Gå til innhold

oj88

Medlemmer
  • Innlegg

    1 345
  • Ble med

Innlegg skrevet av oj88

  1. Jeg fant feilen, og er i grunnen ikke så overrasket over at Telenors kundeservice ikke skjønner problemet, i alle fall ikke førstelinje. Feilkoden gir ingen mening, den bare peker til å hard-restarte boks. Graphyne vet de neppe hva er heller... Men min har alltid fint kunne vært helt av om jeg er hos foreldrene mine som har fiber fra Sognenett (som har TV fra Telia, tidligere GET), og Caste Live TV fra T-We-app til Chromecast. Lang billigere enn å bestille en ekstra TV-boks til kjellerstua mi når jeg bare er hjemme noen uker i året.

    Men ja, noe skjedde med Telenor ID/Connect (ikke forvirr med Mine Sider) ved siste T-We oppgradering (fungerte i vår), og vel, fikset opp der så fungerte ting *umiddelbart* (basically F5/refresh).

    Siste post er rimelig gammel så kanskje det fungerer for dere nå. Er informatiker så kunne fint sjekke at nettleser ikke stod i veien f.eks (sånn mtp bruker rimelig strenge innstillinger for min primære nettleser, Chrome, og det er en JavaScript-standard faktisk, å kunne sjekke om en nettleser er i Incognito e.l., sjelden du ser det men noen nettsider vil si at de ikke godtar det, så det er ikke alltid løsningen, så bruker heller en alltid fresh Firefox om bare kanskje cookies/HTML5 storage e.l. *kan* være problemet).

    Men det var altså ikke det. Uansett burde det ikke påvirke appene. Ei heller noen åpenbar feil i Developer Console i nettleser, så. Så vel, si ifra om dere sliter fortsatt.

  2. Nei, men du prøver å tilbakevise rådet om å gå for fire kjerner, uten å ha noe særlig substansielt å vise til annet enn din egen subjektive oppfatning. Å påpeke dét har ingenting med aggresivitet å gjøre, og det bidrar ikke noe særlig til saklighet å antyde noe annet.

     

    De maskinene du viser til er konstruert for lavt strømforbruk, og det kan være fint om man er mye på farten eller bor trangt, men de medfører kompromisser som man ikke nødvendigvis vil gå med på hvis man ikke må. Straks man begynner å fikle med f.eks. kjernekompilering vil det være ønskelig med mere fart.

    Nei, jeg skrev "Om fire kjerner er et must så får det så være". Ellers har jeg bare kommet med informasjon om hva en tokjerners prosessor kan gjøre basert på egne erfaringer, både subjektive (opplevelse av ytelse i bruk) og objektive erfaringer (RAM/swap-bruk). En tokjerners CPU som i nyeste NUC med i7 yter bedre enn MacBook Air 2013, som er en bruksmaskin som trådstarter spør etter.

     

    En kraftig tokjerners prosessor kan yte bedre enn enn en firekjerners. Kommer helt an på bruksområde og ytelse (noen prosesser bruker bare én kjerne).

     

    Som sagt, om fire kjerner er et must så legg NUC på hylla.

     

    Føler vel ingen andre i denne tråden har vært i nærheten av å komme med eksempler på bruk og objektiv måling og subjektiv opplevelse av ytelse og andre faktorer.

     

    Trådstarter skrev:

     

    Når eg seier "all-around" maskin meiner eg at den skal brukast til det meste, film, musikk, dokument, Apache, PHP, etc. Det som er spennande er å sette seg inn i nye ting/program, og å prøve å sette opp maskina som ein server (ikkje rein server då den skal kun brukast for å redigere, og teste websider før dei blir lasta opp live)

     

    Akkurat det jeg bruker min (svakere enn nyeste) NUC til, og med to VM-er kjørende (KVM). Både host og guests med Apache + PHP. Kodi til film, Spotify til musikk (dokumenter har jeg ikke brukt den til, men kan ikke se at det skulle bli et problem). Derfor brakte jeg opp NUC, og pga. den sømløse Linux-støtten.

