Gå til innhold

nakamoomin

Medlemmer
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nakamoomin

  1.  

     

    Nå er vi ute og sykler igjen...

    E=mc^2 beskriver den kvantemekaniske energimengden i en gitt reaksjonsmasse (ved nukleær fusjon/fisjon). Batteriet ditt er akkurat like tungt om det er fulladet eller tomt. Det eneste som er endret er at man redusert entropien i løsningen (batterier er kjemisk energi) Man kan si det "folkelig" som at man har flyttet ionene fra en side til en annen inni batteriet. DERSOM batteriet ditt skulle bli utsatt for ekstreme temperaturer og alle bestanddeler i batteriet ble omgjort til ren energi ville E=mc^2 gjelde. Om batteriet var ladet eller ei ville da vært ubetydelig i det store bildet, ettersom energien som ville blitt frigjort ville være ca 4,5*10^15 J som er i størrelsesorden med hele verdens årlige enegiforbruk (jeg antar at batteriet veier ca 50g).

    Her har du misforstått en del igjen.

     

    Det er ingen som sier at det er materialmassen til batteriet som omgjøres til energi. Det er ganske enkelt at når den får ekstra energi (spiller ingen rolle hvilken type energi - det kan være lagret elektrisk energi, eller kinetisk energi når du kaster den ut vinduet) så får den ekstra masse. Helt konkret, hvis du lader en 1.2V batteri med 2100mAh lading, blir den 0.1 nanogram tyngere. Det er selvfølgelig en ubetydelig effekt i normal bruk - men teorien er klar.

    DU har pokker meg rett! :)

     

    Det begynner å bli noen tiår siden dette var pensum, så jeg må bare beklage. Den relativistiske energien (tilført) er jo selve entropiendringen! Oh loooord!

     

    Schooled again! ;)

    • Liker 1
  2. I STAND CORRECTED!

     

    Hei ZFC, du har helt rett. David B, jeg beklager!

     

    Strålingstrykket utgjør ca 5nN / W (dette tenkte jeg som neglisjerbart). Om man ganger opp så får man jo 5µN/kW. For Ione motorer snakker vi om effektivitet på ca 50µN/kW, så strålingstrykket er jo absolutt ikke neglisjerbart i denne sammenheng (noe jeg først tenkte).

     

    Jeg har også mikset solseil og elektromagnetiske seil. Takk for korrigeringen. :)

     

    For å svare på scenariet til Simen1 (kan man lage en "lommelykt" som motor) så ville altså dagens (60% effektive) ione motorer likevel være 10x mer "effektive" enn en ideell lyskildemotor. :)

     

    EM-driven i artikkelen gir da (om eksperimentet ikke er feil utført) ca 5000 µN/kW (5mN/kW) som ville være 100x mer effektiv enn dagens ione-motorer og 1000x mer effektiv enn "lysmotor" (gitt 100% effektive solceller).

    • Liker 3
  3.  

     

    Det er absolutt ingenting som sier at denne motoren bryter med konservering av moment. Den bruker energi, energi har en masse, og den kan brukes til framdrift. Hvis ikke motoren motta energi utenfra, blir det stadige lettere ettersom den mister energi og massen.

     

    (...)

     

    Nei, energi har ikke masse. Energi er et helt annet fysisk konsept enn masse. Du tenker kanskje på at massive partikler kan konverteres til fotoner. Fotoner er masseløse, men de har bevegelsesmengde.

     

    Nå er vi ute og sykler igjen...

