Gå til innhold

M4ds

Medlemmer
  • Innlegg

    1 257
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av M4ds

  1. Stvgr skrev (10 timer siden):

    Det er en del gatekeeping i lønnsforhandlinger, men det handler stort sett om din antatte markedsverdi.

    En prosjektleder med f.eks. 5 års relevant erfaring har en CV som normalt gir dem høyere markedsverdi enn deg med 1 års erfaring. Det at de tjener mer enn deg allerede bidrar også til å gi dem høyere markedsverdi, fordi de kan bruke det som et anker i forhandlinger.

    At du er fantastisk flink er dessverre mindre viktig på kort sikt. Tro meg, jeg har også jobbet ekstra hardt på eget initiativ til tider uten at det har gitt noen umiddelbar effekt på lønn.

    Urettferdig? Kanskje. Men i det lange løp vil du nok vinne på den innsatsen du legger ned.

    Det går jo an å prøve å hente inn et konkurrerende tilbud. For da tipper jeg din arbeidsgiver ville vært rask på labben med et mottilbud.

    Takk for tips. Bør man sånn sett søke litt rundt, få et tilbud fra ny bedrift og så nevne det for bedriften jeg nå jobber i at jeg har fått et bedre tilbud? Jeg har blitt kontaktet av et par rekrutterere som har sett profilen min, og sagt at de har en stilling som jeg burde søke på (den ene kom på sms, så ikke bare en generisk copy-paste-melding på LinkedIn), kanskje jeg kunne brukt det som "krutt"?

  2. Wisd0m skrev (På 10.8.2023 den 20.50):

    Rødt flagg. Påtide med jobbytte. Sånt bør ordnes på dagen. Hvis ikke blir det gjerne erfaringsmessig noe som aldri blir noe av.

    Mitt original-ansvar var å ta seg av mange mindre prosjekter/bestillinger (100+) i et team, mens de andre PLsene tar seg av større oppdrag. De andre har hatt en form for bakgrunn som har gjort at de har startet høyere i lønn, da dette er min første «ordentlige» jobb etter utdannelsen.
     

    Jeg hadde vel jobbet der 6 mnd før en av de andre PLsene sluttet, og jeg tok over det teamet for å redde inn prosjektgjennomføringen. Ingen erfaring med prosjekt-metodikken eller aktivitetene som var der, så brukte mange kvelder på å sette seg inn i det. Heller ingen jeg kunne spørre eller ha som mentor, så ble veldig mye egenlesing. Samtidig hadde jeg fortsatt det første teamet og de 100+ bestillingene jeg skulle håndtere. Akkurat på det tidspunktet følte jeg at jeg skulle hatt markant høyere lønn, da dette gikk utover meg mentalt og fysisk. 
     

    Det var vel først da jeg fikk gi slipp på det første teamet og kunne kun jobbe med større prosjekter, at jeg merket hvor hardt det var å håndtere to team samtidig. Kroppen reagerte rart de neste par ukene. Etter dette har det startet 3-4 nye personer som jeg har lært opp i form av å dele min erfaring og gi dem mine egenproduserte dokumenter som kan gjenbrukes for å effektivisere arbeidet. Jeg ble mentor for han som overtok det første teamet, og hørte over en samtale at han tjener 130k mer enn meg. Ikke et eneste vondt ord om han, men kompetansen han hittil har vist synes jeg ikke rettferdiggjør den lønnsvariansen. Skulle tro de aldri har jobbet med ledelse eller prosjekter før i det hele tatt, og jeg føler meg milevis foran dem kompetansemessig, i et fagfelt jeg opprinnelig ikke skulle jobbe i.
     

    Sjefen har derimot vært tydelig på at de mener jeg har hatt for lav grunnlønn da jeg startet her, og at de jobber med at jeg skal ytterligere opp. Får bare håpe det ligger noen handlinger i det også, ikke bare prat. Da spesielt siden teamene mine nesten har doblet inntjening og kun hatt positive marginer.

  3. Prosjektleder i IT-bransjen som jobber med ca. 7 prosjekter i året. Oppgraderer kunders saks- og dokumentsystem opp til skyen. Dette er mitt andre år i bedriften.

     

    Fikk nettopp lønnsøkning fra 628.000 til ca. 653.000 kr i 2023, men er lovet en off cycle-justering til 678.000 kr. Er ekstremt misfornøyd med lønnshoppet, da spesielt fordi mine kollegaer (som er nyere enn meg i jobben og som jeg bruker mye tid på hjelpe) tjener ca. 100k mer enn meg. 