     

    Ellers for å gå nærmere inn på min støtte til HP-skriver. Har to HP Envy 100, og de fungerer utmerket, både til printing og skanning.

  3. Hvilke påståtte problemer er det du prøver å tilbakevise? "Problemet" her er eventuelt at du prøver å måle prosessorytelse i antall Chrome-vinduer du klarer å ha oppe samtidig, men det er jeg usikker på om noen lurer på? Det er ingen som tviler på at Air'en din klarer det du sier den klarer. Jeg bruker jo min til omtrent det samme selv. Spørsmålet er eventuelt hvor lang tid den bruker på det du bruker den til, og det sier du ikke noe om. Isteden forklarer du hvor flink den er til å stå stille (idle)? 

     

    Fire kjerner jobber raskere, og koster mer. Like it or not.

    Prøver ikke å tilbakevise noen problemer. Bare viser til hva min Air klarer, og at nyeste NUC er kraftigere, og burde klare mer. Linux bruker mindre RAM etter reboot enn OS X (selv med et kraftig DE som KDE), så med 8 GB vil den nok klare enda mer, og RAM er jo så billig at 16 GB vil gjøre susen RAM-messig nesten uansett bruk. Angående "hvor lang tid den bruker på det jeg bruker den til", så er det aldri noen hickups, med mindre jeg som sagt kompilerer i Android Studio eller en VM bruker mye I/O (tror VirtualBox ikke er særlig god på det, tilsvarende I/O bruk i OS X fører aldri til så mye viftestøy og hickups).

     

    Jeg prøver bare å formidle informasjon til trådstarter. Trådstarter har sagt noe om hva maskinen skal brukes til, og de oppgavene ser jeg på som lettere enn det jeg har skissert (min svakere NUC kjører mer enn det trådstarter har hintet om av bruk). Så får trådstarter avgjøre om han/hun vil ha en maskin hvor alt av komponenter kan oppgraderes, eller en maskin som f.eks. NUC der mye kan oppgraderes, kommer uten OS og er støttet fullt ut av Linux out-of-the-box.

     

    Rett og slett informasjon til trådstarter. Om trådstarter ikke går for en NUC er ikke det noe problem for min del. Skulle ikke forundre meg om han/hun kan spare noe penger på tilsvarende selvbygd spec, med litt mer arbeid rundt å få alt opp å kjøre på Linux (dog lite med valg av riktige komponenter). Men å si at NUC kun er fin som HTPC er å si at Mac Mini er det samme. Fire kjerner er bedre enn to, og koster mer som du sier, så trådstarter må vurdere hva som trengs. Jeg har kommet med ganske mye informasjon om hva en tokjerners i7 klarer, og htop o.l. viser fire CPU-er hvor lasten fordeles godt (hyperthreading).

     

    Air kjører forøvrig Ubuntu Gnome 15.04 veldig fint. Må bare installere Wi-Fi-driver, men det følger med Live-CD-en, så må bare åpne Additional drivers og aktivere der. Dessverre er pekeflatestøtten ikke like god, så OS X forblir hoved-OS på den. Webcam fungerer ikke, men det finnes en hack/workaround. Men det var litt off-topic.

     

    Ikke bli aggresive fordi jeg drar inn en Mac folkens :-) Bare viser til at nyeste og beste NUC er bedre, og dermed klarer mer, mer enn hva jeg har vist til at Mac-en klarer.

  4. Klart, med 8GB ram så går det vel rimelig greit ja, tenkte Air hadde 4GB. Hva mente Activity Monitor at du brukte av RAM der, foresten?

