Gå til innhold

FrodeNilsen

Medlemmer
  • Innlegg

    846
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av FrodeNilsen

  1. Jeg har vært aktiv på forumet i rundt et og et halvt år, og vil herved takke for mange gode samtaler på forumet. Jeg har lært mye av de andre brukerne og har vokst som menneske gjennom min komunikasjon med andre forumbrukere.

     

    Jeg har også det inntrykket at jeg ved en rekke anledninger har kunnet bidra med både personlige og faglige innspill som andre brukere har satt stor pris på.

     

    Systemutvikler

     

    Jeg er primært en systemutvikler med fokus på forarbeider. Jeg har primært beveget meg rundt i html, css, og websidekritikk, da disse forumene er de eneste som har åpning for mennesker som meg.

     

    Jeg er vant til å først definere rammer, for så deretter å implementere i henhold til disse rammene. Hvis rammene er feil, så går jeg løs på rammen: Jeg blir ikke sittende fast i søla. Grunnen til at jeg nå takker for meg, er at forums ledelsen ikke har definert rammer som er i samsvar med Vær varsom plakaten §1.5.

     

    1.5. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

     

    Overtrampet

     

    Mange bekker små lager en stor å, men jeg skal la bekkene ligge. De som titter gjennom min historikk vil tydelig finne bekkene der.

     

    Jeg forventet ikke å bli sensurert for å ta mennesker med downs-syndrom i forsvar. Når jeg så får beskjed om at hvis jeg i fremtiden finner overtramp som er diskriminerende, så skal jeg la være å svare, så renner tønna over.

     

    Jeg har også bedt hele tre ganger på PM om en konkretisering av hvor jeg skal ha brudt §1 og §2 i rettningslinjene for forumet, men har blitt møtt med en vegg av svada og usammenhengende argumentasjon. Selvmotsigelsene har vært så altfor mange.

     

    Før dere tar meg for en bråkemaker som roper ulv, så vil jeg påpeke at jeg aldri noen sinne har anklaget noen for å sensurere meg politisk før. Jeg har instendig bedt om en konkret forklaring på hva jeg liksom skal ha gjort galt.

     

    Tråden

     

    Den siste dråpen kom i en tråd i websidekrtikk forumet. En 17år gammel gutt laget en nettside for ett firma som formidler grafiske tjenester. Han har ett uttalt mål om å samle flere unge grafikere i dette firmaet.

     

    Forsiden har tre små saker, hvor den første er en henvisning til nye tegninger med tema downs. Disse tegningene skal dermed vise hvor kompetent gutten er som grafisk designer. Dette er selve fokuspunktet i informasjonsdesignet på nettsiden, selve kjernen i webdesignet.

     

    Dette ble sensurert

     

    downs_syndrom_by_TheDwolf.jpg

     

    Det humoristiske her er hva for noe?

     

    For det første så har ikke tegningen noe som helst med downs å gjøre. Hvilket karaktertrekk her skal representere downs, som for eksempel ikke gjelder for blinde?

     

    Jeg er ingen ekspert på downs, jeg kjenner ikke engang noen med downs, men slik jeg har forstått det så er downs medfødt for de fleste, om ikke alle. Historisk er dette en gruppe som har skapt mye frykt grunnet frykten for syndromet, og ikke faren de med downs representerer. I totalitære regimer bures de typisk inne og er familiens skam. Selv i Norge er det bare få tiår siden eksperter i Norge anbefalte inneburing i anstalter for de med downs.

     

    Teksten i bildet over kan brukes om hvilken "rase" som helst eller hvilken handikapp gruppe som helst. At teksten rettes mot downs er vel ingen bombe, da det er uberettiget hets som dette som har ført til mye av denne gruppen sine lidelser. Som sagt, bildet kunne like gjerne vært brukt om blinde, og teksten kunne like gjerne vært rettet mot blinde. Poenget er at vi som mennesker lettere retter slikt rusk mot de svake og de som kan virke skremmende.

     

    Ingen har noensinne kommet en rasjonell grunn for at jeg skal frykte ett menneske med downs, og jeg delte senest på torsdag en samtale med en mor til en jente med downs. Jeg er litt i tvil om hvem som beriker hvem mest: moren eller jenta med downs. Hvis jeg viser denne tegningen til henne, noe jeg kanskje kommer til å gjøre, så er det en ting jeg kan garantere: Hun vil bli støtt. Det er en ren hån mot henne og hennes familie at vi er så redd for frykten selv, at vi nører under farlige strømninger som er livsfarlige for de med downs.

