Gå til innhold

HaraldCL

Medlemmer
  • Innlegg

    306
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HaraldCL

  1. Nå er vel strengt tatt ikke lønnen i de bransjer som faller inn under almenngjøringsforskriften så veldig mye høyere. Fellesoverenskomsten for byggfag sikrer en minstefortjeneste på 144,50 per time, og dette er for fag som i utgangspunktet vanligvis lønnes høyere enn restaurantbransjen.

  2. Hvis det hadde fungert som du skisserer så hadde det ikke vært mulig for et vikarbyrå å drive butikk så jeg betviler sterkt at reglene du har funnet gjelder.

    Jeg har snakket med en advokat om dette i dag, og han sa inndirekte at jeg ikke har så mye jeg skulle ha sagt. Arbeidsmiljøloven er klar, og det finnes klare retningslinjer for midlertidig tilsetting.

     

    Vilkårene for innleie er de samme som for midlertidig tilsetting, dvs. når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra at det som ordinært utføres i virksomheten, for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat) m.v. jf. arbeidsmiljøloven § 14-9.

    Dessverre, i mitt tilfelle, så sier advokaten at jeg ikke har noe forhold til innleiebedriften. Jeg er ansatt hos vikarbyrået, og er hverken fast eller midlertidig ansatt i innleiebedriften, forstå det den som kan.

     

    Spørs du meg så mener jeg det er en tragedie at dette hullet i lovverket ikke har blitt stengt før.

    Jeg er ingen advokat, så ta følgende med en klype salt:

     

    Hovedregelen etter Arbeidsmiljøloven er at ansettelser skal være faste. Deretter kommer en rekke unntakspunkter som åpner for midlertidige ansettelser og innleie av ansatte. Vilkårene for midlertidig ansettelse/innleie kan virke strenge i loven, men i praksis er nok handlingsrommet for innleier mye større enn en skulle tro.

     

    Deretter, dersom du mener at vilkårene for midlertidig ansettelse/innleie ikke har blitt fulgt, er det innleiefirmaet, ikke vikarbyrået, du skal rette sak mot. Dvs. at dersom du mener at du har rett på fast ansettelse pga. at vilkårene ikke er oppfylt, er det innleiefirmaet som er erstatningsansvarlig.

  3. Det avhenger vel av et par faktorer. Dersom du er selvstendig næringsdrivende, og gjør oppdrag på timesbasis er det ingen som kan stanse deg.

     

    Dersom du er lønnsmottager skal du i utgangspunktet jobbe 7,5 timers dag / 37,5 timer per uke. AML åpner for at dette gjennomsnittsberegnes, slik at man kan jobbe 12 timer noen dager, og avsparere slik at man over en periode har arbeidstid som i gjennomsnitt ikke overstiger 37,5 timer per uke. Dette gjør at man i jobber i f.eks. bygg og anlegg, som naturlig nok vil flytte fra lokasjon til lokasjon avhengig av oppdraget, og gjør at arbeidstagere ikke bor i nærheten av arbeidsstedet, har arbeidstidsordninger som til dels avviker sterkt fra normen om 7,5 timers dag. Overskytende timer blir så avspasert i en lengre friperiode. Eksempelvis kan man nevne 12/9 ordningen, som innebærer 12 dager på jobb (med søndagsfri) med 11 timers dager, og 9 påfølgende dager fri (2 dager helg, 5 dager avspasering og 2 dager helg). Totalt arbeider man 112,5 timer over 11 dager, og hele beregningsperioden varer 3 uker, slik at ukegjennomsnittet blir 37,5.

     

    Så lenge du jobber lange dager frivillig, og avspaserer i ettertid, slik at du ikke jobber mer enn et normalårsverk i løpet av et år, tror ikke jeg noen skal kunne stoppe deg.

     

    Dersom din arbeidstid likevel overstiger 9 timer per dag / 40 timer i uken i snitt, skal dette kompenseres som overtid, minimum 40 % per time.

    • Liker 1
  4.  

    Canal Digital sitt bestillingssystem er legendarisk kronglete å bruke dessverre. Og blir ikke bedre at de legger på lag på lag med hacks for å få nyere utstyr til å kunne registreres der.

     

    Viasat har fått en stor oppgradering for de som husker det gamle sosesystemet, mye bedre i dag :).

     

    Men tror digital-tvoperatørene kunne hatt ett og annet å lære av netcom og tele2 sine bestillingssystemer...

    Er vel de samme som har laget det og programvaren for HD-PVRen deres...

     

    Bruker Netcom fremdeles DOWE som det var rundt 2008? Husker at Telenor sitt system for mobil var en fest, mens netcom var rimelig kronglete. Hvis Tv-systemene er verre, er jeg glad jeg ikke har vært borti det.