    Activity Monitor sa at 7,99 GB av 8 GB var brukt, men da var "File cache" på over 3 GB, og jeg prøvde å åpne flere programmer osv. men fikk ikke swap til å kicke inn. OS X bruker jo allerede over 2 GB RAM etter reboot. Linux er jo temmelig RAM-sulten (ubrukt RAM er bortkastet), men bruker langt mindre RAM etter reboot selv med et tungt DE som KDE. F.eks. viser mine grafer i Munin at min NUC rimelig fort (med to VM-er kjørende) bruker all RAM, men det meste er cache/buffers, det ser man på grafen (forskjellige farger) og tallene i Munin, og med kommandoen "free -m", så i realiteten er det mye tilgjengelig. OS X ser ut til å være enda mer aggresiv, uten at det betyr at den faktisk går tom for RAM.

  5. Jaha, og hva er specs på den maskinen? Hvor mye minne har du satt av til linux-desktopen du kjører i Vbox?

     

    Høres ut som du i teorien skulle vært på god vei inn i swap-fila eller tilsvarende i OS X med alt det kjørende, men jeg aner ikke hvor mye ram du har heller, så jeg kan ta feil. Hvorvidt viftene kjører kommer vel an på hva du gjør i de ulike programmene selvfølgelig.

     

    Til sammenligning: 2 Chrome vinduer (4 tabs hver), Geany (vesentlig lettere enn Android Studio), Leafpad, 3 terminaler, Windows i Vbox, Xchat irc og Spotify bruker ca. 4GB ram, med Gentoo som kjører Cinnamon.

     

    Dette er med vm.swappiness=0 og vm.vfs_cache_pressure=50.

     

    Skal også nevnes at jeg kjører profile-sync-daemon som mounter browser-profilen i RAM.

     

    Specs er nevnt i tidligere post. 8 GB RAM. Kjøpte den med bedre prosessor.

    • Chrome (2 vinduer, totalt 5 tabs, og en del extensions, som bruker drøyt mye RAM IMO)
    • VirtualBox Xubuntu (2 GB RAM, 4 x CPU, mer enn nok)
    • Android Studio (IntelliJ, 2 Java-filer åpne)
    • Genymotion Android 4.1.1 AOSP (512 MB RAM, 2 x CPU)
    • Genymotion Android 5.1.0 (full Google-pakke, 1024 MB RAM, 4 x CPU)
    • Spotify med spillende musikk
    • Ett terminalvindu med SSH til en ekstern server
    • Sublime Text (1 fil åpen)
    • Finder (4 tabs, 1 med SMB-tilkobling til lokal Linux-server)

    Activity Monitor sier "Swap used: 0 bytes".

  6. Air er en ypperlig bruksmaskin. Til sitt bruk. Som er på reisen. Den har en CPU som er laget for å bruke lite strøm og utvikle lite varme, med to kjerner. Til sammenligning vil en MBP i7 utføre oppgaver som lar seg paralellisere omtrent dobbelt så raskt. Det er nok ikke utelukkende på grunn av fire kjerner, men det er utvilsomt den viktigste enkeltfaktoren i regnestykket.

     

    Det kan likevel være mange grunner til å velge en to-kjerners prosessor, pris, støy f.eks. Eller plass, når de to kjernene sitter i en liten og lekker boks som tar seg godt ut. Men stasjonære PC'er kan man som kjent plassere under skriverbordet også.

     

    Bruker min Air (OS X) til Android Studio (ikke lette saker), en eller to Android-enheter i Genymotion samt gjerne en full Linux desktop i VirtualBox (Genymotion bruker også VirtualBox, så litt gevinst der). Så har jeg typisk to Chrome-vinduer oppe med rundt 2-4 tabs i hvert, 1-2 terminaler, gjerne med SSH), 1-3 tabs i Finder, samt Spotify og Sublime Text kjørende til tider. Maskinen har ikke noen problemer med dette. Full vifteaktivitet skjer som regel kun ved kompilering i Android Studio og heftig I/O-aktivitet i en VM.
  7. Null ressursbruk er vel selve definisjonen på "idle" så noe annet skal godt gjøres...