     

    Retarded_by_TheDwolf.jpg

     

    Igjen, frykten for alt det forferdelige farlige de "tilbakestående" representerer.

     

    Sannheten er den, at målt i skade som de "forranstående" volder, så er det den siste gruppen som ikke må gis en flammekaster. De aller fleste funksjonsfriske er mer "farlige" enn psykisk utviklingshemmede. Jeg forstår ikke hva som er så morsomt her.

     

    Felles, for begge disse bildene er at de legaliserer "tilbakestående" som mindreverdige og farlige. Hvis ikke dette høres farlig ut, så var dette essensen i Hitler sin argumentasjon.

     

    Det å da assosiere Apple med nazistene, etter å ha spilt på de samme strengene som akkurat nazistene, ja da bruker man virkemidler man ikke er i nærheten av å beherske.

     

    Når ble innhold irrelevant på en nettside?

     

    Ett galleri benyttes typisk for å formidle ett budskap, så også i denne settingen. Det nytter ikke med bling, når budskapet blir helt feil. Hvis ikke budskapet sitter, så vil man ikke oppnå det man ønsker. Webdesign er kunsten å tilpasse en side slik at den oppfyller visse krav, og budskap formidling er i praksis alltid ett slikt krav.

     

    Jeg er fullstendig klar over at mange sauser sammen stilering og design. Det ligger en understrømning hos enkelte at man skal kommentere det tekniske og drite i virkelig design. Budskap og opplevelse er grunnleggende innen praktisk talt all design som møter mennesker. En god designer er opptatt av dette, en dårlig er ikke.

     

    Frode

     

    Effekten

     

    Effekten av dette innlegget, og av andre som deltok, var at ett flertall av brukerne som diskuterte tok avstand fra bildene. Vi var i hvertfall fire brukere som tok avstand fra downs hetsen. Dette med bildene var i praksis ferdig diskutert, og det var nå uvanelig høy saklighet på innleggene i tråden.

     

    Sensuren

     

    Det som nå skjer er at alle motforestillinger mot downs hets blir fjernet. Argumentasjonen for sensuren passer dårlig med selve sensuren, for å si det mildt. Når kartet ikke stemmer med terrenget, så er det jo terrenget det er noe galt med.

     

    For meg virker det som om sensuren kommer grunnet at administrasjonen ikke ønsker at man skal argumentere som designere, men heller som teknikkere, lab-rotter, og stylister. Det er den egentlige grunnen. Det jeg står for, det å designe etter målsetninger og selve faget informasjonsdesign oppleves som truende av administrasjonen.

     

    Det har nå blitt for mange slike hint. Bildet er entydig. Fra topp til bunn i systemet, men heldigvis reflekteres det ikke av brukerne. Det har lite for seg for meg å delta i ett forum, der jeg ikke er ønsket av eierene og administrasjonen.

     

    Det var det. Jeg takker for meg. Jeg kommer knapt til å sjekke noen PM eller benytte forumet i fremtiden, så all kommunikasjon med meg, må skje ved å benytte andre kanaler enn Hedda media sine.

     

    Frode Bergeton Nilsen

     

    Vedlegg: De to bildene som vistnok skal være morsomme bilder om downs.

    post-141767-1239620003_thumb.jpg

    post-141767-1239620011_thumb.jpg

  2. ...

    Konseptet er egentlig at folk skal kunne velge et bilde ut ifra vårt galleri, for så å velge ramme/lerret-størrelse og stil.

    ...

     

    Trenger du strengt tatt en helautomatisk nettbutikk? Du kan jo lage ett hendvendelses system, der kunden fylle en handlevogn, og så sende denne til dere til bestilling. Prisantydning på nett kan være så høy, at selv om du må manuelt bestille produktetene hos din leverandør, så blir dette lønsomt.

     

    Du må også tenke på betalingsform. Denne bør være kort-basert eller faktura-basert. Alltid forskudd. Det eneste du må sjekke opp grundig er om du må gi angrefrist på rammene, men det slipper du trolig. Betaling med kort koster flesk, så det å sende en faktura på e-post fungerer glimrende.