  5. Takker for svar folkens!

     

    Jeg er fremdeles på jakt etter lovens mening eller definisjon av "ledende stilling" da jeg ikke har vært i stand til å finne denne noe sted. Det må da finnes et dokument hvor denne presiseringen forklares nærmere. Jeg tenker å forfatte et lengre brev der jeg henviser til de aktuelle punktene i lovteksten der mine rettigheter fremgår, og da må jeg nesten ha litt kontroll på hva som er intensjonen med presiseringen "ledende stilling".

     

    Forøvrig har jeg igjen tatt situasjonen opp med arbeidsgiver, uten å få gjennomslag for at jeg skal ha overtidsbetaling. Mest frustrerende synes jeg er måten arbeidsgiver ikke "verdsetter" min innsats på. Jeg har nå gitt uttrykk for at jeg ikke lengre kommer til å stille opp i samme grad som før, da i særdeleshet viljen til å jobbe overtid, dette ble ikke godt mottatt. 

     

     

     

     

    -T

    Det må komme en advokat for å bekrefte dette, men jeg er sikker på at din stilling ikke er å regne for ledende. Du har ikke noe personalansvar, og det er å anse som et minimum for å være ledende. Jeg vet at det har vært syndet mye mot dette, spesielt i IT-bransjen der man har definert ledende til å være en med fleksitid, og som kan styre sin egen arbeidstid. Dette er ikke nok.

     

    Den eneste formuleringen du må se etter i arbeidskontrakten din, er om det står at overtidsbetaling er inkludert i fastlønnen.

     

    Eta: definisjonen av ledende stilling finner du i gjeldende rettspraksis, da det ikke er noe videre definert hva dette er i lovverket.

  6. Google maps gir en rute på E16 litt forbi Vang, så FV 51 og FV 15 til E6 som går hele veien til Trondheim. Både E16 og E6 er kurante veier å kjøre på, så med mindre du er livredd for tunneler er det veien å kjøre. Ikke en ferge på turen, og ikke noen bompenger før Trondheim. Den er 30 km lengre, og Google påstår den skal ta 10 timer, som nok er mye mer sannsynlig enn gule siders anslag på 8t45min på E39.

  7. Med mindre det står som et eget punkt i kontrakten skal selger betale årsavgiften. Staten har allerede fått sitt, så de tar ikke skiltene dine. Dette blir helt og holdent opp til kontrakten du har med selger. Forøvrig, hvis du har skilt som slutter på 6 skal kontrollen være gjennomført før utgangen av juni, men man får automatisk to måneders utsettelse dersom Vegvesenet ikke får melding om at kjøretøyet er anbefalt godkjent av teststasjon. Dvs. at du kunne drøyet til utgangen av august.

  8. Jeg er nyutdannet, og er ennå ikke kommet i jobb. Har jeg rett på dagpenger mens jeg er jobbsøkende? I så fall, hva er grunnlaget?

     

    Jeg har innsett at jeg sannsynligvis ikke kommer i jobb før i august, og dersom jeg kan få dagpenger vil det lette økonomien betraktelig.

  9. Alt avhenger av hva slags bolig dere vil ha og slikt. Hvor gamle er barna?

     

    Vi bor i en tre-roms et stykke utenfor Bergen sentrum, og leilighetene her er ikke så dyre, og er fullt mulig å finansiere på rundt en halv mill i året. Det bor 2-barns familier i mange av disse leilighetene Tviler på at dere vil få noe mer enn rundt 1,6 - 1,7 i lån av banken mtp inntekt.

  10. Det er absolutt en fordel å ha oppsparte midler på forhånd. Dette trenger ikke være mye, men det viser banken at dere også har noe reelt å tape, evne til å spare etc. En BSU-konto eller to er helt genialt å ha hvis dere kommer innunder aldersgrensen, da dette ofte gir 90 % lån med renten til et 60 % lån.

     

    Er 500k inntekt før eller etter skatt?

     

    Dersom dere skal stille sikkerhet i foreldres bolig er det vel strengt tatt nok med signatur fra dem på en panteobligasjon med 2. prioritet på boligen deres. Vi hadde lån i samme bank som mine foreldre da vi gjorde dette, så det er mulig noe mer må til dersom dere har forskjellige banker. Hvorfor vil du ha 3 eller 4 på lånet?

     

    Til sist vil jeg bare si at et godt forhold til banken er alfa og omega. Hvis dere er fra et lite sted pleier de lokale sparebankene å være meget behjelpelige

×
×
  • Opprett ny...