    Tenkte på idle som i at jeg ikke aktivt bruker maskinen eller VM-ene til noe. Det er jo kjekt mtp. VM-ene kjører begge Apache + PHP og en kjører Squid, begge Munin og OpenVPN tilkoblet.

  8. Og de problemene jeg opplevde med Unity og Remmina fantes IKKE med Gnome og tsclient. Og dette var i jobbsammenheng, så den ustabiliteten jeg opplevde var fullstendig uakseptabel. Var vel 12.04 jeg sist hadde på den jobb-laptopen. Januar 2013 begynte jeg i ny jobb. Fikk en PC levert med Windows 7 Enterprise jeg aldri rakk å reinstallere, fordi jeg fikk ting å gjøre umiddelbart etter at jeg startet. Men når jeg etter hvert får ny PC har jeg litt lyst på Linux igjen. Da blir det enten Debian eller RHEL/CentOS 7.

    Nei, det er noe rart med Unity sin behandling av vinduer. Virker som de ikke holder seg til standardene. GNOME 2 og XFCE f.eks. gjør dette perfekt. Men GNOME 3 har jeg ikke prøvd slikt på. GNOME 3.14 var skkelig nice nå sist jeg prøvde det. Ser frem til 3.16 på Ubuntu (Ubuntu 15.10, men skipper vel til LTS). Da blir nok GNOME mitt DE.

  9. Hadde 4 desktops med to skjermer, brukte Remmina for RDP, da gode, gamle, stabile tsclient forsvant. Klikket på et Remmina-vindu, plutselig spratt Remmina til en annen desktop. Og dette skjedde ofte. Det var utrolig irriterende. Unity i seg selv var generelt ustabilt.

    Unity har uten tvil blitt mer stabilt (f.o.m. 12.04 og spesielt 14.04), men jeg to dårlige erfaringer. Som du sier, flerskjermstøtten er ikke helt god. Den andre er fullskjerm-programmer. Unity har en tendens til å gi F i de, behandle de rart og overstyre tastatursnarveier. Slet spesielt med remote desktop, RDP og VNC (Remmina var vel det jeg brukte mest). Mulig det er fikset nå. En annen irriterende ting var virtuelle maskiner i VirtualBox. De hopper til aktiv desktop når skjermresolution endres, så man kan ikke bare starte den i en virtuell desktop og hoppe til en annen mens den booter, for så fort den kommer til login hopper den til aktiv desktop. Slik er det ikke på OS X (et vindu forblir der du startet det). Har opplevd samme med andre programmer.

  10. Planene er å lære litt i same prosessen :) Dessuten, som nevnt tidligare, så vil eg gjerne ha mulighet til å bytte/sette inn komponenter sånn eg sjølv vil.

     

    Da er det endelig oppklart :-)

     

    Når det gjelder NUC er det hovedkort, prosessor og skjermkort du uten å bryte garantien ikke vil kunne oppgradere, men NUC er fortsatt en "mekke-maskin", der du MÅ mekke første gang, og senere kan bytte ut komponenter, som er RAM, lagring, trådløst nettverkskort og bluetooth.

     

    Stagnasjonen i stasjonær-PC-salget blir vel stort sett regnet for å være på grunn av at folk har den kraften de trenger i dag, faktisk er fokuset til OS-produsentene og programvareprodusentene å senke minstekravene til maskinvare. På laptop-fronten har man vel fått en ny vekst med tynnere, lettere laptoper med bedre batteritid. Spesielt etter andregenerasjons MacBook air tok dette av. Samme trend i mobil- og nettbrettmarkedet, men der er det blitt så tynt og lett at mange heller ville hatt et større batteri.

