Gå til innhold

Nefargarap

Medlemmer
  • Innlegg

    68
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nefargarap

  1. Hvis en sikter på meg med en pistol, og jeg tilfeligvis har med meg en lovelig pistol. Da kan jeg vel skyte for å drepe regner jeg med. blir for dumt å skyte han i beinet siden da vil han kunne skyte meg etterpå?

     

    Hva som er lov, avhenger av omstendighetene. Det går ikke an å svare ja eller nei på dette spørsmålet.

    Det kan godt tenkes at situasjonen er såpass farlig, at det er greit å skyte vedkommende i hodet eller midt i brystkassa...

  2.  

    Denne problemstillingen har vært oppe til diskusjon i jussforumet flere ganger. For en stund siden la Frekkas ut en juridisk og lettfattelig forklaring i denne tråden: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopi...;#entry10168899

     

    Frekkas 21/12-2007 : 15:41

    klipp...

    Det vil for eksempel være rettsmessig forsvarlig å skyte en angripende bjørn som det ellers ikke er tillatt å felle.

    Fra Wiki

     

    Bjørneeksempelet er velbrukt, men malplassert når vi snakker om nødverge.

    Man kan benytte nødverge for å beskytte seg mot en rettsstridig handling.

    Når man beskytter seg mot ville dyr, må man bruke bestemmelsen i § 47, som omhandler nødrett.

  3.  

    For det første så har du ikke lov å bære våpen selv om du er medlem i skyteklubb og våpenet du har lov til å ha våpen. Den skal oppbevares i våpenskap når den ikke er i bruk og i eske i bag når den fraktes til og fra trening/konkurranse. Du kan heller ALDRI ha våpenet ladd eller halvladd uten at det er gitt klarsignal på skytebanen.

    Det er ikke ulovlig å bruke skytevåpen i selvforsvar. Dette har ingen ting med våpenlovens bestemmelser om oppbevaring, eller skyteklubbens sikkerhetsregler, å gjøre.

     

    Om noen står å slår spiker inn i bilen din vil dette ikke være et nødverge tilfelle. For å kunne pårope seg nødverge må enten ditt eget liv/helse, en annens liv/helse eller et vitalt objekt være i fare. Et vitalt objekt vil feks være stortinget (altså din bil eller ditt hus er ikke et vitalt objekt).

    Lovens vilkår er at angrepet er rettsstridig. Skadeverk er rettsstidig. (Men selvfølgelig; et eller annet sted må man sette en grense. Bestemmelsen om nødverge åpner jo ikke for at hvem som helst skal kunne leke politi og arrestere alle som gjør noe galt).

     

    Om han løper mot deg og ikke stopper vil du aldri ha tid til å ta våpenet opp og lade det før han har nådd frem til deg og du vil derfor aldri kunne skyte et varselskudd engang.

    Det vil også være ulovlig å skyte et varselskudd ettersom at du må ha hjemmel for å skyte rettet skudd for å kunne skyte varselskudd.

    Så får man lade våpenet og ta det fram før man konfronterer banditten. Men pass på å ikke sette deg selv i en situasjon hvor du blir nødt for å skyte en som har begått skadeverk for noen hundrelapper.

     

    Skadene du påfører i en nødverge situasjon må aldri gå over de skadene du selv kan få. Så om en person kommer mot deg med kniv kan du ikke skyte han før han er nære nok til å kunne drepe deg med et kast. Denne avstanden blir ansett som ca 10 meter, men det går på subjektiv oppfattelse.

    Lovens vilkår (har du lest den?) er at nødvergehandlingen ikke er "ubetinget utilbørligt". Dette betyr at man kan gå lenger enn det du antyder.

     

    I forhold til å bruke kniv, stein, balltre etc i et nødvergetilfelle må dette være noe som du tilfeldigvis hadde i nærheten. Du kan med andre ord ikke ha en kniv i lomma i tilfelle du blir angrepet, men er du på vei fra jobb som feks snekker og ha en kniv i lomma kan du selvfølgelig bruke den om noen skulle komme mot deg med en kniv.

