Gå til innhold

kvakse

Medlemmer
  • Innlegg

    600
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kvakse

  1. Spørsmål. Er noen år siden jeg hadde penger i aksjefond. Den gangen kjøpte jeg direkte fra KLP. Nå skal jeg sette et ganske stort pengebeløp i aksjefond. Er det slik at «alle» kjøper aksjefond gjennom Nordnet i disse dager? Jeg ser at de tar 0,19%, men det er jo kanskje verdt det ved at det blir enklere å flytte penger mellom ulike fond? Er det andre fordeler?

  2. On 9/6/2022 at 10:55 PM, ^fmj said:

    For de som vil være litt mer lovlige, Peacock Premium 19,99 USD for ett år nå, får 180 kamper.

    Sliter med å få startet et abonnement der. Har VPN, så får logget inn og sånt, men den ser ikke ut til å akseptere norsk-registrert VISA-kort eller Paypal-konto registrert med på norsk nasjonalitet. Samme gjelder Paramount+ for Champions League.

    Finnes det noe triks?

  3. Takk for tips. 10k var nok litt drøyt. Prøver nok med 6000 kr eller noe sånt. Godt poeng med Windows, det hadde jeg ikke engang tenkt på. Det første jeg gjorde var å fjerne Windows fra maskinen, hehe. Men tror jeg tok vare på en backup (ny lisens koster 1499 kr, yikes!).

    PC-en er absolutt bra nok for min bruk, men har ikke bruk for den selv. Ofret eget datarom og bruker nå samme stasjonære som min kone. Så da ble denne til overs.

  4. Har fått overta denne PC-en, men den blir ikke brukt så mye, så vurderer å selge den. Hva mener dere er riktig pris? Ønsker ikke å prise meg ut av markedet, men heller ikke selge den til gi-bort-pris. Selges i utgangspunktet uten lagringsmedier, men kan inkludere SSD (M2 eller SATA) eller HDD. Foretrekker typisk kjøpere medfølgende lagring, eller foretrekker man å bruke noe man har og/eller kjøpe nytt?


    Corsair Graphite 760T Big Tower
    Intel i7-7700K
    MSI Z170A Gaming M3
    ASUS ROG Strix GForce GTX 1080
    32 GB HyperX Fury DDR4 RAM
    EVGA Supernova 750W
    Cooler Master Neptun 240M kjøler
    ASUS BC-12D2HT Bluray-stasjon

  5. Finner ikke Model A i Logitech Harmony sin database. Vil gjerne ha den integrert i Logitech-fjernkontrollen min, noe som fungerte veldig bra med Q22.

     

    Har Model A et alias, f.eks. et likt produkt/fjernkontroll med et annet produktnavn? Regner med at Altibox kjøper ferdige saker uten å modifisere hardware noe særlig.

  6. Har fått et spørsmål fra en venn om jeg kan anbefale noe smarthjem-utstyr, men det jeg selv er kjent med (Home Assistant) passer ikke så godt til hans behov. Lurer på om noen kan anbefale noe som et utgangspunkt jeg kan undersøke nærmere.

    Han har en bolig i utlandet som i perioder leies ut. Han ønsker automatisering av enkelte ting (f.eks. A/C) for å spare strøm. F.eks. at A/C slås av når huset er tomt på dagtid, eller i hvert fall slås av når leietakerne reiser hjem slik at det ikke står på i lengre tid unødvendig.

    Ønsker:

    • Styring/overvåking remote/cloud, dvs. fra Norge (ikke overvåkingskamera, bare overvåking av tilstand, kanskje vannlekkasje-monitor o.l.)
    • Pålitelighet. Oppetid. Systemet må bare virke. Ingen mulighet for å fysisk resette en hub med å koble strøm av/på etc. når man er i et annet land
    • Enkelt å bruke

    Han har også ønsker om konkrete smarte produkter, men det kommer jo an på hva som er tilgjengelig i det aktuelle landet

    • Smartlås på ytterdør
    • Smartbryter i sikringsskap, alternativt smarte stikkontakter (til å koble ut A/C hvis leietaker glemmer det)
    • Overvåke temperatur/vannlekkasje/o.l.

    Som sagt kan jeg kun Home Assistant. Den er ikke egnet (ikke remote(?), for mye fikling, for upålitelig). Hvilke andre økosystemer/hubber kan være aktuelle?

  7. Har en ganske dyr (trådløs) datamus som har sluttet å fungere etter fire år. Den har vært pent brukt og lite brukt, men det er jo det bare jeg som vet.

    Sendte en henvendelse om reklamasjon til CDON, fikk svar om at jeg hadde bevisbyrden om å underbygge at feilen skyldes produksjonsfeil, og at et autorisert verksted måtte stadfeste produksjonsfeil for at reklamasjonsretten skulle gjelde.

