Gå til innhold

Snusmumrikk1

Medlemmer
  • Innlegg

    235
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Snusmumrikk1

  1. Jeg har et eget AS i dag der jeg tenker å kjøpe noe utstyr til bedriften. Men kjøper man gjennom bedrift (B2B-salg), så mister jeg veldig mange rettigheter som forbruker. Er ikke det beste å kjøpe gjennom privatperson (utlegg), og få refundert disse pengene fra ASet mitt? Da vil jeg ha alle forbrukerrettigheter siden jeg har kjøpt varen som privatperson (inntil jeg velger å få refundert utlegget). Om bedriften min kjøper en vare som jeg ikke er fornøyd med, så får jeg ikke returnert den da jeg ikke har 14 dagers angrefrist for å nevne et eksempel. I tillegg så koster det penger å ha et eget bedriftsbankkort. 

  2. 39 minutes ago, Feh said:

    Utrolig mange folk ønsker kun å dukke opp på jobb kl 8, gjøre ting i et normalt tempo for dem, dra hjem kl 4, få en lønnsslipp i slutten av måneden og så lenge de kriteriene er oppfylt så er de happy. Der har du majoriteten av arbeidstagere.

    At folk kunne vært mer opportunistiske om egen arbeidssituasjon er vi dog enige om. Er nok mange som kunne gjort det vesentlig mye bedre for seg selv ved å være selvstendig.

    Jeg har lenge hatt en slik tanke selv, men problemet er at om jeg hadde gått selvstendig hadde jeg ikke fått oppdrag, selv om jeg er en av de mest ettertraktede konsulentene i norge innen mitt felt. Problemet er at prosjektene er store og omfattende, og kundene opererer kun mot konsulenthusene som leverer team av folk og leier ikke inn enkeltpersoner. Så eneste veien ut ville vært for å starte eget selskap og ansette folk for å bygge opp, men der er jeg ikke helt enda.

    Ja, det er nok noe i det, selv om jeg selv er en av disse du nevner. Men hver gang jeg sier til folk at jeg er selvstendig, så spisses ørene ganske mye, og jeg får alltid mye spørsmål om hvordan det er å være selvstendig, så jeg tror det er mange som har vært eller er inne på tanken. Ofte fra yngre folk så hører jeg "planen min er også å bli selvstendig etter noen år", så unge er kanskje mer progressive her, spesielt når denne gruppen ikke har noen familie eller større økonomiske tilknytninger. 

    Synd det da, men håpet ditt er kanskje dynamiske innkjøpsordninger? Mitt inntrykk er at dette blir mer og mer vanlig, og da konkurrerer sånne som meg på lik linje med store konsulenthus (uten at jeg vet om det innfatter det du jobber med).

  3. Jeg gikk over til å bli selvstendig konsulent i fjor med bare 4 års erfaring, og fakturerer for 1100-1200 timen. Jeg har ingen problemer med å skaffe oppdrag, men jeg har selv valgt å være kresen for å få oppdrag som krysser av mange av punktene mine (helst offentlig kunde, tilnærmet 100% remote osv) - forøvrig en frihet du ikke vil ha i noen konsulentselskaper (forståelig nok). Jeg sier oftere nei til oppdrag enn jeg sier ja for å si det sånn.

    Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor ikke flere jobber som selvstendige konsulenter. Hvis man verdsetter ting som sosiale happenings/fagmiljøer så finnes det selskaper (større selskaper i privat sektor) hvor du blir behandlet som en intern ansatt. Livet som selvstendig konsulent er hva du selv gjør det til. Du kan jobbe på korte oppdrag, eller lengre oppdrag ettersom hva du trives best med. Etterspørselen etter IT-folk er brennhett om dagen og ser ikke ut til å avta med det første, så risikoen er minimal og det skal godt gjøres å gå arbeidsledig.  

    • Liker 2
  4. 3 hours ago, nirolo said:

    Når du tar bort 1/4 av året til ferie så er det ikke så dårlig estimat nei.

    På de 9 månedene du jobber så kan man kanskje anslå at du i utgangspunktet jobber 20 dager, dvs 150 timer i mnd i snitt. Det tilsvarer 1350 timer eller 1.485M med din timepris. Hvis vi gjør det veldig enkelt og sier at du ikke har pensjonssparing (noe du ikke er pliktig til), og betaler ut alt som lønn og feriepenger, så vil det si en brutto lønn på 1.3M etter at arbeidsgiveravgift er betalt.

