Gå til innhold

VictorOsborn

Medlemmer
  • Innlegg

    298
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av VictorOsborn

  1. Delay pga avstand kan vi ikke gjøre noe med. Lys bruker faktisk tid på å gå rundt jorda og det blir litt delay per hopp selv om mesteparten av trafikken kjøres i HW i såkalt "wiredspeed". Hastighet kan ha litt å si på serialiseringen fra pakke entrer media, men ikke mye når vi snakker om fra 100Mbit til Gbit. Men båndbredde har veldig mye å si når pipa er full. Man kunne jo ha kjørt 100mbit linje til TG og sett hva båndbredde har å si for respons.....TCP global sync, mye pakketap etc.

  2. ja det kan du! Du trenger ikke ikke aa kunne programmere eller scripte (selv om det siste er en fordel)

    Har du vett nok og er entusiastisk over det du holder paa med kan du komme langt. Det avhenger litt om hvor fort du kan lese og forstaa engelsk. Klarer du cisco testene saa kan du gjore en bra jobb innenfor cisco feltet. Kommando linja vil hjelpe deg og man kan ikke skrive syntax feil. Det er ikke i notepad vi konfigurerer boksene. Du vil selvfolgelig ha ett handikapp paa andre omraader, men hva har vi rettskriving korrekturen i word til? Hvordan jobbmarkedet er i dag for nye folk vet jeg dessverre ikke, men med engang du har erfaring faar du jobber slengt etter deg.

     

    Bare saa jeg ikke kasterer glorer i oya, dette krever dedikert hard jobbing. Er man lat kommer man ingen steder uansett, med handikapp eller ikke. Og det har jeg sett en del av, de stryker med glans paa Cisco testene.

  3. Hei

     

    Jeg har fått i oppgave å sette opp en relativt omfattende videotjeneste. Vi skal ha både livestreaming og Video On Demand. Antallet tilskuere er litt udefinert, men la oss si 1000 samtidige seere på livestream og 500 på VOD.

     

    Hele systemet skal hostes på en høgskole som er koblet til uninett. Seerne er over hele landet.

     

    Jeg har hele tiden tenkt at for effektiv videostreaming må man bruke multicast, men så får jeg høre at det slettes ikke er noe selvfølge at multicast vil fungere fra A til B. Og da begynner jeg å tenke på hvordan dette fungerer i den store verden. Jeg kan ikke se for meg at f.eks. NRK har unicast-tilknytning til alle sine webseere. Det vil jo tidvis kreve helt sinnsyk båndbredde.

     

    Kan noen si noe om hvordan dette løses i praksis?

     

    Og enda viktigere, hva skal jeg gjøre?

     

    Takker for alle svar :)

     

     

    Jo jeg kan bekrefte at NRK kjører unicast. De peerer også direkte med ISPer. Ikke så mye Gb som går egentlig. Men kan jo hende at uninett kjører msdp peering. Du kan jo alltid prate med Uninett,

  4. Her finner du mulige verdier http://www.cisco.com/en/US/tech/tk801/tk36/technologies_tech_note09186a0080094465.shtml

     

    Prøv med forskjellige klienter : Hyperterminal (innebygd i XP), terreaterm og putty.

     

     

    Prøv putty som har ferdigsatte speeds, start på det minste og med en og en speedhastighet,trykk enter.

    En annen måte å finne info er å bruke cdp monitor for å få info av switchen.

    Det er også ett hendig verktøy hvis man jobber i større datarom og lurerer på hvor ene kabelen ender.

     

    http://www.tallsoft.com/cdpmonitor.htm

     

    installer det på pcen og koble deg til switchen. Der får du kanskje info om ip addressen til switchen.

  5. Det har ikke slått meg en tanke at min Catalyst 3560 PoE switch kunne tatt kvelden før nå. For Cisco ryker jo aldri??!!!!

     

    Men etter nå i lang tid har forsøkt flere ganger å komme inn på routeren og bare feiler begynner jeg virkelig å lure.

     

    Jeg vil inn på den for å konfigurere den men får det ikke til. Dette har jeg prøvd:

     

    Putty og serial: Stilt inn på serial, COM1, 9600 speed, data bits 8, stop bits 1, parity none og alle flow control mulighetene. Kommer ikke inn!!!

