Gå til innhold

melancholy

Medlemmer
  • Innlegg

    22
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av melancholy

  1. Det samme skjedde på min FE2 for et drøyt år siden, vet ikke om det er samme årsak til deg, men prøv følgende: sett lukkerentiden til 250 og se om lukkeren fungerer da, den skal i prinsippet gjøre det uten batterier. Hvis den fungerer, er det sansynligvis batteriet ditt eller noe med elektronikken. Hvis lukkeren fortsatt ikke fungerer, eller at lysmåleren reagerer (slik det var til meg), så kan det være at lukkergardinen har kilt seg fast i nedre stilling, det var iallefall problemet til meg.

     

    Vet ikke om du har film i kamerahuset, om så, trekk den tilbake og ta den ut så du ser lukkergardinen. Sitter den fast, hvilket den kan gjøre med siden den har såkalt "honeycomb" aluminium lukker, så kan du prøve å lirke den løs, det fungerte til meg iallefall.

     

    Hvis ikke kan du prøve å google "nikon fe2 shutter stuck", så ser du raskt at det er flere som har erfart samme problem, kanskje kjenner du igjen noen av "symptomene" på ditt kamera og finner en løsning. Gi iallefall ikke opp, det er et veldig godt kamera som alltid lar seg fikse på en kurrant måte.

  2. ...

     

    Takk for gode tips.

     

    Jeg fremkalte 135 film i både svart-hvitt og farge ifjor vinter/vår. Vurderer om jeg skal fremkalle svart-hvitt film selv, det blir jo billigere etterhvert. Har dessverre solgt alt av fremkallerutstyr. Å få svart-hvitt film fremkalt er ikke så dyrt, 39kr. hos Japanphoto og 25kr. + porto hos Dwayne's i USA. Priser...

    Det blir sikkert mest fargefilm i starten. Må prøve ut diverse filmer... :D

     

    Bare hyggelig - og jeg vil anbefale å fremkalle selv, iallefall om du kommer til å bruke sort/hvitt film en del, da er det ikke bare lønnsomt, men også veldig moro mtp å se hva du kan gjøre med filmen ift ulike blandingsforhold på fremkaller, lengde på fremkalling, agitasjoner osv. Som du skriver; prøv deg frem og se - skulle lysten til å fremkalle selv komme, finnes det ofte mye utstyr på bruktmarketdet på foto.no som nesten gies bort, og kjemi får du kjøpt billig, f.eks hos fotoimport.no som er min definitive favorittbutikk, ikke bare pga prisene og utvalget, men Dag og Ole har en kunnskap og kompetanse som er utrolig god å ha.

  3. Så bra! Jeg har en spole fra før, regner med det ikke følger med spole når man kjøper film? Har uansett tenkt å kjøpe film snart. Noe spesielt jeg burde tenke på i den anledning?

    Og angående Brownie og lukkertider, hvordan vet man hvor lenge man skal holde lukkeren åpen? Tenker da spesielt på når det er dårlig lys osv. Regner med at det i skarpt sollys ikke er nødvendig å holde lukkeren åpen manuelt?

     

    Det følger ikke med ekstra spole når du kjøper film nei, så klipp til den du allerede har, så er du fit for fight. Når det gjelder film til Brownie/bokskamera, kan det være lurt å huske at dette er gamle (og billige) kamera som ikke har all verden til optikk, så resultatet kan være alt fra veldig bra, til mer "kunstneriske" resultater (slike apps som vi betaler for til iphone...) til mer eller mindre ubrukelig, og resultatene varierer fra gang til gang - det er nettop det som gjør boks kamera morsomme å bruke ;)

     

    Når det gjelder lukkertiden, så er det igjen dette med alder/teknisk stand på kamera, opprinnelig er lukkertiden et sted mellom 1/30-ish og 1/50-ish, med mulighet for endringer gjennom årenes løp. Noen kamera kan en velge lukkertid på, men er usikker på om dette gjelder ditt kamera. Husk også at selv om du kan holde utløserknappen inne etter at du har trykket den ned, så fungerer ikke det som en Bulb funksjon selv om det kan høres slik ut når du slipper den opp igjen; lukkeren åpner og stenger som nevnt rundt 1/40.

     

    Både blender på f/14 og en lukkertid på rundt 1/40 tilsier at det eneste du kan regulere selv, er iso på filmen. Vanligvis anbefaler man å bruke iso 100 film til vanlig dagslys (ikke strålende sol) og f.eks 400 til overskyet, igjen litt vanskelig å si mtp hvordan kameraet ditt fungerer, men det er en grei regel å ha med seg til filmkjøp og praktisk bruk.

