Gå til innhold

eidos

Medlemmer
  • Innlegg

    68
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av eidos

  1. 10 minutes ago, Serpentbane said:

    Jeg ville gravd ned til fjellet og fått bort så mye jord som mulig, auset ut så mye som mulig av vannet, kastet en god dæsj betong i bunnen av hullet. Om du bruker tørrbetong er for øvrig en anbefalt metode for å støype søylefundamenter å helle litt vann i hullet først og så tømme neddi tørrbetong og så litt vann på toppen igjen, så da er det bare å anslå litt hvor mye vann det er.

    Sett så papprøret ned i hullet, litt ned i betongen i bunnen, og rett det opp og sikre at det står stødig. La betongene i hullet få litt tid på seg, og fyll så røret med betong.

    Edit: Tar naturligvis det at betongen armeres tilstrekkelig som en selvfølge ;)

    Takk, det høres jo ut som en fin plan. Det du mener er å bruke ublandet tørrbetong, rett og slett strø rett oppi hullet til ønsket masse? Uten din anbefaling ville jeg blandet til en jordfuktig konsistens til plattformen😃 

  2. 17 minutes ago, Serpentbane said:

    Veldig vanskelig å si, vet alt for lite om forholdene, og hva som skal være sluttresultatet. 

    Om du graver et hull i jorden ned på flatt fjell, og skal fylle på meg jord, så skal det være helt greit å bare støype rett ned på berget om det eksempelvis skal ligge en platting etc på toppen. Men kan evt velge å støpe en litt bredere sokkel om røret i seg selv ikke er veldig bredt.

    Litt etter forholdene er det mulig å tømme hullet for vann, både med pumpe og ved en lang hageslange og par lange lungedrag i slangen om du klarer å legge utløpet lavere enn bunnen av hullet.

    Her kommer en superrask skisse. Nå er hullet ca. 30cm med vann, terrenget har fall men å få en slange lavere enn bunnen av hullet blir nokså umulig. Hytta står stort sett rett på lyngen, med unntak av 3 søyler på grunnfjell som støtter hytta i enden hvor bildet er tatt.

    IMG_1494.jpg

  3. Hei!

     

    Jeg har god erfaring med støp av søyler ved å bore hull i grunnfjell, lime kamstål og støpe. Men nå har jeg kommet borti et hull på ca. 1 m dyp med mye vann i hullet som ligger langs fjellet. Jeg får ikke boret hull så spørsmålet er om det er nødvendig? Hva ville dere gjort? Skal jeg fylle litt grus i bunn (25cm) og støpe søylerør oppå grusen? Ellers la papprøret nå helt ned til fjell og støpe direkte selv med vann i hullet men uten å bore i fjellet?

    Takk for alle tips!

  4. Hei!

     

    Jeg var innom en byggeforhandler og fikk kjøpt KC 35/65 da jeg forklarte at jeg ønsker å mure en røykstuss og mure inn en sotluke. Det kan godt hende, men jeg syntes det virket rart å bruke en standard mørtel til et sted hvor det kan være høye temperaturer. Hadde selger eller jeg rett? Skal jeg kjøpe et annet mørtelprodukt?

     

    Takk for all hjelp!

  5. 2 minutes ago, NULL said:

    I tillegg vil trafikken fra alle enheter går via VPN-et - hvilket kan være "mindre optimalt" ytelsesmessig, samt hvorvidt man ønsker at all trafikk skal gå via VPN-et......

    Det er et godt poeng, med ISP som bridge kjøres alt på Asus router. Jeg tror ikke det finnes en løsning med å ha Wifi-tilkoblete enheter på samme subnet med mindre man bruker AP mode.

  6. 1 hour ago, freddy85 said:

    Ja, du kan prøve å sette asus routeren i AP mode.

    Kjenner ikke til oppsettet, kanskje switchen du har har en router funksjon.

