Gå til innhold

kzh

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kzh

  1. Takk. Jeg tror de anbefalingene der blir veldig bra. Er noe usikker på GOGL, men jeg kan ikke nok om bulk-markedet til å uttale meg egentlig. Jeg rakk dessverre ikke å posisjonere meg på fredag, men disse selskapene er fremdeles shortkandidater: TST, TAD, DYNA, MHG (ikke ennå), FUNCOM (noe usikker) og CNR (usikker da selskapet kan komme med flere svindelmeldinger som driver kursen opp). Ser ingen klare kjøpskandidater akkurat nå.

  2. Ser at bestilling fra Oslo børs er gratis, siden det står 0,- der.

     

    Jeg vil ikke bli overrasket av en eller annen slags sum hvis jeg bestiller 1 av hver?

    Det ser ut til at de er gratis alle sammen. Jeg bestilte 2 av de, og de var iallfall gratis. Ring eller send en e-post og spør hvis du er usikker.

     

    Har ikke 10k :(

    Det gjør ikke noe. Det viktigste i begynnelsen er å skaffe seg en interesse for børs, lære osv. I de mest omsatte aksjene går det kanskje bra å omsette små poster også, uten at jeg har prøvd dette selv. I noen aksjer er postene på mye mindre enn 10 000 også (bare ikke velg aksjer ut ifra dette :p).

     

    Om du ikke handler med ekte penger så kan du jo f.eks. bli med i konkurransen på http://www.stockpro.no som gjør det litt mer spennende å følge med i markedet. Vinneren av konkurransen (som går hver måned) får 10 000 kr.

     

    Et alternativ til aksjer er opsjoner som krever litt mindre egenkapital og kan gi mye høyere avkastning. Men opsjonsmarkedet er en god del vanskeligere.

  3. DJIA -0,53 %

    S&P 500 -0,76 %

    NASDAQ -1,33 %

     

    I tillegg har brent- og lettolje-futures har falt over en prosent onsdag. Klarer OSE å la være å falle torsdag og fredag? Jeg tviler, men jeg er ikke sikker nok til at jeg satser penger på det tror jeg. Får se an Asia og spesielt DAX i morgen ...

  4. har jeg ingen tro på...

     

    edit: hvorfor skulle den det..

    S&P 500 -3,20 %

    NASDAQ -3,08 %

    DJIA -2,93 %

     

    3 % ned på disse indeksene er veldig mye. Som regel fører slikt til at OSE åpner kraftig ned iallfall. Skulle det komme noe veldig positivt fra USA på slutten av dagen i morgen, så er det en viss mulighet for at OSE klarer å ta seg inn igjen. Ellers avhenger det av hva som skjer i Asia i natt også.

  5. Tror folket at vi skal videre ned?

    Veldig vanskelig å si, men jeg tror vi skal lengre ned enn der vi er nå (på sikt altså). For en varig oppgang avhenger vi iallfall av gode tall fra USA. I dag (fredag) 14:30 kommer viktige arbeidstall derfra.

  6. Tusen takk for glimrende svar :D

     

    Eneste du glemte å svare på er om kjøp/salg jeg gjør på nett blir utført av en person eller en datamaskin? Må neste være en person siden kurtasjen er relativt høy?

    Det skjer helt uten menneskelig innblanding verken hos megleren eller børsen. Orderen går rett til et automatisk handelssystem som alle meglerne er koblet til. Det gjelder også for Oslo Axess, men ikke unoterte verdipapirer (OTC).

  7. Bestemte meg for å prøve ut hvordan aksjemarkedet fungerer i går, og har lest og lært en del i denne tråden, men har fremdeles noen spørsmål jeg hadde satt pris på om noen kunne svart på:

     

    1. Når jeg kjøper og setter limit - hvordan fungerer det i praksis? Alle gangene jeg har kjøpt har aksjene blitt kjøpt på nøyaktig hva limiten min er - er det ikke meningen at det skal forsøkes å kjøpes for så lite som mulig, mens limiten min er siste utvei? Blir forresten dette gjort manuelt av en fysisk-megler, eller er det datamaskiner som styrer dette?

     

    2. Hva bør jeg sette limit til hvis jeg skal ha aksen "nå"? Hvis kjøp-kursen er på 20,50. Betyr det at det at hvis jeg setter limit på 20,50 så er det sannsynlig at jeg får kjøpt? Eller er dette ganske lotto?

     

    3. Hva er det jeg skal se på hvis jeg lurer på hvordan jeg ligger an? Er det selg-kursen som gjelder der? Er jeg temmelig sikret å få solgt for den kursen?

     

    4. Er det noen som har link til artikler som gir en kort innføring/forklaring av begreper? Ikke noe "Hvordan bli rik på aksjer"-artikkel, men bare en forklaring på hvordan ting fungerer.

     

    1.

    Limit-verdien er den høyeste kursen du er villig til å betale eller laveste kursen du er villig til å selge for. Handelen utføres automatisk dersom hele eller deler av orderen kan gjennomføres til limitverdien eller bedre. Hvis du f.eks. kjøper flere børsposter og det ligger en børspost med salgskurs lavere enn din limit, vil du få den ene posten til salgskurs og resten til din limit.

     

    2. og 3.