     

    Jeg ville også funnet serier med bilder som naturlig hører sammen. Vår temaer hadde passet fint nå, for eksempel.

     

    Forsiden burde fokusere på ett eller noen få gode produkter. Når man besøker siden så er det produktet som skal ha fokus, noe designet nå rett og slett ikke passer til. Den røde horisontale streken er for lang og høy. Den er også, vel, rød. Rød er en farge som krever mye oppmerksomhet, og i dette tilfellet for mye oppmerksomhet.

     

    Logoen er altfor dårlig integrert i header og har altfor mye luft rundt seg.

     

    Innholdsdelen holder rett og slett ikke mål, og en nettbutikk må designes rundt bilde opplevelsen. En "Komplett.no" versjon vil ikke tjene formålet særlig godt.

     

    Jeg ville forsøkt å tagge bildene dine, slik at man kan "søke" etter bilder ved å kombinere tagger. Problemet ditt er at det er rimelig krevende å bygge opp en solid portfolio å velge fra. Slikt tar lang tid, og du er vel bare en fotograf?

     

    Frode

  3. ...

    Natrium: Er ikke hva jeg har skrevet på siden jeg vil ha kritikk på :)

    ...

     

    Innhold er en vesentlig del av nettside, og er noe du må forvente at folk kommenterer her. Du burde også lære deg å bruke overskrifter i stedenfor fet-skrift. Mulig du benytter ett CMS som ikke støtter overskrifter.

     

    Personlig så hadde jeg fjernet den sirkel blingen du har i bakgrunden, da den er mildt sagt irriterende.

     

    En annen ting er at ingen ting står på linje vertikalt. Dette gir ett rotete inntrykk.

     

    Hvorfor footer skal være sentrert når alt annet er venstrejustert forstår jeg ikke helt.

     

    Frode

  4. Jeg forstår fremedeles ikke konseptet til denne siden. Er det meningen at du skal selge kopier av bildene dine fra denne siden?

     

    Footer får alt for mye oppmerksomhet. Dette med "om rammen foto" og annonsen burde du rett og slett fjerne.

     

    I innholdsdelen har du fremdeles grå skrift på sort bakgrund. Teksten er fremdeles knøtt liten. Det er fremdeles svært vanskelig å lese dette.

     

    Du må også sile galleriet ditt bedre, hvis dette er bilder som skal ende på fremmede menneskers sin vegg. Ett lite galleri med høy kvalitet er bedre enn ett med svært varierende kavalitet. Når jeg trykker på ett av bildene i galleriet ditt, så får jeg opp denne håpløse javascript løsningen alle på død og liv skal bruke: I ditt tilfelle så er det totalt kaos hvilken bilder jeg kan bla igjennom når jeg trykker på ett bilde.

     

    Frode

  5. ...

    Forresten så går ikke jeg rundt og irriterer over at HV30 klarer å ta stillbilder og at dette er en unødvendig funksjon som gjorde kameraet dyrere.

    ...

     

    Dette blir litt for kunnskapsløst.

     

    For å kunne støtte video med auto-fokus og kontinuerlig eksponering, så må alle de etablerte produsentene lage ny blender mekanisme, nye linser med ny type autofokus, og de må utvikle ny bildestabilisering. Dette koster flesk.

     

    I Korte trekk, så er det stor fare for at nåværende linser blir direkte avleggs og det er en akutt fare for at mange av dem ikke vil fungere på nye kameraer. Akkurat som overgangen fra mf til af.

     

    Det grenser til idioti å tro at video ikke gjør stillbilde kameraer vesentlig dyrere og å tro at man ved å flytte resurser og fokus fra still til video fortsatt får like mye still. Hvor er logikken?

     

    Frode

  6. For å oppnå samme dybdeskarphet på en FF linse som med en crop linse, så må du gange blenderen på crop linsa med crop faktoren til crop linsa.

     

    En Nikon 35mm 1.8 APS-C vil da med ett raskt overslag tilsvare en 52.5mm f2.7. (1.5 er ikke korrekt crop faktor for Nikon.)

     

    Når dere ser på DoF så kan dere enten se på pixelskarphet, og da gjelder jo ikke det over, eller dere kan se på hvordan skarpheten til ett 900*600 bilde blir, når dere har nedskalert det originale bildet, uten å beskjære det.

