Gå til innhold

hanvar

Medlemmer
  • Innlegg

    144
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av hanvar

  1. Poenget er vel også at kjøreskolen ikke vil "leie deg" en bil uten at du har hatt noen timer med dem?

     

    Tull, kjøreskolene vil som alle andre bedrifter tjene penger så jo de leier ut bil også til de som ikke har hatt kjøretime hos de - hva har de å tape?

     

     

    Du vet tydeligvis veldig lite om hvordan ting fungerer på en kjøreskole. Er klart vi har mye å tape på å leie ut bilen vår dersom vi ikke vet hvordan vedkommende person kjører. Bilen er jo arbeidsredskapet vårt. Uten bil kan vi rett og slett ikke gjøre jobben vår. Selv en liten skade på bilen kan føre til flere dager på verksted.

     

    Kan også opplyse om at under en førerprøve er det kandidaten som er ansvarlig for bilen. Det er kandidaten (altså den som leier bilen - IKKE sensor) som er fører av bilen. Det er derfor denne personen som står ansvarlig dersom noe skjer. Sensor vil selvsagt gripe inn dersom det er fare for liv og helse, men de har ikke plikt til å ta over kontroll dersom det skjer mindre uhell. Dersom bilen blir skadet under førerprøve vil selvsagt bilens forsikring gjelde. Den som har oppkjøring må selv fylle ut skademeldingsskjema og føre opp seg selv som fører av bilen. Deretter kan trafikkskolen kreve at kandidaten selv betaler for skaden. Dette avhenger av hva som har skjedd og på hvilket grunnlag kandidaten har leid bilen. Det er opp til trafikkskolen om de dekker skaden selv eller om de krever at kandidaten skal dekke skaden. Man betaler jo for å leie bilen, dermed er man også ansvarlig. Det finnes mange konkrete eksempler på at folk har måttet betale store summer for skade som er påført skolebilen under oppkjøring.

  2. Kan noen forklare hvordan det funker å ta Klasse BE?

    Jeg har hatt klasse B i snart 2år og kjører en god del. Er det sånn at man må gjennom alt det med teoriprøver og oppkjøring på nytt?

     

    For å ta klasse BE trenger du ett lastsikringskurs (2 timer) og minimum 2 kjøretimer. Mange klarer seg med 2 kjøretimer. Noen trenger mer, hovedsakelig pga at de må øve på rygging med tilhenger. Det kreves ingen teoriprøve, bare praktisk prøve (altså oppkjøring).

  3. Skal ta mørkekjøring snart, fikk regning i posten: 1150 kr. Datt nesten på ræva. 30 min med teori og 1 time med kjøring.

     

    Er det meg eller er dette forferdelig overprisa?

     

    Bare til opplysning så skal mørkekjøringen vare i minimum 3 timer. All transport til og fra øvingsområdet (en veldig mørk veg/plass) skal komme i tillegg. Derfor varer en mørkekjøring normalt rundt 3 klokketimer. Altså IKKE bare 30 min med teori og 1 time kjøring..

  4. Er det ikke sjåfør skolen som tar seg av bestillingen av ny oppkjøring. Kjører selv i Stavanger.

    Er vel litt avhengig av kjøreskole. Men som regel er det de som ordner det, men du står helt fritt til å selv bestille en annen oppkjøringsdato også hvis du vil det. Men du må selvsagt avtale det med kjøreskolen og være sikker på at de har ledig bil til den timen.

