Gå til innhold

drz

Medlemmer
  • Innlegg

    774
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av drz

  1. Som krikkert sier. Uansett bør du slutte å prøve å løse dette selv, og gjøre som ble sagt over. Skaff deg gratis rettshjelp. Har bare skumlest denne tråden, men på bakgrunn av det vil jeg anbefale deg å søke råd fra noen som med sikkerhet kan det. Feks hevdes i tråden det at det ikke er nok at huseier kan sannsynliggjøre at det er hunden din sin skyld, han må bevise det? Det er helt åpenbart feil. Kravet til bevis i sivile saker er i all hovedsak sannsynlighetsovervekt, altså mer enn 50 %.

     

    Lykke til videre!

    • Liker 2
  2. Hei, kan bidra med litt mer konkret juss til denne diskusjonen enn det som allerede har vært. Under viser jeg til (for deg) den mest relevante bestemmelsene i kjøpsloven. Løsningen blir at det juridisk sett ikke foreligger noen mangel ved bilen. Siden det ikke foreligger noen mangel, kan han ikke heve avtalen.

     

    § 19. Ting solgt « som den er ». Auksjonssalg.

    (1) Selv om tingen er solgt « som den er » eller med liknende alminnelig forbehold, foreligger mangel når

    (a) tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha innvirket på kjøpet,

    (b) selgeren ved kjøpet har forsømt å gi opplysning om vesentlige forhold ved tingen eller dens bruk som han måtte kjenne til og som kjøperen hadde grunn til å rekne med å få, såframt unnlatelsen kan antas å ha innvirket på kjøpet, eller

    (c ) tingen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å rekne med etter kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.

     

     

    Som du ser er det bokstav b og c som er aktuelle. Er en stund siden jeg var innom kontraktsrettsfagene under jusstudiet, men det her er ikke så komplisert. Er snakk om hva man kan forvente av en bil til NOK 5000,-.

     

    Henvis han til bestemmelsen og si at han ikke har rett til å heve kjøpet. Du burde ikke visst om feilen, og han kan ikke ha hatt store forventningen til bilen. Hvis han fortsatt nekter får han reise sak for domstolen. Da må dere først i forliksrådet, som kanskje kan overbevise han om at han tar feil.

     

    Uansett så vil han nok ikke gå til sak, advokater er dyre i drift. Skal ikke jobbe mer enn 2-3 timer, så påløper det han større advokatutgifter enn bilen i utgangspunktet var verdt. I tillegg må han dekke dine saksomkostninger om han taper.

     

    Mye ord men kort oppsummert: Henvis han til bestemmelsen. Si at du ikke på noen måte akter godta at kjøpet heves. Det er en gyldig inngått avtale og du bærer ikke risiko for noe du ikke visste eller burde vite om. Så slutter du å svare på henvendelser fra han.

     

    Håper dette hjelper.

     

    edit: Ser mange sier du bare bør si at saken er avsluttet for ditt vedkommende o.l. Det kan kanskje være en alterantiv løsning. Men hvis han lager et nummer av at loven er på hans side så vet du i alle tilfeller nå at det er den absolutt ikke.

    • Liker 3
  3. Hvis du har lyst til å bo sentralt og rolig; Nordnes. Bare ikke plasser deg selv i "hovedgatene".

     

    Siden Bergen sentrum er så "lite" når det kommer til areal, har jeg blitt litt snobbete mtp gå-avstander etter å ha bodd her i 4 år. Anser derfor laksevåg, kalfaret, fantoft osv som for langt unna for meg. Nordnes er sentralt til alt og stille når du bor på de riktige delene, også meget hyggelig når det blir fint vær. Anbefaler på det varmeste =)

     

    (og før jeg får hatefulle svar, jeg mener stedene er usentrale etter min mening, men vet at andre har forskjellig oppfatning ;) )

    • Liker 1
  4. Kan hende jeg poster feil nå, eller at det allerede finnes en tråd om dette, men har søkt litt og fant ingenting.