     

    Jeg har også prøvd det grafiske brukergrensesnittet ved å taste inn standard ip som er 10.10.10.1 (hvis jeg husker rett???) i nettleser. Telnet vet jeg ikke hvordan jeg bruker. Det funket fint før både med console og serial samt ip adresse i nettleser. Nå funker ingenting, ikke etter restart og selv ikke etter reset!!

     

    Alt av lys er som det skal på lan portene, switchfunksjonen i seg selv fungerer fint. Men ingenting mer. Her sitter jeg med en switch som koster det hvite ut av øyet men som ikke har mer funksjonalitet enn en chinaswitch fra biltema

    Den er jo faktisk lagd i kina. Enig med Knophix, du bør teste konsoll porten med forskjellige speeds. (Forutsatt du bruke riktig com port). Bruk de speed mulighetene terminalen har. Hvis kommer det abble gable opp som output på terminalen din etterhvert så vet du at speed missmatch og da er bare å fortsette. Hvordan har du resettet switchen?

     

    Som beskrevet i http://www.cisco.com/en/US/docs/switches/lan/catalyst3560/hardware/quick/guide/3560gsg_08.html#wp46478 ?

     

    "To reset the switch, press and hold the Mode button. The switch LEDs begin blinking after about 3 seconds. Continue holding down the Mode button. The LEDs stop blinking after 7 more seconds, and then the switch reboots. "

     

    Bare nevner at du mister configen i den prosedyren.

  6. Hei

     

    Jeg kan avkrefte at startlønnen vil være på 7-800.000kr.

    Din startlønn kan være fra 330.000 til 450.000. Og det tror jeg gjelder enten du går til Bouvet; atea, Ergo; Cegal, netpower eller en annen olje bedrift. Det spørs hvor i Norge du vil jobbe. Jobber du i rogaland distriktet vil det kanskje være rundt der. På østlandet er det høyere av en eller annen grunn. Atea vil aldri gi 700-800.000 for en junior. Det kan jeg si med en gang. Nordialog lovde mye, det hørtes ut som var mye grønne skoger der og der kan man finne gull. Hørtes ut som du har prata med en selger.

     

    Jeg kjenner en som har det siste året i Wales. Han er dyktig og han har sagt at Nordoff er bra. Så da er det kanskje det. Du får regne på det hvor mye du sparer på å bo hjemme. På en annen side så er det kanskje lettere å sosialisere seg når man flytter og være i ett aktivt student miljø på feks høyskole.

     

    Bare for å rette på deg siden du skriver CSIE, du mener CCIE. Du bør tenke CCNA istedet.

  7. Jeg kan svare for CCIE sertifisering. Uten sponsing fra arbeidsgiver så er dette ren utopi å sette seg som mål. Hvis du derimot får innpass hos et firma som jobber mot Cisco så kan ta opp igjen denne retningen. Du må også resertifisere deg med regelmessige intervaller for å beholde denne tittelen.

    Datametrix i Oslo jobber tett mot Cisco og utdanner endel av sine teknikkere til CCIE. Det er ett bra firma hvis man klarer og komme seg inn der.

     

     

    Det går fint å gjøre det på egenhånd hvis man har litt i toppen og er en sta jævel, men krever veldig mye jobb og ingen liv utenom.

    Men vil anbefale og fullføre noroff og ta graden og gjøre CCNA samtidig. Mens du er jobb tar du CCNP på fritiden. Da har du lagt grunnlag på å gå videre. Datametrix og andre distributører kan om du er flink gi deg tid til å ta CCIE hvis du ofrer helger og kvelder noen måneder.

    Enten det eller valgt høyskole istede for universitet, som er mer praktisk rettet feks Høyskolen i Bergen eller Gjøvik som har ett Cisco løp.

  8. Som topic sier, hvilken utdanning/sertifisering er det lettest å få seg en jobb innen? Og hva er evt startlønnen for en person som akkurat er ferdig sertifisert/utdannet innen disse to?

     

    Beklager hvis dette er et spørsmål som er spurt mange ganger før, men sliter med diskusjon.no her fra jobben, et søk tar opp til 10minutter.. :p

     

     

    Ciscofolk er fremdeles ikke hyllevare.

