Gå til innhold

Hansson

Medlemmer
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hansson

  1. Som et alternativ til de nettbaserte fakturaprogrammene som allerede eksisterer har Frilansinfo.no vært med å utvikle Conta Faktura (www.conta-faktura.no) med målsetning om å lage landets beste og mest brukervennlige system. 100% gratis. Vi har tenkt å be dere som bruker det om hjelp til å få det best mulig, så vi tar imot alle tilbakemeldinger med takk, enten her eller på e-post via kontaktskjemaet.

  2. Flott at du fikk pengene. Vil bare korrigere en opplysning over her - privatpersoner kan sende inkassokrav og ta saker til Namsmannen (både private og bedrifter). Det er feil at du trenger et enkeltpersonforetak. Det må ha blitt sendt en faktura (f.eks. på husleie) eller du må ha et signert gjeldsbrev, avtale, kjøpskontrakt el.l. Et slikt dokument vil Namsmannen akseptere, og kan da ta beslag i lønn el.l. hos den som skylder penger. Her er en metode for å sende inkasso selv med egeninkasso på nett.

  3. Vil si at Firmahjelp også er seriøse, og de er vel også den største aktøren i Norge. Har god erfaring med de - har et NUF registrert gjennom de.

     

    Skal du ha personlig oppfølging og service anbefaler jeg Kontorfabrikken.no. Jeg kjenner daglig leder der og han driver meget seriøst. De har også regnskapskontor og et nettbasert system for egeninkasso. Kan være smart å bruke noen som kan hjelpe med det aller meste du trenger.

  4. Som allerede nevnt: Det er ingen "frikortgrense" for omsetning i enkeltpersonforetak. Innehaver skatter personlig fra første krone av overskuddet. Og ikke bare 28% som i et AS men 39%. Eneste måten å betale null skatt på er å ha så høye kostnader/investeringer i foretaket at skatten blir null. Og det blir jo en del penger hvis omsetningen er på 50.000 (hver krone du trekker fra i næring gir deg ikke en skatteeffekt på ei krone, men på 39 øre).

  5. PunkerGompen og andre som vil starte opp med enkeltpersonforetak:

     

    Alt du lurer på står detaljert forklart i boka "Frilans! En komplett håndbok for frilansere (og for deg som vil bli det)". Alt om moms, skattefradrag, selskapsformer, osv. er med. Det er faktisk jeg som har skrevet den - ikke misforstå, jeg skal ikke reklamere her på forumet, jeg nevner det fordi det er nyttig stoff for mange som vanker her inne. Så i folkeopplysningens tjeneste, altså :)

     

    Det er faktisk den første boka her til lands, etter det jeg vet, som tar for seg alle aspektene ved å starte for seg selv som frilanser/soloarbeider/selvstendig næringsdrivende.

    post-157232-1228522129_thumb.jpg

  6. Vi diskuterer nok om hverandre litt. Du tenker næringsdrift, mens jeg tenker mer privat salg.

     

    Private salg kan du selvsagt gjøre som du vil, men faktura har du ikke lov til å utstede, siden du ikke har et foretak/firma. Vi er her i en gråsone for svarte penger. Du kan utstede en privat kvittering men ikke en formell faktura, da driver du med svindel og skatteunndragelse (og du risikerer at motparten trekker fra på skatten også, og dermed uvitende gjør noe ulovlig). Driver du privat salg (bruktsalg?) skal du heller ikke føre regnskap/næringsoppgave, og da ser jeg ikke vitsen med nummererte fakturaer.

     

    Alle, også de som ikke skal bokføre (ENK med eiendeler under 20 mill., ANS/DA med omsetning under 5 mill.), må ha maskinnummererte fakturaer. Basta. Regskapsprogram trenger du ikke hvis du ikke er regnskaps- og bokføringspliktig.

     

    Lykke til med å overbevise kemneren om at du har rett -- personlig tror jeg du får litt problemer med dine løsninger...