    Estimatet over er nok ikke helt realistisk. Antagelig ender du opp et sted mellom 1.3M og 1.1M, akkurat hvor avhenger av hvor mye konferanser, kurs, sykdom, syke barn, etc du har. I de 200K som ligger der så har du i praksis 24 dager du kan bruke til denslags og hvor mange slike dager avhenger både av deg og familiesituasjonen din.

    Det høres nok realistisk ut ja, jeg trakk også fra noen faste utgifter og innkjøp som man ellers får gratis når man er fast ansatt. 

  5. 3 hours ago, nirolo said:

    Hehe, ja det hadde nok alle blitt.

    Det jeg tenkte på var at dersom @Snusmumrikk1 hadde fått seg et lengere oppdrag var 1.1M et estimat som tilsier svært lav timepris selv om man trekker i fra godt med tid til sykdom/ferie/etc. Hvis det derimot er et estimat uten oppdrag hvor man tar høyde for en del lediggang i løpet av året så er det kanskje et fornuftig utganspunkt.

    Det er snakk om en kontrakt på 9 måneder, så tenker jeg å ta 3 måneder ferie, så da blir det årslønna. Mulig jeg bomma på utregning av selskapskatt, men timesrate er hvert fall 1100

  6. On 6/12/2020 at 7:39 PM, Herr Brun said:

    Høres ut som du snuser på 5x inntekt-regelen. Det var tidligere bare veiledende, nå er det en fast regel også for usikret lån. 

    Var det jeg også kanskje trodde, men da skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke kan få tilbakemelding om at jeg overstiger grensen så kan jeg bare sette ned kredittrammen på de andre kortene. 

    Uansett så skjønner jeg ikke hvorfor det er dette som skal være den avgjørende grunnen til at jeg får avslag, det burde være inntekt og betalingsanmerkninger, for mange (sånn som meg) har diverse kort liggende som kun brukes til spesifikke ting. Nesten så jeg mistenker at de ikke vil ha "gode" kunder, men kunder som har lav inntekt og betalingsanmerkninger slik at de kan tjene penger. De taper penger på de som betaler innen forfall. 

  7. Har det blitt mye vanskeligere å få kredittkort siden gjeldsregisteret kom? Jeg har forsøkt å få tak i et nytt kort siden COOP ikke lenger gir meg 1% på alle kjøp, men får bare avslag. Ikke får jeg oppgitt en grunn heller. Står vel registrert med 565k i inntekt siste året tror jeg. Har rundt 100k kredittramme på noen andre kort totalt, i tillegg 2.3mill i boliglån og 350k i studielån, men så lenge jeg ikke har noen betalingsanmerkninger eller inkassosaker så skjønner jeg ikke hvorfor det skulle ha en betydning. 

    • Liker 1
  8. Tiden det var mye å hente på overklokking er nok forbi. Tar man dagens topp gaming CPU som er 9900K å overklokker den til 5 Ghz all core, så er det ikke noe særlig mere enn 10% gain maks over stock.

    Skjønner. Jeg har en i7 950 nå som jeg har overklokket 25%, så tidene har da tydeligvis forandret seg. Men siden det er så lite å hente, er det da vits med et dyrt HK? 

  9. Har du målt om PSUen blir å passe i kabinettet du har valgt?

     

    Personlig ville nok jeg ha gått AMD fordi du får 8 ekstra tråder.

    9700K vil nok ligge litt foran i gaming ytelse, men om man vil merke det er en annen sak.

    PSU skal akkurat passe inn i kabinettet jeg har valgt, men vurderer å gå for et enda større et (uten at det blir ITX) da det kabinettet jeg har valgt ut ser litt kronglete ut å håndtere. Har sett litt på denne https://www.proshop.no/Kabinett/NZXT-H210-Matte-BlackRed-Kabinett-Minitower-Svart/2770560

     

    Vil du overklokke med Amd, så er det minne og gpu du må overklokke. Cpu er det dårlig med overklokking :)

    Er det lite å hente på overklokking av AMD sin Ryzen? Hvordan er det med 9700k?

  10. Har hatt PCen min i 8 år nå, og det er på tide å bytte den ut. Skal hovedsaklig brukes til gaming, grafikkprogrammer og generelt bruk. Ønsker også å overklokke. Målet er at denne PCen også skal vare i ca 8 år. 

     

    Har laget et AMD build og Intel build. 