    Yes! Kniv i lomma på offentlig sted er ulovlig, dersom du ikke har en aktverdig grunn.

     

    I avisene kan man av og til lese om folk som har brukt pistol i nødverge eller ran og at de hadde bæretillatelse. Det har de da IKKE! Det er kun PST som har bæretillatelse i Norge. Annet politi kan få disp til å bruke våpen, men dette må beordres. Militært personell har lov å bære våpen på militært område samt til og fra øvelser, skytebane osv. Husk at om forsvaret sperrer av et område i det sivile for en øvelse eller for å forsvare et bygg vil dette område bli midlertidig annsett som militærtkontrollert område. De kan også bære våpen i det sivile dersom det er kommer forespørsel fra politimesteren om militær assistanse til politiet. Militære kjøretøy er også annsett som militært område.

    Mye tull om "bæretillatelse" i mediene, ja. Når det gjelder reglene om hva som regnes som militært område, så har diskusjonen gått litt att og fram. Utenom rene feltbiuvakker er det vel Fylkesmannen som bestemmer hva som skal være militært område.

     

    Om en person bedriver hærværk på bilen din og du skyter han etter det vil du bli dømt for drap i tillegg til brudd på våpenloven. Selv om du har lov å ha våpen hjemme får du ikke lov å bære det. Eneste forskjellen i forhold til at du har lov til å ha våpen er at det ikke er ulovlig bestittelse av våpen, men det er fortsatt ulovlig oppbevaring av våpenet.

    Man blir ikke dømt for brudd på våpenloven, dersom man har oppbevart våpenet i godkjent skap, men tatt det frem fordi det var en berettiget nødvergesituasjon.

    Hvis man er bajas, kan man bli dømt for uforsiktig omgang med våpen.

    Man kan selvfølgelig også bli dømt for drap, dersom det ikke var noen berettiget nødvergesituasjon.

    For øvrig har du rett i at du ikke bare kan skyte ned en kar fordi han sparker inn et lykteglass eller lager bulk i panseret, men hvis du ber han om å stoppe og han svarer med å angripe deg, så kan våpenbruk være lovlig. Det kommer an på situasjonen...

  4. Det er vanskelig for oss å ha noen mening om selgeren burde ha visst om rusten. (§ 16, 1, b).

    Vil rusten være synlig i forbindelse med service, vedlikehold, alminnelig rengjøring, eller annet?

     

    Dersom dette er rust inne i kupeen (?) og bilen ikke er mer enn 6 år - kanskje dette er en velkjent konstruksjonsfeil? (F.eks. har Mercedes, Ford og Audi hatt problemer med rust i dørene).

     

    Kanskje utbedringen går på rustgarantien?

     

    Ved bruktkjøp er ofte § 17, 1, a, en relevant mangelsbestemmelse.

    Vurderingstemaet blir her om bilen "er i dårligere stand enn forbrukeren med rimelighet hadde grunn til å forvente på bakgrunn av forbeholdet, kjøpesummens størrelse og forholdene ellers..."

  5. Ser ut som en britisk "battle dress".

     

    Buksene er avgjort av den game typen som ble brukt under krigen. Jakkene er enten den modellen som kom like etter krigen, eventuelt en offisersmodell fra tidlig 40-tall.

     

    Beltene er også av britisk type.

     

    Jeg kjenner ikke igjen merkene i bereten eller på brystomma.

     

    Det var flere nasjoner som brukte uniformer med dette snittet. Fargen var gjerne mellom-brun, kanskje med et grønnaktig skjær. (Var sikkert mange fabrikker som produserte disse og litt variasjon i fargene).

  6. Jeg synes mange kabinetter er brutalt overpriset i forhold til funksjonaliteten.

    Et eksempel er CM Stacker 831. Et annet er Silverstone Fortress (SST-FT01S-W), som Komplett nylig solgte med nesten 50 % rabatt. Jeg tror de solgte to i løpet av superweekenden...