     

    1 hour ago, Chris93 said:

    Med VPN antar keg du mener at du kjører VPN klienten på Asusen. Jeg vil tro det fungerer i AP modus, men jeg har aldri vært borti akkurat den problemstillingen.

     

    Jeg har nå satt AC-68-routeren i AP mode. På den måten fikk den 192.168.0.x IP og jeg oppnådde det jeg ønsket. Bypass-et forøvrig Switchen før jeg testet AP mode men jeg fikk ikke den "0.x"-IP'en da. Ser ut til at AP mode ikke godtar VPN client routing så usikker på hva jeg gjør. Ikke noen løsning for å få Router-mode med samme IP jeg får med AP?

  7. 9 minutes ago, Chris93 said:

    Med VPN antar keg du mener at du kjører VPN klienten på Asusen. Jeg vil tro det fungerer i AP modus, men jeg har aldri vært borti akkurat den problemstillingen.

    Riktig, for å få tilgang til streaming-innhold utenfor landet må jeg ha mulighet til VPN client på Routeren. Får prøve.

     

    4 minutes ago, freddy85 said:

    Routeren skal stå foran switchen, ikke etter. 

    Er det alltid tilfelle eller kun i mitt tilfelle for å få IP i samme subnet? Kan prøve det om AP mode som Chris93 ikke skulle fungere?

  8. Hei!

    Vi har fått grav ned sort tank (Jets 3000l ventilert tank). Til å begynne med stakk en tut opp av bakken med en 180 grader bend på. På grunn av lukt fjernet jeg bendene og satt på en vakumventil etter å gjort noen Google-søk etter løsning.

    Det føles som at det har hjulpet, til en viss grad, men selve lokket til tanken har ingen pakning og jeg antar at luft slipper lett ut herfra. Samtidig må kanskje lufta slippe ut et sted? Tanken ligger tett på hytta så vi må i allefall få bort det største problemet.

    Er det noen gode råd til å få bukt med luktproblematikken? ?

  9. 2 minutes ago, Chris93 said:

    Sett den i AP modus. Slik det er nå så router den selv og kjører en egen DHCP server. Og da kan ikke den brukes slik du ønsker.

    192.169.x.x er ikke en range ment til lokal bruk.

    Takk for rask tilbakemelding. Jeg bruker forøvrig den Asus routeren også til Wi-Fi for min LG TV og må koble den på VPN (med annen geo-location). Vil det fortsatt være mulig som AP modus? Ønsker ikke at hele nettverket mot WWW skal gå via en VPN når jeg setter den aktivt.

  10. Jeg har litt problemer med å få tildelt en IP til min Asus router som har samme subnet som resten (192.168.0.x). Vil det være mulig å ha den på samme som resten og få nett tildelt fra ISP routeren? Se vedlagt kablet nettverk slik det er idag.

    Har prøvd å bytte til 192.169.0.2 men klarer ikke få tilgang til internett på den måten. Håper på noen kloke hoder ?

    wired_network.jpg

  11. Hei!

     

    Jeg prøvde å søke etter andre innlegg om samme tema uten hell. 

    Skal montere ny vedovn fra Jøtul og samtidig skal nytt kjøkken inn som gjør at den gamle feieluka blir dekket av benkeskap. Kan jeg enkelt mure igjen og lage ny feieluke, se vedlegg? Samtidig, er det noen som vet hva den ventilen gjør som ligger over den gamle feieluken? Den har aldri vært brukt, i allefall ikke siste 20 år.

    Håper på noen kloke svar ?

    Screenshot 2020-08-06 at 18.24.30.png

    IMG_8197.jpg

    IMG_8194.jpg

    IMG_8196.jpg

  12. 30 minutes ago, RJohannesen said:

    Når du har store fliser kan det også være pent å ha en lang smal sluk langs kortveggen som dusjen står på. Da kan du ha fall bare en vei mot sluket, og ha store fliser hele veien uten mosaikk sidfn fu ikke trenger flere vinkler på fallet. Men det er ikke sikkert det passer så bra på ditt bad siden dusjen står på samme vegg der døra er. Og heller ikke hvis slukplassering allerede er låst.