  11. Prøvde Ubuntu GNOME 15.04 på Mac-en nå. Begynner å bli veldig bra. Innstillingene + tweak tool, som er inkludert, er alt jeg trenger for en perfekt desktop. Sømløs integrering med Google med epost, kalender og kontakter. Dokumenter fungerte ikke.

     

    Kjapt og smooth var det, rett og slett. Dette var GNOME 3.14. Versjon 3.16, som dessverre kom ut for sent, skal visst ha en del fine nye funksjoner og saker og ting. Nå mangler bare Wayland all over.

  12.  

    Cinnamon er mest egnet for de som kommer fra Windows-land og vil raskt komme inn i arbeidsflyten.

    Spesielt egnet om man ønsker å forbli ineffektiv og.

     

     

    Ja, helst bør man vel kun kjøre vi og links og mutt i TTY, ingen DE...  :wee:

     

    Det er vel opp til hver enkelt bruker i hvilket DE ens arbeidsflyt føles mest effektiv. Ikke alle jobber bruker PC-en til det samme som du.

     

    Om tiden det tar å lære seg en ny arbeidsflyt > tiden det tar å komme i gang med kjent arbeidsflyt, så er vel valget greit. Kan alltids installere alternativt DE i mellomtiden og gradvis se om et skifte vil være nyttig. Nå er vel spørsmålet om akkurat GNOME og effektivitet høyst diskutabelt fremdeles. Sist jeg prøvde Cinnamon i VM virket det veldig fint, og hadde alle de rette konfigurasjonsmulighetene som de DE-ene for tiden som dummer ned sitt grensesnitt mangler, uten å gå "helt KDE".

    • Liker 1
  13. Så... har du oppgradert?

    http://releases.ubuntu.com/15.04/

     

    Synes det ikke er noen nevneverdig forskjell på 14.04 og 15.04, men det er den beste nyheten. Positivt med forutsigbarhet.

     

    Testet i virtuell maskin. Mest polishing, men det er det de går for før Ubuntu Next, eller hva det kalles, kommer. Ubuntu er veldig brukbart på en desktop nå, men det gjelder 14.04 også, som jeg holder meg til pga. LTS.

     

    Om du vil installere Spotify må du gjøre følgende først, da libgcrypt11 ikke er i pakkebrønnen:

    https://community.spotify.com/t5/Help-Desktop-Linux-Mac-and/Spotify-0-9-17-for-GNU-Linux-and-the-upcoming-1-x-beta/m-p/1121736/highlight/true#M123755

  14. Da ønsker du definitivt en maskin med minimum fire kjerner. Selv om noen NUC-maskiner har "i7" så er det fremdeles en brøkdel av ytelsen til en desktop i5. En firekjerners i5 på 3+ GHz er minstekravet til det jeg ville satt i en bruksmaskin.

     

    Vel, min MacBook Air 2013 er definitivt en bruksmaskin, og har en tokjerners Intel Core i7 1.7 GHz (TurboBoost til 3.3 GHz).

     

    Nyeste NUC med i7 har en tokjerners Intel Core i7 3.1 GHz (TurboBoost til 3.4 GHz). Bedre enn Mac-en.

     

    Så bruker den hyperthreading eller hva det kalles, så jeg får opp fire CPU-er i htop f.eks.

     

    Ser ikke helt poenget ditt? Om fire kjerner er et must så får det så være.

     

    Som sagt, jeg bruker NUC til alt trådstarter sier han skal bruke den til, og mye mer, uten lagg whatsoever, og cirka null ressursbruk ved idle, selv med to virtuelle servere kjørende. At Linux er fullt støttet out-of-the-box sparer en tid på research.

     

    Litt knot var det med Ubuntu 12.04 (måtte hente nettverksdrivere og overføre med USB og kompilere, og så var det bare å oppdatere systemet og jeg kunne avinstallere den driveren for driveren er i backports-pakkebrønnen). Etter Ubuntu 12.04 er det plankekjøring med NUC.