  7. Nei de gjør jo ikke det i det hele tatt. De lurer seg ikke unna noe som helst, det er det som er poenget! Siden NUF er 100% formelt lovlig i Norge, kan du ikke si i fullt alvor at man slipper unna formelle krav!

     

    Man oppretter et NUF fordi det er et fullt ut lovlig alternativ til AS som gir deg full dekning som ansatt lønnsmottager på linje med andre lønnsarbeidere i kongeriket. Det vil si at i stedet for å få 65% sykepenger etter 17 dager får du som ansatt i eget NUF 100% fra dag 1. Dette er bare en av fordelene. Det er med andre ord fullstendig opplagt og legitimt at småbedrifter som ikke har 100.000 i aksjekapital men som ønsker en skikkelig selskapsmodell med fordeler på lik linje med AS oppretter det tilsvarende alternativet, et NUF. Det er ingen som forbyr dem om å ha 50.000 kroner i kapital i det engelske firmaet, f.eks. Man er ikke forpliktet til å ha bare ett pund i aksjekapital.

     

    Hvis det er noe jeg ikke har skjønt vil jeg gjerne at du forklarer meg hvilke formelle krav man slipper unna ved å etablere et NUF?

  8. Hehe, du er jaggu sta. Da jeg skrev den artikkelen på Frilansinfo.no var jeg i direkte kontakt med en revisor ved skatteetaten. Hun bekreftet at det kun er LÅSTE nummerrekker som blir godkjent, altså et låst maskinelt system som du ikke kan endre i ettertid. Dette vil altså si at du kan nummerere fakturaene dine selv, for hånd, på word eller excel, så mye du vil, til krampa tar deg... men de blir ALDRI godkjent hvis du får bokettersyn.

     

    For at skatteetaten skal kunne etterprøve "Fullstendig registrering av utfakturert salg" må nummerserien selvfølgelig være låst. Hvis ikke ville det vært litt for enkelt å unndra skatt. Etterprøve betyr altså å gå etter i sømmene ved hjelp av beviskontroll.

  9. Poenget er uansett at man IKKE tar noen som helst snarveier med et NUF. Man snyter IKKE på skatten, man driver IKKE ulovlig. Selskapsformen er 100% lovlig. Hva er da problemet?

     

    Skatteunndragelse ved å ha selskaper på British Virgin Island o.l. som ikke er registrert i NOrge er derimot en helt annen sak, og har ingen ting med NUF å gjøre.

     

    Når det gjelder seriøsitet er det helt usaklig å sammenligne Olas Skomakerverksted AS med Norges Bank ASA, akkurat som det er helt uinteressant å sammenligne Vestfossen Platestudio NUF med LIDL NUF. Et AS er et AS, et NUF er et NUF, uansett hvem som står bak. Lover og regler er like for alle. At et stort AS har lettere for å få lån enn et lite AS er da opplagt og har ingen ting med dette å gjøre.

     

    Forøvrig nevner jeg at jeg selv har enkeltpersonforetak.

  10. Men Tyldum, du kødder nå, ikke sant? Utrolig hvor mange myter som er skapt om dette her. Hvis IF Skadeforsikring, Skandiabanken og Lidl (og en haug med andre) kan være NUF-selskaper i Norge så tipper jeg det taler for at NUF er en like proff selskapsform som alle andre. I andre land har de andre navn, men denne typen selskaper er altså lovlige etter dom i EU-domstolen og ytterst vanlig i hele EUs indre marked.

     

    At NUF kan få revisorplikt er riktig, men det gjør ikke at de sosiale og skattemessige fordelene svekkes i forhold til ENK, så lenge man har brukbar omsetning.

