Gå til innhold

wingardium

Medlemmer
  • Innlegg

    176
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av wingardium

  1. Er ikke eksamen i Norge multiple choice?

    Mener du at hvis jeg studerer i Tyskland, så kan jeg begynne å jobbe i Norge eller et annet land uten å ta turnus først? Da tar det jo egentlig kortere tid å studere da :)

     

     

    1. Jo, men ikke hele

    2. I alle fall Tyskland kan du arbeide med en gang. Om du får autorisasjon i Norge med en gang vet jeg ikke. For øvrig står det litt på Ansa sine sider, og om jeg tolker det riktig, så kan du praktisere i Norge ja (men ikke stol på mine utsagn :!: )

  2. Kan forsøke å svare litt, ettersom jeg kjenner noen med utdanning derfra:

     

    Om du lærer mer eller mindre er vanskelig å si. Ja utdanningen er lengre, men så får du jo praktisere med en gang du er ferdig. I Norge har man turnus (men ikke så mye lenger antakelig) før det er mulig. Tror dette veier opp mot hverandre.

     

    Språket greier du fint med 6 i faget. Dessuten så tror jeg eksamene er alle multiple choice (det den ene bekjente sa i alle fall).

     

    Jeg hadde nok valgt Tyskland om det var gunstig nok for min del.

  3. Vi er alle forskjellige, og det å skulle utelukke en hel gruppe mennesker basert på diagnose fremfor funksjon, høres diskriminerende ut. Arnhild Lauveng er psykolog i norsk helsevesen, tidligere hatt diagnosen schizofreni, ifølge henne selv. Hun har skrevet en bok om sine erfaringer om psykoser og behandlingen i helsevesenet. Anbefales.

     

    Uansett, poenget mitt var at hvis hun kan få jobb som psykolog i psykiatrien, så kan nok ikke hun ha måttet levere sin helsejournal ved autorisasjon.

     

    Jeg måtte ikke levere helsejournal ved opptaket til medisinstudium i Norge, og det står ingenting om at man må levere helsejournal ved søknad om autorisasjon hos SAFH.

     

    Om hun hadde det tidligere så er det vel ikke så farlig?

     

    Nei trenger ikke å gi fra seg noe av sin journal (hvilket jeg ikke har nevnt et ord om da...), men man merker jo fort om en student er frisk nok til å kunne bli lege.

     

    Var ikke riktig av meg å bruke schizofreni som eksempel, da dagens behandling ikke er så verst. Poenget er dogg at om ens helse ikke tillater det, så blir ikke vedkommede lege.

     

    Edit: Noe nærmere svar på spørsmålet ;) . Dette er dogg særkrav, og ikke relevant for alle, men noen få.

  4.  

     

    2: Hva er det du egentlig mener her?

     

     

    Mener om den som søker om legeautorisasjon/turnusplass må fremvise egen pasientjournal til helsemyndighetene for å vise at den ikke inneholder elementer som kan svekke kandidatens troverdighet/egnethet som lege.

     

    Sier det ikke seg selv at en som er schizofren ikke kan bli lege?

     

    Sånt skal jo være avklart ved start på stuidene

  5. Hei.

     

    Jeg er en mann på 30 år som planlegger å søke medisinstudiet her i Norge nå til høsten (og er rimelig sikker på å komme inn). Har to spørsmål som jeg gjerne skulle hatt besvart før jeg begir meg ut på 6 år på skolebenken. Håper noen kan svare.

     

    1) Må man ha plettfri vandel for å få legeautorisasjon etter endt studium, eller for å i det hele tatt få lov til å begynne turnusen?

     

    2) Blir ens egen pasientjournal gått igjennom av helsetilsynet før en eventuell legegodkjenning blir gitt? Blir denne lagt til grunn overhodet, eller er journalen en privat sak mellom pasient og behandler, selv om pasienten ønsker å bli lege?

     

    Vet at å komme inn på studiet går greit i forhold til disse tingene, så spørsmålet gjelder altså om disse punktene er krav til å få legegodkjenning av myndighetene.

     

    Veldig takknemmelig for svar!

     

     

    1: Er nok slik at det blir vurdert opp, om du skulle ha noe på et eventuelt rulleblad. Forbrytelser av voldelig og seksuell art vil ekskludere deg som søker, men kanskje det ikke er så farlig for annet?

     

    2: Hva er det du egentlig mener her?

