Gå til innhold

peapea

Medlemmer
  • Innlegg

    23
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av peapea

  1. Takk for at du poengterte "mini", Gregory, når det gjaldt N97, den missa jeg (det var kanskje litt for sent, eller tidlig, alt etter som... ;) )...

     

    Men, etter å ha lest resten av diskusjonen, er jeg heldigvis fremdeles glad for at jeg valgte den jeg valgte! :) Både jeg og en venninne kjøpte i natt. Hun hadde sikla på Nokia N97 så lenge. Vi ønsker begge et mest mulig OK kamera på tlf, så det var jo fint at det er et bedre valg enn Nokia sin. Og jeg ville gjerne ha Android også. Men det skal bli spennende å se hvordan jeg opplever telefonen og OS'et. Har tidligere først og fremst hatt Nokia-telefoner, før jeg for et par år siden fikk meg en BlackBerry Curve (kjøpt billig brukt fra USA). Men BB'en har sine begrensninger, uten spesielt abonnement kunne den ikke engang håndtere MMS. Og jeg savnet æ, ø og å fælt. At x10 mini pro visstnok kommer med tastatur med æ/ø/å (iflg en norsk artikkel jeg leste), er et enormt pluss. Og, nettopp tastaturet er det aller viktigste for meg, siden jeg har problemer med å skrive på vanlig mobil og etter å ha skrevet touch i flere tiår, er bare touchscreen ingen erstatning for et ordentlig tastatur. Jeg kjøpte opprinnelig BB'en fordi den var det rimeligste fulltastatur-alternativet jeg da fant. BlackBerry sitt tastatur er veldig godt å skrive på, til tross for liten størrelse, tastene har en spesiell fasong som gjør at selv store fingre skriver lett, selv uten å måtte se på tastaturet (ikke at jeg har store fingre, men har hørt menn si dette) - tastene er ikke flate. De går liksomt opp på skrå til ene hjørnet (øvre høyre på tastaturets venstre side og øvre venstre på tastaturets høyre side). Blir spennende å se hvordan jeg opplever tastaturet på x10MP'en etter å ha vært vant til BB i lang tid... Det kan være det ikke er store forskjellen, siden det ser ut til at X10MP'en har større mellomrom mellom tastene enn det BB'en har.

     

    Uansett, gleder meg til å få det nye leketøyet! :)

  2. Som tittelen sier så står valget mitt mellom Nokia N97 mini og X10 pro mini, jeg er usikker på hvem av de jeg skal kjøpe så kommenter gjerne.

     

    I tilfelle du ikke har kjøpt enda...

     

    For meg var valget mellom de to veldig enkelt! Svaret er ca 5.000,-! De har omtrent de samme funksjonene (har ikke finsammenliknet, men begge hadde de tingene som var veldig viktig for meg, inkl. det aller viktigste et fullt QWERTY-tastatur).

     

    Hadde siklet lenge på Nokiaen, men den er svinedyr.

     

    Nå kostet X10 mini pro drøyt 2.500,- første året (innkjøpspris pluss abonnement). Nokiaen kostet nesten 7.500,-. Selvsagt hørtes jo prisen på 1.395, elns ikke så riv ruskende gal ut, men abonnementet man måtte ta på kjøpet kosta flesk. Med mindre man ville velge et sånt abonnement like vel - da ville det vel vært helt OK. Men et sånt abonnement er helt uaktuelt for meg, og det er det også å bruke så mye penger på en telefon. For meg er 7500,- på mobiltelefon på et år helt vilt!

     

    Uansett hvordan jeg snur og vender på det, er jammen ikke Nokiaen verd 5000 ekstra!!!

     

    Nå fikk jeg drømmetelefonen likevel, uten å måtte ut med jakka og buksa og vel så det. Betalte 199,- for telefonen (man kan få den for 1,-, med et litt dyrere abonnement). Da måtte jeg ta et abonnement med månedspris på 199,-, som går ned til 49,- når bindingstiden på 12 mnd. er over (startpris 0.89, ringepris 0.49). Noe gikk litt galt da jeg kjøpte, for jeg trodde faktisk at jeg skulle få den for ei krone. Tror det som skjedde var at sida ikke lasta helt da jeg kjøpte. Og jeg reagerte ikke da det stod 199,-, fordi abbonementet kostet 199,-... Men da jeg kikket isted, kom det frem link til flere abonnementsalternativer. Klikker man den, kommer kronestelefonen frem. Minimumsabonnementet for kronestelefonen har månedspris på 228,- (startpris 0.79, ringepris til Telenor-kunder 0.49/0.99 til andre nettverk. Mobilsurf for 500MB inkludert og bestiller man nå, fås 2 mnd mobilsurf gratis (ikke hele abb, men verdi 198,-).

     

    Dette var i Telenor sin nettbutikk nå. Telefonen kommer på lager 20.7, så jeg må vente ei drøy uke før jeg får prøvd herligheta, men det kan jeg leve med... :)

  3. Motorola MicroTac Int'l 5200! Det var telefon, det (i 1994)! Med det feite ekstrabatteriet og abbonement hvor en kunne ringe gratis i helgene (dvs. til øret ditt kokte og var knallrødt ;) )... Litt kontrast til Blackberry'n jeg har nå, gitt.... ;) Det jeg husker best av Nokia 3310 (og likn. modeller) var hvordan den gikk fra hverandre hvis den falt i gulvet, men alltid virket når den var puslet sammen igjen... :)

  4. Hei,

     