     

    Ta en titt på Lancool PC-K62 (Kr. 800,-). PSU plassert i bunn, filtervifter som er lette å rengjøre og et skrueløst system som fungerer _bra_. HDD-ramma kan snus og er lett å demontere.

     

    Hvis Stacker hadde kosta 800 det også, hadde jeg allikevel valgt Lancool.

  7. Hvorfor har org.nr til PCUSTYR TVETE lite med butikken å gjøre når man ikke finner andre opplysninger om PCUTSTYR på brreg? Tror egentlig at du ikke vet hva du snakker om. EURO IT NORGE AS går konkurs, men det betyr ikke at de drar med seg PCUTSTYR.

     

    Slik som jeg har forstått det, ble webshopen endret fra å være et enkeltmannsforetak, til å være et aksjeselskap. Man gjør dette blant annet for å slippe å stå ansvarlig for hele gjelda.

     

    Forøvrig kan dere sjekke regnskapstallene til Tvetes konglomerat. Disse opplysningene er åpent tilgjengelig på internett.

    Bruk Proff.no for å finne opplysninger.

  8. Husk at du representerer et firma. Derfor gjelder kun avtalen melleom deg og nettbutikken.

     

    "Kun" avtalen? Hvorfor gjelder ikke kjøpsloven?

     

    Dersom du hadde logget på dine sider hos nettbutikken så hadde du sett at det ikke var hele pakken.

     

    Trådstarter har fått opplyst at varen var klar til avhenting. Dette må vedkommende kunne stole på, uten å logge på, ringe for å dobbeltsjekke, eller noe annet. Det er en grunn til at ikke all korrespondanse foregår med rekomandert post som skal dobbeltbekreftes...

  9. Uansett vil jeg regne med at du ikke har noen grunn til å kreve avslag. Du har fortsatt mulighet til å heve ordren.

     

    1) Jeg hadde ikke turt å påstå at trådstarter har rett til å heve.

     

    2) Man mister ikke rett til avslag, selvom man også har rett til å heve. (Men man kan selvsagt ikke kreve begge deler samtidig).

     

    3) Man har uansett rett til _erstatning_.

  10. Når forretningen gjør en feil, så er de forretningen som skal bære det økonomiske tapet - ikke kunden. Det skulle bare mangle...

     

    Retten til erstatning er hjemlet i kjøpslovens (1988) § 27.

     

    Erstatningens strørrelse følger av § 67, sammenholdt med § 27, 4 og 5 ledd.

     

    Jeg ville i det minste krevd erstatning for kjøringa; statens kilometersats (for enkelthets skyld) og bompenger.

  11. Tja, områdestudier/ språk er sjelden nok - det må kombineres med noe annet.

     

    Skal du drive med bistand, vil det ofte være nyttig å kunne noe om administrasjon, ledelse og prosjektstyring. Evt. noe teknisk.

     

    Som journalist er språk viktig. Hvilket fagområde forøvrig som er "best", avhenger av interesser og ambisjoner. Journalistene er en broket forsamling. Gode kunnskaper i fransk er et pluss hvis man vil jobbe innenfor FN-systemet.

     

    I næringslivet vil bedriftsøkonomi kunne være relevant.

     

    Dersom du er usikker, kan det være greit å ta en 80-poenger i et fag som kvalifiserer til mange forskjellige masterprogrammer - f.eks. statsvitenskap eller internasjonale studier. Hvilket program man velger, er egentlig ikke så viktig, for programmene er ofte fleksible og studieløpene kan være identiske for en som tar statsvitenskap og en som tar "Afrika sør for Sahara". (Hvis karakteren er i grenseland; velg det programmet med lavest karakterkrav! Men sjekk først, om planene lar seg realisere.)

    Ved å ta de obligatoriske fagene først, får man bedre tid til å vurdere hva man ønsker å spesialisere seg i.