     

    Her er noen eksempler fra mitt Brownie:

     

    Tmax 100

    5486338083_d0e5dd40d1_z.jpg

     

    Tmax 100 (det var ikke mye forskjell i lyset på disse to bildene - men variasjonen er tydelig)

    5503514230_fedecb87d1_z.jpg

     

    Ilford FP4+ (tatt i relativt sterkt sollys)

    5855937757_d420c4df6c_z.jpg

     

    Tri-X 400

    5503514524_94cdc2465a_z.jpg

     

    Husk også at det er fort gjort å gjøre dobbelt eksponeringer hvis du ikke husker om du har trukket frem filmen eller ikke ;)

    5561011527_2ef1295d94_z.jpg

     

    Prøv deg frem og se hva resultatet blir - morsomt er det uansett, og når du vet hvordan det fungerer, ser du også hvor mye det vil lønne seg å legge i film og type film.

    • Liker 2
  4. Jeg bestilte meg en Fuji GW690 III Professional til 4090kr. inkl. EMS frakt fra Hong Kong. [...]

     

    Hva anbefales av 120 film? Positiv eller negatitv film?

    Har bestilt følgende:

    -5 ruller Fuji chrome Provia color 100F E6

    -8 ruller KODAK Ektacolor Pro 160 C41

    -5 ruller Kodak Ektachrome E100VS E6

    -3 ruller FUJI Pro 160NS Film C41

     

    Gratulerer med et godt kamera, 6x9 formatet er ganske digg, særlig til landskapsbilder - og du trenger ikke bekymre deg for hva du betalte, slike kamera er populære på bruktmarkedet hvis du vil selge en gang.

     

    Fine farvefilmer du har bestilt også, og delta 3200 vil du få stor glede av hvis du liker kornete uttrykk (hvem gjør ikke det!). Hvis du tenker å prøve annen film, så kan jeg anbefale Kodak Portra, enten 160, 400 eller 800, det er veldig gode og fine filmer. Av sort/hvitt kommer dte an på hva slags resultat du ønsker deg, men du får iallefall fine og gode resultater med Kodak Tri-x og Tmax, samt Ilford Delta 100 og 400. Jeg bruker disse mye, og de er veldig fine på jobbe med, både til push/pull og i fremkallingsøyemed (jeg fremkaller selv).

     

    Lurt av deg å bestille egen lysmåler også, Sekonic fungerer veldig bra, og det gir deg en langt mer presis og bedre arbeidsflyt enn å dra på et digitalkamera for å måle lys med.

     

    Det hadde vært fint om du kunne oppdatere oss på resultatene fra fremkalling og scanning over dammen, post gjerne resultater og eksempler her inne, alltid spennende å se.

     

    Og kos deg med filmfotograferingen, du har mye bra å se frem til :)

  5. Speaking of 120 film, jeg har også et Kodak Brownie Flash II stående, men mangler film og spole til å omspole film på.

     

    Jeg har et par Kodak Brownie kamera, ikke noe problem å bruke standard 120 film og spoler, du trenger bare å klippe/skjære av den ytterste plastkanten på filmspolen, slik at plasten går jevnt med papiret på filmen. Tar 20 sekunder, og fungerer utmerket. Hvis du ikke har en spole fra før, kan du enten sjekke med noen som kan gi deg en, eller så er det bare å finne seg et lystett rom og spole av filmen, så kan du spole den på igjen når du har ny spole ledig.

  6. Jeg vurderer å kjøpe et nytt hasselblad, med mindre noen har et lite tips her. Fremtrekket fungerer ikke lengre, dvs den trekker frem filmen, men den "glipper" på slutten, slik at bildene overlapper hverandre på filmen med ca en halv cm, totalt sett blir det 2-3 cm for lite på fremtrekket. Kjenner og hører at det glipper på slutten, men er usikker på om det ligger i bakstykket eller om det er i selve mekanikken i huset (500 c/m).

     

    Noen som har vært bort i lignende, eller kan tenke seg hva det er?

    Jeg ville tatt en telefon til en reperatøren som overhalte for Interfoto, mulig han ikke har sluttet enda? Hadde samme feilen men den kom seg!!

     

    Flott, takk for innspill, jeg skal ta en telefon til Interfoto og høre om dette, hadde vært veldig godt å fått den i gang igjen.

