Gå til innhold

Arthemax

Medlemmer
  • Innlegg

    723
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Arthemax

  1. On 2/14/2023 at 6:06 PM, Colin. said:

    Tinder i seg selv er ikke problemet... den bare tydeliggjør hva som skjer i samfunnet og hvor fokuset ligger hos personene som bruker den. Det kommer helt an på kulturen man velger å swipe i. 

    Jeg tror det er todelt. "Problemet med Tinder" er produktet av hvordan plattformen fungerer og hvordan samfunnet og personene som bruker den fungerer. Resultatet kan bli større enn summen av faktorene. 

    Tinder, som andre sosiale medier, blir en linse som konsentrerer ulike aspekter ved samfunnet, og dyrker en egen kultur. Resultatet blir annerledes om Tinder er annerledes, eller om samfunnet er annerledes.

    Og når Tinder er dominerende blir det også en betydelig feedback-loop hvor Tinder til en viss grad er med på å skape det samfunnet som speiles gjennom Tinder.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  2. Husk at det alltid er risiko vs reward da.

    De er kanskje overdrevent risikoaverse, men de kunne gjort verre ting med pengene :)

    Problemet er at de er dårlig diversifisert inntil de begynner fondssparingen. Litt håndterbar gjeld er en langt mindre risiko enn å ha all egenkapitalen sin bundet opp i huset. Antar du boligverdi på 3 millioner sitter de per dags dato med 3 millioner i 'enkeltaksjer' i norsk/lokalt boligmarked, med 10% 'gearing'. Å få 'gearingen' ned til 0% bør ikke være førsteprioritet da, det bør være å få eksponering mot det internasjonale markedet. Er man ansatt og eier hus i Norge er man allerede overeksponert mot norsk økonomi. Å legge alle eggene sine i en kurv slik innebærer høy risiko.

    • Liker 2
  3. 0,1% utgjør overraskende lite, selv over lang tid. Må vel opp i 20 år før det utgjør 2% avkastning.

     

    Forskjellen vokser voldsomt over tid. Etter 21 år utgjør 0,1% ekstra omkostninger et halvår med innbetalinger, om du regner med 7% gjennomsnittlig avkastning. Ved 26 år utgjør det et helt års innbetalinger, og etter 32 år blir det to hele år med innbetalinger i forskjell.

  4. Hva menes med en ekspressykkelvei? Er det minstehastighet der? Er det tillatt å stoppe på veien? Hvor mange politimenn må en ha for å luke ut de som sykler for sakte?

     

    Har ikke funnet noe som minner om dette begrepet på Internett (bicycle express road/lane, bicycle infrastructure etc). Er dette noe vi bare skal ha i Norge ut i fra effektivitetsbetraktninger? Hva mener man om slike "ekspressykkelveier" i sykkelland som Danmark og Nederland? Så langt har de ingen slike veier.

     

    Her skal man altså ha en fire meters bred vei (toveis) for å dekke stort sett enveis trafikk et par timer hver morgen og kveld. På Vestlandet hadde en nær malt en hvit midtstripe på en tilsvarende vei for biler. Tenk så mange titusen som hadde fått en lettere sykkelvei rundt i hele Trondheim for et slikt beløp, i stedet for noen få heseblesende syklister som får tilfredsstilt sine machoinstinkter.

     

    Dersom Vegvesenet ønsker fortest mulig å gjøre kål på 2,4 milliarder kroner fortest mulig, så skjønner jeg ideen.

     

    Skulle også gjerne sett regnskapet som viser at dette er samfunnsmessig lønnsomt. Det tror jeg er et svært tvilsomt regnestykke. Det bør absolutt legges fram, slik at det er mulig for alle å forholde seg til dette prosjektet på en rasjonell måte.

     

    Ekspressykkelvei er sykkelvei bygget for å kunne holde jevn høy fart over lengre avstander. Dvs minimalt med kryss i plan, brede nok felter til at det er uproblematisk å møte motgående trafikk, relativt slake kurver og rimelige stigningsgrader. På mange måter en 'motorvei' for syklister.

    Her kan du lese om bicycle superhighways, som finnes i både Nederland og Danmark.

     

    Er egentlig enig i at dette neppe er det mest samfunnsnyttige sykkelprosjektet man kunne gjennomført for den summen i Trondheim. Om pengene ble brukt for å utbedre og tette hull i hovedsykkelveinettet i stedet kunne nok kost-nytteforholdet vært enda høyere. Fordelen, derimot, er at et helhetlig prosjekt for en lang strekning vil kunne muliggjøre en uavbrutt høy standard fra start til mål som danner en høykvalitets ryggrad i hovedsykkelveinettet - i motsetning til lappeteppet som mange av strekningene i sykkelnettet er nå, med stadige skifter fra gang- og sykkelvei, til sykkelfelt til sykkelvei til boliggater.

    • Liker 1
  5.  

     

    Blir det satt opp bommer på denne sånn at syklistene betaler for sin egen vei?

    Hadde du lest artikkelen så ville du sett at den samfunnsøkonomiske nytten vil være positiv selv uten bompenger...