    Jeg skiftet akkurat telefon til en Blackberry 8300. Jeg var så sikker på at adresseboka var lagret på SIM-kortet i den gamle Nokia gummitelefonen (5140i), men det virker som jeg tok feil der. Jeg fikk et nytt SIM-kort her om dagen fordi en på Telenor Support mente jeg trengte det (det var feil), så det kortet er ikke lenger aktivt, men det har vel ikke noe å si i en slik forbindelse, har det? Jeg er ingen racer på den telefonen, har bare brukt den til å ringe og sende SMS, men da jeg nå lette i menyene, fant jeg en plass hvor det var huket av for "både SIM og telefon" eller noe slikt. Er det noen måte jeg kan få lagt adresseboka over på SIM-kortet, slik at jeg kan poppe det inn i Blackberryen og overføre den (det gikk enkelt, men jeg fikk bare noen standardnumre som lå inne på SIM-kortet fra før, til Politiet og til Telenor). Siden telefonen ikke har Bluetooth, kan jeg jo heller ikke få overført slik. Eneste mulighet er v.h.a. SIM-kortet eller ved å bite i det sure eplet og skrive inn hver kontakt på nytt. Har jo ikke altfor lyst til det, men må man, så må man... I øyeblikket har jeg to enheter, en telefon og en "elektronisk adressebok fra Nokia"! ;) Litt tungvint, gitt...

     

    Håper det er noen glupinger her som kan hjelpe meg! Tusen takk! :)

  5. Hei,

     

    Jeg kjøpte like godt en BB Curve 8300 på eBay. Den var låst til AT&T. Jeg fant ut at det er helt unødvendig å betale noen for å få den låst opp (gjelder sikkert også andre Blackberryer fra dem), for AT&T International Dept. hjelper deg på telefonen, leder deg til og med gjennom opplåsningsprosessen! Ikke bare det, da jeg ringte, ble jeg spurt om jeg betalte for samtalen. Da jeg svarte ja, bad damen om nummeret mitt så hun kunne ringe meg opp! Da hun ringte opp, satte hun meg over til Customer Service hvor jeg fikk hjelp!

     

    MEN, en ting å være klar over før du kjøper telefon fra USA, pass på at du får med SIM-kortet fra AT&T, for det MÅ du ha for å få den låst opp!

     

    Jeg limer inn instruksjonen for nyere OS og det litt eldre OS'et som er i min telefon (litt forskjell på menyene) nedenfor. Siden du uansett må ringe til AT&T for å få opplåsningskoden, kan du like godt la dem lede deg gjennom prosessen, for det går så kjapt og effektivt, og skulle du gjøre noe feil underveis, får du hjelp. Damen var så tålmodig og hyggelig, og ville ikke engang gi slipp på meg før telefonen var reboota, så hun var helt sikker på at den virket som den skulle!

     

    Før du ringer, må du ha gjort noen ting klar (Telefonnummer, IMEI-kode, AT&T SIM-kort på plass i telefonen og Wireless slått av, dvs. for 8300 skal Bluetooth være avslått, den har ikke Wi-Fi). Du må altså finne telefonnummeret telefonen har hatt hos AT&T, dette trenger du når du kommer frem til AT&T, akkurat som når du ringer kundeservice hos Telenor, får du en automatisk stemme som ber deg om å taste inn "Your 10 Digit Phone Number" (Husk: UTEN landskoden 1, bare retningsnummeret og selve telefonnummeret).

     

    Hvis du ikke allerede vet det, kan du finne nummeret i telefonen slik: Desktop/Home---Settings(ikon mappe med tannhjul)---Options (skiftenøkkel-ikon)---Scroll og velg Advanced Options---Scroll og velg SIM Card (langt nede). Da får du se nummeret på SIM-kortet og telefonnummeret. ELLER med et nyere OS:

    Tools-ikonet---Settings---Scroll ned og velg SIM Card. Du skal nå se det samme som nevnt over. Dette er forøvrig også vinduet du senere skal tilbake til for å skrive inn kommandoer og opplåsningskode!

     

    Ring så til AT&T International Dept. Fra Norge ringer du: 00-1-916-843-4685. Slå så inn det amerikanske mobilnummeret når du blir spurt om det.

     

    Når du så kommer frem til sentralbordet, kan du en gang til bli bedt om nummeret. Da gav jeg det IKKE, forklarte heller situasjonen: "I don't really have a number. You see, I'm calling from overseas. I just bought a used AT&T Blackberry which is locked to your services and I'm hoping that you can help in getting it unlocked so that I can use it with my provider here in Norway." Du må også ha telefonens identifikasjonsnummer (IMEI Code) klar. Denne kan du finne under batteriet, men den kan være vanskelig å lese der, og det hender visstnok av og til at den der er feil. Man bør derfor helst finne nummeret i telefonens system. Jeg kan ikke huske helt sikkert, men jeg tror man taster inn "*#06#" for å få det frem. Hvis du har problemer, forsøk å finne det under batteriet, ellers er jeg sikker på at du får hjelp på telefonen også til å finne dette.

     

    Det finnes forøvrig en lov i USA som sier at folk har rett til å få låst opp telefonene sine. AT&T har ikke operatørlås på sine nyere telefoner. De gir derfor opplåsningskoder, med mindre bindingstiden ikke er gått ut, da må en betale en liten avgift for koden og frigivelse av telefonen til bruk i utlandet (virker som om de slipper folk fri hvis de skal flytte ut av USA, mot denne avgiften på en hundrelapp eller to, tror jeg). Men, generelt kan man kreve penger for å gi opplåsningskoder, grunnen til alle disse firmaene som tilbyr slike tjenester. Men i dette tilfellet er det helt unødvendig, du får det gratis! Når folk ringer den ordinære AT&T-supporten, deres 800-nummer, er de visstnok heller ikke så veldig hjelpsomme. Men ringer man heller deres internasjonale avdeling og sier at man trenger å få låst opp fordi man skal bruke telefonen "overseas", får man hjelp med en gang (et "triks" ikke så mange vet om). For oss er jo uansett denne avdelingen rett instans, i og med at vi virkelig er utenlands (ikke bare later som om vi skal det). Servicen jeg fikk, var virkelig fantastisk bra (ikke av typen man opplever for ofte)!