     

    Det er sjelden lurt å bestille/flytte oppkjøring uten å informere kjøreskolen på forhånd. I Stavangerområdet er det omtrent kaos og fulle lister på alle kjøreskoler for tiden. Dersom du bestiller tid på egen hånd kan du risikere at skolebilene ikke er ledige på det tidspunktet du har fått ny tid. De er kanskje opptatt på glattkjøring, langturer eller førerprøver. Da risikerer du å stille bakerst i køen igjen, den "gamle" tiden er i mellomtiden gått til noen andre. Vet ikke hvilke skoler dere kjører på (jobber selv som kjørelærer i stavanger..) men må jo si at det ofte er mulig for kjøreskolen å få en tidligere/avbestilt tid. Dette krever at vi ringer trafikkstasjonen flere ganger om dagen og sjekker om det er avbestillinger. Vi mottar også mail fra trafikkstasjonen dersom det plutselig er flere avbestillinger på kort varsel. Da er det bare å kaste seg på tlf for å bestille dersom vi har elever som er klare. I disse eksamenstider har det vært mange avbestillinger på 2-3 dagers varsel i Stavanger. Vi har flere elever som skulle kjørt opp i august/september (de er/var helt klare, de har bare vært treige med å ta teorien) som plutselig fikk førerkortet før ferien likevel. Dette krever litt ringing og bytting av elever for den enkelte kjørelærer, men er sjelden problem så lenge det dreier seg om vanlige kjøretimer. Så det er litt ulik praksis på kjøreskolene, ikke alle som orker å stresse med byttinger. Noen som har tenkt på å gå til avisa ang. alt for lang ventetid??? Bare ett tips fra en frustrert kjørelærer..

  5. Begge snakker sant! Grunnregelen for trafikk (hensynsfull, aktpågivende og varsom) er §3 i vegtrafikkloven - gjelder derfor for all trafikk med motorvogn og ellers for annen trafikk på veg. Denne regelen gjelder derfor også på veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel.

     

    Trafikkreglene gjelder bare på veg som er åpen for alminnelig ferdsel.

     

    Eks: man plikter altså å følge grunnregelen uansett om man ferdes på offentlig veg eller på veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel. Man må f.eks kjøre hensynsfullt selv om man kjører på en privat veg som ikke er åpen for alle (privat veg - uvedkommende ingen adgang) Man trenger likevel ikke å følge trafikkreglene på denne vegen. Dette betyr i praksis at man kan kjøre på venstre side av vegen pga at trafikkreglene om plassering ikke gjelder på veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel.

  6. Dersom hun (eller kjøreskolen) kan dokumentere at hun har hatt obligatorisk opplæring (glattkjøring og langkjøring) tidligere, trenger hun IKKE å ta dette på nytt. Hun må derfor først ta trafikalt grunnkurs. Uten dette kurset har hun ikke lov til å øvelseskjøre verken på trafikkskole eller privat. Deretter må hun kjøre 2 veiledningstimer, ha 4t obligatorisk teori samt en 4t langtur ("karttur").

     

    Dersom søknaden er i orden hos statens vegvesen, kan hun imidlertid ta teorieksamen så fort hun har anledning.

  7. Jeg har flere ganger opplevd at elever plutselig får sperrefrist for ting som ikke er relatert til bilkjøring. Det vanligste er å bli tatt med falsk legitimasjon på byen, urinering på offentlig sted eller drikking på offentlig plass. Disse personene får ofte ikke en gang beskjed om sperrefristen - helt sykt opplegg egentlig. Dette oppdages først når vi skal bestille førerprøve eller eleven skal ta teorieksamen. Elevene vet altså ikke om sperrefristen selv. Flere av tilfellene ligger også ett og to år tilbake i tid. I ett forsøk på å hjelpe noen av disse elevene har jeg vært i kontakt med politiet. De henviser selvsagt til taushetsplikt. Jeg har derfor på generelt grunnlag spurt om hvilke(n) lovhjemmel de bruker i disse sakene (har virkelig prøvd å finne det ut på egen hånd også), men har aldri fått ett svar på dette spørsmålet. De vil rett og slett ikke svare meg. Den ene gangen fikk jeg beskjed av en lite imøtekommende politidame om at jeg ikke hadde noen grunn til å betvile politiets avgjørelser og at jeg ikke måtte være så skeptisk.. Så fikk jeg ett lite foredrag om hvor dyktige jurister de har og bla bla bla. Har også vært i kontakt med en av disse juristene, men heller ikke han ville svare meg på hvilken lovhjemmel de bruker. Da er det vel ikke rart at vi blir skeptiske?