  11. Hei, det mest opplagte her er kanskje å lage et DA (Delt ansvar) eller Ansvarlig Selskap (ANS). Men ellers kan dere jo operere som to uavhengige frilansere med enkeltpersonforetak under felles paraply (felles nettsider osv.). Da kan dere fakturere fellesoppdrag etter hvor mye hver av dere har jobbet. Og så blir det lett for hver av dere å ta oppdrag alene uten den andre. Hvis en av dere jobber mye og den andre lite i et DA eller ANS blir det plutselig mer pes å dele inntektene, for vanligvis skal alt deles i to like deler. Hvis begge skal jobbe akkurat like mye og dere skal ha felles investeringer vil det være lurt med et DA eller ANS. Les om forskjellene på de to på DENNE SIDEN (Frilansinfo.no)

     

    Hvis dere har penger til å registrere et NUF kan dere jo gjøre det og så ansette dere selv. Da kan NUF-et betale ut timelønn etter hvor mye hver av dere jobber. Dere kan ikke være ansatt i ANS/DA.

  12. Bra med respons manfred , takker takker

     

    Men viss man tar en gråsone er det nesten bedre å bare bake de 25% inn i summen når man har passert 50000 til man blir godkjent.. :)

     

    Hei, det er ditt ansvar å melde deg inn i mva-manntallet før du kommer over 50.000-kronersgrensa. Du har uansett ikke lov til å kreve inn mva av kunder hvis du ikke er registrert, så du får et problem med både kunder og skattedirektoratet hvis du kommer over 50.000 og ikke er mva-registrert. Les om hvordan du gjør dette her: Frilansinfo.no - Registrere foretaket for mva

  13. Enig, dette er ren svada fra Itavdelingen.

    AS er kun nødvendig hvis man skal drive varehandel eller ta store lån og drive med risiko. NUF har nøyaktig de samme fordelene som AS, minus utgifter til revisor.

     

    I de aller fleste tilfeller vil et ENK være mer enn nok for næringsdrivende i typiske frilanser- eller konsulentyrker der din viktigste kapital er dine egne kunnskaper, og ikke fysiske varer, lån, bygg eller maskiner.

  14. ...og da velger du å se borti ifra at det er vanskelig å få lån og mange firmaer vil oppfatte deg som muligens litt useriøs, så lenge det kun er et utenlandsk sovende firma med en norsk avdeling, som er den eneste med drift.

    Det der er stort sett bare en myte som oppstod da NUF fremdeles var ukjent i gamlelandet. Det er uviktig hvor seriøst firmaformen din blir tatt så lenge du driver en kunnskapsbasert bedrift (konsulent, arkitekt, designer...pc-reparatør...) og blir tatt seriøst på det faglige, kompetansen du stiller med. Går du konkurs går det sjelden ut over kunden. Og skulle så skje er det små sjanser for at en personlig konkurs i et ENK gir noe bedre dekning for utestående gjeld enn en konkurs i et NUF.

     

    Om du har NUF eller ENK er uviktig for en pc-reparatør eller annen kunnskapsbasert bedrift, for kunden er det bare navnet på fakturaen som er forskjellig. En PC-reparatør trenger sannsynligvis ikke store banklån for å starte opp og heller ikke å kjøpe store varemengder fra andre bedrifter som vil ha garanti for betalingen. Problematikken du nevner er irrelevant så lenge alternativet er et ENK der du ikke får banklån noe lettere enn med et NUF - du må stille personlig garanti uansett.

     

    Driver du varehandel eller trenger å låne for å bygge forretningsbygg starter du selvsagt ikke NUF.

     

    Med dagens regelverk som straffer ENK i forhold til AS/NUF er jeg ikke i tvil: Fordelene du har som ansatt i eget NUF veier langt tyngre enn ulempene.

     

    Hvis myndighetene vil NUF-ene til livs kan de jo for eksempel tillate å stifte AS med lavere aksjekapital slik de har gjort i de fleste EU-land. I Frankrike og England kan du starte opp med 1 euro eller 1 pund i kapital. Så øker man kapitalen etter som behovet for investeringer/sikkerhet øker. Det er forhåpentligvis dette som kommer til å skje om noen år når den varslede omleggingen i foretaksordningen blir gjennomført.

×
×
  • Opprett ny...