     

    Nedenfor følger hele prosedyren for opplåsning for nyere og eldre OS (mitt OS er 4.2.2.89). Det kan kanskje være noen variasjoner i andre OS-versjoner, men de to oppskriftene nedenfor skulle uansett hjelpe deg til å finne frem til menyen du trenger. Kan nok være greit å ha lest gjennom den før en ringer, så en har en viss peiling på hva som vil skje. Husk å få med deg at du, når du skal skrive inn kommandoene "mepd" og "mep2" MÅ holde nede ALT-tasten hele tiden (men slippe den når du har skrevet en kommando og trykke og holde på nytt når du skal skrive den andre)! Viktig, glemmer du det, skjer ingenting!

     

    Trenger du ellers råd og hjelp ift. bruken av Blackberryen, er det et utmerket forum på http://www.crackberry.com. Damen på Customer Service anbefalte meg også http://www.blackberry.com - har ikke fått sjekket denne enda, men det skal være support og forum der.

     

    Vel, tenkte uansett at jeg burde dele dette med andre, vet det er en del som kjøper Blackberry fra utlandet, siden de er så utrolig dyre her, og de fleste brukte Curve er fra AT&T/Cingular! Håper dette kan være til hjelp!

     

    LYKKE TIL MED DIN "NYE" BLACKBERRY!!!

     

     

     

    PROCEDURE FOR UNLOCKING YOUR PHONE (newer OS):

     

    Call the Cingular / AT&T International Department at 1-916-843-4685 to get your unlock code.

     

    Before calling:

    Have your phone's AT&T phone number ready to enter on your phone keypad to get automatically routed to a real person when your call first gets through.

    Have your phone's IMEI number ready as the Customer Service representative will need it to find the unlock code which is unique for your phone.

    Make sure NOT to remove your *AT&T* SIM card (or insert one, as you need to have an AT&T SIM in the phone to unlock it).

    Turn WIRELESS OFF.

     

    The Customer Service representative will walk you through this procedure to unlock your phone:

    1 - On the Home screen (click the menu icon button to get there), click the Tools icon. The Options menu appears.

    2 - In the Tools menu, select the Settings icon.

    3 - Scroll to SIM Card and select it. Now you should see your phone number and the SIM Card ID number.

    4 - Push/hold the ALT key while you type ‘mepd’ - an arrow will appear in the top right corner.

    5 - Push/hold the ALT key while you type ‘mep2′ to display the dialog box asking for the unlock code (Comment: typing 'mepe' would the same thing, since the number 2 and e shares the same key. I have also seen some procedures wrote as 'mepe').

    6 - Enter the Network Unlock code into the field.

    7 - Press ENTER and reboot your phone.

     

     

     

    For phones with an older OS, mine is 4.2.2.89, it's SLIGHTLY different:

     

    PROCEDURE FOR UNLOCKING YOUR OS 4.2.2.89 PHONE:

     

    Call the Cingular / AT&T International Department at 1-916-843-4685 to get your unlock code.

     

    Before calling:

    Have your phone's AT&T phone number ready to enter on your phone keypad to get automatically routed to a real person when your call first gets through.

    Have your phone's IMEI number ready as the Customer Service representative will need it to find the unlock code which is unique for your phone.

    Make sure NOT to remove your *AT&T* SIM card (or insert one, as you need to have an AT&T SIM in the phone to unlock it).

    Turn WIRELESS OFF.

     

    The Customer Service representative will walk you through this procedure to unlock your phone:

    1 - On the Home screen (click the menu icon button to get there), click the Settings icon (folder with tooth wheels inside).

    2 - In the Settings menu, click the Options icon (wrench symbol).

    3 - In the Options menu, scroll to select "Advanced Options"

    4 - In the Advanced Options menu, scroll down to select "SIM Card". Now you should see your phone number and the SIM Card ID number.

    5 - Push the ALT key while you type ‘mepd’ - an arrow will appear in the top right corner.

    6 - Hold the ALT key while you type ‘mep2′ to display the dialog box asking for the unlock code (Comment: typing 'mepe' would the same thing, since the number 2 and e shares the same key. I have also seen some procedures wrote as 'mepe').

    7 - Input the Network Unlock code into the field.

    8 - Press ENTER and reboot your phone.

     

    Good luck!!! :)

  6. Hei,

     

    Jeg kjøpte meg nettopp en brukt Blackberry. Har i mange år bare hatt Nokia sine "gummitelefoner" (siste 5140i), og har ikke sett det som interessant å bruke en slik telefon til annet enn ringing og SMS. Men nå som jeg vurderte en Blackberry, sjekket priser for bruk av mail og nett. Siden MB-prisen ikke sier meg noe, spurte jeg om eksempler, og ble fortalt at de fleste mail ligger på ca 2k. Ble ganske forskrekket over hvor rimelig bruk av mail da er, det er jo utrolig mye billigere enn å sende SMS. Med abonnement f.eks. fra OneCall (5,-/MB), blir jo kostnadene for de fleste mail (dvs. tekst, ikke grafikk etc.) så billige det bare er en vits. Du skal jammen sende mye mail for å komme opp i den femmeren når hver mail i snitt tar 2-3K. Selv med Trigcoms pris på 12,50/MB, blir det jo rimelig. Fant ut at jeg jo ikke må ha Trigcom for å få glede av Blackberry, det er først og fremst deres unike push e-mail jeg mister ved å velge noen andre, men det er jo ikke noe problem å selv hente mail ved passende intervaller. Så jeg tror jeg velger OneCall, siden de har den laveste MB-prisen jeg har funnet, og også lave priser på SMS, startpris, minuttpris etc (39 øre for det meste med unntak av MMS som vel var 1.99 eller noe sånt).