     

    Noen andre får muligens sjekke opp det jeg skriver, så det ikke blir feilinformasjon :whistle:

     

     

    Edit: Litt snar på 1: Altså så vil du ved opptak til studiet bli bedt om å legge ved politiattest. Sex og voldsforbrytelser vil utelukke deg som søker.

  6. Men.. Jeg så på eksempelopptaksprøve til Praha idag -- herregud, jeg synes spørsmålene er veldig vanskelige? Hva annet kan man lese utenom selve fagene på vgs liksom?

     

    Synes de spørsmålene var greie jeg. Vgs fagene skal holde, for de dekker omtrentlig det prøven inneholdt.

  7. Likevel, om man nå googler etter 10 grunner til ikke å ta høyere utdanning (noe som før ville fått 16-års-bloggen til å dukke opp) vil kidza nå få et alternativ til ;) (se bildet)

     

    Denne tråden er reklame til bloggen, og den funket... :whistle:

     

    Neida, utdanning bør man ta etter interesse, ellers vet man at det gjør mer vondt enn godt.

  8. Hvis jeg hadde hatt valget mellom FY2 og IT-2, hadde jeg nok selv valgt FY2. Jeg ville heller ligge foran pensum i fysikk på NTNU enn i ITGK, da jeg regner med fysikk er en god del mer krevende enn ITGK. Allikevel tror jeg nok mange ville fått problemer med å lære seg FY2 uten FY1 som bakgrunn, og IT-2 vil kreve mye mindre arbeidsinsatts. Om du vil klare å lære deg FY2 uten FY1 handler i bunn og grunn om hvor mye tid du vil legge ned i det. Med mye arbeid og god viljestyrke burde det gå fint.

     

    Når det gjelder om datafag er OT: Alle siv.ing linjer har som sagt minst et datafag, og de mange av linjene har flere. Dette kommer jo ann på linjen. Hvilken linje er det egentlig du vil inn på?

     

    Godt poeng :yes:

  9. Joda, en god del av fysikk 2 bygger nok på fysikk 1. Men det er faktisk helt mulig å tilegne seg disse kunnskapene parallelt som du holder på med fysikk 2. Husker at i boken så ga de kjapp repetisjon på enkelte emner.

     

    Men som sagt tidligere: Det hele avhenger av hvor mye tid du bruker. Det er ikke 100 % stryk garanti fordi du tar FY2 før FY1, men hvilken karakter du får over der igjen vil gjenspeile mengden arbeid du har lagt i det. Har du lik disiplin som en samuraikriger, så kjør på. Hvis ikke bør du vurdere om det er like greit å droppe det hele.

  10. Bare hyggelig å kunne hjelpe ;)

     

    Den praktiske delen var at de ba meg si øre eller øye (sa øre). Så dro de opp en modell av øret, og jeg skulle da snakke så mye om den som mulig. Altså peke på de forskjellige delene, si hva de heter, funksjon, sammensetning osv. En venn av meg som også tok privatisteksamen fikk se to poteter i hvert sitt kar (vann og sukker-vannsløsning). Skulle da forklare osmose ut ifra potetenes vekt-forandring.

     

    Tror de legger det opp enkelt siden de vet at mulighetene for praktisk lab-arbeid er begrenset for privatister. De vil nok aldri be deg om å dissikere en torsk (tror jeg da).

     

    Måten jeg forberedte meg på var å bare lese de ulike eksemplene til øvelser i boka (Bios 1 av Cappelen). Leste fremgangsmåte og svarte på spørsmål til dem. Lureste er nok å faktisk gjøre dem, og da kan du kanskje spørre en vgs om det er mulig å få timer med en faglærer til å øve med.

     

    Edit: Trodde det ikke var skriftlig eksamen for Biologi 1, kun muntlig-praktisk :hmm: Mulig jeg tar feil da.

  11. Hei hei, og god jul ;) Har selv tatt dette faget som privatist, og det jeg selv gjorde var å lese boken og ta en drøss med notater i løpet av vinter- og påskeferien. I de to periodene hadde jeg kun fokus på biologi. Så, siste uken før eksamen, skrev jeg på nytt notater ( det ble noe lignende sammendrag av hvert kapittel) og pugget disse.

     

    For min del fungerte denne metoden ypperlig. Det er ikke sikkert at oppskriften gir garantert toppkarakter, men jeg vil gi deg et råd: Skriv! Skriv mye! Det er (i hvert fall for min del) mye mer effektivt enn kun å lese.

     

    Lykke til med øvinga!

×
×
  • Opprett ny...