    Ja du har rett i det og det blir finere men det meste er kjøpt inn så vanskelig å forandre det nå ?

  13. 1 minute ago, Reg2000 said:

    Selv om ikke håndverkeren gjør alt riktig så har du en sikkerhet i forsikringer og klageordninger du ikke har som "glad amatør". Det er den sikkerheten som er viktig. Når du legger fliser så må du jo ha en membran under og dersom du gjør feil under flisleggingen kan du ende opp med å skade membranen. 

    Jeg er helt enig. Men det hjelper meg ikke til å få rett fall på gulvet ?

  14. 8 minutes ago, Reg2000 said:

    Det beste rådet du kan få er å aldri fikse våtrom selv som "glad amatør". Hvis du skulle få vannskader på huset ditt pga feil vil ikke forsikringen dekke det. Du skal også dokumentere hvem som har utført arbeidet ved salg av huset og dersom du har gjort det selv kan du få lavere pris for huset ditt. Kjøper kan også klage på evt feil og mangler og kreve erstatning i etterkant. Har du betalt for en autorisert håndverker så kan du kreve at han retter opp i feilen og følgene av den. Har du gjort det selv sitter du med alt ansvaret og kostnadene forbundet med det.

    Kostnadene dersom noe skjer galt på et våtrom er såpass store at du virkelig ikke bør ta sjansen på å gjøre det selv. Evt er det kanskje mulig å få en håndverker til å godkjenne deler av arbeidet uten at jeg vet om de er villige til å ta ansvaret uten å gjøre hele jobben selv. 

    Takk for rådet - dette er jeg fult klar over. Dette er en generasjonshytte og salg blir ikke aktuelt. Setter derfor pris på faglige tips og råd slik Taurean har brukt tid på. Slik som med alt annet ellers i samfunnet har jeg blandede erfaringer også når det gjelder håndtverkere, det er ikke alltid sort-hvitt. En glad amatør kan fort gjøre ting mer riktig ? Men jeg er enig med deg generelt at om ting blir for komplisert bør det gjøres av håndtverkere. Til opplysning er støping av gulv såvidt jeg vet, ikke pålagt utført av godkjent håndtverker, men derimot rør og membran. Til de det måtte gjelde så vil feil fall på gulvet naturligvis føre til prisavslag ved salg, det skal komme fram på en normal takstrapport. Feil fall vil ikke direkte føre til vannlekkasje, men er kjedelig for eier.

    Håper på noen konkrete svar på punktene over.

  15. 14 hours ago, Taurean said:

    Gamlemåten å gjøre det på er å bruke vater langs kantene og lage en vatret strek rundt hele, på det høyeste punktet der støpen skal være. Da har du noe å jobbe ut fra. Hvis vi går ut fra at gulvet er 100% rett, kan du måle avstand fra strek til gulv i hjørnet der dusjhjørnet skal være, og regne ut hvor langt ned du skal sette strekpunkt på begge veggene. Enkelt forklart; Hvis du skal ha 14.2% fall, og det er 20 cm fra strek til gulv, så blir regnestykket 20 cm - 14.2% = 17,16 cm, avrundet til 17 cm. Da kan du måle 3 cm ned fra streken i hjørnet der dusjhjørnet er.

    Neste steg er litt vrient. Nå må du bygge opp med fliser og annet materiale fra hjørnet motsatt av der dusjhjørnet skal stå, til hjørnet der det skal stå. Så må du få tak i enten ett langt rett bord, eller to litt mindre og laske dem sammen så de blir rett. Du burde eller må ha et langvater eller retthold for å få det til. Dette bordet må legges fra hjørne til hjørne, så undersiden ligger jamt med begge punktene. Du passer på at bordet er fritt på midten, altså at det ikke er bygd opp med noe under midten.