     

    Jeg kommer nok uten tvil til å bruke mail mye mer nå. Når jeg skal sende beskjeder til folk jeg vet at har tilgang til mail på tidspunktet jeg sender meldingen (på mobil eller datamaskin), er jo valget enkelt. Er det viktige beskjeder jeg må være sikker på at blir mottatt kjapt, og personen ikke har smarttelefon, kommer jeg fortsatt til å bruke SMS. Enkelt og greit!

     

    Vel, nå må jeg bare få lært meg å utnytte det nye leketøyet! :)

  7. Totalregnskapet blir jo bra likevel, når man får bilen gratis av NAV.

     

    Hei,

     

    Det er nok ikke fullt så enkelt... Alle får da ikke bil gratis, så heller ikke jeg (inntekt mellom 3G og 6G gir egenandel, over 6G må bilen betales selv). I mitt tilfelle var det også opprinnelig uenighet om hva slags bil jeg burde ha, så jeg fikk først en annen type bil, og måtte betale egenandel på den. Et år senere var det på'n igjen med en annen type, som de da bestemte at jeg skulle ha (og da var også alle pengene fra den forrige tapt, fordi de ikke tar markedstakst når de tar den fra deg, men en mye, mye lavere "trygdetakst", så en annen fikk min nesten nye bil og jeg betaler enda på lånet på den, nærmere 100' så vidt jeg husker). Jeg var også litt uheldig i og med at jeg var i ferd med å få lavere inntekt, men grunnlaget som ble lagt til grunn, var inntekten jeg hadde hatt ved forrige likning. Kunne jeg selv valgt, ville jeg både valgt en annen og rimeligere bil, slik at utlegget ville blitt mindre, men det er blant flere slike ting man gir fra seg kontrollen over. Har man en annen bil før man får trygdebilen, tar de selvsagt den imellom, slik at verdiene der går til NAV (det er jo for så vidt greit, i de fleste tilfeller). Da jeg fikk min Vito, ble også egenandelen beregnet av hele summen, men dette har heldigvis blitt endret siden den gang, slik at de av oss som ikke har noe annet valg enn at vi må ha slike dyre kassebiler, ikke får så store utgifter.

     

    Man skal jo ikke glemme at de fleste av oss som er i en slik situasjon at vi ikke har noe annet valg enn å måtte ha en slik bil for å kunne fungere og være mobile, som regel ikke har særlig god økonomi (trygd el. trygd/lavtlønnet deltidsjobb i kombinasjon med store medisinske-/behandlingsutgifter). Vi ville aldri ha valgt slike biler hvis vi ikke måtte, men langt rimeligere, eller offentlig kommunikasjon (og tilrettelegging av bolig etc. kommer selvsagt i tillegg, det blir fort noen hundre...)...

     

    Jeg skulle gitt mye for å ha sluppet å måtte ha en slik "gratisbil fra NAV"! Det ville vært deilig å ha et VALG! Å kunne velge sykkel og offentlig kommunikasjon eller en rimelig liten bil som ville gi forutsigbare vedlikeholdsutgifter, driftsutgifter og forsikring! Slik det er nå, er det faktisk helt fortvilende, bilen tar alt og mer, den tar kontroll over en sliten nok økonomi...

     

    Vel, det var ikke meningen å komme med en slik tirade, men den lille kommentaren din trykket vel på en liten knapp (fordi man jevnlig får høre slikt, og da vanligvis med tillegg av et tonefall DU sikkert IKKE hadde)... ;) Følte uansett for å klargjøre litt, for det er klart endel misforståelser ute og går om disse tingene.

  8. Tusen takk for mange interessante og nyttige svar! :)

     

    Når det gjelder mulig elektrisk problem, så er det åpenbart noe elektrisk feil nå. Og, jeg hadde et merkelig tilfelle da bilen var ganske ny, mens garantien enda gjaldt. Plutselig begynte det å ryke fra dashbordet, det luktet skikkelig svidd av røyken, men det stoppet fort. Jeg stod i garasjen da, og kjørte bilen ut i full fart, for jeg ble skikkelig redd. Ringte så forhandleren, og de kom og henta bilen. Men, bare en halvtime senere ringte de og sa de hadde levert bilen igjen, så selv om de ikke er langt fra her jeg bor, kan de jo bare ikke ha åpnet dashbordet for å se hva som foregikk. Fikk vel egentlig litt følelsen av at de ikke trodde noe på det. Men det røyk veldig tydelig, og de som var med meg da det skjedde, både så det og lukta svidd - så det var ikke bare meg...

     

    Men, tenker uansett at både ift. det jeg vet nå og det som har skjedd før, så virker det interessant med mulig elektrisk problem som kan påvirke oljelampa. Har faktisk hatt problem med oljelampa helt siden bilen var ny, men det stoppet og virket bedre en stund (etter at oljepumpa ble skifta). Måtte stadig inn og få systemet "nullstilt" (både med oljelampa og luftfjæringa som koplet ut og lampa lyste). Det å ha hatt sånt hele tiden, er jo tungvint, for når det skjer stadig, kan du ikke sjekke olja hver eneste gang. Noen ganger hjelper det å stoppe bilen og starte på nytt, så slukker den for en stund. Og den begynner ikke å lyse før det har gått en stund. Og, forresten, jeg har glemt å nevne enda en ting, en lampe som har med tenningslåsen å gjøre, har også lyst i det siste, men den slukker som regel en stund etter en har starta (og evt. kjørt bittelitt). Dette skjer til tross for at jeg ikke bruker tenningslåsen (ombygget), den ligger bak en diger fastskrudd knott som ikke kan rikkes. Jeg har vel også før sagt at jeg føler det er noe rart med det elektriske på denne bilen, og jeg får vel ikke mindre følelse av det nå. Men det er jo ikke så lett når en ikke forstår hva som foregår, og det er jo ikke bare å be noen gå gjennom alt med lys og lykte, for det koster jo fort mye penger.