    E=mc^2 beskriver den kvantemekaniske energimengden i en gitt reaksjonsmasse (ved nukleær fusjon/fisjon). Batteriet ditt er akkurat like tungt om det er fulladet eller tomt. Det eneste som er endret er at man redusert entropien i løsningen (batterier er kjemisk energi) Man kan si det "folkelig" som at man har flyttet ionene fra en side til en annen inni batteriet. DERSOM batteriet ditt skulle bli utsatt for ekstreme temperaturer og alle bestanddeler i batteriet ble omgjort til ren energi ville E=mc^2 gjelde. Om batteriet var ladet eller ei ville da vært ubetydelig i det store bildet, ettersom energien som ville blitt frigjort ville være ca 4,5*10^15 J som er i størrelsesorden med hele verdens årlige enegiforbruk (jeg antar at batteriet veier ca 50g).

    • Liker 1
  4. David Brown er du ute og sykler nå eller?

    Lys gir ingen "thrust" som du skriver.

     

    Solseil fungerer heller ikke slik du antyder. Jeg vil anbefale deg å lese litt matematikk og fysykk og så gå gjennom den wikipedia-artikkelen en gang til.

     

    A) Fremdrift i vakuum er avhengig av to ting: bevegelsesmasse (m*v) og Energi (kinetisk energi er 1/2 *m *v^2).

     

    B) det er INGEN motkraft ved å utstråle fotoner (hvor du har denne ideen fra aner jeg ikke, men i så fall ville alle satelitter vært drevet med den utrolig effektive teknologien "lyspære"). Selv med ineffektive glødelamper (5% effektive) ville man kunne LANGT overgå spesifikk impuls for selv de mest effektive ione-motorer vi har i dag.

     

    Og her kommer kickeren: Lys har ikke masse! Fotoner har energi men ikke masse. Atpåtil: energien til fotonet er avhengig av bølgelengden (lys med kortere bølgelengde har høyere energi enn lys med lengre bølgelengde).

     

    La oss regne litt på bevegelsesmassen til et foton:

    m = 0, v = c (c=lyshastigheten, ca 300M m/s i vakuum)

    0 * c^2 = 0 (!!!) (ser man det)

    "Ja men lyset har jo energi, det sier du i avsnittet over"

     

    Lyset er en bærer av energi, men ikke en kinetisk energi E(k) = 1/2 * m * v^2 som for fotoner blir følgende:

    1/2 * m * c^2 som (siden m=0) = 0 (!!!)

     

    "Whaaaaa? Så hvordan fungerer solseil da, liksom?"

    Solen er (i likhet med andre stjerner) en fusjonsreaktor. Hydrogen-helium er primærprosessen, men det er bare overflaten av prosessen. Helium kombineres til Karbon, som kombineres til Oksygen, til Neon, etc, etc. I disse prosessene (som foregår i flere millioner graders temperatur) så vil partikler slynges ut av solen. En del av disse partiklene, som alpha-partikler (helium-kjerne, men uten elektroner 2p2n), betapartikler (elektroner/positroner), med flere slynges ut med NÆR lysets hastighet. Disse partiklene HAR masse og dermed også både bevegelsesmasse/kinetisk energi (bevegelsesenergi). Når disse partiklene treffer solseilet vil de A) sprette tilbake (reflektreres) B) absorberes eller C) penetrere (gå gjennom) "seilduken". Scenario A vil gi mest effekt, deretter B og til sist C. Solvinden er med andre or ikke lys (fotoner) men andre partikler som er biprodukt av fusjonsprosessene i solen.

     

    "men OK da, vi lager en "lommelykt" av de partiklene der da!"

     

    Dette finnes allerede og kalles en ion-drive. Siden det er vanskelig nok å lage en Fusjonsreaktor på jorden, er det nærmest umulig å få til på et romfartøy (ennå). det man bruker i stedet er en partikkelakselerator som man mater med elektrisk energi (f.eks fra solcellepaneler) OG ladde partikler som akselereres og slynges ut i en retning.

     

    Beklager hvis jeg virker nedlatende, men det du antydet var så langt på bærtur at alle hårene mine reiste seg på hele kroppen...

    • Liker 4
  5. Til samme pris får man jo E52, hvorfor velge denne?