     

    Jeg hadde et program før som jeg har glemt navnet på. Dette kunne ta opp lyd fra feks Spotify når du spilte av på PCen (men det vil jo ikke jeg gjøre siden det er ulovelig...) i god kvalitet, og programmet klarte også å skille de forskjellige sangene. Det kostet også penger.

     

    Er det noen av dere som har noen gode forslag til hvilket program det kunne ha vært, eller et program som kan gjøre samme jobben og fungerer? All hjelp mottas med stor takk!

  5. Min bedre halvdel skal ha bil, og selv om jeg kan hjelpe til en del så kunne det vært greit med litt input fra dere her. Grensen oppad er mot rundt kr. 200 000 (kan sikkert tøyes bittelit)

     

    Vilkårene (hennes for det meste men også noen fra meg):

     

    - maks 200 000

    - suv-lignende!

    - Hun liker de største utgavene av defender og wrangler, men de er ganske dyre. Sett at det er en defender til under 200k (or thereabout) som er ganske ny på finn, grønne skilter.

    - Vil gjerne at bilen skal ha «personlighet», at de ikke er kjempeavrundet i kantene og ser ut som alle andre nye biler, derfor gjerne en eldre

    - vil IKKE ha en kjerringbil/konebil. Skal være STOR, ikke noen liten dritt. (siterer henne fritt her, men jeg tror ikke hun mente at den MÅ være hummer/tahoe/suburban stor, men større en golf da for å si det sånn)

    -skal være hardfør, dvs tåle å kjøre på traktorveier, grusveier osv. Skal også kunne brukes i kalde strøk

    - 5 seter (hvis forslaget er bra så kan vel den her kanskje lempes litt på)

    -farge uviktig

    -skiboks på taket og stort bagasjerom er et stort pluss.

     

    Sett at hyundai santa fe (grønne skilter) ligger ute til hyggelige priser, og at de har fått litt blandet omtale. Noen som har noen erfaring med denne bilen, er den et godt kjøp? (velholdt 07 mod, gått under 100k).

     

    Litt mange vilkår, men håper at noen har noen bra forslag =)

  6. Slår til jeg da, fjernet skilt og merke så det ikke skulle bli altfor lett. Har ikke vært innom denne tråden på årevis, så beklager hvis den har blitt tatt før =) post-117499-0-32691100-1328388221_thumb.jpg

     

    Er ikke innom så alt for ofte, så hvis dere er sikker på at det er riktig så er det bare å fortsette ;)

  7. Kan prøve å kort og greit oppsummere reklamasjonsregelene for forbrukere i Norge (og europa).

     

    Forbrukerkjøpsloven § 27 om reklamasjon lyder som følger (hevet ut det som er mest relevant)

     

    "27. Reklamasjon

     

    Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.

     

    Reklamasjon må senest skje to år etter at forbrukeren overtok tingen. Dersom tingen eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, er fristen for å reklamere fem år. Dette gjelder ikke så langt selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid. Fristene etter første og annet punktum gjelder heller ikke dersom det foreligger en mangel etter § 15 annet ledd bokstav g. "

     

    Spørsmålet blir dermed om en harddisk er ment til å vare lengre enn fem år. Dette må avgjøres på bakgrunn av en rekke momenter, blant annet hva som er normalt. En produsents garanti trenger på ingen måte å være veiledende for harddisker.

     

    Se blant annet uttalelsen i forarbeidene til forbrukerkjøpsloven i Ot.prp nr. 44 (2001-2002) hvor de sier at

    "Dersom det er tvil om hvor lenge varen er ment å vare, bør denne tvilen falle ut til fordel for fem års fristen. Departementet ser det som vesentlig at en unngår tvister om hvorvidt en bestemet vare er underlagt to års fristen eller fem års fristen. Det er videre et poeng at reklamasjonsrelgene ikke i særlig grad bør stenge for krav som kan være materielt berettiget"

     

    Se også dommen inntatt i Rt. 2007 s. 1274 (Mobildommen) (link i førsteposten her)

     

    Jeg kan vanskelig se for meg at noen datadeler er ment til å vare mindre enn 2 år, og at man således fortsatt vil ha rekelamasjonsrett etter utløpt garantitid.