    Det er fergefri E39 også, men der skal det betales blodpriser i bom. Hvorfor skal syklister slippe unna sitt ansvar for å bidra?

     

     

    Samfunnsnytten av sykkelveier er en direkte konsekvens av bruken - bedre folkehelse, mindre utslipp, mindre vegslitasje, mindre kø for bilene. Når du krever bompenger på sykkelveier vil bruken - og dermed samfunnsnytten - synke raskere enn inntektene fra bompengene. Å kreve bompenger vil altså koste samfunnet mer enn å ikke gjøre det. Dermed er altså bompenger på sykkelveier direkte sløsing av skattebetalernes penger.

    • Liker 1
  6.  

    Er vel litt idiotisk å vurder å kjøpe bil i dag da det snakkes om i fremtiden kanskje 5-10 år vil det være mest vanlig å leie bil?

     

     

    Vet at delingsøkonomi er et moteord, men hvor får en disse estimatene fra? Ingenting som tyder på at millioner av privatbiler skal vrakes i løpet av 5 år. Ikke 10 heller. Også spent på hvordan de skal løse hele "tragedy of the commons"-problematikken.

    Hvilken "tragedy of the commons"-problematikk?

    • Liker 2
  7.  

     

     

    Takk for svar :)

    Kan man få narkose istedenfor lokalbedøvelse?

     

    Nei, det får man ikke.

    Hvis du ønsker så får man litt å sove på av anestesilegen.

     

     

    Man får ikke det bare fordi man har lyst. Det er så sjeldent man får det. Man får alltid et nei først.

     

    Jeg fikk aldri noe nei eller annen motstand mot narkose.

  8. Denne avgjørelsen hadde bare gitt mening hvis Google var en eid av EU eller en ikke kommersiell-aktør.

     

    Det er ingen som tvinges til å bruke Google og det er ingen som tvinges til å handle fra den første linken de ser.

     

    EU burde heller brukt den enorme summen og de mange årene med arbeide til å hjelpe mennesker til å bli bedre Internettbrukere. Å gi Google en multimilliardbot vil ikke føre til at internettbrukere i EU blir i stand til å klare å søke bedre!

     

    Hadde jeg vært Google hadde jeg rett og slett stengt alle Google-EU-domenene.

     

    "Due to EU regulations we will no longer provide our service for EU citizens."

     

    Hvem hadde driti seg mest ut da?

     

    Det er titalls milliarder i tapte inntekter for Google, hvert år. I motsetning til å la en av sine hundrevis av tjenester konkurrere på like vilkår med andre tjenester i markedet, og kanskje tape noen hundre millioner i året (inntil tjenesten deres er god nok til å naturlig få topp-plassering i søketjenesten). Og det gir en åpning i markedet for søketjenester, mailtjenester, videotjenester med mer som kan vokse seg store, og som deretter kan konkurrerere med Google globalt. Om Google deretter bestemmer seg for å entre det europeiske markedet igjen vil de ha tapt store markedsandeler. Fordelen er da at de muligens slipper unna begrensninger pga monopol, men det er fortsatt et netto tap.

  9. Det er vel fryktelig få som bruker UMP-9 til annet enn å plukke det opp helt i starten i mangel på noe bedre? SCAR-L er vel heller ikke et foretrukket våpen av så veldig mange da de fleste prioriterer M416 over SCAR-L? Og har du mangel på oppgraderinger så prioriterer vel de fleste AKM eller M16A4?

     

    UMP er god å kombinere med både rifle og sniper. Ammunisjonen er lett å finne og tar lite plass, slik at du kan finne mange nok kuler til å skyte mye, men likevel ha god plass til andre ting i inventory. Med suppressor er den ikke hørbar forbi ca 80 meter, men er likevel dødelig på opp mot 200 meters avstand.

    Har jeg SKS/VSS og UMP med suppressor så skal det litt til for å droppe UMPen for ei rifle.

    Spiller du i squad blir det dessuten fort mangel på attachments til rifle om alle skal basere seg på det. SMG-attachments (og ammunisjon) er langt mer tilgjengelig, så jo flere som kan klare seg med det, jo bedre. 

    • Liker 2
  10. Sikkerhet er selvfølgelig viktig, men jeg ser ikke noen større problemer her enn på andre transportmetoder. Det er mange måter å sabotere både fly og tog, men jeg vil ikke si at det skjer ofte. Den som vil, får det til. Fly har en million deler som kan bli ødelagt og om det oppstår en situasjon i luften så er det nesten aldri en vellykket nødlanding.

     

    Hva definerer du som en 'vellykket nødlanding', og hvor ofte er 'nesten aldri'? Og har du en kilde på at vellykkede nødlandinger er såpass sjeldne? 

     

    Vanligvis når noe ikke fungerer i et fly vil man lande så snart som praktisk mulig. Det skjer stadig vekk uten at det blir store nyhetsoppslag om det. Overlevelsesratene ved flystyrter er også overraskende høye, selv i alvorlige ulykker. 

  11. [snip]

    Av disse skal altså staten bruke 218 milliarder til veiformål, og selv med dine anslag om 25 milliarder årlig for ulykker, luft, støy osv. så blir det 225 ytterligere milliarder over niårsperioden.