     

    E52 har bl.a bedre batteritid, er tynnere (9,9mm), har WiFi, Ovi Maps (m/ 3D visning), metalldeksel osv. (og ser rå ut i grå)

     

    Det eneste denne slår E52 på er 5MP kamera mot 3.2MP på E52.

     

    En annen direkte konkurrent er jo 6700Classic som har omtrent eksakt samme specs, men med S40 i stedet for S60. (og etter min mening også er penere å se på)

     

    Begge disse koster omtrent det samme som 6720C. Jeg ser ikke helt hvordan Nokia kan forsvare å ha tre så like telefoner i samme segment.. til samme pris.. For meg faller 6720 mellom to stoler her:

     

    Smartphone/featurephone -> E52

    Enkel og grei business -> 6700 Classic

     

    Eller tar jeg helt feil her?

  6. Satt og leste rundt på nettet om de forskjellie agencyene til USA, som CIA, NSA og sånn. Så lurte jeg på om norge har noen sånne lignendes institusjoner, noen som vet?

     

    CIA er et uavhengig etterretningsorgan. Dette betyr at de ikke er underlagt noe departement og har tradisjonelt ikke hatt meldeplikt overfor andre enn presidenten. På dette området finnes det ingen organisasjoner som ligner CIA i Norge, Tyskland eller England (som er nevnt i denne tråden). CIA har tradisjonelt fått operere hvor de ville (eller unnlatt å melde fra om det) selv innad i USA. Etter Patriot Act og Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act har CIA's operasjoner internt i USA blitt tatt over av FBI. Dette grunnet rot i etterforskningen etter 9/11, hvor FBI og CIA's dårlige samarbeid forstyrret etterforskningen. I dag har CIA meldeplikt overfor DNI.

     

    De sivile etteretningsorganisasjonene DEA og FBI driver med etterettning og politiarbeid ifm hhv innføring og distribusjon av narkotiske stoffer (DEA) og intern etterretning og etterforskning (FBI). Disse er underlagt justisdepartementet.

    Enkelt fortalt kan man si at den norske ekvivalenten til etteretningsdelen til disse organisasjonene (FBI/DEA) vil være PST i Norge. En ekvivalent til etterforskningsdelen i disse organisasjonene vil være det norske Kripos.

     

    Den millitære etterettningen håndteres av en rekke institusjoner i USA, i Norge er dette underlagt Etterretningstjenesten (tidl. Forsvarets Etterretningstjeneste). I tillegg brukes FSK (Forsvarets spesialkommando), Ubåt-våpenet og Luftforsvaret til operativ millitær etterretning. Som regel i forbindelse med NATO engasjement.

     

    Den millitære etterretningen i USA har kapasitet langt utover den norske. NSA som driver med signalspionasje og NRO som driver med satelittspionasje er eksempler på organisasjoner som ikke har en egen norsk ekvivalent. Signaletterretning utføres i Norge li liten grad av PST og noe mer av E-tjenesten, men i langt mindre skala. NSA's etterretning er verdensomspennende, og E-tjenesten kan gjennom informasjonsdeling i NATO få tilgang til viktig informasjon fra millitær etterretning i USA/EU, så noen egne organisasjoner er strengt tatt ikke nødvendig.

     

    Håper dette besvarer spørsmålet. :)

  7. Det er mobiltelefonen som utsetter oss for mest for elektromagnetisk stråling i hverdagen,

    Det er fullstendig feil. Det som utsetter oss for mest elektromagnetisk stråling i hverdagen er sola. Med i størrelseorden milliarder ganger mer energi enn den mobilstrålingen vi utsetter oss for i hverdagen.

    Absolutt! I tillegg er ståling fra solen (den delen som faller i den ultrafiolette delen av spektrumet) såkalt ioniserende stråling som kan gi vevskader og skader på arvemateriale (DNA). Eksempler er solbrenthet og hudkreft. Stråling som har lengre bølgelengde enn synlig lys kalssifiseres som ikke-ioniserende. STOR forskjell.