     

    Eneste forskjellen er at man ved garanti vil ha enklere for å få dekket sine krav. Dette gjelder både erstatning og andre beføyelser. Det kan også bli sak ut av å bevise hvem som egentlig har skyld i skaden/mangelen ved harddisken.

     

    Det er ikke så nødvendig å vite om en forbrukers mulighet til å gå rett på produsent, og ikke forhandler (såkalt springende regress), da det i de aller fleste tilfeller vil være nok å gå til forhandler.

    • Liker 2
  8.  

    Slenger meg på den her da det er veldig likt det jeg tenker å kjøpe. Det eneste jeg lurer på er hvor stor forskjell det er mellom kjølepastaen som følger med prosessoren og en du kan kjøpe ved siden av?=)

     

    Hvis du ikke har planer om å kjøpe ei ny vifte - altså du vil bare bruke medfølgende CPU vifte så trenger du ikke å kjøpe ekstra kjølepasta.

     

    Har forresten de viftene som følger med CPUene tatt seg opp? Kjøpte ny CPUkjølevifte sist gang jeg oppgraderte PCen for 3-4 år siden pga de som fulgte med tydeligvis var ganske dårlig.

  9. Nå har jeg endelig fått tak i denne fantastiske telefonen! Litt latskap fra min side, men kunne jeg fått en kjapp oversikt over hva jeg burde få tak i av apps , mener å huske at det var en ganske bra lockscreen greie, men den var ikke gratis?

     

    Så hva er må-ha apps ifølge dere (og kanskje noen gratis spill som kan vise hva denne mobilen duger til)?:-)

     

    Hadde laget en oversikt over alt det her som jeg mistet :-\

  10. General er alltid safe bet, ev skruf white.

     

    Og når det kommer til all frarådingen: Snus er helseskadelig, uansett hva folk mener. Om det så er munnhulekreft eller hva det nå heter. Ellers er jeg storfan av snus. Genialt å ha på lesesalen osv. MEN du forplikter deg til å bruke den del cash, regnet ut at jeg har brukt 50 000 på snus, er det virkelig verdt det?:p Og den superchille følelsen du har i starten forsvinner etterhvert. Det er chill, men ikke så chill. Anbefaler deg å festsnuse =) (men det krever at du har en fast greie om at du KUN snuser hvis du drikker alkohol, hvis ikke kommer du til å skeie ut).

  11. Det som er et komplett katastrofalt forslag er å gi mordere en ny sjanse!

     

    Okei hadde ikke tenkt å si noe i denne tråden men la gå. Jeg har kun lest 3 av de 100ognoe sidene så beklager hvis jeg gjentar meg.

     

    Jeg vet ikke dit standpunkt men tipper du er imot dødstraff. Ta eksemepelt ditt under med han som hadde drept 11 (?) kvinner. Hva tror du er mest "straff" for han, å dø, slik at han slipper å i det hele tatt tenke over hva han har gjort, eller å sitte i en liten celle de årene han har igjen av livet?

     

    Dødstraff er en moderne rettsstat ikke en heldig avstraffelse. Hovedargumentene er at det er barbarisk, lite humant og ikke-reversibelt.

     

    Du vil sikkert argumentere for at mordere ikke fortjener noe mer osvosv, men tenk litt over det. En "førstegangsmorder" vil sjelden ha gjentakelsesfare. De fleste drap i Norge blir begått av bekjente av den drepte. Er det rettferdig at noe de gjorde, ofte i rus/harnisk/osvosv, skal bøte med livet? Eller holde det at de må sone 15-20ish år, og leve resten av livet med samvittighetskvalene som følger med å ha drept en menneske.

     

    At strafferammen i Norge noen ganger påpekes som for lav, kan nok være tilfellet. Men Norge har også livstid. De "gale" personene med høy gjentakelsesfare blir satt i forvaring. Hvis noen blir dømt til 15års forvaring så er det i prinsippet en dom hvor du skal sitte minst 15 år i fengsel også skal du sitte på ubestemt tid til rettsvesenet mener du er frisk nok til å slippes ut.