    Så jeg har egentlig ikke noe svar på det opprinnelige spørsmålet som ble stilt her. Men en av elevene mine fikk beskjed fra politiet (da han var i avhør etter falsk leg. på byen) om at sperrefristen i slike saker kom til skrekk og advarsel. Slik at han ikke skulle gjøre noe liknende igjen..

  8. Jeg opplever ganske ofte elever i samme eller liknende situasjon som deg. Det normale i slike saker er å FØRST ta kontakt med politiet (ikke trafikkstasjonen). Det er jo politiet som avgjør om du nå får lov til å øvelseskjøre (er dette du normalt søker om i første omgang) igjen. Du får så - normalt etter kort tid - ett skriftlig brev fra politiet. Her står det at du nå lovlig kan øvelseskjøre og ta ny førerprøve. Har også opplevd at folk får denne bekreftelsen rett i hånda ved oppmøte på politistasjonen. Denne bekreftelsen tar du så videre med deg til trafikkstasjonen. Personen i skranken kan umiddelbart skrive ut ett bevis på at du lovlig kan øvelseskjøre (dette beviset trenger du i tilfelle du blir stanset under øvelseskjøring). Så kan du levere søknaden om tilbakelevering av førerkortet. Alle papirene er nå i orden og resten vil derfor ordne seg selv. Dersom du mistet førerkortet i prøveperioden din, må du ta teorieksamen så fort som mulig. Denne må du bestå før du får tildelt førerprøve. Mange får også ta teorieksamen selv om inndragningstiden ikke er ferdig. Igjen så er det politiet som avgjør.

     

    Sannsynligvis har dette tatt så lang tid pga at du ikke gikk rett til politiet i første omgang. Da ville nok alt ordnet seg mye tidligere. Jeg anbefaler også personlig frammøte i stedet for å bare ringe. Dette pga erfaring som tilsier at svaret kommer myyye raskere dersom du selv møter opp på politistasjonen.

  9. Ser at "kjaks" har kommet med noen gode råd ovenfor, men vil likevel komme med mine synspunkter:

     

    Det KAN være en form for stress du beskriver. Har du det travelt i hverdagen? Opplever mye av det samme selv – rar opplevelse å føle seg småfull uten å ha drukket noe alkohol. Har også vært hos flere leger som bare finner ut at jeg er frisk. Dette burde vært positivt, men oppleves egentlig bare frustrerende. For jeg vil jo ikke ha det sånn. Legene blir også litt oppgitte, for de ser jo at jeg ikke har det bra. Men finner ingenting likevel. For min del går det nå i perioder, men jeg er ikke kvitt problemet. Jeg jobber ekstremt mye, men dette er selvvalgt og oppleves ikke stressende. Har imidlertid fått noen gode råd som du kan tenke på:

     

    Sjekk synet ditt hos optiker så fort som mulig. Kanskje trenger du briller? Dette gjorde jeg etter tips fra en lege, noe som førte til stor bedring. Jeg er ikke alltid like flink til å bruke brillene mine – da kommer straffen i form av svimmelhet i løpet av kort tid.

     

    Trener du? Hvis ikke kan det hjelpe å bevege seg mer. Dette høres rart ut, men kan likevel hjelpe. Selv om det siste man ønsker når man svimler er å gå tur.. En av legene mine anbefalte dette og jeg jobber med saken.

     

    Spis jevnlig og sov nok. Selvfølgelige ting, men kan likevel hjelpe med en påminnelse.

     

    Sitter du mye ved dataskjermen? Dette kan påvirke synet og føre til svimmelhet og synsforstyrrelser.

     

    Sjekk blodtrykket ditt ofte. Dette kan kanskje til tider være lavt, noe som fører til at man svimler. Let etter informasjon om lavt blodtrykk og se om du kjenner deg igjen.. Problemet her er at det varierer, så blodtrykket kan være fint akkurat når du er hos legen.