     

    selv om også lysrør, Wi-fi-rutere og en rekke elektriske apparater også genererer samme type stråling.

    Vær oppmerksom på at det er forskjell på stråling og stråling. 900 MHz er ikke det samme som 2400 MHz som igjen er noe fullstendig annet enn 9000000000 MHz osv.

    Som nevnt over. Artikkelforfatter bør spesifisere hva han definerer som "samme type stråling".

     

    Dersom du er 2,5 meter unna basestasjonen minker du strålingen du absorberer med 99 prosent.

    -99% i forhold til hva?

    Det er et godt spørsmål. Det kan virke som artikkelforfatter mener at mottatt effekt (for et menneske) = 1% av utsendt effekt (basestasjonens totale effekt) ved 2,5m.

    For bølger som beveger seg i vakuum (altsåp ikke noe tap til mediet det beveger seg i) kan mottatt effekt kalkuleres slik:

     

    mottatt effekt = utsendt effekt * (strålingsskyggens areal / totalt strålingsareal)

     

    Ettersom WiFi-basestasjoner/mobiltelefoner/whatnot som regel er rundstålende vil strålingsarealet kunne tegnes som innsiden av en uendelig stor hul kule (gitt at mediet, i dette tilfellet luft, ikke absorberer strålingen nevneverdig) med senderern i sentrum. Den "skyggen" kroppen din kaster på "veggen" av kulen er strålingsskyggen din. Dette betyr bl.a. at dersom man sitter i stedet for å stå vil man redusere skyggen sin og dermed også mottatt strålingseffekt (med ca 30%). Dersom alle parametre er konstante vil strålingsskyggen være omvendt proposjonal med kvadratet av avstanden fra sender i et vakuum. I et medium som absorberer stråling (f.eks fuktig luft i dette tilfellet) blir det en mer avansert ligning med noen tredjegrads ledd for å trekke fra absorbert stråling.

     

    For å si det enkelt: dobler du avstanden til senderen reduserer du mottat effekt med MINST 75%.

     

    Hvis vi antar et vakuum så vil 1/100 (altså 1%) tilsvare en tidobling av avstanden. Jeg regner med at artikkelforfatter ikke regner med at det er vanlig å sitte 25 cm fra basestasjonen. Det er mulig han/hun faktorerer inn absorpsjon i tillegg.

     

    EU har satt en grense for SAR-verdi på maksimalt 2 W/kg.

    Husk at dette er ekstremt avhengig av avstand. Har man store ører og holder den øvre delen av telefonen, den som vender fra hodet, 4 cm fra hodet så vil man få halvert SAR-verdi i forhold til å holde telefonen tettere inntil (2cm fra hud til den ytre delen av telefonen, der antennen sitter)

    Faktisk 1/4 om man følger eksempelet over.

     

    Vær også obs på at disse verdiene er svært lave. Kroppen består av ~70% vann og kroppsvevet tar opp stråling/energi på omtrent samme måte som vann. Opptaket (SAR) måles i watt per kg kroppsvev. Strålingsenergien blir altså til varmeenergi i vevet. Varmen som tilføres ledes også bort relativt raskt (få minutter). Dette kan man enkelt teste ved å ta av seg lua ute i kaldt vær og observere hvor lang tid det tar før man blir kald på hodet. 2 watt er ekstremt lite per kg vev.

    2 W er veldig lite og kroppen består av mye vann, særlig hjernen. Likevel blir det ikke helt korrekt å bruke dette bildet for å beskrive absorpsjon i vev. Mikrobølgene i en mikrobølgeovn er "tunet" til en frekvens som lett absorberes av fett, sukker og vann (ca 2,4 - 2,5 GHz) den samme som benyttes av bl.a WiFi-basestasjoner. Absorpsjon av stråling i 900MHz/1800MHz/2100MHz-båndene er jeg ikke sikker på. I tillegg er denne strålingen tids-svitsjet (TDMA), noe som kan gi kraftige transienter i helt andre frekvensområder (ref. "knatring" i forsterkere). Det er her bekymringen til enkelte forskere ligger. I seg selv er kontinuerlig 2,45GHz stråling ikke påvist skadelig.