     

    Det å avstå fra dødstraff er noe man må tåle i en moderne stat hvor rettssikkerhet står i høysete. Det begås feil (er vel 4 saker minst i Norge som har blitt/kan bli klasifisert som justismord, folk som er feilaktig dømt for mord og sittet i fengelsel i X antall år). Dette skjer ikke ofte, men den sjeldne gangen feilen skjer så kan det ikke være dødstraff man feilaktig har blitt dømt til.

     

    Ingen har rett til å dømme et annet menneske til døden. USA er et utrolig dårlig eksempel. Men nå er rettsystemet deres helt rambo til tider. Og antall % av befolkningen som enten er i fengsel, venter på soning, etterlyst eller ute på prøve er latterlig høy. USA burde ALDRI bli et forbilde på hvordan man vil ha det i en moderne rettsstat.

     

    Jeg var litt mer åpen til dødsstraffspørsmålet før jeg begynte å studere jus. Nå er jeg helt klar på at det på ingen måte kan godtas. No offence til forkjemperene for det, hadde dere gjort det samme, så tror jeg de fleste dere også endret standpunkt. Det går bare ikke ann.

    • Liker 1
  12. Jeg har alle kontaktene mine på pcen, som jeg syncet fra min gamle HTC.

    Filene er .contact. Hvordan får jeg disse inn på min Galaxy S2? Vil helst slippe å legg inn 300 nr ++ manuelt.

     

    Jeg ser at alle kontaktene mine har flyttet seg over på gmail-kontoen. Hvis du har lagret alle kontaktene som google kontakter, så regner jeg med at det bare er å synce den? (vet ikke om dette hjelper deg, lurer bare litt selv:P)

  13. okei håper ikke jeg får for fanboy svar nå:

     

    Jeg har brukt sense i over et år nå. Er touchwiz virkelig så ille?

     

    Slik jeg ser det (i diskusjonen GSII vs Sensation) så blir det:

     

    Bedre batteritid

    Beder skjerm

    Bedre hastighet

     

    vs

     

    Bedre byggekvalitetsfølelse

    Sense

     

    Eller har jeg utelatt noe viktig nå? Er så hinsides på vippen, hvorfor kunne de ikke bare laget GSII med sense!

  14. Okei jeg er sekunder fra å bestille denne telefonen når jeg får penger inn på konto. Har skummet innom denne tråden nå og da (fikk med meg at han ene knuste skjermen) og litt div annet, men hvis dere skal i korte trekk ramse opp hva dere IKKE liker med denne mobilen så hadde det vært konge. Vet dette kan regnes som nesten blasfemisk, men er kun nysgjerrig, mobilen kjøper jeg uansett =)

     

    Håper bare den er bedre enn hva iphone 5 blir, har for mange eplegutter rundt meg som aldri ville holdt munn hvis iphonen var bedre...

  15. Men da blir spørsmålet, kan butikken holde deg igjen til Politiet kommer? Jeg vet at Sporveiens ansatte har lov til det...

    En vekter har lov å holde deg frem til politiet kommer, hvis jeg ikke husker helt villt. Dem ansatte kan egentlig ikke gjøre stort.

     

    En vekter har ikke noe mer jurisdiksjon enn en annen sivil for å holde igjen folk. De benytter seg av samme paragraf i straffeloven hvis jeg ikke husker helt feil. Vektere utnytter imidlertid lovsystemet bittelitt for å få gjennomført jobben sin, ellers hadde de nok ikke fått gjennomført jobben de blir hyrt inn til tilfredsstillende.

  16. Heihei, madammen er på utkikk etter ny PC etter at hun klarte å få min udødelige gamle ACER til å knele.

     

    Det hun skal bruke den til er:

    - film

    - nettsurfing

    - Word o.l.

     

    Hva er de aktuelle (og gode alternativene)? Eller må man litt opp i pris?

     

    Takker for alle svar (og beklager hvis dette emnet har vært oppe før, skriver dette under litt tidspress og rakk bare å skumme over forsiden)

  17. belZebob, jeg har det vanskelig for å tro at du på egnehånd har klart å grave deg frem til at verdenshistorien, slik vi kjenner den, er feil. Historien opprettholdes ikke ved dikatorisk makt, men den enorme mengden beviser som taler imot ditt syn.