     

    Takk for disse linkene også, må sjekke dem nærmere...

     

    Håper at jeg kan få en eller annen ordning på dette, for jeg har virkelig ikke råd til dette. Og en bil som har gått så lite som denne, skal da ikke ha gjentatte store og dyre feil!

  9. Hvordan ser det ut på pinnen nå som de har etterfylt 2 liter olje?

     

    Hva er det som koster 20 store denne gangen?

     

    At det er en skrekkbil har vi visst lenge.. Selg den fortest mulig er mitt råd. Den blir ikke bedre for og si det sånn..

     

    Heisan,

     

    Dessverre kan jeg ikke selge den, jeg MÅ leve med den i 11 år, fordi den er bygget om med rullestolheis etc. Fikk den vel i 2001, så det blir jo 2012... 4 år til med denne... :no:

     

    Nå er det noe elektriske greier, og i tillegg trenger den å få bygget om til vanlig fjæring, fordi luftfjæringa/nivåreguleringa svikter om og om igjen. Reparerte den for 6000 (og det på det billigste verkstedet jeg kunne finne, der den er nå). Det første nå kan visst fort bli dyrt, med mye feilsøking etc. og ombygginga koster minst 10...

     

    Er helt fortvilet over denne bilen, har ikke råd til å ha den, men må jo ha den... Nå begynner den også å få en del rust, men jeg kan ikke gjøre noe med det når så mye annet går hele tiden...

     

    Vet ikke hvordan det ser ut på målepinnen nå. Når jeg har sjekket olja, har jeg latt den stå noen minutter, så sjekket (på samme måte som jeg har gjort bestandig, tørker av pinnen, så trykker den helt ned igjen og tar opp og sjekker. Hver gang har den vært i overkant av midtmerket. Min svoger sjekket den også for en stund siden, bensinstasjonen har gjort det og meg. Så jeg ble så overrasket...

  10. Hei,

     

    Jeg har hatt et problem med at oljelampa på min M-B Vito 110CDI har lyst, av og på, en god stund. Har peilet olja mange, mange ganger, og også hatt folk på bensinstasjonen gjøre det samme - oljenivået har alltid sett fint ut. Siden jeg tidligere, da bilen var ny og et par år fremover, også hadde problemer med at oljelampa lyste stadig, regnet jeg med at det bare må være noe galt med den, en sensor eller noe sånt (jeg er helt grønn og forstår ingenting av sånt).

     

    Men, nå satte jeg bilen på verksted (for ørtende gang, den ble rep. for 17000 ca 2500 km siden, har bare gått 30000), og de fortalte meg at bilen manglet 2 liter olje.

     

    Hvordan i all verden går det an at jeg ikke så det på peilepinnen? Den viste faktisk litt i overkant mye olje, så jeg fikk klar beskjed også på bensinstasjonen at jeg ikke måtte finne på å fylle mer olje...

     

    Det er også litt rart at den skulle mangle så mye, i og med at den fikk skiftet olje og filter for drøye 200 mil siden... Stusser jo litt over det...

     

    Kan noen hjelpe meg med en forklaring?

     

    Huff og huff, må kanskje ut med så mye som 20 store for å få bilen fiksa nå... :( Skrekkbil, dette...

  11. Hei,

     

    Jeg har hatt digitalt kabel-TV med Get-Box PVR siden desember, og sliter med et problem som blir mer og mer irriterende, nemlig at opptak blir for korte, jeg mister slutten på filmer og serier. Satt akkurat og så en spennende thriller, og hadde åpenbart glemt å "safe" ved å også ta opp programmet etter filmen, så jeg mistet avslutningen på filmen. Vanvittig irriterende, akkurat mens det var på det mest spennende! :( Ser at på dette opptaket står det i "overskriften" på beskrivelsen av opptaket "Delvis tatt opp". Jeg trodde først at dette problemet skyldtes at opptakeren på en eller annen måte startet for tidlig, og derved også sluttet for fort, men jeg tok kanskje feil der (eller jeg har to ulike problemer, for noen opptak har åpenbart startet altfor tidlig, og et par ganger har jeg også opplevd at den har tatt opp et helt annet program på et helt annet tidspunkt, f.eks. 2 timer tidligere).

     

    Jeg ringte i går til Get, men den jeg snakket med der, hadde aldri hørt om dette. Synes det virker veldig snålt, jeg kan da ikke være den eneste som opplever dette...

     

     

    Er det noen her som har erfaring med dette, eller som vet hva man evt. kan gjøre med det?

     

    Det eneste han på support kunne tilby meg, var råd om å resette boxen, men det har jeg gjort utallige ganger før, og det hjelper ingenting.

     

    Tusen takk for input! :)

  12. Hei,

     

    Fikk for en tid tilbake en Dell 21" widescreen skjerm, skal bruke den som ekstern skjerm på Macbooken min. Men ingen av kablene som fulgte med, passer, så jeg har ikke fått brukt den enda... Det fulgte vel med en seriell kabel og en DVI-kabel. Men på maskinen er det en bitteliten inngang. Jeg har også en iBook, og med den fulgte det en overgang med, så jeg håpet at den kanskje kunne brukes. Den passet på den serielle kabelen, men i andre enden var det likevel en annen plugg enn den som passer på Macbooken.

     

    Hva slags kabel eller overgang trenger jeg for å få skjermen opp og gå? Er det noen her som vet?

     

    Tusen takk for svar!