    Nå kan du få tak i et nytt rett bord, som er omtrent like langt som fra midtpunktet av det lange bordet, til yttersiden av de to andre hjørnene. Så bygger du opp under bordet så det ligger støtt, og du vatrer bordet ut til hjørnene etter tur. Deretter setter du streker i hjørnene. Lag de sterkt synlige, men nøyaktige, ikke "klussete".

    Nå kan du slå opp streker etter disse punktene. Da har du et korrekt grunnlag for hvor ytterkanten av støpen skal være. Da gjenstår bare kunststykket å støpe dette så det blir jevnt flatt med fall.

    Når du skal støpe med fall, så anbefales det helst at du bruker tørrstøp. Altså jordfuktig støp. Å bruke flytstøp er nærmest umulig å kontrollére. Samme med avjevningsmasse. Den beste måten å gjøre det på er å låne en tvangsblander som står rett på utsiden av badet. Du kan blande det med visp, men da blir du sliten og det er mye jobb. Skal du bruke visp, er det best å ha en som kan blande, så du kan fokusere på støpinga.

    Nå skal du jo ha et avskjært punkt i dusjhjørnet. Først må du skaffe noe som er rundt, som passer rundt sluket. Det kan være hva som helst. Gjerne legg noe oppi sluket også, så du eliminerer mulighet for at det faller støp oppi. Du kan alltids pigge vekk litt rundt etterpå hvis du må.

    Egentlig er det ikke så komplisert. Du må ha tre elle flere bord, som går fra vegg til vegg begge retninger, og gjerne ett litt mindre, som du kan bruke til generell avretting. Så må du bare følge strekene på veggen, legge på støp, dra av, og fortsette denne prosessen til hele rommet er støpt. Det krever håndlag og tålmodighet.

    I dusjhjørnet, må du sørge for at du vet hvor langt ut fra veggen de veggmonterte dusjdørene skal være. Da kan du måle ut fra begge sider, både ved veggen, og ut fra begge veggene på lengden der dusjdørene skal være. Dette kan du gjøre under støpinga. Så bør du ha en rett lekt som er nesten like langt som dørene, så du kan lage en jevn og rett kant.

    Akkurat i dette dusjhjørnet, bør du gjøre på frihånd. Igjen, bør du ha et lite rett bord, eller lekt, som du med letthet kan bevege i en sirkel rundt dusjsluket. Du bør bruke et kortvater som får plass inni der, så du kan få et mest mulig nøyaktig fall rundt hele. Du vatrer fra hjørnene og inn.

     

    En slik støpeprosess krever som skrevet håndlag, tålmodighet og grundig forberedelse. Det beste er å jobbe rolig og metodisk.

    Får du det til temmelig nøyaktig, blir flisleggingen etterpå en lek. Blir det feil, vil du slite med å få flisene jevne i fugene. Du må ta opp hver flis og bygge under med lim, og det er slitsomt, det blir søl og du jobber sakte, så limet kan tørke.

    Ha en bøtte med vann og svamp stående, så du kan vaske fugene rene etter hvert som du legger flisene. Å pigge flislim fra fuger etterpå er i beste fall amatørmessig, og i verste fall hakker du opp flisa og risikerer å bryte opp membranen under når du må pigge opp flisa.. du risikerer også å hakke opp flisene ved siden av og skaper masse ekstra jobb. Bare husk å vask rent når du legger flis!

     

    Det beste å gjøre når det er tørt. er å prøvelegge flisene tørt, i hvert fall i deler av rommet. Det er ingen dårlig tidsbruk. Hvis du legger dem tørt, og de ser ut til å ligge pent, så kan du gå frem med liming.

    Hvis det skulle bli galt visse steder, så kan du prime med utblandet primer først, og deretter smøre på flislim der det er ujevnt, for å få det rett. Det skal primes mellom hvert lag med flislim også, hvis du må bygge opp i flere lag.