    Dette skulle gi 675 milliarder i inntekter mot 443 milliarder i utgifter, som etter mine beregninger skulle gi et overskudd på 232 milliarder kroner for Staten.

     

    Her er en artikkel som også forsøker å regne på dette, dog noen år gammel, men det er uansett samme NTP periode : http://www.nettavisen.no/2610707.html

     

    Som din egen artikkel påpeker: Ulykker alene står for 25 milliarder årlig. I tillegg kommer kostnader ved luft- og støyforurensning, som hver er på flere milliarder årlig. Og som ATW påpeker: du har helt utelatt fylkenes og kommunenes kostnader til drift og investering i vei. I 2015 lå de på totalt 26 milliarder kroner, ifølge SSB. Den posten alene gjør regnskapet ditt negativt, med -4 millarder, før støy- og støvkostnadene - samt andre miljøkostnader - medregnes.

  12. Sikkert ingen som kjenner noen som trenger en sykehjemsplass som disse pengene kunne vært brukt til istedet??

     

    Poenget er å skape og legge til rette for verdiskapning som kan finansiere sykehjemsplasser verdt mer enn investeringskostnaden.

     

    I tillegg er selve prosjektet beregnet å være lønnsomt i seg selv, med kostnader på 2.8 milliarder og marked for kommunikasjonstjenester 3.8 milliarder. I tillegg er nytten for Forsvaret og sjøsikkerheten beregnet å være verdt om lag 600 millioner kroner til sammen. 

    • Liker 3
  13. "..den pan-arktiske dekningen i dette alternativet vil øke markedsverdien i så stor grad at nytten overgår kostnadene med betydelig margin."

     

    Siden alle voksne innbyggere i Norge skal betale 1000 kr. hver; kan vi få se dette regnestykket?

     

    Her er KVU-en det er snakk om.

    https://www.regjeringen.no/contentassets/4bcb1648cd134ff89c454f65864089d8/kvu-for-elektronisk-kommunikasjon-i-nordomradene.pdf

     

    Med 24/7 pan-arktisk dekning kan man levere tjenester blant annet til flyruter mellom Amerika og Asia, beregnet til en verdi på 1,5 mrd. Alternativene som bare dekker norsk polar sektor når ikke disse. I tillegg kan nås mer av skipstrafikken. 

    • Liker 4
  14. Ja, Michelinguiden har fått pepper for å være biased mot fransk matkultur, så spisesteder som satser på andre matkulturer vil slite for å oppnå en stjerne i guiden.

    Dessuten krever de visst restauranten skal ligge maks 150 km fra en internasjonal flyplass, så alle spisesteder utenfor Oslo er automatisk diskvalifisert.

     

    Men Norge hadde nok hatt godt av noen kanaler for høykvalitets kjøtt.

  15. I grunnen er det teit av et realistisk sniperspill å fokusere så mye på hodeskudd. Sniperrifler har så høyt kaliber og skyter vanligivis fra så store avstander at man i hovedsak går for bodyshots. Kula gjør mer enn nok skade likevel. Det er jo ikke luftgevær de skyter med heller...

    Politiskarpskyttere derimot opererer på kortere hold, har ofte lettere rifler, mindre kaliber, og må skyte for å drepe momentant, f.eks. i gisselsituasjoner. Da er hjernestammen det optimale målet, for å forhindre de ufrivillige rykningene en døende hjerne kan sende ut.

    • Liker 1
  16. Det er flere innendørsscener hvor kameraet ikke klarer å bestemme seg for hvor det skal være, og generelt syns jeg kameraet ser litt vrient ut. Kontrollene har jeg ikke prøvd selv, men om CGR-Mark sier at de har problemer så stoler jeg på det.

     

    Humoren, samt den store variasjonen i hvordan man kan drepe og skremme bjørnene er seff det som tiltaler meg mest.

  17. Frivillige religiøse handlinger er det da ingenting i veien med. Problemet kommer når folk påtvinger sine ritualer og lover på ikke-troende. Skal vi tvinge muslimer, hinduister og jøder til å ta nattverd?

    Nei. Og jeg ser faktisk ikke hvorfor det er relevant i denne saken.

    Fordi en del muslimer har fått det for seg at de kan tvinge oss til å følge sitt forbud mot å avbilde mannen de ser på som en profet.

     

     

    Forresten kan jeg vel lage et rituale i religionen min som krever at alle (troende eller ikke-troende) må lage minst en tegning av Muhammed i uken? Hvis ikke blir det dødstrusler! Religionsfrihet vettu :thumbup:

    For det første høres det ut som en utrolig kunstig og barnslig religion, men for det andre kan du ikke tvinge noen til å tegne noe som helst. Det du beskriver høres uansett mer ut som en eller annen politisk gruppe ala "nå skal vi være tøffe".

     

    Religionsfrihet gir deg ikke rett til å tvinge andre til å gjøre noe som helst.

    Ville i så fall ikke vært den første barnslige religionen. Og jeg kan produsere så mange Muhammed-tegninger jeg vil, beskyttet av religionsfrihet.

×
×
  • Opprett ny...