Gå til innhold

Strappado

Medlemmer
  • Innlegg

    866
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Strappado

  1. Jeg tømte nettopp cachen i Firefox, og nå får jeg ikke logget meg på med Firefox lenger.

    Når jeg trykker på Logg inn, så begynner de grønne prikkene å flashe, men så bare forsvinner de.

     

    Chrome var også litt slarkete, men fikk logget meg inn. Da jeg testet IE9 fikk jeg opp et modalt vindu så alt så riktig ut. Da jeg logget meg inn på imdb med Firefox, kom det også opp et modalt vindu så jeg tror ikke det er noe popup-blokkering.

  2. Har lest Nye Testamentet (Det ble gitt ut en lydbok på norsk for noen år siden som var veldig bra)

     

    Gamle Testamentet begynte jeg på, og kom vel kanskje 1/4 før jeg ikke orket mer. Også dette var lydbok, men denne var på KJV-engelsk, og det ble slitsomt å følge.

     

    Vurderer å prøve meg på den nye norske lydboka som kom.

    • Liker 1
  3. Så hvem er det "jeg" henvender "meg" til når jeg håper på godt vær i morgen?

     

    Hvis du bare håper på fint vær, så er det ikke sikert du henvender deg til noen. Men siden du er kristen kan det tenkes at du ber f.eks. til gud om fint vær.

     

    Jeg vet ikke, men jeg spør altså - du tenker tanken, men hvem rettes tanken til?

     

    Kan du ikke tenke selv uten at du må rette tanken til noen andre? Det må være slitsomt.

  4. Hmm. Her er det jo fordommar inne i biletet óg. Høyrer for meg stereotypen du snakkar om, men er jo langt frå alle som oppfører seg slik. Her handlar det jo om respekt for ein annan kultur. Kan du forresten forklare hypotetisk sett korleis ein kan gjere seg fortent til respekt? Korleis kan denne drittsekken som snakkar om "resspekt" gjere seg fortent til din respekt? Kvifor fortener han ikkje din respekt evt.?

     

    Legg merke til at jeg skrev "på grunn av enkelte innvandrerungdommers bråkjekke krav". Alle er selvsagt ikke slik. Faktisk er det nok en liten minoritet, men når de først åpner kjeften gjør de mye av seg.

     

    Men hvordan en drittsekk skal kunne gjøre seg fortjent til respekt, det vet jeg ikke. Det er antageligvis snakk om en holdningsendring som pågår over tid. Mange veier til Rom osv.

     

    Jeg tror forresten jeg kan si at tommelfingerregelen er at folk som ber om respekt ikke fortjener det.

  5. Søkte etter ein tråd om diskusjon rundt begrepet respekt, men fann ikkje noko, så eg opprettar ein no.

     

    Kva er respekt?

    Har vore i nokre diskusjonar der ein del har påpeika at respekt skal ein gjere seg fortent til. Korleis skal ein då eventuelt gjere seg fortent til respekt?

     

    Kan begynne med tydinga av begrepet. Respekt betyr direkte oversett "å sjå om igjen". Derav re-spekt (frå latin spici og spectare). Sånn sett burde vel alle få respekt, iallfall éin gong.

     

    Etymologi kan være spennende men gir ikke alltid god informasjon om hvordan et ord faktisk blir brukt i dag.

     

    Du kan f.eks. se en definisjon her:

     

    a feeling of admiration that you have for someone because of their personal qualities, their achievements, or their status, and that you show by treating them in a polite and kind way

    more...

    a feeling that something is important and deserves serious attention

    more...

    http://www.onelook.com/?w=respect&ls=a

     

    Her er respekt helt klart knyttet opp til en persons egenskaper, det er altså noe personen har gjort seg fortjent til.

     

    Men grunnen til at dette med respekt har blitt et tema har vel vært på grunn av enkelte innvandrerungdommers bråkjekke krav om "resspekt" på tross av de bare er småkriminelle drittsekker.

     

    Den respekten kan de drite i.

     

    Min respekt må du i alle fall gjøre deg fortjent til.

    • Liker 1
  6. Tja, det er en forutsetning som nok går igjen i de aller fleste religioner, men som sagt så finnes det ikke noen definisjon på religion. Begrepet og ordet kan brukes og tolkes ganske fritt fra person til person. Men du har altså rett i at troen på noe overnaturlig kjennetegner mange religioner, men uten en fast definisjon blir det opp til hver enkelt å bestemme seg for hva religion er for noe. De aller fleste vil benytte seg av eksisterende definisjonER og begrepsforståelser, plukke litt her og der eller velge seg én definisjon. Fordi troen på noe overnaturlig er ofte bare én ting som dras frem når man diskuterer religionsbegrepet. Annet som tas med er ritualer og symbolikk, og her deler religion dette med en del andre kulturelle begrepsstørrelser, som feks humanisme.

     

    For å ha på det rene: Jeg velger også selv å skille religion fra humanisme, ateisme etc, men ønsker å poengtere problematikken som faktisk finnes i denne diskusjonen. Dette for å videre kunne nyansiere trådens problematikk: er religion på vei ut. For hvis religion tar nye former, enten det er "tradisjonell religion"-form men privat, eller langt mer sekulære ting, så ser det ikke ut til at religion er på vei ut. Som sagt, sekulariseringstesen fra 60-70-tallet har de aller fleste religionshistorikere gått bort i fra i dag, religionen har heller skiftet form.

     

    Så hvis jeg sier at "Religion er avføring" så har ikke folk noe de skulle ha sagt fordi det er opp til hver enkelt å bestemme seg for hva religion er for noe.

  7. La oss endre spillereglene her, og si at hvis man har masse ritualer og symboler blir det også religion, som humanistisk dåp, humanistisk bryllup, humanistisk begravelse, humanistisk prest...

    Det at du endrer spillereglene i hodet ditt gjør ikke humanisme til religion.

    • Liker 2
  8. Og: Kan ikke humanisme, ateisme egentlig betraktes som religion i seg selv? Det kommer selvfølgelig an på hva man legger i religion, og jeg sa i forrige innlegg at det jo ikke finnes noen religionsdefinisjon alle er enige om, men for mange er jo dette substitutt for religinens rolle som meningsgiver i livet. Kristne: Gud skapte jorda og ga mennesket forvaltningsansvar over den - gir mennesket mening (samt mye annet). Ateister/vitenskapsmenn: Verden ble til gjennom BIg Bang, det er en "naturlig" utvikling - gir mening for mennesker.

     

    Religion forutsetter troen på noe overnaturlig, derfor er ikke humanisme og ateisme en religion.

×
×
  • Opprett ny...