  9. IE har veldig gode videoer og labbøker. Komboen med de som instruktører, labbøkene fra IE og en Cisco Press bok vil gi deg ett ganske godt grunnlag. Vil du videre så er bare å lese enda noen fler Cisco press bøker, noen RFCer og kjøre CCIE løpet på IE måten.

     

    Ulempen er at det er en ganske ensom vei, men litt støtte fra CIsco forumer evt melde seg på Open lectures fra IE kan hjelpe på, bloggen er jo gratis og de har noen gratis smakebiter:

     

    http://www.internetworkexpert.com/resources/

  10. Tar man CCNA/CCNP vil jeg sterkt anbefale http://www.internetworkexpert.com pluss ett par Cisco press bøker om du skulle ha gjort det alene. De inkluderer vidoer, lab bøker (for Dynamips) og viser i detalj hvordan ting blir implementert og problemløst på kommandolinja. De tar deg med fra bånn av. Min påstand er at de instruktørene er blant de beste i verden.

     

    Kurs fra Global knowledge varer i fem dager og er ubrukelig om du ikke jobber Cisco litt fra før av. Så har man http://www.ecademy.no/. Jeg har ingen direkte erfaringer, men vet at instrøkterene er dyktige. Dessverre ser det ut som faginstitusjonene ikke lengre har noe som heter Cisco Network Academy Program hvor de går igjennom CCNA og CCNP ganske grundig. It-extreme, Sonans, Akademiet, NA etc har lagt det ned. Det er veldig rart, hvis man er litt oppegående og jobber hardt er mulighetene for en fin godt betalt jobb ganske store. Høyskolene i Bergen, Molde og Gjøvik og kanskje HiO tilbyr CNAP for CCNA men ikke CCNP. Er du ung og har 3 år tilgjenglig så kan du jo ta en grad samtidig og å få mer bredde i tillegg.

     

     

    Siden du er i jobb så kan du kanskje får arbeidsgiveren din til å investere? siden du ikke har 3 år til å gå på høyskole og er du litt selvgående vil jeg anbefale IE. CCNA kan du ta på egenhånd hvis du har litt disiplin. Trenger du enda mer strukturerte forhold vil jeg anbefale ecademy.

  11. Hvis du skal jobbe med nettverk så bør du ha Cisco i bånn. Veldig lett å gå over til HP, Junos CLI etc hvis du har jobbet litt med Cisco. Så finnes det en god del litteratur (ofte forfattet av de som skriver rfc eller er med i en standariseringgruppe) tilgjenglig, feks Cisco Press. M$ er greit å ha hvis du jobber en del med M$ servere.

  12. Man får emulert switch modul. Bruker 3725 IOS med switch modul. (Man får 8 stk Fastethernet interfacer og man kan gjøre globale switch kommandoer som feks vlan, vtp etc. Bedre å bruke 3725 enn 3640)

     

    Perfekt for labbing til Route/BSCI examen, CCIE R&S og SP. Det er mange fordeler med emulert IOS vs HW: Konsentrer man per teknologi så er det lettere å dra opp og ned scenarioer med GNS3/Dynamips. Man kan tom bruke wireshark og titte på hva som flyr i mellom boksene.

     

    Hands on på riktig jern er viktig hvis man ikke har vært borti Cisco før, men man kommer til ett punkt hvor GNS3/Dynamips er mer tidsbesvarende å labbe med. Alt fungerer: Frame Relay, ATM, Ethernet, MPLS, BGP, IGP,QoS,Ipv6, Multicast prokoller, Ip services etc. utenom avansert switching. Man kan også emulere Junos, Voice, ASA og IDS.

     

    Anbefaler å ha linux i bånn hvis man skal dra opp fler enn 10 bokser med heavy protokoller.

    Bruker man Ubuntu anbefaler jeg å ikke bruke pakkebehandleren, men hente fra denne siden:

    http://gpl.code.de/ubuntu/karmic/

  13. I følge jocke sin Konfig følger den ikke tegningen, jeg antar at ruteren har to ethernet interfacer.:

    Etter det jeg forstår så trenger man ikke å koble internet linja i switchen. Traffiken fra vlanene vil flyte fra switchen til ruteren og tilbake den samme kablen for å komme ut på internett. Det går sikkert fint men det er ikke pent. Husk at traffiken i mellom vlanene vil bruke trunken.