     

    Forøvrig: Les stillingsannonser og søk informasjon om mennesker som du tror har en interessant jobb. Ved å leke litt detektiv får man et godt inntrykk av hva som kreves.

     

    Sjekk sidene til reliefweb og UD.

  12. Ville det i ett slikt (tenkt) tilfelle i det tatt ha betydning at mors siste ønske var at dattera som nå "ikke eier nåla i veggen" faktisk skal kunne overta gården uten å betale ut de andre "slabedaskene" av noen arvinger?

    Vi mennesker er ikke alltid så sjarmerende...

     

    Det blir fort bråk i arveoppgjør. Den snille piken som stelte for mor forventer kanskje ingen arv. Men; når hun ser hvordan de andre krafser til seg, engasjerer hun seg. Ikke for sin egen skyld, men for å forhindre at de mest brutale får "belønning" for sin slette oppførsel.

     

    For å unngå urettferdig fordeling ved arv, må man gi bort verdiene mens man er i live (og ikke på dødsleiet). Grensene for dødleiet vil jeg ikke påta meg å utrede her og nå.

     

    Det er forøvrig ikke uvanlig at foreldrene gir bort boligen mot at de skal få bo der resten av livet. På denne måten reduseres verdien av boligen og når arveoppgjøret kommer, blir det mindre verdier som må deles.

     

    Hvis hun sitter i uskiftet bo er rådigheten dog begrenset. Likeledes kan arvepakter og gjensidige testamenter begrense friheten.

  13. Tja, jeg vil tro at man står ganske fritt til å velge fag på et årsstudium. I tillegg er grensene mellom fagene flytende. Derfor er det vanskelig å gi konkrete råd.

     

    Sosialantropologen har tradisjonelt konsentrert seg om fremmede og eksotiske kulturer, mens sosiologen ofte retter blikket mot sitt eget samfunn. Felles for begge er vektleggingen av kvalitative forskningsmetoder.

     

    Skal du arbeide i utlandet eller forhandle med utenlandske aktører, er antageligvis sosialantropologi best. Dersom du ønsker å arbeide med reklame, er kanskje sosiologi hakket mer relevant.

     

    Hvorfor ikke låne et par innføringsbøker i fagene og velge det du finner mest interessant?

  14. Slik jeg forstår innleggene, og lovteksten kan jeg;

    -I testamente bestemme hvem som får hva, og hvem som ikke får en skitt (åkey, skitten kan de jo riktignok få :dribble: ), så lenge jeg ikke har arvinger i nedadgående rettning.

    -

     

    Nei, da har du ikke forstått innleggene i det hele tatt.

    Så lenge dine foreldre og brødre er i live vil disse arve deg.

     

    Nå tror jeg du har lest feil eller misforstått, Ray.

    Trådstarter kan testamentere akuratt som han vil.

    Foreldre har _ikke_ krav på arv. Foreldre arver kun dersom arvelateren ikke har skrevet testament.

    Dette er basic arverett...

  15. Ja, det kan se ut som om dette er et typisk "Å neivel ja" - men det er faktisk ikke det.

    Norge har ikke et sentralt testamentsregister (som altså administrerer registeret), men vi har et landsdekkende testamentsregister. Det er 2 forskjellige ting.

    Ja. Jeg skjønte hva du mente, for jeg kjenner både det norske og utenlandske registre. Jeg var litt flåsete fordi denne sondringen ikke er åpenbar.

    Det har forøvrig blitt diskuttert hvordan dette registeret burde være. Foreløpig kan det altså ikke sammenliknes med grunnboka, løsøreregisteret eller andre registre for tinglyste dokumenter.

     

    Det har vært nok av tilfeller rundt gyldighet av testamente nemlig pga. at personer har unnlatt å tinglyse (eller oppbevare på Tinghuset).

    Ja. Mye juridisk kluss og ikke minst; familiære problemer som oppstår under arveoppgjør.

×
×
  • Opprett ny...