     

    AMD https://www.komplett.no/wishlist/shared/db15cb96-0162-4baf-95be-eb65e08116ed

     

    Intel https://www.komplett.no/wishlist/shared/3f2efb2d-dfaf-4317-a0c0-23ea84ccd322

     

    Hvordan er disse opp mot hverandre, eller er det noen som burde byttes ut? Hovedkortet må støtte overklokking, ha god båndbredde for WiFi og støtte minimum ett M.2 og et skjermkort. Ønsker å holde meg rundt det jeg har valgt ut prismessig, men tjener jeg mye på å gå for noe som er litt dyrere så gjør ikke det noe. 

     

    Tar med meg vannkjøler og PSU (1200W) fra den gamle PCen.

  11. Frilansere er ofte underleverandører hos konsulenthus, og sånn sett vet kunden ofte ikke at det er en frilanser en gang.

     

    Det kunden ser på som fordel ved å velge frilansere er at man vet hva man får - en frilanser har ikke anledning til å bytte ut en konsulent med en annen. Større konsulenthus er beryktet for å rullere mellom ulike konsulenter.

    Frilansere er også ofte rimeligere enn konsulenthus og det er heller ikke ugunstig for kunden.

    Så konsulenthus bruker også disse tjenestene for å finne folk, eller er dette gjennom kontakter? 

     

    En annen ting; når du blir leid inn, hvordan er teamsammensetningen? Der jeg jobber så er vi alltid et team fra vårt konsulenthus, noen ganger med noen interne hos kunden også. 

  12. Det er lettest å få oppdrag gjennom tilbydere, men da inkluderer jeg også diverse konsulentfirmaer. Er ikke bare de rene tilbyderne som er mulig å bruke. Selskaper som Convision prøver å framstå som mer seriøse, men ser ikke helt at de er noe annerledes enn andre. Mange som har "kvalitetskontroll" og sikt. For meg oppleves det stort sett som en gimmick. Jeg ville registrert meg flere steder og sett hvor det var oppdrag å få. En del oppdrag finner du hos samtlige tilbydere også.

     

    Jeg jobber som programmerer ja, så jeg har lite innsikt i hvordan markedet er for UX/UI og timepriser vet jeg heller ikke. Ser at det er en del med tilsvarende bakgrunn som deg som er der jeg også henger, så det er helt klart en del som jobber som freelance innen UX/UI.

     

    To år med erfaring er relativt lite - eller har du mer totalt sett? Man har ofte ikke noe team å støtte seg på, men det har man kanskje ofte ikke innen UX uansett? Relatert til timepris så er det ikke den største forskjellen mellom nyutdannede og erfarne, derfor er erfarne ganske ettertraktet da de som regel leverer ganske mye mer pr time. Men lav timepris kan selvsagt sikre deg oppdrag du ellers ikke ville fått, og det skal man ikke undervurdere :)

    Jeg vil vel ikke tro at det er noen forskjell på timesprisen til en programmerer og en ux. Vi fakturerer hvert fall det samme (om det er snakk om team), siden begge går under paraplybetegnelsen "utvikling". Er enig at to år er lite, derfor er det ikke aktuelt før neste sommer/høst. Jobber også med å bygge meg opp en solid portefølje. 

     

    Vet du noe mer om hvorfor bedrifter velger å gå for frilansere, istedenfor å gå til et konsulenthus? Og evt hva de ser etter. Jeg vil selvfølgelig unngå useriøse start-ups. 

  13. Jeg har jobbet frilans i over ett år nå. Har hatt oppdrag fra første dag og har ikke hatt en eneste dag hvor jeg ikke kunne fakturere en kunde. Jeg vil si det er mye større konkurranse blant selskapene om å få tak i konsulenter, enn det er konkurranse blant konsulentene om å få tak i oppdrag. Men det kommer kanskje an på type oppdrag osv.

     

    Convision har jeg aldri hørt om før og de ser ikke veldig aktuelle ut for meg. Det er en rekke andre som også ønsker å videreformidle din kompetanse. Jeg ville heller gått til f.eks https://folq.no/ og https://www.brainbase.no/ Det er selskaper som ikke prøver å suge ut mest mulig penger av konsulenten og tar 7% og nedover hos folq. Brainbase tar maks 3%. Andre selskaper som https://www.7n.com/ tar 25%... Som du skjønner er det stor variasjon hvor mye disse selskapene tar og hvor mye du sitter igjen med selv. Aller best er det når man slipper mellomleddene og får avtale direkte med kunden :)

     

    Nå vet ikke jeg hva slags kompetanse du sitter på eller hvor i landet du er, men 1k i timen er lavt. Jeg forstår dog at din pri 1 er å få deg din første kunde og det er sikkert fornuftig. Man får ganske kjapt et innblikk i hvor prisnivået ligger og hva ulike mellomledd tar i provisjon.