     

    Ha ett sub interface for hvert vlan, men interet kobler du rett i ethernet porten på ruteren, Ingen sub interface eller via switch.

     

    Velger du ett native vlan på ene siden bør du også velge samme native vlan på den andre siden. Utaggede pakker vil ta den veien.

     

    Du kan flytte kommandoen ip default gateway fra routeren til switchen. Den har kun betyding for lag 2 bokser. GW ip kan være ett av sub interface ip på ruteren eller ett eget management nett.

    Men det har kanskje ingen betyding siden du bruker konsoll.

     

    Ting som kan være greit å ha på access portene: spanning-tree portfast.

  14. Problemet er følgende

     

    En router står mellom ISP og et lokalt 27-bits nett med offisielle adresser.

     

    Ett sett brukere blir NAT'et ut på en offisiell adresse, mens et annet sett brukere blir NAT'et ut på en annen adresse. Avhengi av hvilken offisiell adresse brukeren kommer fra, skal trafikken bli shapet til respektive 10Mbps per connection, og 2Mbps per connection.

     

    Det går ikke ann å shape definert med hvilken source ip brukere kommer fra? Burde jo være mulig.

  15. Jeg kjører gns3 på Xp; Vista og Linux. Fungerer greit på alle Osene. Ikke prøvd på win7 enda. (den lapptopen tok dagen forleden.) Mer om tuning med win7 på: http://blog.internetworkexpert.com/2009/12...ndows-7-64-bit/

     

    Linux har noe bedre ytelse som man merker nå man stapper den 12 boksen i labben og slår på BGP. Min erfaring er at folk ikke tuner gns3 og dermed opplever ustabilitet. Brukt kun en plattform for alt, feks 7200. Tune med idlepc slik at CPU går til null. Ved å holde seg til en plattform trenger men ikke å bruke så mye ram når man kjører opp nye bokser.

  16. Jeg har blitt bitt av Cisco-basillen selv, så kronasjene har rullet ut av kontoen min de siste månedene. Hihi.

     

    Jeg vil anbefale deg å kjøpe varer via www.ebay.com, og bruke www.jetcarrier.com for å frakte det til Norge. Frakt på tyngre utstyr fra ebay.co.uk/England er dyrere sist jeg sjekket. Utstyr på ebay.com pleier ofte også å være endel billigere. Om du ikke har dårlig tid, kan du bruke sjøfrakt hos JetCarrier, og spare endel fremfor flyfrakt. Sjøfrakt sendes 1. og 15. hver måned, så er du flink å bestille, vil alt komme ca. samtidig til JetCarrier's lokaler i NJ, og du vil få en samlet levering (= billigere frakt).

     

    Når det gjelder hva du bør kjøpe, spørs det helt etter lommeboken. Jeg har kjøpt inn med den tanke at eventuell fremtidig salg/bytte, skal bli lettere. Jeg ble "anbefalt" en 2509 eller 2511 som terminalserver, men valgte eller å kjøpe en fullgod router, og kjøpte heller en NM-16A utenom (async-modul som gjør samme nytten som 2511). Så om du har råd; kjøp heller utstyr som du 'holder' litt, fremfor masse gammelt utstyr.

     

    For å spare penger, kan du også bygge deg en lab-pc, hvor du kan kjøre VMWare ESXi (gratis virtualisering) på. Da kan du fyre opp noen klient OS'er for å generere trafikk på nettverket ditt. Og til den interessante delen; installere Linux på den, og deretter installere Dynagen/Dynamips på den. Dette er en software som kan emulere flere Cisco-routere. Ved å kjøpe et nettverkskort med dot1q-støtte, kan du da koble disse virtuelle routerne, mot fysisk utstyr via en switch med flere VLAN på (evt kan du kjøpe Quad NIC's for å forenkle tilkoblingen).

     

    Angående om 3550 er overkill eller ikke; jeg har bare èn 2950 i min lab, og resten 3550. Frem til nylig, holdt 3550 for CCIE også, men de har gått over til 3560 nå (hovedsaklig pga forskjellene i QoS).