     

    Dette er ikke et personangrep på noen måte, men du sitter på langt nær inne med den kunnskapen, og det materialet, som en verdens historikere har gjennomgått. Jeg vil gå så langt at å benekte at holocaust skjedde i så et så stort omfang som det faktisk gjorde, grenser mot respektløshet for de som led under krigen. Tysklands brutalitet var uten sidestykke, og deres etniske rensing har i moderne historie få, om ingen, som kan måle seg med det.

     

    Jeg velger å holde meg til de mest seriøse kildene, og holde meg unna "konspirasjonsteorier". Jeg vil grense til å sammenligne det å tro at jødeutryddelsen skjedde på en så "liten" skala som du mener, er som å tro at USA selv sto bak 9/11 og at neil armstrong aldri landet på månen.

     

    Beklager at jeg er litt krass, men jeg mener det er noen fundamentale ting som en bare ikke tuller med. Et folkemord er en av de.

     

    Og ja, alle vet at russerne (pardon min litt useriøse tone her) nok følte seg inspirert av konsentrasjonsleirene og prøvde ut sin egen versjon av det i sibir. Deres "hevn"-brutalitet i slutten av WW2, med massevoldtekter osv, var heller ikke noe å rope hurra for.

     

    edit: Og nei jeg vil ikke anse vigrid som en habil kilde, uavhengig av hva de henviser til. Vigrid er fanatikere, og deres argumentasjon vil følgelig være farget av deres vrangforestilling. Tviler på at de henviser til noen kilder som holocaust-i-6-mill-klassen-fornekterne kan smelle i bordet og rope hurra for, fordi dere nettopp vant diskusjonen.

  18. haha sorry my bad, leste "staten" og trodde du mente Norge. Når jeg ser du skriver statENE er jeg selvfølgelig enig med deg om at det fortsatt er mye snusk ute og går =

     

    Stemmer, Norge er kun en av Statene som driver med "snusk" og er ikke spesielt ille.

     

    I et verdensbilde er faktisk Norge veldig veldig snille, og jeg siktet ikke til norge når jeg mente snusk ;). Vi scorer lavest på korrupsjonsskalaen og i en internasjonal sammenheng gjør vi veldig lite "feil". (minus at vi sendte noen flyktninger tilbake til hellas når menneskerettighetsdomstolen rett etter på sa at det var et brudd, siden flyktningene har det helt jævli der nede).

  19.  

    Heldigvis driver Statene per idag stort sett med tyveri (og litt slaveri paa siden) saa vi har hatt en klar bedring siden de dager.

     

    Slike utsagn burde da drepe lysten for de fleste her inne til å føre en saklig diskusjon...

     

    Du mener at det ikke har bedret seg?

     

     

    *grove bilder i spoiler*

     

     

    Depleted-Uranium.jpg

     

    Falluja.jpg

     

     

    White-Phosphorus-attack.jpg

     

    guantanamo.jpg

     

    Hvilken virkelighet lever du egentlig i?

     

     

     

    haha sorry my bad, leste "staten" og trodde du mente Norge. Når jeg ser du skriver statENE er jeg selvfølgelig enig med deg om at det fortsatt er mye snusk ute og går =

     

    Edit: Men hvis jeg skal kjøre samme stilen en gang til, så er det at folk nekter å godta at konsenstrasjonsleirene og massemord av jøder i stor skala foregikk, så krever det at en vandrer igjennom siste århundretalles historie med bind for øynene, øreklokker og plent nekter å se på det lille av lys og lyd som siver igjennom. Blir nesten skamfull av at personer i Norge, et sted med duganes utdanning og folkeopplysning, ikke innser dette.

     

    Og nei dere trenger ikke svare meg, har null interesse å lese noen av deres håpløse konspirasjonsteorier på dette punktet her. Du kan vanskelig overtale en religiøs fordi det i teorien er umulig å bevise/motbevise gud, men det her er det fult mulig å finne ut sannheten. Så lenge dere finner troverdige kilder, som er overraskende lett på dette punktet her. Prøv å dra det her opp i en diskusjon med oppegående mennesker og du skal se folk ser dumt på deg.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...