes de så greie ut ifht bildene som var vedlagt).

  19. Ikke egentli nei, ganske så forventet vanskelighetsgrad. Hvordan viste dere at S2 = mg(3+2sinX) i den ene oppgaven?

    Du har F = S - G --> S = F + G, så setter du inn verdien for F = mv^2/r og G = mg. r = l og et uttrykk for v er blitt gitt. Du utvider, og faktoriserer så kommer du frem til svaret.

     

    Det blei 5G på karusellen på siste oppgaven ikke sant? Og hvor høyt fløy den jæ!"#¤ kula???

     

    Jeg fikk tilnærmet 4G. Da hadde jeg satt inn m = 70 kg og vinkel = 30. Som kommentar skrev jeg da at siden vi ikke tok hensyn til vekta til Spin Spider med i utregningen, så er sikkert kraften man opplever noe større enn 4G.

     

    Jeg fikk 4m på kula. Jeg er ganske sikker på at det er feil. Hvordan kom dere andre frem til svaret?

    Jeg brukte:

    mgh1 + kq2/h1 = mgh2 + kq2/h2

    Siste leddet skal minke mest mulig siden den øverste kula virker med det elektriske feltet, altså oppover.

    Noen som har lyst å sammenligne svar på flervalgsoppgavene? :p

     

    Jeg tror du måtte bruke Fe =mg for å finne "likevektsstillinga", også regne deg videre derfra og til høyeste punkt vha energibetrakninger. Fikk ikke tid til det selv, men tror likevektspunktet var på ca 20 centimeter over den andre kula.

×
×
  • Opprett ny...