    • Innsiktsfullt 1
  4. Gunnar Mo skrev (5 timer siden):

    Ja, folk er forskjellige, og må ta avgjørelser basert på egne preferanser. Nå var det faktisk du som ba om input på om andre folk mente dette var verdt å betale for. Da må du nesten forvente at folk sier sin mening om saken.

    Haha, skjerp deg. Du vet godt selv hva du holder på med akkurat nå, så jeg lar den bare ligge. Du er hjertelig velkommen til å ikke kommentere noe mer :)

  5. Aner ikke jeg, det er ikke jeg som har laget LinkedIn og har da ikke info om hva informasjonen baserer seg på :) Enten så er man fornøyd med Premium, eller så er man ikke. Sånn er det bare, folk er forskjellige.

    Men som du sier så har de kun tilgang til søkerdatabasen som har søkt via LinkedIn, men da bruker jeg bare den infoen for det jeg vil. Og hvis ikke du synes det er interessant informasjon, så er det også helt lov. 

  6. Begge deler. Før jeg hadde Premium kom det en gang iblant et par rekruttere fra rekrutteringsselskap inn på profilen min (1-2 ganger i mnd.), men da jeg kjøpte det økte tallet betraktelig for både rekrutterings- og ikke-rekrutteringsselskap.

     

    Ut av statistikken fikk jeg ut av hva slags utdanning personene hadde, hvor mange som hadde søkt, hvilke kvalifikasjoner de fleste hadde etc. 

  7. Usikker på om dette er riktig sted å skrive, men jeg prøver meg. Flytt gjerne tråden til riktig sted dersom det er feil :)

    Jeg skriver dette innlegget på vegne av min brors kone. Hun driver en nettbutikk som selger designinteriør, men må av helsemessige årsaker stoppe med driften av denne butikken. Hun har et varelager på ca. 70-80 varer, egen nettside, avtaler med leverandører etc., og er på tanken på å selge nettbutikken.

    Er det riktig måte å gjøre det på? Lar det seg gjøre? Eller bør hun bare legge ned hele nettstedet og selge varene billig på Finn.no f.eks.? Hva er riktig fremgangsmåte å gjøre dette på? Det har blitt en del utgifter opp gjennom årene, så derfor håper hun å få solgt unna alt til en som eventuelt vil overta driften.

  8. Jeg kjøpte meg et abonnement hos LinkedIn Premium da jeg søkte på jobber, men landet nettopp en jobb jeg begynner i om tre uker. Jeg har signert kontrakten, så den saken er for så vidt greit. Spørsmålet mitt er nå om det er noe poeng i å fortsette å abonnere for Premium-funksjonen? Jeg vil gjette på at det kanskje ikke er noe poeng for de som ikke er på utkikk etter jobb... eller?

  9. Jeg har endelig fått meg en relevant jobb til utdanningen min, som prosjektleder i IT-bransjen. Jeg skal jobbe i et firma som internasjonalt har 24 000 ansatte, der 8000 av dem er i Norge (har jeg hørt).

    Lønna jeg har blitt tilbudt er såpass at jeg nå kommer til å få råd til å kjøpe klær av litt høyere kvalitet enn tidligere, så spørsmålet mitt er egentlig hvilke merker som er regnet som å være bra når det gjelder skjorter, chinos, sko, blazer etc. Nå vet jeg ikke ennå hva dresskoden er i bedriften, så jeg vet ikke hva prosjektledere har på seg i den bransjen. Men jeg er siviløkonom og vil kle meg deretter, så jeg tenker chinos og skjorte og eventuelt blazer. Eller er det noen som har peiling på hva man bør ha på seg? Jeg vil fremstå bra når det gjelder klær på jobb, nå som jeg endelig slipper å ha på uniform på jobb.

    Hvordan er f.eks. Eton og Ralph Lauren i motebransjen? Noen andre merker som anbefales? Hvilke butikker er steder man kjøper skikkelige klær? Selv pleier jeg kjøpe klær på Volt (1-3 ganger i året) og billige klær på HM. Men nå kan jeg da endelig oppgradere garderoben min. Hva anbefaler dere?