     

    Som tidligere nevnt bør du unngå store mengder koffein for å se om dette kan hjelpe. Jeg merker ingen forskjell, drikker masse kaffe hver dag.

     

    Ett spørsmål: opplever du hjertebank også? At hjertet slår utrolig fort i perioder?

  10. Som kjørelærer blir jeg utrolig frustrert når jeg leser innlegg som dette. Selvsagt skal man ikke bruke hvert eneste gir når man reduserer farten. Både læreplanen til bil og førerprøvekriteriene er helt klare på dette. Man skal velge gir ut fra fart - feks har man en øvelse som heter "valg av gir etter bremsing". Målet med øvelsen er nettopp å velge riktig gir etter at man har redusert farten slik at man slipper å "gire seg ihjel". Jeg opplever en sjelden gang elever som har lært hjemme å gire innom hvert eneste gir ved fartsreduksjon. Da starter vi umiddelbart med å hoppe over gir. Dette gjelder forøvrig også ved oppgiring. Man girer feks fra 2 til 4 gir eller fra 3 til 5 gir, avhengig av fart. Læreren din skal selvsagt vite alt dette - det er jo jobben hans. Læreplanen er lik i hele landet og det er ikke den enkelte lærer som bestemmer hva han/hun synes er best. Vi som kjørelærere må forholde oss til det som står i planer og som nevnt i førerprøvekriterier. Så med andre ord så bruker du giren helt riktig.

     

    Ett annet argument du kan nevne for læreren din er økonomisk og miljøvennlig kjøring. Dette målet er en vesentlig del av opplæringen (mange som stryker på førerprøve pga uøkonomisk kjøring) og oppnås ikke på den måten du lærer å bruke giren. Jeg synes det er tragisk at du må betale dyrt for kjøretimer når du faktisk blir tvunget til å kjøre i strid med læreplanen.

  11. Fra 1. juli 2003 må alle som fylte 16 år etter 30. juni 2003, gjennomgå ”trafikalt grunnkurs” før øvingskjøring med bil kan påbegynnes

     

    Hvis du er 24 år, og jeg ikke er alt for dårlig i matte kan du starte med øvelseskjøring ;)

     

    Nei nei nei.. Dette er en regel som kun gjaldt i en overgangsperiode fram til januar 2005. Denne regelen gjelder altså IKKE lenger. I dag må absolutt alle ta trafikalt grunnkurs for lovlig å kunne øvelseskjøre. Dette gjelder uansett hvilken førerkortklasse man skal ta - så lenge man ikke har ett førerkort fra før. Konsekvensene av ulovlig øvelseskjøring kan bli store, så det er absolutt ikke å anbefale..

  12. Du må helt sikkert ha trafikalt grunnkurs for lovlig å kunne øvelseskjøre både privat og på trafikkskole. Dette gjelder absolutt alle som skal ta førerkort for første gang - helt uavhengig av alder eller teorikurs/kjøretimer som er tatt tidligere. Eneste unntak er dersom du allerede har ett førerkort feks moped/traktor. Dersom du blir stoppet under øvelseskjøring, må du ha ett bevis på at du har lov til å kjøre. Trafikalt grunnkursbevis eller førerkort på en annen klasse enn den du øver på.

     

    Det finnes mange som har tatt både teorikurs, teorieksamen, obligatorisk opplæring m.m FØR reglene om obligatorisk grunnkurs ble innført. Disse må likevel fullføre trafikalt grunnkurs for øvelseskjøring siden de ikke fullførte opplæringen/tok førerprøve innen fristen som ble satt av myndighetene. Det var nemlig en lang periode med overgangsregler - nettopp for at flest mulig skulle "slippe" grunnkurset. Denne perioden tok imidlertid slutt i 2006, så nå er reglene like for alle.

  13. Jeg var en uke i Beijing i desember for noen år siden. Siden jeg reiste som "backpacker" var det vanskelig å finne både gode restauranter og shoppingmuligheter. I løpet av en uke traff vi få personer som snakket engelsk - vi måtte med andre ord klare oss på best mulig måte selv. Har derfor ingen gode råd når det gjelder disse tingene.