    Nå skal du ha mosaikk i dusjhjørnet, så der blir fall og fuger ingen problem. Mosaikk er vanligvis ganske lett å jobbe med, men det kan hende du må skjære opp pappen bak litt, for de kan være ujevne i fugene. noe som ikke blir pent. De kan også være vanskelige å skjære på fliskutter, så det kan hende du må bruke liten vinkelsliper for å skjære dem. Husk tette vernebriller og hørselvern. Flissplinter i øyet er forferdelig smertefullt.

    Hvis dette skulle bli mye og vrient, så anbefaler jeg også å kanskje be om konsultasjonstime fra murer eller støper og be om tips og råd. 500 - 1000 kr for en konsultasjonstime er ingen dårlig investering for moderne førstehåndskunnskap. Det er 15 år sida jeg drev med dette.

    Hei Taurean,

    Dette er det hyggeligste svaret jeg kunne håpet på, tusen takk for din tålmodighet og viljen til å dele kunnskap ? Jeg har lest svaret ditt sikkert 5 ganger og føler meg nokså klar til å ta fatt på arbeidet. Men jeg har et par spørsmål for å være sikker på at jeg gjør ting rett. 

    1. Se vedlagt skisse. De 5 tykke strekene skal tilsvare lekter. Slik jeg forstår det, selv om sluket er 45cm inn fra sidene, lager jeg fall fra hjørnet og kalkulerer fallhøyde ut herfra. Hjørnet lengst unna vil da ha 3cm høyde fra sluk mens hjørnet på kortsiden kun får 1,86cm høyde fra sluk. Blir ikke det rett? For ekstra hjelp for å finne høyden på støpen mellom lektene kan jeg sette opp nivåpinner og regne med fram til høyde ved å bruke lasermåler og klippe pinnene deretter.

    2. Hvilken tørrstøp anbefaler du? Jeg tror det er Weber min lokale forhandler fører.

    3. Tenker at dusjen blir en lek å støpe etter at gulvet er tørt. Lage en rett kant med lekter var en god idé, da har jeg en rettkant jeg bruker  å dra en lekt etter for å få jevnt fall. Fallet i dusjen blir trolig 1:50 vil jeg tro. Angående å få fugen på mosaikkflisene jevne, kan man skjære opp pappen på baksiden når den ligger nedi flislimen? Om man ikke legger tørt først er det vanskelig å vite om det blir jevne mellomrom. 

    4. Har du god erfaring med slike "tile leveling systems"? Vet ikke hva disse heter på norsk men de brukes for å få flisfugen jevn og like høy i skjøtene. Har du en type å anbefale er det flott. 

    5. Vil du si at plassering av flisene er gjort estetisk penest i rommet? Eller vil en med erfaring gjort det annerledes?

     

    Igjen, tusen takk for alle tips og råd, dette gleder en glad amatør! ?

    bad helling_planker.png

    • Liker 1
  16. Hei alle sammen ?

    I Corona-tiden er det god tid til å planlegge årets oppussing, fint å ha noe å sysle med !


    Jeg trenger tips og råd til hvordan jeg oppnår fall med store fliser. Se vedlagt skisse over rom og slik fliser er tenkt lagt. Antar at jeg bruker flytstøp til å lage et fall på 1:100, det blir isåfall ca. 1,5cm forskjell fra yttervegg til start på dusjsonen. Men flytstøp er trolig svært vanskelig å få så nøyaktig. Usikker på hvordan jeg går løs på dette. En annen problemstilling er hvordan jeg får de store flisene til å lage 1:100 fall fra to sider (kort og langside)? Kanskje må flisene legges på annet vis så de treffer hjørnet på dusjsonen eller noe.

    Håper noen har tid å komme med noen tips ?

    bad helling.png

×
×
  • Opprett ny...