    • Liker 1
  10. Takk for det! Jeg husker at de under førstegangsintervjuet spurte hvordan økonomikunnskapen min er, der jeg svarte at jeg er mer en teoretiker fremfor en tallknuser. Det jeg kanskje burde ha nevnt er at jeg ikke vet hva de legger i økonomidelen, for jeg så for meg masse avanserte utregninger, at man må være ekspert på alt innen økonomi etc. Men da jeg så på økonomispørsmålene under testen ble jeg forbløffet over hvor enkle spørsmålene var. 

    Nå er jeg klar over at de spørsmålene mest sannsynlig var ganske mye enklere enn hva jeg faktisk kommer til å møte i det virkelige arbeidsliv, men det viser at jeg har en tendens til å forvente mye mer avansert økonomi eller at jeg må kunne ethvert teorispørsmål for å i det hele tatt bli vurdert. Jeg trenger kanskje ikke bekymre meg over at jeg blir avhørt ala en eksamen, men mer at de ser det store bildet. 

    Så ja, jeg tar til meg ordene dine og får fokusere litt mer på hvordan jeg skal fremstå under intervjuet. Takk for svar!

    • Liker 1
  11. Jeg har blitt kalt inn til et annengangsintervju for en prosjektlederstilling i IT-bransjen, etter at jeg har fullført førstegangsintervju og tre tester online. De tre testene gikk ut på å 1) se hvordan jeg fant og tolket informasjonen jeg trengte for å besvare et spørsmål/påstand, 2) hvordan jeg håndterte det å lese grafer, enkle utregninger og annen enkel økonomi, og 3) personlighetstest der jeg skulle gi poeng til forskjellige påstander.

    Jeg er nyutdannet siviløkonom med ingen relevant erfaring (utenom en slags lederstilling i en dagligvare der jeg faktisk bruker en del prosjektlederteori som jeg tilegnet meg under mitt bachelorløp), men min bacheloroppgave var basert på prosjektlederfaget som jeg tok på den tida.

    Etter første intervju fikk jeg ikke vist godt nok at jeg kan nok om prosjektledelse (rekruttereren "huket av" en imaginær boks i lufta om at jeg hadde kompetanse om ledelse, skriving og en ting til, men huket ikke av "boksen" om prosjektledelsesmetodikk), men jeg var åpenbart god nok til å komme videre til både tester og nå annengangsintervju. Han jeg skal prate med på det neste intervjuet er visst lederen for hele avdelingen, mens hun som intervjuet meg første gang kom til å bli min overordnede (dersom jeg får jobben) - jeg må med andre ord få presentert meg godt nok igjen siden jeg ikke har snakket med den mannlige lederen før.

    Jeg spurte han om hva jeg trenger forberede meg til, og han sa at møtet vil handle om min forståelse av jobben basert på hva jeg hørte på førstegangsintervjuet (noe som ikke var noe ekstremt mye, for å være ærlig), at han skulle få inntrykk av meg som kandidat og at jeg skulle få noe feedback fra testene jeg gjennomførte.

    Jeg har ikke holdt på med prosjektlederteori de siste 5 årene (utenom det jeg underbevisst har brukt i mitt daglige arbeid som leder), men jeg har brukt helgen nå på å friske opp minnet litt. Men hva kan jeg forvente i et annengangsintervju? Hvor detaljert må jeg kunne stoffet? Jeg vet jo ikke hvor mye av teorien jeg har lært som de faktisk bruker, og da heller ikke deres praksiser. Jeg vet ikke så altfor mye om stillingen heller, annet enn at jeg kommer til å få et team på 4-5 stk. Jeg har kun vært på intervju et fåtall ganger, men aldri et annengangsintervju, så jeg aner ikke hva jeg går til og hva jeg egentlig bør forberede. Noen tips?

  12. Jeg har nettopp blitt tilbudt en plass hos Microsoft University 2022, så jeg lurer litt på om noen har erfaringer derfra? 

    Jeg har spesialiseringen innen Finance and operations, så jeg lurer litt på hva man spesifikt jobber med (altså litt mer utdypende enn hva som står på nettsidene deres). Jeg skal bli kontaktet av potensielle bedrifter fra januar av, regner jeg med.


    Fra før av er jeg utdannet siviløkonom uten relevant jobberfaring. Er en plass på denne skolen ansett som en anerkjent plass, eller er det egentlig ikke noe spesielt?
     

    Hva ca kan man forvente av lønn? Jeg skjønner at det er forskjellig fra bedrift til bedrift, men sånn ca?