  7. Jeg vurderer å kjøpe et nytt hasselblad, med mindre noen har et lite tips her. Fremtrekket fungerer ikke lengre, dvs den trekker frem filmen, men den "glipper" på slutten, slik at bildene overlapper hverandre på filmen med ca en halv cm, totalt sett blir det 2-3 cm for lite på fremtrekket. Kjenner og hører at det glipper på slutten, men er usikker på om det ligger i bakstykket eller om det er i selve mekanikken i huset (500 c/m).

     

    Noen som har vært bort i lignende, eller kan tenke seg hva det er?

  8. 1. Hvor Lenge Har du Fotografert ?

    Ca siden 2003

     

    2. Hvilket Kamera Utstyr Har Du ?

    Akkurat nå: Leica IIIc, M4, M6, Nikon FE2, F100 og Hasselblad CM 500. Ja, og en nedstøvet Nikon D700.

     

    3. Hva Er Ditt Favoritt Objetkiv ?

    Summicron 35mm f/2

     

    4. Hvilket Utstyr Ønsker Du Deg ?

    Rolleiflex, Ricoh GR1, Leica M9 og Fujifilm X100.

     

    5. Hvilken Brennevidde Bruker Du Mest ?

    24mm og 35mm

     

    6. Hvilken Bilder Liker Du Best Å Fotografere ?

    Street, doku, portrett og landskap

  9. Ganske sikker på at det er batteriet ditt, har opplevd det samme på mitt FE2; fungerer manuelt på 250 (hvilket tilsier at det ikke er noe galt med kameraet i utg.punktet), men lysmåler og andre lukkertider og fremtrekk vil ikke fungere. Sett i nytt batteri, sjekk polene, så vil du nok ha fortsatt stor glede av kamerahuset.

  10. Jeg blir puslete sammenlignet med overnevnte bagger og sekker når jeg stiller med min daglige kamerabag, en orginal Nikon F-301 veske med egen tilpasset inndeling, hvor det ligger en Leica M4 og 35mm summicron, sekonic l-308s lysmåler, 5-6 ruller Tri-X/Delta 400 og en Moleskine notatbok. Skjønt, det er faktisk alt jeg trenger, alt i en gaffatapet bag :)

     

    post-110579-1279109899,0237_thumb.jpg

    • Liker 3
  11. Tips mottaes med svært stor takk! Ingen god følelse å være uten min kjære M6...

    Det har jo rent litt tid siden du fortalte om problemet. Det er mange muligheter, men ikke her til lands. David har sluttet hos Farnes/Interfoto. De reparerer ikke selv, men sender det bare til Solms. Du skriver om M6, men er det TTL eller classic med det lille lukkertidshjulet? Jeg sitter med en komplett fabrikkny innmat med 0,72 søker som reservedel til mine egne M6 classic utgaver.Min sikkerhet hvis jeg ikke gidder å kjøre de 11 timene med til Solms.(posten er billigere, jeg liker å levere over skranke og forhandle om pris)Riktig god Jul fra meg

     

    Takk for flotte linker og tilbakemelding, den sorte IIIG skulle jeg veldig gjerne hatt!

     

    Så litt oppdateringer i forhold til min forespørsel, min M6 er en TTL utgave. Etter å ha stilt samme spørsmålet på foto.no, fikk jeg flere gode tips som jeg fulgte opp i forhold til service/CLA, primært i USA og i Tyskland. Jeg endte til slutt med å kommunisere med Leica i Tyskland, og har en avtale om å sende kameraet dit i januar. De skal da gå over å se hva som må gjøres, vi meg et prisestimat, og de påregner 3-4 uker med reparasjon.

     

    I mellomtiden kunne jeg vel ha byttet brukernavn til 3C (slik du har 3G), siden jeg har fått fatt i et ganske så strøkent IIIC fra 1943 forrige uke. Deenne herlige damen har jeg rukket å bli veldig "glad" i allerede. Jeg liker det enkle og mekaniske, dog må det justeres på lukkertider fra 1/30 og nedover. Det virker som fjæren er slakk/treg, den går iallefall ikke helt tilbake før jeg trekker filmen tilbake igjen. En høyst levelig skavank til jeg får tilbake M6 fra service, så skal den yndige IIIC få reise til moderlandet for litt service også. Og det er ikke umulig at det kommer flere Barnack versjoner i mine hender, for lekrere og bedre kamera til mitt bruk har iallefall ikke jeg satt mine hender i.