     

    Til sammenligning kreves det 4181 joule = 1 minutt * 70 watt for å varme opp vann med 1°C før varmen rekker å ledes bort (1 minutt).

    Her må du forklare meg utregningen din. Jeg er med på 4,18kJ/kg vann/K, men varmetap/tidsenhet er avhengig av mange faktorer (relativ temperatur, overflate, medium)..

  8. Det er mange som snakker vås her, elektriske signaler går med en hastiget på 2/3 av lysets hastighet.

     

    I en Cat5 kabel vel å merke.. Cat 5 kabler har en velocity factor som ligger rundt 0,66 (2/3). Andre kabler med annen oppbygging (coax, ladderline, etc) og annet dielektrikum (PTFE, vakuum, etc) har andre Fv-verdier.

     

    Elektrisk spenning brer seg som en overflatebølge i dielektrikumet mellom lederne. Hva dette består av avgjør hastigheten på bølgen. Forskjellig kabel fører til forskjellig hastighet.

     

    Gode audiokabler Har Fv oppe rundt 0,80 og Belden har en dyr COAX som ligger på rundt 0,84 om jeg husker riktig.

     

     

     

    Når det kommer til problemet med lang kabel:

    TP (twisted pair) skal være tilnærmet immun mot indusert støy. Like mye eksponering av hver leder i alle retninger gjør at den induserte støyen kanseleres. (Det er derfor den er twisted)

     

    MEN knekker og bøyer som gjør at lederne ikke er likt eksponert vil danne et "hull" i denne beskyttelsen. Forstyrrelser (RF) som kommer inn her kan føre støy som kan føre til pakketap og DET vil øke PING-tiden.

     

    Når det gjelder lengde på kabelen har dette med elektrisk motsand (impedans) og kapasitans å gjøre. Lange kabler (spesielt TP) fungerer som kondensatorer. Kapasitansen er proposjonal med lengden.

     

    Blir lengden (og dermed kapasitansen) stor nok vil kabelen virke som et HF-filter (fjerner høye frekvenser). Dette vil redusere båndbredden i kabelen og potensielt føre til pakketap.

     

    Håper dette besvarte alle spørsmål.

     

     

    Tom.

  9. Synes denne så interessant ut!

     

    At tidligere PSUer fra Hiper med de beryktede fuhjyyu-kodensatorer ryker i hytt og pine bryr meg lite. Dette er en velbygget PSU fra en pålitelig OEM-produsent med kvalitetstskondensatorer.

     

    Men hvor får man tak i en?

     

    Har alle de norske nettbutikkene begynt å sky Hiper etter fadesen med 580-watteren?

     

    Noen som vet om en norsk eller svensk nettbutikk som fører denne? Til nød engelsk?

     

    vh.

    Tom

  10. Jeg bruker en HDMI kabel i DVI ingangen på skjermkortet. Jeg bruker en DVI-HDMI omformer. PC-en finner "HD-lyden" liksom og jeg kan stille på den, men det kommer ikke noe lyd ut fra tv'en.

     

     

    Det er støtte på skjermkortet for 5.1 HD-lyd, men da må det ha en HDMI-utgang. Det ser dessverre ut som om Saphire har valgt å ikke implementere denne funksjonaliteten. Da er det opp til lydchippen på hovedkortet å gjøre dekodingen.

     

    Uansett er det vel en god idé å koble lyd til et stereoanlegg med bedre høyttalere enn de som står i tv'en. (?)

     

    vh.