     

    Olympus og four thirds har litt problemer med sin kraftige crop. En four thirds linse med blender f1.4 tilsvarer en blender på f2.8. APS-C tilsvarer rundt f2.1. FF egner seg derfor vesentlig bedre til seperasjon av subjekter ved normale til vide brennvidder enn de croppede formatene.

     

    En annen ting er hvis man ønsker større dybdeskarphet, da er crop ett ganske egnet format. Four thirds ved ISO800 tilsvarer da FF ved ISO3200, for å oppnå tilsvarende dybdeskarphet.

     

    Merk at disse formlene ikke gjelder ved stor optisk forstørrelse, med andre ord, dette gjelder ikke ved macro.

     

    Frode

  7. Det flotte med speilrefleks med video er at det blir billigere for hobbyfotografer som slipper å punge ut for dyre dedikerte videokameraer.

    ...

     

    Men fotoapparatene blir dyrere med video og det blir mindre resursjer tilgjengelig til forbedring av den fotografiske delen av apparatet.

     

    Video har potensiale til å bli en like omfattende endring som overganagen fra mf til af. Det er mye som tyder på at denne overgangen blir større. Dette blir trolig den siste store overgangen også, da jeg ikke kan huske å ha lest om noen relevant teknologi som nå ikke er bygget inn i den foto-tekniske delen.

     

    Arthon: Det vil være umulig for for eksempel Sony å ha en åpen dialog som du beskriver. Det virker som om Sony har måtte endre litt på den opprinnelige kursen, noe som for dem ville vært vanskeligere hvis den opprinnelige kursen var ett offisielt mål. En ting er å signalisere hva du håper å oppnå, en annen ting er hva som skjer når du ikke oppnår det du håper du skal. Sony signaliserte at det kom en ny firmware for A900, men den lar virkelig vente på seg.

     

    Det virker som om resursene er lagt inn i video istendenfor.

     

    Frode

  8. Teksten er uleslig. Den er for liten og har for lite kontrast mot bakgrunden.

     

    Hva slags side er dette egentlig? En nettbutikk eller en informasjonskilde? Hvis du skal ha reklame på siden din, så må denne integreres bedre enn tilfellet er nå. Du bommer stygt hvis du har nettbutikk og reklame i samme suppe; kommer ikke på noen seriøse butikker som har det.

     

    Frode

  9. Panny

     

    Panasonic er den eneste produsenten som har lansert video på ett kamera med utskiftbare linser. De har gitt to intervjuer på dpr, som er svært interessant lesning.

     

    Fokus

     

    For å fokusere er det vrient å unngå kontrast fokusering, og fokuseringen er i natur vesentlig forskjellig fra ett klassisk speilrefleks. Fokuseringen må også generere lite støy.

     

    Jeg benytter ett Minolta kamera, og det er umulig å benytte alle mine linser til video, da de rett og slett vil bråke for mye. De er trolig også uegnet til kontrast fokus, hvis panny sitt arbeid er noe å gå etter.

     

    Dagens linser med fokusmotor i linsa er ikke laget for kontrast fokusering og enda mindre den formen for fokusering som er påkrevd for video.

     

    Blender

     

    Panny sier i dpr intervjuene at det å lage en kontinuerlig blender er kostbart, men påkrevd for video. De sier at dette er så dyrt, at de vil introdusere nye linser som ikke egner seg for video.

     

    Fra min bakgrund med Minolta, med mekanisk blender, er det jo nærliggende å tro at en slik kontroll kan implementeres i kameraet. Dette har jeg ikke peiling på, men støy kan nok bli ett problem, og det må utvikles en helt ny blendermekanisme, samt at fremtiden er elektronisk blender, ikke mekanisk. Sony hadde noen konsept linser på PMA, som gir ett klart inntrykk hvor de har tenkt seg.

     

    Andre merker, og særlig Canon, har nøyaktig de samme problemene som oly og panny har med gamle linser.

     

    Stabilisering

     

    Stabilisering i huset støyer og vil spise batterier til video bruk. Video uten fornuftig stabilisering blir bare tull for de aller fleste av oss.

     

    Kostnad

     

    Video koster skjorta å implementere. Samtlige produsenter må endre vesentlig på eksisterende teknologi for å tilpasse støynivå, fokus, eksponering, blender, og stabilisering. Da har vi ikke engang rørt det rent tekniske som må implementeres på prosesseringssiden eller bildebrikken.

