Gå til innhold

josteinsen

Medlemmer
  • Innlegg

    1 990
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av josteinsen

  1. ØysteinLi skrev (17 timer siden):

    Vel, en fregatt er mye mer enn disse kv fartøyene. Sist vi bygget fregatter i Norge var på 60 tallet, etter tegninger fra USA, med stort sett 40 talls teknologi. Det er svært få land som har ekspertise, og som jevnlig bygger fregatter. Derfor om vi skal bygge fregatter, så må dette gjøres hos de som kan. Det blir samme som å hevde at vi plutselig kan bygge ubåter. Skroget er det minste problemet når man skal bygge en fregatt , men det er innholdet som gjør det hele komplisert, svært mye utstyr, med ditto redundans på svært liten plass.

    Helt riktig. Vi har utrolig dyktige folk og verft i Norge på mange felt, men innenfor dette har vi ingen. Dersom vi nå skulle bestemme oss for å finne opp hjulet på nytt og designe og bygge fregatter i Norge ville garantert kostandsoverskridelsene og timeplan ryke med god margin. Sikkert god distriktspolitikk men bedre å kjøpe "hyllevare" fra noen som allerede er godt i gang med så minimale norske modifikasjoner som overhode mulig. Mange prosjekter blant våre allierte som er interessante. 

  2. Vi har ihvertfall ikke råd til å sitte på to flytyper i forhold til reservedeler, teknikere og alt rundt. Så hvis du vil gjøre situasjonen enda verre så er det klart at det er lurt. Det er først og fremst i overgangsfasen der begge typer må støttes at det er problemer. Mange av de teknikere som i dag støtter gamle F-16 vil garantert omskoleres til F-35 når vi er ferdige med F-16

     

  3.  

    I seg selv ikke et dumt konsept, god erstatning for minerydderne i det minste, og et godt supplement til kystvakten.

     

    Derimot så kan den ikke erstatte luftvernsoppdraget til fregatten, på noe plan, og mangelen på hastighet og selvforsvarsmuligheter begrenser også dens antiubåtkapasitet betraktelig.

     

    Luftevern er en av svakhetene ved Nansen klassen; den mangler nærforsvarssystem (CIWS), og det installerte langdistanse luftvernet mangler rekkevidde i forhold til andre luftvernfregatter.

    Helt riktig . Det er satt av plass til (fitted for but not with) en ekstra kanon eller CIWS på taket av helikopter hangar så Nansen som ikke er en luftvernfregatt har kun mellomdistanse missilet ESSM

    • Liker 1
  4. Kan vi ikke beholde dem som ekstra kampkapaistet.?

     

    Luftherredømme er svært viktig under strid og F35 kan være spydspissen, så kan f16 være baktroppen som tar ut mål systematisk når F35 har nøytralisert motstand.

     

    Når det tar minst 15 år skaffe seg jagerfly, sier det seg selv at det er fornuftig å beholde de vi har.

     

    Skjønner tankegangen din men kostnaden ved å holde disse i stand med reservedeler og kompetanse vil bli ekstremt høy. Det er jo kritisk mangel på folk mange steder som det er og det vil ikke bli bedre av å holde to systemer i gang lenger enn man må.

    • Liker 2
  5. Nå har kystvakten og fregattene vært uten helikoptre siden 2014 og NH90 kom etter hvert, men har så lite oppetid at de knapt har vært i bruk. I følge Internett så har verken kystvakten eller fregattenes helikoptre berget noen liv til sjøs (i Norske farvann), i det minste ikke siste tiår (kystvaktskipene har reddet liv uten helikopter). Så det ser ikke ut for at helikoptre på kystvaktskipene og fregattene er veldig viktige for å redde liv til sjøs.

     

    Helikoptre på disse skipene må forsvare sin eksistens ut fra andre behov enn livredding.

    De kommer garantert til å redde liv når det er fult operative og det har mange andre eksistensgrunnlag enn bare å redde liv. Det kan du også finne ut av ved å bruke internett 

  6. Rekkevidden på 833 km er nok den effektive rekkevidden på et redningsoppdrag, som inkluderer en viss "loitering"-tid (uten at jeg har funnet den spesifikke oppdragsprofilen noe sted) samt noen prosents reserve. Så hvis den følger den profilen så er det nok ingen fare for at den går tom for drivstoff. 

     

    AW-101 har en maksimal rekkevidde på 1500 km på to motorer (1363 med alle tre i drift, som antagelig er aktuelt for oppdrag langs norskekysten).

     

    Men det endrer ikke det faktum at det er fryktelig store havområder som 330-skvadronen ikke effektivt kan dekke. Og et helikopter med 100 km rundtur til et kystvaktskip kan redde mange flere enn et helikopter med 800 km rundtur til en landbasert flystasjon selv om det første helikopteret er både mindre og tregere.

    Gitt at kystvaktskipet er innenfor rekkevidde av den som trenger hjelp ja. Det ligger ikke KV skip strødd utover hele havet :)

×
×
  • Opprett ny...