     

     

    For CCNA kjøp 2950. Vil man fortsette til CCNP drit i 2950 og kjøp kun ett par 3550 på ebay for 300US$ stykket. Vel verdt pengene. Er du CCNP uten lag 3 switch erfaring er du ikke CCNP. Punktum.

     

    En 3350 vil kunne gjøre alt det en 2950 kan gjøre og veldig mye mer. Redudanse protkoller som feks HSRP, QoS, ruting (EMI image vil du kunne gjøre alle ruting protkollene), interruting imellom LANS, tunnellering, lag 3 bundling på linker etc etc.

     

    Cisco gikk fra 3550 til 3560 på CCIE labben fordi 3550 er end of life. De bruker en liten miks, Derfor er 3550 relativt billig på ebay. Du kan lett spekke en SMI svitsj til EMI variant selv.

    Cat QoS arkitektruen er helt lik, 2 ingress køer, intern ring og 4 egress køer. Forskjellen på QoS er ikke så stor. En 3560 takler ipv6 og har bittelitt mer features: http://www.internetworkexpert.com/resource...e-3560-3550.htm. (Du kan kjøre ipv6 på 3550 men som bridging feks fallback bridging).

     

    Når det gjelder rutere så holder kanskje 1700 bokser i massevis og de koster under 400kr stk. For en CCNA/CCNP er det å ha 12.4 IOS eller 15.0 IOS mindre viktig. En 1700/2600 plattform med 12.3 holder massevis. Bare nevne for trådstarten at du allerede har en bunke med 2950. Du kan skaffe deg 3 stk 1700/2600. Du kan sikkert få det til under 1200kr. Så må du kanskje ha noen ehternetporter og seriell porter på boksene også. Så kryssa/rette kabler som du kan lage selv og noen seriell kabler (Hunkjønn og hankjønn, de må passe portene, sjekke om det er smart serial, db-25 etc) Du kan bruke www.gns3.net men det kan bli vel mye heft og plunder for en som er ny. Men liker du å fikle så er det jo gratis. www.gns3.net og litt hjelp for du på http://7200emu.hacki.at/

  17. Du får pinge med en annen source, fra LAN interfacet eller legge til en linje til i acl 100, din ping outsource adresse og icmp traffic. Din ping blir ikke cryptert og sendt over tunnelen. Jeg ville ikke ha sjekket om tunnelen er oppe med ping. Start med å sjekke isakmp med sh crypto isakmp sa og sjekk om den har gått i qm idle. Alt annen status er dårlig. Hvis den ikke har det ville jeg ha sjekket om den globale internet adressen er reachable fra ende til ende. Se om du får hits i loggen i FW eller tillat midlertidig for dette. Har du FW i begge ender? Hvis det er i orden kan sjekke sh crypto ipsec og om du hele tatt crypterer pakker utgående og sjekke pakker inngående. Din acl 100 bør være speilet på remote end.

  18. For ccie bør man ha 3550/3560 (4 stk). 2950 trengs ikke.

     

    Jeg ble stort testet på 3800 rutere og 3560 switcher.

     

    ruterne spille det nesten ingen rolle så lenge du kan ta 12.4 eller 15.0. På switche siden bør du har 2 stk 3560. Litt forskjellig cat qos, pvlans, ipv6 i forhold til 3550.

     

    Til CCNP bør du ha ett par lag 3 switcher feks 3550.

  19. Jeg har bygget 2 stk labberoppsett med 3640 some core bokser (12 stk)

    Det som er så bra med dem er at de kan spekkes med max ram av flash til å kjøre 12.4 med alle featurene man trenger. 3620 mangler noen slotter til å få 32mb flash, 128 ram.

     

    2600xm er ett annet alternativ som også kan spekkes til å holde 12.4 ios.

     

    Flash og ram kjøpe jeg på ebay. (ta noen ekstra fordi det finnes alltid noen brikker med feil på).

     

    Det er ikke noe feil med 3640 bare ikke ofte godt nok å bruke i produksjon (større siter). Men godt nok for lab.

     

    http://www.internetworkexpert.com/topology.htm

    http://www.internetworkexpert.com/resources/iosonpc.htm

×
×
  • Opprett ny...