     

    Nå er jeg imidlertid på utkikk etter orginal optikk i form av en 35mm og 50mm Elmar, så hvis noen har et godt eksemplar av dette eller annen aktuell optikk med skrufatning liggende, er dette av interesse. Har en Jupiter 12 (35mm) nå, samt en tidlig utgave av Voigtlanders 50mm f/1.5 Nokton med skrufatning, den er knallrå på leicaen, dog litt for stor og gir ikke den orginale looken på IIIC slik jeg ønsker. Jeg er også på utkikk etter rammesøkere til overnevnte optikk også, bare så det er nevnt ;)

  12. Sukk... Da er Nokton 50/1,5 bestilt. Sølvversjonen. Jadda, her er vi standhaftige, gitt :roll:
    Gratulerer, jeg har den sorte versjonen, og jeg er helt sikker på at du blir fornøyd.

     

    Jeg trenger forøvrig tips i forhold til service på Leica her til lands.

    Etter over ti feilfrie år med eksponeringer, fikk jeg i dag fikk jeg problemer med gardinen, den setter seg delvis fast etter eksponering, og vil ikke returnere slik at det er mulig for å trekke frem igjen. Den ser ut til å ha kommet ut av et spor i underkant av gardinfestet, og dette må nok repareres av "ordentlige" folk.

     

    Jeg tenker å ringe/maile Antonio Stasi i Bergen, men finnes det andre aktuelle her til lands?

    Tips mottaes med svært stor takk! Ingen god følelse å være uten min kjære M6...

  13. Takk for det! :)

     

    Den duger godt ved pressing så langt jeg har erfart iallefall, ikke noe problem ved tri-x som er presset til 1600, ser nesten ut som den er fremkalt på 400 med aculux synes jeg, dog litt mer korn. Men det liker vi! Her er et eksempel, ikke noe etterbehandling bortsett fra at bildet er forminsket, tri-x presset til 1600, fremkalt i aculux3 12 minutter på 20 grader. Jeg er usikker på hva som er riktig tid, så jeg tok en sjans på 12 minutter, hvilket kom brukbart ut, så jeg skal prøve meg frem med litt flere tider når jeg har anledning. Bildet er forøcrig tatt med M6 og en 35mm summicron.

    post-110579-1258728633_thumb.jpg

  14. Jeg har brukt Aculux 3 hele tiden på Ilford FP4, HP5+, Kodak Tmax100 og Tri-X, fin å jobbe med og gir gode resultater i forhold til fine korn synes jeg. Billig med tanke på 1:9 er også et veldig godt poeng som du skriver, ei heller noe problem å scanne negativene, så jeg kan iallefall anbefale å prøve den.

     

    Jeg tror du vil bli veldig fornøyd med tanke på typen bilder du tar, du har forøvrig sett mange av bildene/resultatene mine på caféen ;)

     

    Hilsen Nordic A.

  15. Etter å ha sett mer fra og om Nokton 50mm/1.5, sitter jeg nå og vurderer om jeg skal gi knapper, glansbilder og tyggis som julegaver i år, og heller bestille meg enda en LTM Voigtländer... Pokker.

     

    Jeg har denne Nokton 50mm (i tillegg til 35mm f/2 summicron), er veldig godt fornøyd med den, og kan trygt anbefale å kjøpe Nokton.

     

    dSLR har absolutt sin misjon i min bok. Alt til sitt bruk synes jeg.

     

    Francis

     

    Helt enig, vil ikke kvitte meg med min D700 selv om jeg veldig gjerne skulle ha brukt pengene på en M9, to flotte og utrolig bra kamera, med hver sin spesialitet.

  16. Gratulerer med et utmerket kamera, prisen høres også bra ut. Er selv en lykkelig eier av en M6ttl med 35mm og 50mm, og uten at jeg helt vet hva slags fotografering du utøver, vil også jeg anbefale deg å gå for en 35mm. Det er lettere å gå nærmere med en 35, enn å "gå tom for rom" med en 50mm, dog er det kjekt å ha begge hvis økonomien tillater det.

     

    Jeg solgte en Voigtlander 35mm f/2.5 for en tid tilbake for en tusenlapp, ikke umulig å gjøre et lite kupp på bruktmarkedet på foto.no, kan fort lønne seg å sette inn en annonse siden mange sitter på utstyr de selger når noen etterspør. Ellers kan jeg også anbefale Chiif Camera i Singapor for Voigtlander optikk og lysmålere, kjapp levering og pålitelig selger med gode priser (husk at toll kommer i tillegg).

     

    Blir spennende å høre hvordan du liker Leicaen din, tenker du å nyte gleden og spenningen med å fremkalle (sort/hvitt) filmer selv også?

×
×
  • Opprett ny...