Gå til innhold

Carpe Dam

Medlemmer
  • Innlegg

    2 737
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjelpsomme svar

  1. Carpe Dam's innlegg in The Castle Law / Castle Doctrine - Norge til forskjell ble markert som svaret   
    I sammenligning kan du (nesten) ikke gjøre noenting. Om du skulle ha skytevåpen og skyter vedkommende vil du få veldig mange spørsmål om hvorfor våpenet var så lett tilgjengelig, alternativt hvorfor du valgte å skyte når du åpenbart hadde god nok tid til å hente våpenet i skapet. Generelt så tilsier ikke norsk lov at du kan gjøre noe annet enn å avverge en trussel. Så, om ditt første motangrep gjør motstander immobil (skade på kne, for eksempel) og du har anledning til å komme deg unna, vil alt du gjør ut over det være omtrent jevngodt med uprovosert vold, sånn juridisk. Det vil jo bli mye mer komplisert dersom der er forsvarsløse tredjeparter inne i bildet, men jeg vil tro at en far (eller mor) som kommer inn til sitt nylig drepte barn, får overtaket på angriper og slår til vedkommende er død, vil bli anmeldt for drap. Antagelig også dømt, men der finnes andre paragrafer som kan være aktuelle i slike tilfeller.
     
    Men der var et tilfelle for et par år siden med en innbruddsperson som fikk juling, og huseier ble frikjent. Dog ikke uten å bli siktet for volden, men det har vel så mye med siktedes rettigheter i systemet som noe annet.
     
    Sånn generelt er det enklest, best, billigst og tryggest å komme seg unna. Om det betyr å hoppe ut av eget vindu eller ta jentungen under armen og legge på sprang, så er det bedre enn en konfrontasjon som både er risikabel der og da, og medfører sjanse for domfellelse senere. Generelt kan man si at i en voldelig konfrontasjon er det den med mest vilje til å skade den andre som "vinner", og den viljen er sjelden forenlig med lovens krav om "hensiktsmessig maktutøvelse"...
×
×
  • Opprett ny...