    Men: det kan være svært kaldt i Beijing på denne tiden av året. Vi holdt nesten på å gå glipp av tur til den kinesiske muren pga snø og glatte veier. Leide taxi for en hel dag (sjåføren snakket selvsagt IKKE ett eneste ord engelsk) der sjåføren måtte avbryte turen til muren pga stengte veier. Vi hadde da bare en dag igjen før vi måtte reise videre. Heldigvis fikk vi ordnet med en mann som kunne litt engelsk og ble med på turen neste dag. Det var like dårlig føret, men han klarte likevel å ordne det sånn at vi fikk gå på muren. Jeg anbefaler derfor å ta denne turen umiddelbart dersom været ikke er bra. Synes det er en obligatorisk tur når man er i den del av verden. Husk også at du må betale lunch til sjåføren dersom du leier taxi for en dag.

     

    Ellers besøkte vi sommerpalasset. Helt grei tur, verdt å få med seg dersom du har god tid. Det interessante med denne turen var alle turistene som tok bilder av oss. De fniste og lo, mens de knipset i vei.

     

    Den himmelske freds plass er en selvfølge å besøke. Her gikk vi rundt mens vi ble stoppet av studenter som ønsket å praktisere det lille de kunne av engelsk. Morsomt. Var også inne i den forbudte by. Helt greit også der, men veldig mange like bygninger som nok er mest interessant dersom du er veldig opptatt av historie.

     

    Et "must" er å ha med lonely planet sin guide over kina. Her finner du de kinesiske tegnene for alle severdigheter, helt uunnværlig dersom du skal ta taxi. Vi bare pekte dit vi ville og sjåførene kjørte. Husk også mye klær pga at det kan være kaldt i desember.

  14. Jeg, og alle andre som hører til samme kjøreskole som jeg brukte når jeg tok førerkort på bil (for 1 år siden) må kjøre bilen som om det skulle være en vanlig kjøretime.

    Eneste forskjellen fra mørkekjøring og vanlig kjøring, er det at vi kjører på mørke plasser, og er mer enn 1 elev i hver bil.

     

    Vi var selvfølgelig på en "bane" og fikk demonstrert det hvordan det var med forskjellig lysbruk mot andre biler o.l.

     

    Dersom dere har kjørt/kjører selv er dette ulovlig praksis fra kjøreskolen sin side. Mørkekjøringsdemonstrasjoner skal være nettopp demonstrasjoner. Ingen skal kjøre selv - da er det ikke godkjent mørkekjøring. Det virker kanskje litt rart at folk med lappen bare skal sitte på, men sånn er reglene. Kurset består av tilsammen 1t teori, 1t utedemonstrasjon med flere elever sammen og til slutt 1t kjøring i mørket med maks 2 elever i hver bil. (ja - læreren kjører hele tiden) Det er ofte at vi har elever både på trafikalt grunnkursnivå, elever under opplæring og elever med førerkort på samme kurskveld. Men som nevnt - ingen elever sitter bak rattet..

  15. Dersom du har gjenomført obligatorisk opplæring er denne gyldig for all framtid (i hvert fall til det kommer evnt nye regler..) MEN: dette krever at du kan dokumentere den obligatoriske kjøringen du har hatt. Trafikkskolene er bare pliktet til å oppbevare disse opplysningene i noen få år, selv om de fleste tar vare på slike ting i maaange år. Det finnes imidlertid tilfeller der trafikkskoler går konkurs eller legges ned - da vil du få problemer med å bevise at du har fullført glattkjøring, langtur osv dersom det går lang tid.

     

    I den nye læreplanen fra 2005 er det også noe mer obligatorisk kjøring enn tidligere. Du må i tillegg ta de tingene du eventuelt mangler, før du kan ta oppkjøring. Dette vil normalt bety 2 veiledningstimer, 4t teori og en 4t langtur på trinn 4 (også kalt "karttur"). Det er altså avhengig av hvor lang tid det har gått og hvilken læreplan som gjaldt da du tok kjøretimer sist.