    Tom

  11. Det har med latency å gjøre...

     

    4-kjernes prosessorer er koblet på en toveis ringbuss, og derfor er det i verste fall 2 steg mellom prosessorene.

     

    Et 3-kjernes design vil ha alle prosessorene tilgjengelige innenfor et steg, noe som vil redusere latency og få kjernene til å yte (ytelse/kjerne) mer som en to-kjerne enn en firekjreneprosessor.

     

    I tillegg blir die'en mindre og man kan skvise flere kjerner inn på en wafer.

     

    vh.

    Tom

    9511925[/snapback]

     

    slått av mr hankey.. :)

  12. Det har med latency å gjøre...

     

    4-kjernes prosessorer er koblet på en toveis ringbuss, og derfor er det i verste fall 2 steg mellom prosessorene.

     

    Et 3-kjernes design vil ha alle prosessorene tilgjengelige innenfor et steg, noe som vil redusere latency og få kjernene til å yte (ytelse/kjerne) mer som en to-kjerne enn en firekjreneprosessor.

     

    I tillegg blir die'en mindre og man kan skvise flere kjerner inn på en wafer.

     

    vh.

    Tom

  13. Kjedelig med størrelsen, men vi har såklart noe i ermet;

     

    Fremdeles litt over budsjett, men det bør ihvertfall passe størrelsesmessig. Og Hertz lager gode produkter :) Ikke de mest diskréte elementene, men man kan ikke få i pose og sekk ;)

    9227833[/snapback]

     

    Ikke verst! Midt i blinken ser det ut til! Hadde nesten gitt opp... De skal uansett bak originalgrillene, så jeg synes bare det er fett at de ser litt pimp ut, det bare jeg som vet det uansett. hehe. MAnge takk! Det blir sånne på meg!

     

    Tom.

  14. Hm, med dette budsjettet så kan du jo i grunn bare kjøpe inn et sett PC-høyttalere og koble om til 12-volt. Du bruker bare MP3-spiller til lydkilde.

    9205048[/snapback]

     

    Hmm. Jeg tror jeg får mer for pengene (og bedre lyd) ved å kjøpe elementene løse enn å kjøpe et sett med høyttalere som jeg likevel må rive ut av kabinettene.. Spiller har jeg allerede..

     

    men mange takk for tipset.

     

    T.

  15. Da har jeg målt litt.. Det er MULIG med mye om-og-men å få plass til 6.5" bak problemet er at hullet i karosseriet bare er 8,8cm i dia. Altså må magneten være mindre enn 8,8cm... f@#n!

     

    I tillegg er største monteringsdybde forran 52mm, muligens opptil 60mm med en del arbeid...

     

    De magnetene på soudstreamene ser fete ut, men det er kanskje bare et deksel?

    Noen som vet størrelse?

    De er uansett for dype til å monteres framme.. Det er 4"erne også. De har hhv. 61 og 55 mm monteringsdybde. :(

     

    En liten nedtur det her.

     

    T.

  16. Bak er det sannsynligvis god plass bak, så der er det mest monteringsstørrelsen som spiller inn. En 6-tommer har nesten dobbelt så mye membranareale som en 5-tommer, så litt trøkk må du nok regne med å miste.

     

    :)

    9193975[/snapback]

     

    OK! Så stort som mulig.. :)

     

    Da må jeg ut og måle hva som er mulig.. Bare for ordens skyld: 16cm/13cm/10cm etc.. Det er snakk om diameteren på hullet som må kuttes for å få høyttaleren til å passe, ikke sant?

     

    vh.

    Tom

  17. Tom: for de resterende 780 kronene ville jeg sannsynligvis anbefalt deg å sprenge budsjettet littegranne og benytte deg av tilbudene på Soundstream Lil`Wonder 4" og 6" koaksialer fra Engen Audio. Totalprisen blir på 1100,- pluss evt. frakt, men da får du også en langt bedre lyd enn en Sammi/dynaBel-løsning. Lars Engen en veldig hyggelig og kompetent mann.