  13. Vet ikke om nrk går etter folkeregistret slik

    at de som er 18 år og bor hjemme hos sine foreldre automatisk

    får krav om lisens straks de fyller 18 år.

     

    Tviler i grunnen på det. Trodde de kun brukte ganske enkle adresselister som viser alle adresser, og at de koplet disse opp mot deres egne lister som viser om det betales lisens på de aktuelle adressene. De fleste 18-åringer i Norge forsørges av sine foreldre (de går på VGS), og NRK ville nok ikke gå ut fra noe annet automatisk. I noen tilfeller kan det kanskje skje at det kommer et nytt lisenskrav hvis det f.eks. kjøpes et nytt apparat (de fleste forhandlere sender vel melding, slik de i hvert fall gjorde før - men der jeg kjøpte min TV nå, fylte de ikke ut noe skjema med navn etc.), at de f.eks. tror at det er to leiligheter på adressen - så er det opp til den enkelte å evt. bestride det, hvis det ikke burde betales lisens på det (f.eks. hjemmeboende og forsørget barn)...

  14. Hei,

     

    Jeg kjøpte denne TVen i går, og gleda meg som en unge til å se på TV da jeg kom hjem, men dessverre var jeg uheldig, og fikk en "DOA" TV - ikke liv i den. Men, sånt kan jo skje. De kommer og henter den over helga, og etter at de på Infocare her i byen har sjekket at den er død hos dem også, og at det evt. ikke bare er noe småtteri de kan fikse raskt, får jeg evt. en ny.

     

    Planen min er å henge den opp på veggen, så jeg får den høyere enn TV-benken jeg har (dvs. høyt nok til at jeg kan ligge rett ut i go'stolen med bena høyt og se på TV! :) ). Jeg tenkte da at jeg sikkert måtte bruke et slikt veggfeste, og slo opp i manualen for å se om det stod noe der om standard og slikt. Men der stod det at det er to hull bakpå TV'en for kroker (L-kroker). Det man måtte sjekke, var at krokene man brukte, var beregnet for høy nok vekt, og man måtte også sjekke at veggen tålte så mye vekt. Vel, det kan jo bli litt verre. Jeg hadde tenkt at et slikt veggfeste kunne festes rett i spikerslagene/stenderne inni lettveggen (gips). Det er vel lite trolig at hullene på TV'en passer perfekt i bredden så spikerslagene kan brukes... Hva bør jeg gjøre?

     

    Er det noen her som har den aktuelle TV'en, som har vegghengt den? I så fall, hva gjorde dere?

     

    Kan det være en løsning å evt. skru opp en solid plate (kryssfinér?) feste den til spikerslagene med flere skruer, så feste TV'en med to L-kroker i denne? Vil jo bygge ut litt ekstra, men det vil vel også et feste gjøre... En jernvareforretning vet vel hvor mye vekt kroker tåler, gjør de ikke? Må jo være sikker...

     

    Budsjettet mitt er i grunnen brukt opp allerede, men, så hvis jeg skal kjøpe et feste, må det bli et rimelig et. Ser at både Biltema og Clas Ohlson har rimelige fester. Clas Ohlson har et med tilt til omtrent 500,-, Biltema et uten tll 400,-. Hva bruker dere? Er tilt noe man har behov for? Den kommer mest til å bli brukt av meg, sittende 2.5-3m fra - gjester blir sittende litt lenger fra.

     

    Lurte også på om man evt. kunne brukt en hylle istedet... Ville det f.eks. bli sterkt nok hvis man tok en 110cm Lack hylle fra Ikea, festet i spikerslagene (den har en kraftig metallramme inni, som hylla tres utenpå) og så forsterket denne med to, evt. tre høydestillbare skrivebordsben som gikk fra hylla ned til gulvet? Uten bena tåler hylla veldig lite vekt, men bena vil vel gjøre en stor forskjell? Det ville gitt et veldig "slankt" og pent TV-bord til en slik flatskjerm, tror jeg... Noen tanker fra noen som har peil på dette?

     

    Tusen takk for hjelp!!! :)

  15. Dessuten skal det utrolig mye til for å bli tvunget til å betale.<snip>

    Dvs. i teorien kan NRK politianmelde forholdet og be politiet hente TVen. Politiet har definitivt mer fornuftige ting å foreta seg så slike saker er veldig nedprioritert. Det er også ressurskrevende for NRK å følge opp saker på den måten så jeg tror ikke NRK anmelder sånt heller. <snip>

     

    En bekjent, betalte ikke lisensen og testet hva som da ville skje. Det endte til slutt med å bli både dyrt og flaut, og kan åpenbart ikke anbefales. NRK sendte nemlig saken til inkasso hos Statens Innkrevingssentral, og da han ikke betalte deres regning, sendte de brev til hans arbeidsgiver og bad dem om å trekke av lønna hans. Så det kan se ut som om det er slutt på at de kommer og tar TV'en til folk, slik de vel gjorde før (og som de enda har lovhjemmel til å gjøre - det er vel da namsmannen som gjør det, ikke politiet, selv om det på små steder vel er lensmannen som fungerer som namsmann).

     

    Tok en titt på lovdata og hjemlene for dette. TV-lisensen er så vidt jeg kan se, hjemlet i Kringkastingsloven, nærmere bestemt kapittel 8 og også i Forskrift om fjernsynsmottakere.

     

    Litt fra Kringkastingsloven:

    (Kap. 8. Omsetning av materiell, avgifter, inndriving m.v.)

    § 8-3. Kringkastings- og tilleggsavgifter

    Stortinget fastsetter kringkastingsavgift for den som har kringkastingsmottaker og tilleggsavgift ved forsinket betaling og når melding ikke blir gitt etter reglene i § 8-1 andre ledd.

