Gå til innhold

stjernen1991

Medlemmer
  • Innlegg

    44
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av stjernen1991

  1. Ja, jeg er akkurat ferdig med 2.året på indøk. Selve studiet har hittil vært veldig likt den respektive teknologiretningen, utenom to egne indøkfag som vi har hatt istedenfor teknologifag. Det ene er et ledelsesfag og det andre et økonomifag, henholdsvis orgteori og styring.

     

    Miljøet på linjen er veldig bra, også på tvers av teknologiretningene. Angående timeplan er det bare å gå til ntnu1024 og deretter plotte inn de fagene du finner på indøks hjemmeside på ntnu.no. Arbeidsmengden er , som tidligere nevnt, stor, men dette er selvfølgelig opp til hver enkelt student.

  2. Spørsmål ang studass ved IME-fakultetet:

     

    Hvis man søker på to eller tre stillinger ved IME-fakultetet, er det viktig å prioritere ut i fra hvilke stillinger man mest sannsynlig får? Hvis man har emne A som førstevalg og emne B som andrevalg, men ikke får jobben som studass i emne A, er det da mindre sannsynlig å få studassjobb i emne B enn hvis B hadde vært førstevalg?

    Beklager for rotete fremstilling av spørsmål.

  3. En kamerat av meg har nå fått vitnemålet, men Matematikk 1T er ikke ført selv om han har tatt R1 og R2 i henholdsvis VG2 og VG3. Skolen sier at de har valgt å ikke føre Matematikk 1T. Dette kan ikke være riktig? Noen som kan linke til eventuelle regler angående dette?

     

    Litt surt da han har 6 i 1T, noe som trekker snittet opp!

  4. Tips: Tenk hva du trenger for å finne ut den potensielle energien rett etter sammenstøtet. Hvis du har regnet med satelitter i bane rundt jorda før, så vet du sikkert at vi kun bruker radius til jorda ettersom satelittens radius er "0". Det er ikke månens radius! Spør gjerne igjen om du ikke får noe ut av tipset!

  5. Skjønner ikke helt hvorfor du er så nedlatende i tonen, Shushi. I hvert fall ikke når det virker som du ikke har mye peiling selv!

     

    Vet ikke om det hjelper at jeg viser deg hvordan jeg ville løst de, men kan gjøre det likevel.

     

    I første spørsmål har du 19mg/L og en tank på 100L. Det vil si at du har 1,9g med fosfat i tanken. Sånn jeg har forstått det vil det bli dannet kalsiumfosfat. Ca3(PO4)2. Det betyr at forholdet blir 3 mol <--> 2 mol mellom Ca og PO4. Antall mol fosfat er ca 0,02 mol. Det betyr at du trenger 0,03 mol med Ca. Deretter setter du opp et uttrykk så du får antall liter. Det gir deg ca 6 liter, sånn jeg har regnet det ut.

     

    Andre spørsmål er etansyre det samme som eddiksyre, kun trivialnavn som kan forvirre. Molare massen til eddiksyre er 60g/mol. Masseprosenten i Idun-flasken er 7%. Det vil si at det er 70g eddikk pr liter. Det gir deg 1,17mol/L, eventuelt 1,17mmol/ml. Deretter setter du opp et uttrykk for antall mol per liter og deler det på antall mol per ml fra Idun-eddikken. Det gir deg at du bruker ca 83ml eddikk og fortynner resten med vann.

     

    Har prøvd å bare forklare, da jeg ikke er veldig stødig på føring av matematiske uttrykk på forumet. Satser på at noen retter på meg, hvis det er noe feil. Litt rask gjennomgang, så er ikke hundre prosent på alle tallene mine :)

  6. Espen...: Hvorfor kan du ikke bruke F=ma? Fordi fasiten sier det, så skal du bruke en annen formel. Interessant... Kraften som virker på spikeren fra hammeren er den samme kraften, men motsatt rettet, som virker på hammeren fra spikeren. Skjønner ikke hva du snakker om at F=ma ikke gir mening. Tidløs formel gir deg at a=800m/s^2 (egentlig negativ hvis du definerer fartsretningen mot spikeren). Du ganger dette tallet med massen til hammeren. Du bør ha en bedre begrunnelse når du kommer med vås om at det ikke passer inn..

  7. Hoyre:

     

    E0 + WA = E

     

    mv02 - 0,40 * mv02 = mv2

     

    Stryker m-ene og samler uttrykket på venstre side.

    Står igjen med 0,6v02 = v2

     

    Får da at v= 7,75 eller 7,7 med gjeldende siffer(spørs om du regner 10 som 1 eller to siffer).

     

    Mener dette skal være rett, men tipper noen retter meg hvis det er feil :)

  8. Mangan finnes ikke alene på venstre side, så i halvreaksjonen må du bruke permanganat. Selv om det er mangan som reduseres så er ikke ioneladningen lik oksidasjonstallet. Oksidasjonstallet skal settes for hvert enkelt stoff i saltet. Du må derfor ha permanganat på venstre side, noe som gjør at du får vann på høyre side og H+ på venstre.