     

    Nå som panny har lansert en skikkelig video løsning, og nesten like viktig, en skikkelig live view løsning, så har de satt de etablerte under press. Klarer panny nå bare å presse prisen ned, så vil selgeren lettere kunne selge panny med video, enn ett speilrefleks uten både video og live view.

     

    Fotografene

     

    Sett i lys av den økonomiske situasjonen vi er oppe i, så er frustrasjonen fra de som er fotografer høyst berettiget. Resursjer blir dirigert fra foto til video, og kamerane vil måtte bli dyrere enn det rene fotoapparater ville ha blit.

     

    Annet bling som er underveis

     

    Mange ønsker en nettleser på kameraet, slik at bilder kan lastes direkte fra kameraet og til en nettjeneste. Dette krever igjen enn trådløs oppkobling, samt at det blir behov for ett operativsystem på kameraet. Med ett operativsystem og en nettoppkobling kommer alskens rare ønsker.

     

    GPS er nevnt, men hvis kameraet har ett operativsystem, så skal det sikkert også fort støtte GPS navigering.

     

    3G støtte er vel heller ikke ett for fjernt krav, men dagens priser på 3G til netpcer umuligjør nok dette en stund fremover.

     

    Frode

  10. Siden din er nok bra nok til det formålet du skisserer. Jeg tror ikke at potensielle spillere bryr seg så mye om hva slags hjelpemiddel du har brukt til å lage siden med, så lenge de finner den informasjonen de trenger.

     

    Jeg opplevde teksten som vanskelig å lese, så du bør nok vurdere å skifte farge og font på teksten: Hvit ville gjort seg bra. Jeg ville også forsøkt å få frontpage til å definere fonter for helesiden, helst veranda eller arial. Du burde med andre ord ikke endre font ved å benytte font-elementer, men definere font for hele siden som helhet.

     

    Hvis du får det til, så vil det bli definert en font for hele siden i den øverste delen av kildekoden til sidene dine. Det det nå står "<style".

     

    Frode

  11. ...

    Noen som vet hva som er policy her?

     

    Yep! Svaret er hemmelighold. Til og med hvem som kontrollerer Kripos er tilsløret.

     

    Det er akkurat denne formen for sensur som det ropes opp mot i denne tråden. Jeg er svært takknemlig for dere som har gjort dette. Vi trenger flere som dere.

     

    Kripos filteret er en lukket og ukontrolert sensur, som begrunnes med barneporno. De som er imot filteret, og jeg må nok innrømme at jeg nå utrolig nok er en av dem, er imot lukket og ukontrolert sensur, noe som ikke har det døyt med barneporno å gjøre.

     

    Frode

  12. I og med at det er en hemmelig sensurprosess, uten ekstern kontroll av noe slag,

    ...

     

    Er det ingen ekstern kontroll av noe slag med Kripos sitt filter? Kun domstolene eller har de heller ingen rolle i praksis her?

     

    Jeg må bare si at du har svært gode argumenter, de er egentlig midt opp i min egen gate. Jeg tror jeg muligens har tatt for mye for gitt og ikke har hatt ett kritisk nok øye på hvordan slike filtre drives og håndheves. Jeg ønsker ikke å bli blindet av ytringsfrihet heller, men jeg bør nok revurdere min holdning til dette sensur temaet.

     

    Jeg liker ikke å trekke Hitler sin Mein Kampf inn som en sammenlikning med de politikerene vi har idag. Helt klart at Hitler argumenterte ved å skyve barna forran seg, men jens og co. har følelser og medfølelse, noe Hitler var blottet for. Det er ikke lenge siden Kongen gråt offentlig på TV mens han snakket om barn som hadde det vanskelig.

     

    Det Kongen gjorde der betydde vel egentlig mer for barna enn dette Kripos filteret? Åpenhet og omsorg. Til og med en oppfordring om åpenhet og ikke hemmelighold. Det oppnår man jo ikke med lukket sensur.

     

    Frode

  13. ...

    det er folkets oppgave å protestere mot slike maktovergrep, uansett hva intensjonen er,

    ...

     

    Nok ett godt innlegg. For min del er det tydelig at jeg trenger å jobbe mer med dette temaet. Kanskje også skifte standpunkt.