     

    Dersom det er veldig lenge siden du tok kjøreopplæring, må du også ha trafikalt grunnkurs for å fremdeles øvelseskjøre lovlig. Unntaket her er dersom du har ett annet førerkort eks traktor eller moped. Med andre ord så må man uansett ha ett bevis for å øvelseskjøre lovlig både privat og på trafikkskole. Dersom du mangler dette må du starte med det.

     

    Til slutt er det riktig at teorieksamen er gyldig i 3 år.

  16. Hehe.. Måtte bare le da jeg leste innlegget ditt. Kjente meg så alt for godt igjen ja. Har selv reist i Australia i 2 måneder og min største frykt på forhånd var ekle (giftige) edderkopper, insekter og slanger. Likevel deltok jeg på "bushcamp" samt at jeg sov under åpen himmel. Jeg var kanskje heldig, men så utrolig få insekter på disse turene langt ute i den australske buschen. Ikke flere enn jeg opplever i Norge på samme tid og jeg har omtrent radarøyne når det gjelder å få øye på ekle småkryp. Jeg blir normalt hysterisk ved synet av en bitte liten edderkopp hjemme. Sovner aldri hvis det er antydning til småkryp i leiligheten. Bader heller ALDRI i sjøen pga ekle ting også der. Men på tur ute i den store verden måtte jeg likevel oppleve både tur i regnskog (der så jeg alt fra blå krabber til andre rare dyr) og delta på "snorkletur" med alt fra flotte fisker til giftige sjøslanger. Utover dette opplevde jeg en (bare 1 altså) giftig edderkopp, mange gekkoer (ja, de ER ekle) ellers ingenting skummelt.

     

    Min konklusjon er enkel: REIS!! Det går overraskende bra når du er midt i situasjonen. Du kommer til å tenke mye mindre på disse tingene undervegs enn hva du gjør nå. Det er så mye fint å se i dette landet at tanken på ekle insekter nesten forsvinner helt. Rare greier, men det er helt sant. Tilbake i Norge igjen er jeg like hysterisk redd for alt som har 6 bein eller mer som jeg var tidligere..

  17. Jeg reiste med dem i nesten 2 måneder, både to dagsturer i Sydney og over lange strekninger (dette er riktignok noen år siden så ting kan ha forandret seg). Opplegget har både positive og noen negative sider.

     

    Positivt:

    Du blir kjent med masse folk fra store deler av verden. Alle har samme mål: å ha det gøy.. Bussene stopper mange steder - du føler derfor at du får se mye av landet du reiser i. I tillegg kan du hoppe av og på bussene akkurat som du måtte ønske selv. Det er også normalt å gi beskjed til sjåføren dersom du ønsker ett stopp for å ta bilder, gå på do osv. Man har god tid på de ulike etappene. Med andre ord en glimrende reisemåte med mange ulike aktiviteter lagt opp undervegs. Jeg hadde aldri i verden opplevd så mye på 2 måneder i Australia hvis det ikke var for at jeg reiste med Oz. De samarbeider med mange overnattingssteder der du enkelt og greit skriver deg på liste mens du sitter på bussen. Du bestemmer om du vil ha sovesal, eget rom osv. Her finnes priser og alt du trenger. Vel framme arrangeres felles måltider (oftest pasta med kjøtt - som man blir veldig lei av i lengden..) og spennende aktiviteter for dem som ønsker dette. Det er egentlig bare pengene som stopper deg fra å bli med på alle aktivitetene, mye interessant. Da jeg reiste fant jeg plutselig ett sted jeg aldri hadde hørt om tidligere, hoppet av og ble der i nesten 1 uke. Hadde også en episode der jeg ble med bussen videre selv om jeg hadde planlagt å hoppe av. Dette fordi det var så kule folk å reise med og vi skulle videre på bushcamp og diverse. Fant ut at jeg ville reise med de samme personene en stund til.