     

    Det viktigste er at du balanserer først halvreaksjonene så det er like mye på venstre som på høyre side. Deretter ganger du for å få riktig antall elektroner Ettersom hydrogen og oksygen ikke blir oksidert eller redusert er disse tilskuerne:) Håper dette gjorde det litt klarere!

  9. Hvordan har du satt opp halvreaksjonen som reduseres?

    Har du kun skrevet opp MnO4- --> Mn2+ ?

    Husk på at oksygen ikke kan forsvinne.

     

    Halvreaksjon skal derfor se slik ut:

     

    MnO4- + 8H+ --> Mn2+ + 4H2O

     

    Ser at du har Mangan med ioneladning 7+ til venstre. Dette stemmer ikke da det er permanganat du har på venstre side. Grei regel for redoksreaksjon er at du skal ende opp med de samme stoffene som oppgaven oppgir.

     

    I basisk løsning er det også nøye å ha OH- med i den siste likningen. Du vil vanligvis legge til H+, men på slutten av balanseringen kan du da legge til så mye OH- at H+ blir til vann. Bare spør om det er noe uklart forklart :)

  10. Løser du AgCl i en løsning som inneholder Cl- vil løseligheten avta. Dette kalles fellesioneffekten.

     

    Ettersom Ksp er konstant og løselighetsligningen er X*X=Ksp hvis det ikke er fellesioner i løsningen. Med fellesioner som Cl- vil løselighetsligningen se slik ut: X*(X+Y)=Ksp der Y er konsentrasjonen av Cl- som er løst av NaCl.

     

    Eks: Du skal løse AgCl i en løsning med konsentrasjon på 0,1M av Cl-. Ksp=1M2 (tilfeldig tall). Ligningen vil da se slik ut: X*(X+0,1)=1

    X vil da være lik 0,95M. Dette er konsentrasjonen av hvor mye som blir løst.

    Hadde det ikke vært noe kloridion i løsningen fra før av ville ligningen vært X*X=1

    da ville X være lik 1M og det er derfor løst mer stoff.

     

    Ifølge prinsippet om at likevekten vil motsette seg påvirkningen vil tilsetting av noe på høyre side av likevekten, altså de kloridionene som er i løsningen fra før av, gjøre at likevekten forskyves mot venstre.

     

    Håper dette gjorde det litt klarere :)

  11. Du skal vise størrelsene i prefikser. Grei link: SI-prefikser Bare si ifra hvis det er mer uklart :)

     

    For ditt andre spm så er det en grei retningslinje at 1 m/s tilsvarer 3,6 km/h. Dette gjør det fordi på en time er det 3600 sekunder. Det vil si at på 3600 sekunder har du beveget deg 3600 meter hvis du holder farten 1 m/s. Du kan derfor gange m/s med 3,6 for å finne km/h og dele på 3,6 for å gå motsatt vei. Håper dette satt deg litt på sporet.

     

    Edit: Litt seint ute med svar :p

  12. Syklitengutt: Finn ut hva som er felles med de to nevnerne. Deretter kan du fjerne det som er felles. Deretter får du to forskjellige nevnere som du kan fjerne ved at du ganger hele likningen med de respektive x-ene og sifrene i nevnerne.

     

    Din brøk vil ha felles X-3 ettersom X^2-3X = X(X-3) og 2X-6 = 2(X-3).

    Du får da X som nevner på venstre side og 2 på høyre side. Gang disse opp så du får 2*2 = 3*X. Du vil da få at X=4/3. Mener dette skal være riktig.

     

    Det er flere måter å løse likningen på. Du kan eventuelt ta så du får X-ene på samme side med en gang.

  13. Reglene er egentlig rimelig greie :)

     

    Reglene har synkende "viktighet", det vil si at nr. 1 gjelder før nr.2 osv!

     

    1. Et grunnstoff har alltid oks.tall 0, det vil si at f.eks i et O2-atom er det ingen forskjell i elektronegativitet og elektronene blir ikke trukket til en del av molekylet.

    2. Summen av oks.tall i et molekyl eller nøytralt ion er lik 0.

    3. Summen av oks.tall i et ion er lik ioneladningen.

    4. Fluor har oks.tall -1 i forbindelser.

    5. Alkalimetaller har oks.tall +1 i forbindelser.

    6. Jordalkalimetaller har oks.tall +2 i forbindelser.

    7. Hydrogen har oks.tall +1 i forbindelser. (Unntak ved hydrider, da LiH f.eks vil oks.tall til H være -1)

    8. Oksygen har oks.tall -2 i forbindelser. (Unntak ved peroksider. F.eks H2O2)

     

    Det er viktig å bestemme i rekkefølge ut i fra denne tabellen da du ser at f.eks hydrogens regel blir nedprioritert i hydrider. Satser på at noen retter på meg hvis det er noe feil :)

×
×
  • Opprett ny...