Gå til innhold

Smashh

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Smashh

  1. Jeg ser den, men eksponeringsterapi er jo en veldig viktig komponent i å behandle OCD og TFT er litt inne på samme domenet via en litt annen tilnærming. Jeg har sett en demonstrasjonsvideo fra David Feinstein som jobber med Energi psykologi hvor nettopp dette blir demonstrert.

     

    Hvis du søker på TFT eller EFT på youtube finner du mye stoff.

     

    OK, skjønner, skal sjekke det ut. Det er greit å ha noe alternativt å gå til hvis det opplegget jeg går i nå ikke får ønsket effekt :)

  2. Det jeg lurer på da er hvorfor f.eks TFT er så effektivt, for det kortslutter jo hele følelsen og virker sånn sett som en snarvei i forhold til mer klassisk tilnærming. F.eks kan noen med ekstrem høydeskrekk kureres i løpet av et par minutter.

     

    Mener du at EMDR og TFT virker inn på akkurat de samme mekanismene i form av avledning, og sånn sett er likeverdige ?

     

    Er TFT så veldig effektivt? Det er ikke noe jeg har vært borti eller fått anbefalt av noen behandlere. Her går det i eksponeringsterapi for det meste, og det virker som det er der fokuset ligger.

     

    Tror også OCD på en måte sitter litt dypere enn høydeskrekk og derfor er litt vanskeligere å kurere.

  3. OCD (Obsessiv compulsive disorder) har alltid et sterkt innslag av angst som reduseres hvis tvangshandlingen eller -tankene utføres.

     

    En uvane har ikke nødvendigvis denne angstdempende effekten, men kan være mer en automatisert og ureflektert handling som en har lagt seg til og som en kan legge fra seg uten å bli overveldet av angst.

     

    Det er grader av OCD som alle andre plager, og glidende overgang mellom normal og sykelig tvang; noen har bare litt og plages lite. Så er det hele skalaen til de som har psykotisk fundert tvangshandlinger/-tanker som i verste fall kan være livstruende. En skiller vanligvis mellom 'sjekkere' og 'vaskere'; de som må forsikre seg om at de faktisk har utført det de har utført, og de som må føle seg reine. De fleste med OCD opplever lidelsen som hemmende og problematisk.

     

    OCD kan være en tilstand i seg selv, men mange psykiske lidelser har elementer av OCD i seg og dette forstås som en måte å mestre angst på. En skal alltid være forsiktig med å behandle selve OCD-lidelsen isolert uten å ha tatt tilstrekkelig hensyn til eventuell underliggende psykisk lidelse.

     

    Den anbefalte behandlingen i vår tid er kognitiv adferdsterapi med eksponering, selv om psykodynamisk/psykoanalytisk teori har den beste forklaringsmodellen på lidelsen.

     

    Det er generelt bedre prognose for tvangshandlinger enn for tvangstanker.

    Vil bare, så ikke ts misforstår, kommentere at det er vanlig å ha flere tvangstanker/ handlinger. Altså kan en og samme person både "sjekke" og "vaske". Sjekking og vasking er de handlingene som kanskje er mest kjent, men det er mange andre varianter også.

     

    Noen har bare tvangstanker eller handlinger, men de fleste har begge deler. Tvangshandling er ofte et resultat av tanken.

  4. Har ett prosjekt på skolen nå der jeg har valgt temaet uvaner. Jeg skal utforme det meste på grafisk vis, men må også ha tekst som bygger opp mot temaet. Kan noen forklare lett forskjellene og komme med noen eksempler? Forskjellene skal fremstilles enkelt, men skal bli mer og mer avansert gjennom "boken" jeg skal lage. Eventuelt personer/forskere som er verdt å sjekke opp med tanke på researchmateriale osv osv.

     

    Kom gjerne med deres uvaner og/eller eventuelle tvangslidelser.

     

    Vet ikke om dette kanskje blir for sent i forhold til oppgaven, men et par gode sider å sjekke ut er www.ananke.no og www.tvangslidelse.no.

     

    De fleste har snev av tvangstanker/handlinger eller uvaner som du kaller det, det er når disse blir et problem i hverdagen at det går over i en lidelse, enkelt forklart.

     

    Skal forsøke meg på et eksempel her. Det er ganske normalt å sjekke om man har husket å låse døren, skru av komfyren, lyset osv før man går ut av leiligheten, skillet mellom å ha dette som en (u)vane eller at det er OCD, kan lett sees om vedkommende blir forhindret eller forstyrret mens rutinen utføres. For en "vanlig" person kan det sikkert gi litt ubehag om man har blitt forhindret eller forstyrret mens man forlater leiligheten, men det vil fort gå over og man tenker ikke stort på det lenger. Det forblir ved tanken. For en person med OCD vil ubehaget og usikkerheten bli stå sterkt og uutholdelig at den eneste måten vedkommende vil få dette ned igjen (i følge h*n) er å dra tilbake å få utført rutinen på nytt. Det kan gjerne være at man har kommet langt på vei før man snur og drar hjem igjen.

     

    Jeg har OCD og kan gjerne dele eksempler og erfaringer fra meg selv til deg om du fortsatt skriver på oppgaven, men tar det gjerne på en personlig melding, da jeg ikke ønsker å gjøre det for enkelt å gjenkjenne meg.

×
×
  • Opprett ny...