  13. Takker for tips, alle sammen! Gull verdt :)

    Thunderhead skrev (På 14.9.2021 den 21.14):

    Jeg vil foreslå en blits. Du kan oppnå fantastiske ting med den selv om den er montert på kamera om du lærer deg å bruke den. Se f.eks https://neilvn.com/tangents/

    Veldig kul nettside, takk!

     

    Okapi skrev (På 15.9.2021 den 13.17):

    Samyang har jo en rimelig 75mm f/1,8. Kanskje den kunne vært noe?

    Har du noe erfaring med dette objektivet?

     

    snapshooter skrev (På 14.9.2021 den 21.37):

    Ikke sett noen av bildene dine, men virker som fokuset ditt er å fange øyeblikkene og at du er god til det. Og det er jo det aller viktigste!

    Til din stil slik jeg oppfatter den vil et lyssterkt normalobjektiv være både standardutrustning og gull verdt, typ f1.2 eller f1.4. Jeg kjenner ikke Sonys-systemet, det er sikkert dyrt, men bare å begynne å spare 🙂

    Neste på lista etter at du har kjøpt et lyssterk normalobjektiv kan være en blits, for å utvide innemulighetene i svakt belyste lokaler der vegger og tak er egnet til å reflektere blitslyset. Du må ha vendbart blitshode (både opp/ned og til begge sider), for direkte blits vil du ikke bruke. Anbefaler å lese boka "Light: Science and Magic" for å lære lysteori om du kjøper blits etterhvert.

    Takk for tips, skal søke opp boka! Blits er nok noe jeg bør skaffe etterhvert ja, innebildene på bryllupet jeg tok var ikke særlig imponerende i det lyset som var der.

  14. Så, jeg tok noen bilder i et bryllup til et vennepar i helgen, og selv om jeg gjorde jobben gratis for dem (siden de er venner og det var mitt første bryllup som hovedfotograf) fikk jeg et gavekort på 3500 kr hos Foto.no som takk for hjelpen. 

    Nå sitter jeg litt i tenkeboksen for hva jeg skal bruke de 3500 kr til. Det er jo småting jeg kunne kjøpt (typ ny kamerabag, minnekort, batteri etc.) med pengene, men jeg vil bare sjekke litt om det er noe annet jeg bare "må ha" før jeg vurderer noe sånt. Her er mitt utstyr per i dag:

     

    • Sony a7III
    • Tamron 28-75mm f/2.8
    • En random kamerabag der kameraet (m/objektiv) akkurat passer oppi
    • Medfølgende lader som kobles direkte til kamera
    • Div. eksterne harddisker for backup av bilder
    • Peak Design strap

     

    Jeg gikk over til Sony i sommer etter et liv med Canon, så jeg kan ikke så mye om Sonys objektiver ennå. Jeg har litt lyst på et objektiv med lavere f-tall, men jeg klarer jo meg egentlig fint med Tamron-objektivet. Det er jo ikke sånn at jeg MÅ ha et nytt objektiv (skal da ikke kvitte meg med Tamron-objektivet jeg har i dag), men siden jeg nå fikk 3500 kr kan jeg jo like godt kikke litt. 

    Eller er det slik at det kanskje ikke er noen objektiver der ute som er verdt å kikke på til den prisklassen, at jeg like greit kan anskaffe en ny kamerabag f.eks.? I dag er det slik at jeg ikke MÅ ha en ny bag, men den bagen jeg har er litt liten. Jeg får lukket igjen lokket, men det er da ikke plass til noe mer oppi der.

    Jeg har også vurdert noe form for ND-filter, men jeg kan ingenting om det. Jeg har et par Rayban solbriller som sørger for akkurat det lyset og de fargene jeg ønsker ha på bildene mine, så da antar jeg at et ND-filter er riktig å bruke? Kunne det vært noe?

    Jeg elsker å ta bilder som er mer candid, der jeg dokumenterer hverdagen / situasjoner / arrangementer / hendelser uten å regissere personer til å stå/gjøre slik og slik. Min stil inneholder da en blurry bakgrunn, noe som er grunnen til at jeg vurderer lavere f-tall på kamera - i tillegg til muligheten til å ta inn mer lys i situasjoner det trengs. Jeg har i den siste tiden fått flere forespørsler om å ta betaling for oppdrag, og har også solgt et par bilder til Pierre Robert for bruk til deres sommerkampanje. Så det er en interesse jeg har som jeg gjerne ser kan innbringe en liten sideinntekt. 