     

    Negativt:

    Ble til tider vel barnslig stemning på bussene. Følte i perioder at vi var barnehage på tur. Med dette menes "morsomme" aktiviteter som for meg rett og slett ble for dumt, selv om "bug-bingo" helt klart har sine positive aspekter... (Dette var før vi hadde ipod til å stappe i ørene). Selvsagt avhengig av hvilke folk som var på samme buss og alder på disse. Bussjåførene er ofte ganske unge og oppfører seg i perioder deretter. Noen er utrolig, irriterende kuuule.. Opplevde også noen overnattinger på gudsforlatte steder der vi bare ventet på å komme oss videre neste morgen. Absolutt ingenting å finne på uten at det kostet masse penger.

     

    Men alt i alt ville jeg uten tvil valgt denne måten å reise på dersom jeg tok turen en gang til. Fordelene er mye større enn ulempene. Bra konsept med andre ord. Prøvde samme opplegget også på New Zealand, men der var det ikke i nærheten av å være like bra som i Australia. Lykke til - jeg misunner deg turen..

  18. Det er også mange som får sperrefrist til førerkortet på bil i saker som dette. Jeg har egentlig aldri helt forstått hvilken sammenheng det er mellom å bli tatt med falsk legitimasjon og å ta lappen, men dette er visst vanlig tilleggsstraff i følge politiet. Har selv hatt to elever i år som har opplevd dette (jeg jobber som kjørelærer). De har startet med kjøretimer på vanlig måte, men blitt stoppet av politiet etter å ha levert søknad til Statens vegvesen. Det har da vist seg at de hadde sperrefrist i 6 måneder, noe de ikke har fått beskjed om fra politiet før de søkte om å ta førerkort. Jeg syntes dette var rart og snakket med politiet for å høre om det virkelig er mulig å bli straffet på denne måten pga falsk legitimasjon. Fikk på generelt grunnlag beskjed om at dette er en vanlig straff i tillegg til bot og anmerkning på rullebladet. Han ene gutten skulle kjøpe øl, den andre prøvde å komme inn på en uteplass med kameraten sin legitimasjon. I sistnevnte tilfelle fikk begge guttene 6 måneders utsettelse på lappen. Bøtene til de to guttene kom på 1500 (han fikk beskjed om at han var svært heldig) og 3000kr..

  19. Må man passe på og holde lavere fart pga at dyr kan komme ut på veien i andre småbyer her i landet?:S

    9038635[/snapback]

     

    Svaret her er enkelt hvis du tenker på en førerprøvesituasjon.. Man skal kunne stoppe foran en påregnelig hindring dvs en hindring man bør forvente kan komme ut i vegen foran bilen. Fareskilt med dyr forteller at dyret er en påregnelig hindring, det samme er muligheten for dyr i vegen ved passering av gårdstun e.l. Så på landeveg, ved passering av hus/gårder, bør man absolutt være på vakt.

    Man har imidlertid ingen plikt til å stoppe foran en upåregnelig hindring. Dersom man skal kjøre på en slik måte at man ALLTID kan stoppe dersom f.eks en katt kommer ut i vegen - ja da må man heller parkere bilen og være fotgjenger.. Alle sensorer forstår dette.

     

    Ett eksempel fra en førerprøve i mitt distrikt: en elev kjører på landeveg i ca 80km/t. Plutselig lander det en måke i vegen foran bilen. Gutten får panikk, løfter foten helt automatisk for å bråbremse, men husker i siste sekund at det er en lastebil bak. Så han kjører rett på måka - splash.. Han blinker seg deretter inn til siden, følger med lastebilen bak i speilet og stanser skjelvende inn til kanten av vegen. Så kikker han på sensor og sier at måka garantert er død, men at han heller ville ta livet av fuglen enn å bli påkjørt av lastebilen bak. Dette er en glimrende vurdering. Det er nesten ikke mulig å stryke etter en slik situasjon. Han kjørte rett tilbake til trafikkstasjonen og fikk førerkortet sammen med en god dose skryt for glimrende vurdering.