  15. One thing: Samme skjedde på min lap hvor jeg må skrive setxkbmap etter hver restart for å få den layouten jeg ønsker å ha. Skal prøve løsningen i denne tråden.

     

    setxkbmap - "set the keyboard using the X Keyboard Extension"

     

    Uten å tukle med terminalen kan du enkelt fikse dette i System Settings.

     

    1. Åpne System Settings
    2. Åpne Text Entry
    3. Pass på at Norwegian står på toppen av lista
    4. Du kan eventuelt fjerne engelsk om du ikke pleier å bytte layouts
    5. Du kan fjerne ikonet fra topplinjen ved å hake vekk der det står "Show current input method in the menu bar"
    6. Valgfritt:
    7. Åpne Language Support i System Settings
    8. Her kan du få spørsmål om å installere ekstra pakker, det anbefales (norsk ordbok i LibreOffice osv.)
    9. Gå til fanen Regional Formats
    10. Velg "Norwegian Bokmål" i lista
    11. Klikk på "Apply System-Wide"

    Hvis du har systemspråket ditt satt til norsk, vil jo språket i instruksjonen være annerledes, men du finner nok fram :-)

  16. Vet ikke hvilken kraft trådstarter ønsker, men man får nyeste NUC med i7-prosessor.

     

    Jeg har forrige generasjon med i3-prosessor, og den kjører to virtuelle Ubuntu 12.04 JeOS-maskiner, hver med sin VPN-forbindelse og Squid-proxy-server (i KVM/vmbuilder), med så og si ingen ressursbruk i idle. En av de kjører rTorrent + ruTorrent (Apache + PHP) med delte nettverksmapper med host. Host kjører Kodi (XBMC) med MySQL for delt bibliotek, i tillegg til Apache og PHP, og Kodi kjører som en drøm med GPU-aksellerert video og passthrough gjennom HDMI for surround. Infrarød receiver fungerer flott med min Streamzap-fjernkontroll. Netflix i Chrome kjører uten problemer, osv. osv. Host kjører forøvrig Xubuntu.

     

    Så nyeste generasjon med i7 burde duge til temmelig mye. De nyeste GPU-ene yter veldig bra.

     

    http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/products-overview.html

  17. Intel NUC er ganske geniale. Du kjøper kabinett og hovedkort, og velger selv RAM, harddisk (enten internt kort eller vanlig 2,5 " SSD), evt trådløst nettverskort og bluetooth. Du kan få en ulike varianter avhengig av kraften du trenger. Kommer uten OS og Linux er støttet 100 %, med dokumentasjon og greier. Billig er det også.

     

    http://www.intel.com/content/www/us/en/nuc/overview.html

     

    http://www.netonnet.no/search?query=Intel+nuc&page=1&pageSize=25&category=7354

     

    Støtter HP som printer/all in one.

  18. Et problem med DAB+ jeg har lagt merke til er tiden det tar å bytte kanal. Det kunne gjerne gått raskere, men er kanskje avhengig av hvilken modell man har? FM var ganske kjapp i radiobytte, kanskje 1 sekund. Mens DAB+ etter min erfaring kanskje bruker 3-4 sekunder? Skal man zappe igjennom en drøss med kanaler merkes det.

    Noen som husker hvor fort det gikk å bytte kanal på TV-en før i tida? Vet ikke hva dagens forsinkelser skyldes men det er vel mye buffering og DRM (copyright-beskyttelse).

     

    Må vel gå an å oppdatere DAB-teknologien gradvis slik som mobilnett? Mobilen din i dag har typisk støtte for GPRS, Edge, UMTS (3G), HSPA (3G), HSPA+ (3G) og LTE (4G). Alle dette kaller vi bare mobildata. Mobilen veksler hele tiden etter hva som er best tilgjengelig.

     

    Selv hører jeg kun på radio via Internett og podcasts. Dekning i tunneler der selv NRK P1 FM gir tapt.

×
×
  • Opprett ny...