    9190294[/snapback]

     

    Takk for et hett tips. De ser helt perfekte ut. Det eneste jeg stusser litt på er magnetstørrelsen, men jeg skal ut i bilen og måle i morgen. Liker de "lave" diskantene. Det er nemlig litt liten avstand opp til høytallergrillen..

     

    Etter et raskt søk fant jeg ut at megabillig.no selger 4" og 5,25" for 499,- ink. frakt og 6,5" for 599,- Dersom det er plass bør jeg gå for 5,25"+6,5" eller er det noen fordel å ha et 4"+6,5" oppsett?

     

    Hvis det viser seg at jeg ikke får plass til 6,5" bak men må nøye meg med 5,25" vil da 4 x 5,25" låte mye "tynnere"?

     

    Med den siste løsningen kommer jeg 220,- over budsjett. Det kan jeg leve med... 1720,- totalt..

     

    Nok en gang tusen takk til alle som har kommet med innspill.

     

    vh.

    Tom.

  18. Mange takk. Det var et veldig informativt svar. Må sjekke om jeg kan klare å få installert en mid/diskantkombo på en "pen" måte.. I tillegg lurer jeg på om jeg vha en plate kan få plass til to 16cm i hattehylla. Ville dette bli bedre?

     

    Altså (vi holder oss til dynabel) to 5,25"+1" forran og to 6"mid bak? Jeg tenker at siden jeg sitter fremme er det her jeg prioriteter lyd. 6'erne bak er som sagt for å gi litt kropp.

     

    De bak kutter jeg på 4000, de forran på 150 med x-over på 4000. Da er vi et lite stykke over budsjett, menmen.

     

    Hvad tycks?

     

    Noen som vet QTS på 6'eren til Dynabel? Fant ikke noe

     

     

     

    T.

     

    edit: leif..

  19. (...)for 780kr, så får du ikke stort, så jeg ville kjøpt noe til å ha framme i bilen..

    Feks et komp.sett fra Dynabel... http://www.mamut.com/dynabel/subdet371.htm så kan du jo oppgradere mere når du får litt mere penger ;)

    9186242[/snapback]

     

    hmmm, jeg vil helst ikke gjøre noen kosmetiske inngrep. Jeg vil at alt skal se originalt ut. De diskantene kommer jeg nok til å måtte montere på a-stolpen eller i dashen et sted, så jeg ser først og fremst etter en 2-veis (3-veis?) coax 5,25"/13cm.

     

    Tilbake til 2/4 problematikken: Er det ok å sette to dynabel 13cm bak med kutt på f.eks 4000Hz og ha to koaxer av annet fabrikat som spiller fulltone fremme? Evt. to 4" Sammier? (kanskje med kutt rundt 250?)

     

    Ser at jeg kommer litt over budsjett med frakt inkludert, men ikke mye..

     

    Noen tanker?

     

    vh.

    Tom.

     

    PS: Hva er galt med Sony-spillere? Lyden, kraftpotensiale, byggekvalitet, pris/kvalitet?

  20. Etter å ha fått en litt bedre forståelse for billyd har jeg endret litt på innlegget mitt. Håper dette er mer nyttig. Det er langt under budsjettet til de fleste her, så jeg håper ikke på all verden, men håper noen har et par nyttige innspill.