     

    Jeg er ikke enig i at ett bareneprono filter i seg selv er ett maktovergrep, det er selve barnepornoen som er ett maktovergrep. Problemet er vel at slike filtre er problemmatiske å implementere og drifte. De blir kanskje en honningkrukke for de som ønsker sensur, og det kan begås maktovergrep ved sensur av motstandere? Selve bekjempelsen av de konkrete overgrepene skjer vel i all vesentlighet med andre metoder enn dette filteret?

     

    Jeg liker ikke de punktene du refererer til i ditt innlegg; jeg liker ikke sensur av politiske motstandere. Mulig dette er en ny hijab-i-politiet sak, der begreper har blitt sauset sammen og man har mistet det viktigste perspektivet.

     

    Takk igjen for en rik tråd.

     

    Frode

  14. ...

    Jeg bruker tabeller på det som faktisk er tabeller, i tråd med semantisk HTML. Timeplan vil jeg definitivt si er en tabell, mens framdriftsplan ligger i gråsoneland mellom liste og tabell. Valgte å tolke det som tabell siden jeg allerede hadde CSS-oppsettet klart.

    ...

     

    Du har helt klart mye tabulær informasjon, men selv om informasjon er tabulær, så må den ikke fremstilles tabulær. De fleste større systemer lagrer all informasjon i tabeller: De lagrer i en relasjonsdatabase.

     

    De første nettbutikkene var bare prislister i tabellform. Informasjons strukturen er fremdeles den samme, men informasjonen fremstilles anderledes.

     

    Hvis du ønsker at brukerne skal lett kunne benytte en mobil til å lese siden din, så er det kanskje like greit å vise ukens "samlinger" i en punktliste eller noe tilsvarende? Tabeller er ikke så lett å lese på små skjermer. Jeg kjenner ikke brukergruppen din, men den er jo strengt tatt liten og lett å kartlegge.

     

    Det er også fullt mulig at en ikke tabulær presentasjon vil være mer lettlest, noe jeg mener er tilfellet for all informsjonen din. Jeg kan lage ett eksempel hvis du ønsker det.

     

    Du burde også tenke på at det er veldig greit å ikke låse deg til kun å vise en uke av gangen.

     

    Lettlest

     

    Jeg synes ting grøter seg for mye sammen til å kalle dette lettlest. De forskjellige seksjonene flyter for mye sammen, slik at siden får for lite struktur. Du kan oppnå bedre struktur ved å benytte farger, en til hver seksjon. Du kan også benytte mer padding eller marg slik at du får tydeligere avstand mellom seksjonene.

     

    Du benytter god linjeavstand, noe jeg ikke ser så ofte. Svært bra!

     

    Navigering

     

    Du har en enkel navigeringsmeny, den holder helt sikkert til dette formålet.

     

    Justering

     

    Venstrejuster footer. Jeg har litt problemer med å se at du trenger å markere opphavsrett på selve siden. Det er vel mer ett behov for å beskytte faglige greier.

     

    Frode

  15. ...

    At målet, som i praksis kun er symbolikk, så lett helliger midlene, som (potensielt) er en ganske så alvorlig innskrenkning av ytringsfriheten.

     

    Når man først har akseptert dette, hvor mye skal til før man aksepterer sensur og ytterligere innskrenkning av ytringsfriheten for å bekjempe andre "onder", slik vi nå har sett i Australia og Thailand?

    ...

     

    Når jeg leser dette så kjenner jeg meg rett og slett litt truffet. Jeg er kanskje i min iver etter å beskytte barna blitt litt blind for farene. Jeg trenger å sette meg bedre inn i hva som skjer i både Australia og Thailand.

     

    Har noen tips om gode kilder jeg kan lese om hva som skjer i disse landene?

     

    Hvis dette filteret er en del av en sensurerings oppvarmings prosess, en bearbeiding av det norske folk sin motstand mot sensur, og ikke utelukkende en støtte til barna, da må jeg snu.

     

    Det er viktig å også forstå at man kan bli moraliserende med "ytringsfrihet" akkurat som man kan bli moraliserende med "insest". Ytringsfrihet kan hellige midler, akkurat som alle andre ideologiske, religionske, etiske og moralske argumenter.