    Ved å se på ordredybden ser du til hvilke kurser selgerne er villige til å selge for, og hvilke kurser kjøpere er villig til å kjøpe for. Disse ordrene ligger altså allerede inne; setter du limit lik beste salgskurs når du kjøper, så blir orderen utført med en gang. Du kan også til enhver tid selge aksjene dine til den høyeste kursen kjøperne er villige til å betale, dvs. beste (høyeste) kjøpsordre som ligger inne. Det forutsetter at volumet på kjøps- og salgsordrene stemmer da. Handler du i hele børsposter så er det veldig enkelt. Det er vanligst å se på aksjekursen, dvs. den kursen det sist foregikk en handel på for å se hvordan man "ligger an". Unntaket er lite omsatte aksjer.

     

    4.

    Oslo Børs' "Aksjer for alle"

    http://www.oslobors.no/ob/aksjerforalle

     

    Nordnets "Aksjeskolen" (mest relevant ang. dine spørsmål)

    http://www.nordnet.se/NNNO/no/nordnetskole...skapssenter.pdf

     

    Begge fåes i papirutgave.

  8. selv ser jeg generelt på hegnar.no, na24.no, bloomberg.com og div andre økonomi-nyheter jeg kommer over.

     

    I tillegg så er det lurt å følge spesielt med på den bedriften/selskapet som du har aksjer i.

    Hegnar er jo værste driten, forumet har noen få kvalitetsposter særlig i Shipping utenom dette er det bare tull. Analytiker anbefalingene er ikke til å stole på, man kan ikke handle på grunnlag av dette, samme gjelder NA24.

    Hegnar har også mange artikkeler der fakta faktisk er feil, dette ser man om man er godt informert, jeg styrer unna artikkeler her, tv-sendingene her er også en stor parodi. Gamle Hegnar forteller i et børs og økonomi program om hvor fint det er med penger i banken, mannen er jo fullstendig fra vettet...

     

    Bloomberg er fin nok for de har ikke noen kjøps/salgsanbefalinger, kun nyheter.

    Det går fort med en del tid på å klikke seg frem til innlegg som faktisk er verdt å lese på Hegnar-forumet ja. Ellers syns jeg at TV-sendingene deres er ganske bra; jeg har fulgt med på de siden august, og jeg har vel fått høre mer fornuftig fra Trygve enn fra noen andre analytikere osv. som uttaler seg om aksjemarkedet i media. Trygve sa store deler av høsten, eller iallfall siste halvdelen av den at det ikke var tid for å gå inn i markedet. De har av og til gjester som kan være verdt å få med seg også. Sjekk det ut og se om du får noe ut av det. Sendingene begynner 16:05 hverdager på http://www.hegnar.no og varer litt under en time. De kan sees i reprise også.

  9. ... og USA endte i grei minus igjen fredag:

     

    S&P 500 ned 1.68 %

    DJIA ned 1.42 %

    Nasdaq Composite ned 1.25 %

     

    http://www.orapp.no/bors_og_aksjetips/2008..._finanstrobbel/

     

    Det blir enda en spennende uke som kommer. Selv håper jeg fallet fortsetter, og venter vel uansett noen uker før jeg kjøper aksjer. Det blir vel til at jeg prøver meg på handel av OBX-futures imens. Er det noen her som driver med det?

  10. Hei, er det mulig å lage følgende program i Delphi?

     

    Programmet må kjøre syklus som hele tiden sjekker innholdet i en tekstfil på internett, og når et bestemte data ligger i denne filen, kobler programmet seg automatisk opp mot en https-side, logger seg inn vha. et HTML-skjema (engelsk: "form"), går videre og fyller ut et annet HTML-skjema på denne siden og sender dette skjemaet.

     

    Hvis dette ikke kan realiseres i Delphi, hva bør jeg bruke?

  11. Arne Fredly mannen med timingen, noen som har lest DN lørdag?

    Han må jo vite mer enn de fleste, sånne kontakter skulle man hatt! ;)

    Jeg har ikke lest papirutgven, men Fredly satte visstnok en short-posisjon på ca. 500 millioner like før resultatvarslet. Når man setter halvparten av alt man eier i en slik posisjon så bør man være ganske sikker på at man får rett. Er det noen som vet om dette blir etterforsket?

     

    Her er det mer om Fredlys tvilsomme handler:

    http://www.hegnar.no/bors/article237518.ece

  12. Hei. Skulle hatt hjelp til å regne noen oppgaver.

    Viss dere ikke kan hjelpe, har dere noen tips til hvordan jeg kan få dette til?

     

    1 oppg: I 2001 kunne du kjøpe et fat olje for 21,82 USD, i 2006 kunne du solgt det for 58,30 USD. Omtrent stor årlig avkastning tilsvarer det?

     

    2 oppg: Å betale 3000 kroner måneden gir årlig utgift på 36000 kr. Omtrent hvor stort boliglån(renter og avdrag) kunne disse utgiftene dekket dersom lånet er et 5% annuitetslån med 15 års løpetid?

     

    Noen som kan hjelpe?

    Hei.

     

    Oppgave 1:

    Oljeprisen var 21.82 USD og 5 år senere var den 58.3 USD. Årlig avkastning er gitt ved

    x^5 = 58.3/21.82

    x = (58.3/21.82)^(1/5) = 1.2172

    Det vil si 21.72 %.

     

    Oppgave 2:

    x = 36 000*(1-(1.05)^-15)/0.05 = 373 668

    Det vil si et lån på omtrent 370 000 kroner.

×
×
  • Opprett ny...