    Kongen gir forskrift om innkreving av avgifter og renter.

    Kongen kan ved forskrift eller enkeltvedtak frita helt eller delvis for avgifter og renter når særlige grunner tilsier det.

     

    Anm.: At de kan ta TV'en for å dekke inn lisens noen skylder, er hjemlet i §8-4.

     

    Litt fra Forskrift om fjernsynsmottakere:

    § 1. Betalingsplikt

    Den som har (bl.a. også den som låner eller leier) fjernsynsmottaker plikter å betale den kringkastingsavgift som til enhver tid er fastsatt av Stortinget.

    For videospiller kombinert med tuner (mottakerdel) skal det betales kringkastingsavgift som for fjernsynsmottaker med farge.

    Kvittering for betalt avgift gis ved kringkastingskort.

     

    § 2. Betaling av avgiften

    Kringkastingsavgiften skal betales for et halvt år av gangen. Avgift for perioden 1. januar til 30. juni betales med forfall 31. januar. Avgift for perioden 1. juli til 31. desember betales med forfall 31. juli.1

    Avgiftsplikt inntrer fra og med måneden etter at mottakeren ble anskaffet/tatt i bruk. For nye avgiftspliktige avkortes årets kringkastingsavgift for hver måned vedkommende ikke har hatt fjernsynsmottaker, inkludert den måneden mottakeren ble anskaffet.

    Det må betales avgift selv om mottakeren brukes lite. Dette gjelder også om mottakeren har vært i ustand eller ute av drift pga. strømmangel, dårlige mottakingsforhold og lignende, eller om den bare brukes en enkelt gang.

     

    Forskriften gir også nærmere bestemmelser bl.a. om tilleggsavgift, om når man kan bli fritatt for å betale kringkastingsavgiften. Den sier også at det skal betales kringkastingsavgift for hver enkelt mottaker (TV-apparat, herunder avgreininger til separate skjermer), dvs at i utgangspunktet skal man betale èn lisens for hvert TV man har, men det er heldigvis en del unntak fra dette som skisseres klart (en lisens for flere fjernsyn som samme person bruker, og samme lisensen gjelder også for TV'er som brukes av ektefellen og andre husstandsmedlemmer som avgiftsbetaleren forsørger så lenge apparatet befinner seg i samme bolig. Det sies klart at personer ikke regnes som forsørget hvis de mottar trygd, føderåd eller studielån (vil tro at de med føderåd i våre dager mener stønader ment til å dekke folks utgifter til livets opphold). Vil tro at det er mange som er lisenspliktige uten å vite det (f.eks. blant mange unge voksne som enda bor hjemme). Jeg var i hvert fall ikke klar over at studenter som bor hjemme og har studielån, er pliktige til å betale egen lisens hvis de har TV. Visste heller ikke at TV'er ombord i skip skal betales egen lisens for, men det står så (hva er forskjellen på skip og båt, tro?)...

     

    Loven finnes her: http://www.lovdata.no/all/hl-19921204-127.html - Se kapittel 8

    Forskriften her: http://www.lovdata.no/for/sf/kk/xk-19801023-8798.html

     

    Dette ble ganske langt, men forhåpentligvis er det av interesse for noen... Skrev det i går, håper at ingen andre har postet det samme i mellomtiden... :)

  16. jeg tror heller ikke du får bedre kamera til opgaven end 30D med 5 billeder i sekundet.

    7633543[/snapback]

     

    Ja, på 20D og 8MP størrelse JPEG får du 5 bilder i sekundet opp til 23 bilder. Da er bufferen full, og må ha en liten pause før du igjen kan ta en ny serie med 23 bilder. 30D har jo fått en enda større buffer, den tar vel noe sånt som 30 bilder før den blir full. Så enten et pent brukt 20D eller nytt 30D virker jo absolutt som det beste alternativet på markedet til en slik bruk, hvis man ikke kan kjøpe et proffkamera... Så en kar poste på foto.no om at han hadde funnet seg et nytt 20D i en eller annen butikk. Han fikk det til i underkant av 6000, noe som er like billig som et brukt 20D. Så hvis budsjettet er stramt, kan det jo være verd en liten telefonrunde til noen av nettbutikkene/butikkene for å se om de har en rest liggende... Dette hvis ikke 30D sin spotmåling, større skjerm og litt større buffer betyr så veldig mye... Det kan jo være kjekt med ca 4000 ekstra å rutte med til objektiv. For forskjellen kan en f.eks. kjøpe et 85/1.8 eller 100/2 - begge utmerkede og lyssterke objektiver med rask ring-USM...

  17. Hei,

     

    Jeg brukte også uoriginale batterier da jeg hadde det kameraet. Jeg kjøpte mine billig på eBay. Personlig tror jeg egentlig at mye av "skremselspropagandaen" mot slike batterier som man kan lese f.eks. på Canon eller Nikon sine sider, brukes av dem for å få oss til å kjøpe dyre originalbatterier. Hvis disse var så farlige som man kan få inntrykk av hos kameraprodusentene, ville jeg trodd at vi oftere hørte om uhell hvor batteriene forårsaket skade på mennesker/utstyr. Men, hver enkelt må jo nesten avgjøre om de tør å ta sjansen for å spare noen kroner. Jeg kan ikke huske merket, men jeg leste for en tid tilbake på en batteriprodusent sin webside at *de* garanterte sine batterier, og ville gi erstatning hvis noe skulle skje med utstyr pga deres batterier. Disse var vel av et merke som kostet et par hundrelapper for et slikt kamerabatteri, tror jeg. Kanskje noen andre her vet hvilket merke det kan være snakk om?

     

     

    PP :)

  18. Har sittet å sammenlignet bilder på internett og merker en del støy i 30D på himmelen. Har sett en del bilder med det, så det virker ikke helt tilfeldig?