     

    Så lenge kripos sitt filter er frigjørende og ikke undertrykkende, er det bra. Det å kaste barneporno, om enn lite av den, ut av internett er frigjørende. Hvis dette baner vei for politisk sensur, så mister vi mer enn vi gagner.

     

    Frode

  16. La meg gjenta at jeg liker denne tråden svært godt, og at det er mange gode innspill i denne. Hvis jeg oppfattes som en forsvarer av utstrakt sensur, så oppfattes jeg vilt feil.

     

    ...

    Ytringsfriheten er noe av det viktigste vi har; fundamentet i demokratiet. Jeg har vanskelig for å se hva du mener er farligere.

    ...

     

    Ett nettfilter er bare ett teknisk resultat av en politisk prosess og en makt prosess. Dette kripos filteret har ingen betydning i forhold til endringer i den politiske situasjonen.

     

    Hvis europa nå plutselig ble rammet av sult som følge av ett eller annet, det vil endre sitasjonen enormt. Eller, hvis vi beveger oss bort fra våre idealer som følge av frykt, så betyr tekniske dippendutter ingenting i forhold til den frykten. Eller at ett filter fort blir en del av sensur prosessen i bekjempelsen av "terrorister", noe som er politisk betinget, ikke teknisk.

     

    Desverre så finnes det mange måter å ommgå ett dns-server barne-porno filter på. Ett ip og dns filter ville vært sterkere, men igjen, så har vi proxy. Hvis sensuren skal bli effektiv, så kreves det enorme resurser. En filtrering av all trafikk, med full analyse av alt, det er det som kreves av ett effektivt filter. All trafikk som ikke kan gjenkendes og tolkes må sensureres. Det blir vel å gå litt langt?

     

    Ett barneporno filter er symbolsk og stopper nok svært lite trafikk. Det er den eneste typen filter som er politisk mulig å implementere i øyeblikket. Mye kan skje som kan endre det politiske klimaet, og jeg er redd slike endringer har pent lite med dagens barneporno filter å gjøre.

     

    Men, og det er viktig, jeg setter pris på den sunne skepsisen mange har mot sensur. Det er alltid noen som arbeider mot ytringsfrihet, og disse vil se sensur som ett ledd i en slik kamp. Jeg kjenner ikke situasjonen i Australia, men jeg liker ikke det jeg ser.

     

    Frode

  17. Hensikten er jo åpenbart å se om filteret gjør det som blir påstått. Av de stikkprøvene som har blitt tatt her, så virker det som filteret ikke gjør som påstått.

     

    Nei. Dette blir metodefeil. Man må forstå hva man da måler.

     

    Det at man ikke finner barneporno, betyr ikke at det ikke er barneporno der. Man kan rett og slett ikke finne den.

     

    En annen ting er at siden kan ha hatt barneporno, eller kan ha barneporno periodevis.

     

    Det er helt klart ett godt poeng at det er lite morsomt å assosieres med "siden som ble assosiert barneporno". At en statsmakt anklager en for det må være en belastning. At Australia sensurerer wikileaks.com blir liksom ikke helt det samme. Ei heller at Kina sensurer en politisk blogg. Statlig sensur klinger nok enda værre i ørene på oss i frie vestlige nasjoner, enn barneporno.

     

    Vis meg en side som er usaklig sensurert av det norske filteret, helst en ikke pornografisk side som har noe med politiske ytringer. Husk at vi også må se på historikk for domenet.

     

    For ordens skyld, det er barnepronografi bransjen og dens kunder som er lysskye, ikke politisk aktive forumbrukere som åpent forsøker å kontrollere kripos sine påstander. Men dere må da forstå at det er mange store etiske, politiske, og moralske apekter ved en slik "kontroll"?

     

    Jeg håper de som finner barneporno i en slik "kontroll" blir kvalme. Det er en passende reaksjon på det innholdet de da finner, og bør gi dem innsikt i hva man kjemper mot her. Det er det jeg mener med kvalmt.

     

    ...

    Hvorfor er du villig til å ofre noe som helst av din ytringsfrihet til et filter som ikke fungerer, som opererer på falske premisser, som tapper ressurser, som legger til rette for å på et blunk innskrenke ytringsfriheten ytterligere, som gir falsk trygghet, og som fungerer som en unnskyldning for å ikke gjøre noe med det som helt klart er et problem?