     

    Jeg vil oppgradere lyden i min 230E fra 1985 (W124) uten nakkestøtter i baksetet. MEN, og det er et stort men, det må gjøres på et så lite busjett som mulig OG uten å gjøre synlige inngrep i kupéen. Basskasse i bagga går til nød, men helst ikke, uansett, jeg ser på dette som en oppgradering og er utenfor budsjettet. Da jeg fant denne spilleren (CDX-GT111 690,-) satte jeg meg som mål å få spiller og høyttalere + evt nye kabler for 1500,- Jeg vet det kommer til å holde hardt, og ikke bli noen "god-lyd" men en kraftig oppgradering av den eksisterende lyden håper jeg på (Blaupunkt Rario/kassett fra 1985 + 4x12cm 1veis pappmembran)

     

    1) Spiller

    Spiller har jeg allerede kjøpt, Sony CDX-GT111 den yter 4x25W RMS (målt) eventuelt 4x45W (oppgitt) hehe. Det som gjenstår er å bytte ut høyttalere + evt oppgradere kabling.

     

    Grunnen til at jeg kjøpte denne var Pris (690,-) og Utseende (matt sort som den originale blaupunkten), samt at den har CD-spiller og AUX-inn i front.

     

    Jeg har hørt at Sony sine rimelige spillere er OK forsterkermessig, og det lover bra. Ellers har jeg hørt at Pioneer er å foretrekke på høyttalersiden i denne prisklassen.

    Stemmer dette?

     

     

    2) Høyttalere

    Jeg tenker på å sette inn 13cm'ere forran og bak og heller dremle litt for å få det til å passe med originalinnfestingene. Hva slags lyd vil dette gi meg?

     

    Bilradiospesialisten i Bergen sa at de har erfaring med å bygge to kasser i MDF med en 6x9 og montere disse oppunder høytalerfestene i hattehyllen bak. Noen her som har erfaring med dette?

    Hva vil dette gjøre for lyden? (materialer til kasser er utenfor budsjett, da jeg får dette billig)

     

    Er det noen fordel å kjøpe samme merke høyttaler/spiller i denne prisklassen eller har ikke det noe å si? Bør jeg bytte alle 4 høyttalerne eller bare de forran og heller spandere mer penger på to gode høyttalere?

     

    Hva med to fulltone koaxer forran og to 5,25" midbasser bak for litt ekstra "fylde" lenger nede? Eller bør det være fulltone hover hele fjøla?

     

     

    3) Demping

    Støydemping. Bilen (Mercedes 230E W124) er forsåvidt ganske bra støydempet med tanke på veistøy/vindstøy er det andre ting jeg bør se på mtp støydemping?

    Lyden jeg er ute etter er "definert" heller enn "boomy" men jeg kan ikke være for kresen, det innser jeg. Er det andre "triks" som kan heve lyden for lite penger (men gjerne mer svette og tårer, hehe)?

     

     

     

    4) Kabling

    Når det gjelder kabling, hvor mye har nye kabler å si i denne prisklassen? Jeg vet jeg ikke kommer til å få noen "go'lyd", men jeg vil gjerne få så mye som mulig ut av de kronene jeg har til rådighet. (ikke mange)

     

     

    PS: Av høyttalere som jeg har sett på har jeg merket meg:

     

    Sony sin XS-F serie

    (xs-f1335 - 211,- 3-veis) Link

    (xs-f1325 - 241,- 2-veis) Link

    (xs-a1327 - 226,- 2-veis) Link

     

     

    Pioneer sin TS-G serie

    (ts-g1309 - 205,- 2-veis) Link

    (ts-g1349 - 287,- 2-veis) Link

     

     

    VDO Dayton sin HSP serie

    (HSP 1321 - 249,- 2-veis) Link

     

    Dette er priser per par. Frakt, ca 100 kr, kommer i tillegg. Noen som har erfaringer på noen av disse?

     

    Budsjettet mitt er som sagt 1500,- for spiller, kabler og høyttalere. Av disse er allerede 720 gått i Spiller og DIN-overgang. Altså har jeg 780,- igjen.. Jeg er forberedt på å gå litt over, jeg ser at det alltid er småting som trengs/hjelper på og som koster. :)

     

    vh.

    Tom

     

    PPS: Spilleren skal drive høyttalerne, tenker jeg..

×
×
  • Opprett ny...