     

    30D ser ut som ett supert spotterkamera, men hvis bildekvaliteten på 400D er bedre vet jeg ikke hva jeg skal gå for. :hmm:

    7609562[/snapback]

     

    Jeg kan garantere deg at det er du som vil være begrensningen for bildekvaliteten, ikke 400D eller 30D. Velg pris, kjøp så kameraet som passer den prisen du valgte, du vil bli fornøyd så lenge du setter deg ned med en god bok som lærer deg teorien samtidig.

     

    Denne støydiskusjonen mellom 30D og 400D synes jeg er helt meningsløs, kunnskapene i hodet bak kameraet vil bety mye mer for hvor stort "problem" støyen vil bli enn de marginale forskjellene som er mellom selve kameraene.

     

    Den eneste måten å teste støy som gir troverdighet er strengt kontrollerte laboratorieforsøk med svært kompetente personer. Skal man havne på riktige konklusjoner med å titte på tilfeldige bilder på internett, må man ha store mengder flaks. Som nevnt over, personen bak kameraet betyr mest.

    7609787[/snapback]

     

     

    Meget kloke ord fra berland her! Kunne ikke være mer enig! :thumbup:

     

    Man bør være klar over at veldig mange av de såkalte "bevisene" for støyproblemer som dukker opp på nett (om de aller fleste kameramodeller, ikke bare disse!), er klassiske eksempler på *brukerfeil* (bl.a. undereksponering) hvor de fleste kameraer vil vise støy! Samme hvordan man snur og vender på det, er 20D og 30D meget gode ift. støy på høy ISO. Personlig tviler jeg på at 400D er noe bedre, men det er kun spekulasjon inntil vitenskapelig utførte, og reperterbare, tester er utført...

     

    Turnipkongen nevner at 400D har flere piksler enn 30D. Jovisst har det det, men for de aller fleste av oss spiller det overhode ingen rolle! Selv 6MP er mer enn nok for de aller, aller fleste av oss. Forskjellen fra 8 til 10MP betyr bittelite i de aller fleste tilfeller. Slik jeg ser det, er det andre ting som i praksis gjør en langt større forskjell i bruken av et kamera enn forskjellen fra 8 til 10MP. F.eks. synes jeg at et 30D ligger langt bedre i hånda, det gir en mye bedre balanse hvis man har litt tyngre optikk på. Tommelhjulet gjør kjappe innstillinger enkelt, selv med votter på. Men, det koster jo en del mer, penger som kan brukes til et godt objektiv, noe som også vil gjøre langt mer forskjell på bildekvaliteten for de fleste enn et par ekstra MP... Det samme kan en vel også si at en god fotobok (f.eks. Magnar Fjørtoft sin "Digital fotografi i praksis") eller et fotokurs kan gjøre...

     

    Hvis jeg var trådstarter, ville jeg gått til en fotobutikk og holdt de aktuelle kameraene, så funnet ut hvilket jeg LIKTE best. Det kameraet tør jeg påstå at sjansen er stor for at trådstarter vil bli meget fornøyd med. For så bra er faktisk kameraene nå blitt. :yes: Begrensningene i oss som betjener kameraene er langt større enn begrensningene i kameraene!

     

    Forresten... Rivers sa "400D har mer støy enn 350D (grunnet flere og mindre sensorer)". Det kan kanskje være kjekt å påpeke her at "sensorer" ikke betyr det samme som bildebrikke, som tidligere i denne diskusjonen har blitt kalt "sensor" - hvilket egentlig ikke er riktig på norsk, det er en feilaktig oversettelse fra det engelske sensor, noe jeg også er skyld i her. Det riktige begrepet på norsk, er "bildebrikke". Denne består, som Rivers helt korrekt henviser til, av flere sensorer.

     

    God nyttår! :)

     

     

     

    PP :)

  19.  

    og siden 30d har større sensor enn 400d

     

    7608069[/snapback]

     

    Hei,

     

    Hvor har du fått det fra? Både 30D og 400D har da Canon sin APS-C bildebrikke, med en såkalt crop-faktor på 1.6X sammenliknet med 35mm film (eller digitalt "fullformat").

     

    Jeg ville vel ikke ha bekymret meg overhode ang. støy. Det er all grunn til å tro at begge kameraene er meget bra når det gjelder dette. Har selv et 20D, og opplever ikke støy som noe problem f.eks. på ISO 1600. Nå har det vist seg at 20D er bittelitt bedre enn 30D på støy, men forskjellen er likevel minimal.

     

    Det er helt andre faktorer jeg ville lagt vekt på i valget mellom disse to. F.eks. er 30D et langt mer solid kamera, på alle måter. Betjeningsvennligheten med tommelhjul er også noe å legge vekt på.

     

    En annen god mulighet ville uten tvil være å kjøpe et brukt 20D og heller legge mer penger i god optikk eller kanskje et bra fotokurs? Tror jammen det vil gjøre mye større forskjell på bildene enn "400D vs. 30D"! :)

     

    Ellers er det jo også mange andre kameraer å velge i. F.eks. Pentax K10D er jo et flott alternativ nå, lite og nett (hvis en liker det, jeg liker mer å holde i), og man får tilgang til Pentax sin kjekke fastoptikk... Hva med å gå til en velassortert fotoforretning og holde i de ulike modellene, og se hvilke som føles bra? Velg et som ligger godt og støtt i hånda. Kjøp ikke et hus som blir så dyrt at du ikke har råd til ordentlig optikk. Det er vel så viktig som huset! Lyssterk optikk er også en effektiv måte å redusere støy så mye som mulig... :yes:

     

    Lykke til - ha masse moro med nytt kamera!

     

     

    PP :)

×
×
  • Opprett ny...