    Er dette riktig? Hvis en ting er ment å vare vesentlig lenger enn to år, har man fem års reklamasjonsrett, og presuposisjonen hvis tingen varer kortere enn den var ment å vare bør være at den var for dårlig laget i utgangspunktet så lenge det ikke kan vise til skader som skyldes feil bruk, uhell, manglende vedlikehold etc..

    Hvis man må sende en ting til et autorisert verksted (dyrt!) og de ikke kan stadfeste en konkret produksjonsfeil, har man ikke noe man skulle sagt? Selv om jeg vet at jeg ikke er skyld i at tingen sluttet å fungere, vet jeg ikke om jeg gidder å risikere en dyr verkstedsregning når ikke aner hvor lett det er å påpeke (eller hvor nøye de vil lete) en konkret svakhet eller produksjonsfeil ved tingen i seg selv.

    TLDR: Må forbruker bevise produksjonsfeil/svakhet i produkt for å kreve reklamasjonsrett, eller må selger bevise skade påført av bruker for å nekte dette?

  8. Jeg har en venn som jeg pleier å hjelpe med PC-kjøp. Men som vanlig, i årene siden forrige gang, har jeg ikke holdt meg oppdatert på hardware-fronten. Så tenkte jeg skulle høre om noen her har noen tips/anbefalinger. Han skal oppgradere/kjøpe ny PC. Hvis han kjøper ny, selger han den gamle enten samlet eller i deler.

    Noen preferanser:

    • Fokus på gaming
    • Budsjett 30 000 kr
    • Har en skjerm som han vil fortsette å bruke, som støtter Freesync men ikke Gsync
    • Selvbygg er aktuelt (det vi har gjort tidligere), men tror han heller mer mot ferdigbygget

    Nåværende PC: i7-7700K, GTX 1080, MSI Z170A GAMING M3, 32 GB DDR4 100Mhz

    Takker for evt forslag!

  9. Er det andre enn meg som bekymrer seg for mulig brannfare med alle mulige li-ion-batterier liggende i huset? Telefoner, nettbrett, bærbare PC-er, tannbørster og barbermaskiner, lommelykter, vertøy, hagemaskiner og sikkert noen andre kategorier batteridrevne dingser jeg ikke kommer på i farten. Det liksom nok at én slik dings har et defekt batteri som tar fyr.

    Ikke at jeg ligger våken om natten av bekymring, men jeg lurer på om det er litt naïvt å ha alle disse batteriene liggende i skuffer og skap og stående fremme på benker og diverse andre steder rundt om i hele huset. Jeg kan jo ikke kvitte meg med dem, heller, for alt er i bruk et par ganger i året eller oftere.

    Er dette noe man egentlig burde ta grep for å begrense faren ved? F.eks. skaffe et brannsikkert skap og lagre mest mulig der når det ikke er i bruk? Noen andre som har gjort seg noen tanker om dette? Er faren såpass liten at selv med mange dusin slike batterier liggende i all overskuelig fremtid (til mindre brannfarlig batteriteknologi overtar) så er risikoen liten nok til at det ikke er verdt å bry seg? Føler det er vanskelig å få en omtrentlig størrelse på risikoen ved dette.

     

  10. Takk for svar! Kjenner til den ulempen med ferdig-PC-er, men det får bare være. Gaming-PC-er har gjerne grafikkkort verdt mange tusen, det er unødvendig når man driver med 2D grafisk arbeid.

    Hva med denne (mini-PC, Ryzen 5 4500U), men kjøpe 2x16 GB rambrikker til å oppgradere fra 8 til 32 GB? Blir vel sånn ca 7300 kr etter rabatt og kjøp av RAM. Tror det er et OK kjøp, men er som sagt litt lite oppdatert på PC-markedet. Er ikke noen ulempe at den har liten fysisk størrelse.

    https://www.power.no/data-og-tilbehoer/pc/stasjonaer-pc/asus-mini-pc-pn50-stasjonaer-pc/p-1124319/

  11. Madammen sin stasjonære PC har tatt kvelden. Har gitt opp feilsøking og den er uansett ganske utdatert. Så vi må ha en ny, men jeg er i den dumme situasjonen jeg alltid kommer i når jeg skal handle PC: Det har gått noen år siden jeg bygget/kjøpte sist, så jeg er lite oppdatert på hva som er bra, riktig og økonomisk. Vanligvis ville jeg brukt mange timer på å lese meg opp før jeg valgte deler, men denne gangen ønsker madammen en ferdigbygget i stedet for selvbygg (tror hun mistenker at PC-havariet skyldes selvbyggingen).

    Så da lurer jeg på om noen har noen tips til noen bra kjøp eller noen generelle anbefalinger. Skal brukes til grafisk design, Krita mm. Så prioritet er mye RAM, mange kjerner. Alt som er prioritert mot gaming er waste.

    Budsjett: Tja, 10k sånn ca.

    Ser at Power/DNB/Mastercard har 20% rabatt i slutten av uken, men dessverre går det best i gaming-PCer der.