    Så ja, er det noen tips der ute dere mener er et "must have" til rundt 3500 kr? Er det noe som koster litt mer kan jeg jo så klart spytte inn litt mer penger, så det MÅ ikke være maks 3500 kr :) Takker for tips på forhånd.

  15. Beklager hvis dette er feil sted å skrive dette på, flytt det gjerne til det riktige forumet isåfall :)

     

    Jeg skal selge et 5 år gammelt Canon 70D med to objektiver: Canon 50mm f/1.8 og Sigma 35mm f/1.4, samt et svært lite brukt batterigrep. I tillegg følger det med et batteri og reim. Jeg har boksene til alt, og jeg er eneste eier av alt. Alt er i fin stand, med noe normalt bruksslitasje på kameraet og litt på solblenderen til Sigma-objektivet. 

     

    Jeg har sjekket Finn, men finner ikke helt hva alt dette kan koste sammen. Noen eksperter som har noe forslag?

  16. Så, jeg har nettopp kjøpt meg en leilighet og har da brukt pengene som jeg hadde stående på BSU-kontoen min. Den ble derfor slettet av banken etter kjøpet.

    Nå har min far lyst til å sette opp en fast overføring til en sparekonto til meg. Jeg tok kontakt med banken for å åpne en ny BSU-konto, men det er visst ikke lov til å ha flere enn én konto - og da heller ikke lov til å opprette etter at jeg har brukt BSU-pengene på boligkjøp. Så da er spørsmålet, hva slags konto bør jeg opprette som min far skal kunne overføre penger til? Vi ønsket jo opprinnelig de gode rentene som BSU tilbyr, så derfor var BSU hovedtanken vår da han nevnte at han ville starte med overføringen.

    Dette blir en langsiktig sparing, penger som jeg ikke kommer til å røre før om eventuelt flere år. Det er kun ment for at faren min skal overføre penger dit, så jeg kommer bare til å la den holde på i bakgrunnen.

  17. Faren min er blitt en ganske ivrig kommentator på diverse grupper han er medlem av på Facebook, og ønsker av den grunn å skjule for venner at han kommenterer og liker innlegg. Dette gjelder da kun innlegg i grupper han er medlem av (F.eks. Hafslund). Han ønsker ikke skjule det fordi han er kontroversiell eller noe, men bare av den enkle grunn at han ikke ønsker plage venner og bekjente med hva han kommenterer. 

    Dette dukker jo opp på tidslinjen ala "Ola Nordmann har kommentert innlegget". Jeg har selv prøvd å se på sikkerhetsinnstillingene på facebook, men jeg er der såpass sjeldent at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Så det å si "Kikk i sikkerhetsinnstillingene hjelper meg ikke så mye, dessverre, det blir litt vagt :)

    Noen som vet hvordan han kan få skjult dette?

     

    (Jeg vet dette ikke har direkte med noe software eller hardware å gjøre, men jeg klarte ikke finne riktig kategori å stille spørsmålet. Ganske lenge siden jeg var her sist, beklager det! Bare å flytte innlegget dit det skal :) )

  18. Kan jeg få lov å spørre hvordan du vet at du er kommet inn på masterstudiet allerede? :)

     

    Klart! Fikk en SMS og mail av dem, og fått tilbud på mitt andrevalg. Jeg er venteliste nr.7 på førstevalget. Jeg tror det er sånn at hvis man er åpenbart kvalifisert for studiet, så får du tilbud tidlig - men jeg kan være på dypt vann her, har ikke satt meg noe inn i det.

  19. Greia er at jeg har kommet inn på masterstudiet (2 år) i Hønefoss, men jeg har nettopp flyttet inn i ny leilighet i Oslo som da gjør det å komme seg ut av kontrakten ganske så vanskelig. 

     

    Er det mulig å studere hjemme og evt reise til Hønefoss de dagene som er obligatoriske, eller anbefales det på det sterkeste å bo i Hønefoss og delta på forelesningene? Jeg har tidligere studert (bachelor) i Hønefoss ett år, og fikk personlig ikke noe ut av å delta i undervisningen. 

     

    En annen faktor er også økonomi. Jeg får ikke mer penger av lånekassen (lang historie) og er derfor avhengig av å jobbe ved siden av. Her i Oslo har jeg 100% stilling nå, men jeg sitter og vurderer å trappe ned til 50-60% og studere istedet.

     

     

×
×
  • Opprett ny...