    Takker for svar. Ser det er mange forskjellige tilbydere, og det er jo bra for oss. Får du alle oppdragene dine gjennom disse tilbyderne?  Jeg tenkte kanskje at Convision var litt mer seriøst, siden du blir intervjuet først, før du får lov til å få oppdrag gjennom dem (i tillegg til at det kreves 3 års erfaring). 7N fremstår for meg som bare tull. Har møtt mange som har 10-20 år i bransjen, og som henger langt etter og hvert fall ikke er noe topp 3%. Har du noe erfaring med Flexify? De tar 0% om oppdragsgiver finner veien til deg gjennom CV-databasen, men der kan hvem som helst registrere seg og er litt usikker på hvor seriøst disse CV-databasene blir tatt. 

     

    Er du utvikler? Jeg jobber i Oslo og driver med UX/UI, og har jobbet mye med tekniske B2B løsninger. Har bare to års arbeidserfaring etter master, men har lyst til å gå over til frilans neste sommer/høst. Så derfor tenker jeg at jeg ikke vil være så veldig mye mer verdt enn 1k timen, selv om jeg riktignok har jobbet med en del store og kjente navn som konsulent. 

  14. Jobber nå for et IT-konsulentfirma og liker godt denne arbeidsformen, men vurderer etter hvert å gå over til frilans (slik at jeg ikke har noen "over" meg). Om jeg skal jobbe frilans, så er det nok mest aktuelt for meg å benytte meg av type "bemanningsbyråer"  som feks https://convision.no/konsulentoppdrag/selvstendig-konsulent/, da jeg ikke har så veldig mange kontakter innen bransjen. Er det noen som har erfaring med å få prosjekter gjennom disse? Er det mye kamp blant freelancere om å få de prosjektene som feks Convision tilbyr? 

     

    Jeg lurer også litt på hvordan lønnsfordelingen foregår. Et selskap som Convision skal selvsagt ha sin del av kaka, noe jeg regner med er prosenter av faktureringen? Om jeg tjener 1k timen, så skal kanskje Convision ha 200 kr, noe som gjør at jeg selv vil sitte igjen med 800. Om jeg tar med at jeg ikke kommer til å ha konstant med oppdrag, så kan jeg gjøre et overslag der jeg vil jobbe 1000 timer i året. Om vi tar utgangspunktet i at jeg tjener 800 pr time, så blir det fortsatt 800k på ett år. Og om jeg skulle virkelig slite med å skaffe oppdrag og bare jobber 1/4 av et arbeidsår, så vil jeg fortsatt ha en inntekt på 400k (med 800 timespris). 

     

    Jeg har bygd meg opp en liten formue, så planen er å bruker penger herfra også om det skulle være nødvendig. I verste fall er det bare å gå over til fast jobb igjen. 

  15. Her kommer et godt tips:

     

    Skaff dere et Ya-kort, og bare bruk dette til å betale for Spotify/Netflix. Jeg hadde mitt Ya-kort liggende fra den tiden man fikk 3% på dagligvarer og hadde egentlig ikke bruk for kortet mer, men så plutselig at man nå får 100 kr rabatt på strømming. 

     

    Har dere forresten fått med nyheten om at kreditt nå tas med i låneberegningen? Det er jo fullstendig håpløst for oss som har kontroll over kredittkortbruken.

  16. En grusracer ville vært bra, du bør ha plass til skjermer og bredere piggdekk om vinteren.

     

    Se etter noe med 32/34 girutveksling slik at du får lett gir i motbakkene.

     

    Kanskje en focus paralane al tiagra kunne vært noe?

    Er dette noe som må bestilles fra utlandet? Jeg bor i Oslo og det er jo en del sykkelforhandlere rundt her, men ser at alle forhandlere opererer med sine merker. 

  17. Hei, planlegger å kjøpe meg en sykkel. Sykkelen skal hovedsaklig brukes til transport (fra A til B) på en så raskest mulig måte rundt i Oslo (satser også på å sykle om vinteren). Om sommeren tenkte jeg kanskje å sykle noen turer inn i nordmarka for å fiske. Hvis jeg finner sykling gøy så kan det hende det blir lengre turer/treningsturer. Gjort litt research selv, og tenkte kanskje at en CX-sykkel ville være det beste valget for meg, men er litt usikker. Kan en landeveissykkel med bredere dekk også være noe? Budsjett er max 15 000. 

     

×
×
  • Opprett ny...