    På forhånd takk!

  12. Sitter på to boliger. Vurderte i vinter å selge den som er til overs, men trengte ikke pengene, og var usikker på om jeg turde å sette dem i aksjefond. Valgte utleie i stedet. Kan ikke si at jeg angrer med tanke på fallet i aksjemarkedet. 

    Vet ikke hva som er tryggest å ha verdiene plassert i i disse dager. Aksjemarkedet er utrygt. Valutamarkedet svinger. Boligprisene kan falle. 

  13. 41 minutes ago, Dellers said:

    Jeg lurer på om verdens myndigheter faktisk har regna på det økonomiske. I Norge er det sannsynlig at hvert liv vi potensielt redder foreløpig koster samfunnet minimum 10-20 millioner kroner. 

    Det er åpenbart at det koster å stenge ned samfunnet, men man må ta med i betraktningen kostnaden ved å ikke gjøre det. Det er ikke slik at samfunnsøkonomien ville vært som normalt dersom vi lot viruset herje fritt. 

    Det kan godt være at tiltakene som nå gjøres både redder menneskeliv og er det beste for økonomien på lengre sikt. 

    • Liker 2
  14. Høres ut som at du kanskje har ADD. Det finnes helt sikkert gode ressurser på hvordan fungere bedre med en slik lidelse. Tipsene over er en god start. 

    Men ville vurdert å ta kontakt med fastlegen for å få profesjonell hjelp med problemet (dersom det er ADD). Det er en god investering for deg og for samfunnet. 

  15. Har en seks fem år gammel Nexus 6. Helt grei fremdeles, ser ingen grunn til å oppgradere.

     

    Denne tråden var en deprimerende suppe av klimafornekting og ansvarsfraskrivelse. Menneskedrevet klimaendring er et ubestridelig, vitenskapelig faktum. Og det er stort sett én årsak, den rike delen av verdens crazy overforbruk av materielle goder, mat, bilkjøring, flyreiser, etc.. Såklart at mobiltelefoner er en liten del av det, spesielt mobiltelefonene i ett land eller til én person. Alt er en liten del av noe større hvis man deler det opp og ser på delene isolert. En slik innstilling er en oppskrift på ansvarsoppløsning. Det er forbruket vårt som er problemet, og vi har alle et ansvar for å gjøre noe med det der vi kan, og det starter på det personlige nivå.

     

    Kjøp mindre, kjøp brukt, behold lengre, reparér, etc.

    • Liker 2
  16. Lurer på hvor lang tid det tar før folk flest forstår at "det er bare 2 kjønn" OG "det er bare 2 kjønn" er to HELT forskjellige debatter.

     

    1. Det er 2 kjønn man kan bli født som. Der er det ikke noe mer å diskutere. 2 er svaret.

     

    2. Det er fler enn 2 "genders". Svaret er ja. Men her er det snakk om identitet og følelser osv.. her er svaret ja det finnes uendelig mange av disse.

    Enig, men det er ikke en perfekt symmetri i debattsvikten. Gruppen som bare er interessert i kategori 1 velger å ikke anerkjenne kategori 2 som legitim. De som forsvarer kategori 2 anerkjenner kategori 1, men diskuterer som om den andre gruppen også kan anerkjenne begge gruppene om man bare belærer dem, noe som er umulig. Den ene gruppen snakker forbi motparten på trass, den andre av forvirring.
  17. Absolutt riktig og nødvendig med en ny avstemning. Den vanlige innvendingen mot dette er at det er udemokratisk å ikke respektere resultatet fra den første avstemningen, og at det er galt å gjenta avstemningen helt til man får «riktig» resultat.

     

    Det er vanskelig å skjønne hvorfor det skulle være «udemokratisk» å ha en ny folkeavstemning. Da er avgjørelsen fremdeles på samme nivå, det demokratiske. Ved å gi folket en anledning til enten å bekrefte sin tidligere beslutning eller ombestemme seg, er det å kvalitetssikre og styrke den demokratiske legitimiteten i retningsvalget. Det er mer, ikke mindre, demokratisk.

     

    Og det er ingen som snakker om uendelig gjentakelser helt til man får et annet resultat. Det er bare pisspreik. Det er snakk om en ny avstemning, noe som er høyst på sin plass når man nå har mer konkrete og detaljerte alternativer, mer kunnskap og mindre fantasier.

    • Liker 1
  18. Liten korrigering: Kredittkort fra Bank Norwegian gir 1% cashpoints opp til 100.000 kr brukt i et kalenderår. Deretter er det 0,5%. selv har jeg for lengst nådd denne grensen, så frem til nyttår er det bare halv inntjening av cashpoint for min del.

    Så 1 prosent rabatt? Tror man sparer veldig mye mer ved å tenke seg om to ganger før man handler - trenger jeg egentlig denne tingen?
    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...