Gå til innhold

tbakketun

Medlemmer
  • Innlegg

    9
  • Ble med

Innlegg skrevet av tbakketun

  1. Garrian skrev (På 8.11.2021 den 10.23):

    Man må nødvendigvis bruke 2 faser til enhver last. Så om man bruker 5A mellom L1 og L3, vil strømmen i L2 være 0. Men om man måler L1=7A, L3=5A. Så betyr vel det at det går 2A i L2?

    Ja, norsk 230 volt IT-nett er designet slik at all strøm SKAL gå via de tre faselederne, L1, L2, og L3. For 400 volt TN-nett har man også en nøytralleder (N) som det kan gå strøm gjennom. Det måles ikke hvor mye strøm som går gjennom nøytrallederen, siden dette må være "summen" av "strømmen" i de tre faselederne. Når man ikke kan nøytralleder trenger man bare måle to av fasene siden den siste må være "summen" av de to andre. Jeg skriver "summen" i anførselstegn siden det er snakk om sinuskurver med ulik fase. Når alt er perfekt balansert går det ikke strøm i nøytralleder: 1+1+1=0.

    Det er fint mulig å overføre strøm med bare en leder også. Akkurat som det er mulig å overføre kraft med ett tau. Kraftprodusenten trekker tauet til seg et lite stykke mens konsulenten yter motstand. Så trekker konsumenten tauet tilbake, mens produsenten ikke yter motstand. Repeter.

    For strøm er det også mulig å bruke jord som returleder. Dette er analogt til kraftoverføring med trykkluft hvor konsumenten slipper forbrukt luft ut i atomsfæren.

    Begge metoder fungerer for elektrisk kraftoverføring. For eksempel ble jord brukt som retur for den første sjøkabelen mellom Norge og Danmark (Skagerrak 1). Strømnettet som vi konsumenter er koblet til er derimot ikke ment å fungere slik. Det skal ikke gå strøm via jord eller jordleder. Man skal også "returnere" elektronene med en gang uten ugrunnet opphold. Hvis ikke dette skjer er det en indikasjon på feil.

    Det er mulig man kan stjele litt strøm ved å trekke strøm mellom L2 og jord, men det vil uten tvil være høyst ulovlig og også potensielt svært farlig.

    • Liker 1
  2. I oktober koblet Elvia ut strømmen timer i forbindelse med oppgradering av transformator. I dag kikket jeg tilfeldigvis på strømforbruket i Elvias app for de aktuelle dagene. Merkelig nok viser ikke appen 0 i strømbruk for de aktuelle timene strømmen var utkoblet. Lastet med JSON data på min side. JSON data viser:

    • 8 timer med forbruk 0.52 kWh
    • 6 timer med forbruk 0.33 kWh
    • 8 timer med forbruk 0.49 kWh

    Dette er åpenbart ikke rådata fra måleren i sikringsskapet mitt. Siden disse datapunktene åpenbart er feil blir jeg jo usikker på om de øvrige datapunktene er riktig. Kan en avrundingsfeil hos Elvia gjøre at jeg og tusenvis av andre abonnementer faktureres for feilaktig strømforbruk?

    Jeg tenkte dessverre ikke på å ta bilde av målerstand rett før og etter strømutkobling.

    Jeg vet fra før at Elvia (da Hafslund) tar hårreisende merkelig snarveier. For målerne med større effekt (over 125 A om jeg husker riktig) må man gange motstandsmåleren med 50 for å få riktig svar. Det står kWh bak tallet i displayet på måleren!

    Jeg har ikke selv krefter til å ta tak i dette, men villig til å hjelpe til om noen andre skulle ønske å belyse dette grundigere. Jeg har ingen grunn til å tro at Elvia bevist driver med svindel, men tanke på NAV skandalen om ble avslørt for noen år siden ville det ikke være overraskende om slurv og arroganse gjør at feil faktisk blir begått.

  3. hekomo skrev (7 timer siden):

    Stadig flere våkner opp. VW har tatt avstand fra hydrogen, og nå har Scania også droppet det. Som sagt mange ganger, hydrogen er en blindvei.

    VW og Scania vil kanskje overleve, mens Toyota og andre som satser på hydrogen sannsynligvis vil gå konkurs.

    Det er viktig å skille mellom energilagring og energitransport. Jeg har ingen tro på at hydrogen vil spille noen viktig rolle når det gjelder energitransport. Data kan overføres vi en kabel eller ved å fysisk transporterte et lagringsmedium. Overføring via kabel blir stadig mer vanlig. I gamle dager hadde vi ulike fysiske medium for ulike typer informasjon, musikk, video, dokumenter mv. I dag bruker vi stort sett samme overføringsmedium og lagringsmedium for all informasjon. Det samme er i ferd med å skje med energi. Elektrisitet er energiens Internett.

    Powerpaste produktet kan sammenlignes med en ny type lagringsmedium som bare kan skrives på en fabrikk. Fabrikkpressede CD, DVD og Blu-ray blir stadig mindre populært. På samme måte blir det stadig mindre populært å drive elektronikk fra ikke-oppladbare batterier. Sannsynligheten at det kommer en arvtaker til Blu-ray som krever nytt avspillingsutstyr er liten. Det samme gjelder nye formater for energioverføring. Når folk oppgraderer scooteren sin kjøper det heller en som kan lades fra en hvilken som helst strømkilde, enn en som bare kan fylles med Powerpaste.

    En Powerpaste som man selv kunne lade opp igjen ville derimot være interessant. Det finnes i praksis allerede i form av nikkel-metallhydrid batterier. Prinsippet er akkurat det samme. Ved opplading splittes vann og hydrogenatomene lagres i metallhydrid. Moderne NiMH-batterier har blitt så bra at de kan erstatte alkelinebatterier for de aller fleste formål.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...