     

    Vi er ikke suksess fulle i kampen mot voldtekt, drap, narkotika, korrupsjon, underslag, nasking, skatteundragelse, svindel, vold, brannstifting, omskjæring, innbrudd, ran, tyveri, ulovlig kopiering, vold i hjemmet, misbruk av kvinner, kjøring i fylla, osv.

     

    Vi er imot misbruk av barn da det er galt. Dette er ikke ett russisk rulett tema, der alt måles etter resultatet. (Jeg vant derfor var det rett.) Det er riktig å forsøke å beskytte de vi kan og tydelig å klart rope ut at dette er noe vi er imot. Det at vi er villige til å offre bitte, litte granne, gjør bare standpunktet tydeligere.

     

    At dette tapper resurser? Hva prater du om? Vi bruker milliarder på veier, men kan ikke bruke lommepenger på noe så definerende som bekjempelse av barnepornografi?

     

    At vår ytringsfrihet på ett bluk kan innskrenkes, du det bekymrer meg ikke så mye. Det så ufattelig mange langt farligere ting enn det norske nettfilteret: Ting som vil spille inn lenge før dette filteret det er snakk om.

     

    Jeg forstår ikke helt hva man kan bortforklare å gjøre med å implementere ett barneporno filter? Dette filteret er ikke rare greiene.

     

    Frode

  18. ...

    utifra stikkprøvene som er tatt, så virker det som det ihvertfall er et fåtall.

    ...

     

    Hvis man aktivt leter etter barneporno på sider norsk politi sier de har funnet barneporno på, så beveger man seg mildt sagt i ett etisk grenseland. Det at man da ikke finner barneporno beviser egentlig veldig lite, da dette er en lyssky aktivitet.

     

    De som finner barneporno, hva i svarte oppnår de? Det er akkurat den voldtekten det er å bli eksponert igjen og igjen vi forsøker å beskytte mot, og en slik "suksess" i leting etter akkurat barneporno blir for meg direkte kvalmt. Hva er hensikten?

     

    Jeg kjenner ikke til en eneste norsk internett side som er sensurert av dette filteret, og har aldri hørt om en eneste nettside som protesterer på den norske sensuren. Selv utenlandske. Kan noen være så vennlig å lenke til websteder som protester på at de blir sensurert av den norske sensuren?

     

    Hvis det ikke er noen saklige og fornuftige protester mot den norske sensuren, så ofrer jeg gladlig en trilliontedel av min "ytringsfrihet".

     

    Den Australske sensuren, ved sensuren av wikileaks, sensurerer nå en særdeles viktig og samfunnkritisk kilde. Det er noe helt annet.

     

    Frode

  19. Dette er den mest interessante tråden jeg noen gang har lest på dette forumet. Mange svært gode innlegg her, og mye gode tragikomiske kommentarer. Takk folkens.

     

    Personlig er jeg for ett barneporno filter. Jeg gir gladelig opp en triliontedels promille av min såkalte "ytringsfrihet" for at uskyldige og nydelige barn skal slippe å voldtas på nett. Dette er vel heller ikke noe stort stridstema?

     

    Jeg forstår egentlig også at kripos holder listen hemmelig, og jeg ser ikke helt poenget å lenke til denne, eller offentligjøre denne, med mindre den sensurer noe annet enn barneporno. I gale hender gør den ufattelig mye mer skade enn nytte.

     

    Problemet med sensurering er kontroll med de som sensurerer og hva som blir sensurert. Hvem kontrollerer Kripos? Kan man klage sensur inn for noen domstol? Det må være fullstendig lov til å diskutere utilsiktet og uønskelig sensur. En slik diskusjon trenger sjelden å krenke uskyldige barn hvis man er det bevvist.

     

    Jeg kan leve med at norske nettsteder må gå til en domstol, såfremt at det er full åpenhet rundt en slik klageprosess. Så får domstolen styre hva de mener pressen kan raportere. Det er noe mer problematisk med internasjonale nettsider, da terskelen for å gå til norsk rett blir høy.

     

    Er det sider i kripos sin liste som ikke skulle være der?

     

    Jeg liker ikke at overgripere skal kunne påberope seg retten til å besøke barneporno steder, da de ønsker å "sjekke" om australse eller norske barneporno filtere filtrerer riktig innhold. Derfor sjekker han alle sidene på listen grundig.

     

    Frode

×
×
  • Opprett ny...