     

    Moralen er: det kan være livsfarlig å bremse for SMÅ dyr som forviller seg ut i vegen. Ekorn, pinnsvin, rotter, katter osv. Særlig dersom man kjører i høy hastighet. For man glemmer så lett at man kanskje har trafikk bak seg. Da kan konsekvensene bli mye større enn ett overkjørt dyr.

  20. Har kjøpt meg en ny N73 ME i dag. Prøver å flytte over SIM kortet fra min gamle mobil, men den nye tlf vil absolutt ikke godta kortet. Jeg får opp "godkjent" på min personlige kode - deretter står det "SIM-kort ikke gyldig". Så skjer det ikke noe mer. Ser nå på pakken til min nye tlf at det står "låst til NetCom i 12 måneder, jeg har Telenor.. Kan det ha betydning eller er det noe annet jeg har glemt å gjøre? Han som solgte meg tlf visste veldig godt at jeg har bedriftsabonnement fra Telenor, dette abonnementet låste jeg på nytt i dag da jeg kjøpte tlf. Det var selgeren som ordnet alt dette, så det er litt rart hvis det er grunnen? Kan noen hjelpe meg?

  21. Kan noen gi meg noen grunner til å støtte Israel i kampen mellom dem og palestinerne etter at de har tatt landet deres med makt (bortsett fra den biten de fikk i starten, noe som er det dummeste jeg har vært borti :no: )? Jeg skulle gjerne ha litt mer utfyllende kunnskap.

     

    [ironi]

    PS: Det er jo én positiv side, for USA. Tenk hvor mange våpen de får solgt! :w00t:

    [/ironi]

    9010415[/snapback]

     

    Etter å ha besøkt både Israel og Palestina blir svaret på spørsmålet ditt ett klart nei! (var på studietur for noen år siden ang. konflikten). I Palestina var jeg både i Nablus og i Gaza. Å oppleve konflikten på så nært hold var en utrolig merkelig opplevelse. Som 3 studenter var vi på forhånd skeptiske til å reise "alene" inn i området, men fant ut at vi måtte gjøre det for å få sett begge sider av konflikten. Vi så for oss rasende palestinere som kastet steiner og bombet busser. Virkeligheten var ganske annerledes. Vel framme besøkte vi barneskole, universitetet i Nablus, flyktningleiren Balata, krisesenter, kultursenter, traff politikere og ikke minst mange sivile mennesker som hadde fått livene sine ødelagt av Israelere (og USA..) Vi så livredde barn, kanskje de bildene som uheldigvis sitter best på netthinna den dag i dag. Dette er noen år siden nå, i dag har de samme menneskene det mye verre. Noen sitter i fengsel mens andre desverre ikke lenger er i live. De er arrestert og tatt av dage av Israelere. Særlig i Nablus er tilstandene forferdelige og uutholdbare for flere av dem som jeg bodde hos. Det meste av verdier er fratatt dem, mange har mistet hjemmet sitt eller kan knapt bevege seg utfor døra. Både barn og voksne lever i konstant frykt for at soldater skal komme på døra og ta fra dem alt de eier. I tillegg til å arrestere menn i familiene. Vi hørte historier fra intifadaen på slutten av 80 tallet som det er vanskelig å forstå at faktisk stemmer. Menn som ble dratt ut midt på natta, banket opp foran kone og barn (de ble tvunget til å se på) for deretter å bli arrestert. Vi opplevde hatet mot Israelere på nært hold og med hånden på hjertet må jeg si at jeg har forståelse for akkurat det. Vi så hvordan israelere bygger "settlements" på strategiske plasser for å kontrollere den palestinske befolkningen. På denne måten beveger de seg lenger og lenger inn i områdene de vil ta kontroll over. Jeg vil absolutt ikke forsvare verken selvmordsbomber eller steinkastingen fra sivile palestinere, men de er så frustrerte og redde. De opplever at dette er eneste måten å forsvare seg på mot våpen og mektige stater som Israel og USA.

     

    Var med andre ord helt sykt å se hvordan ett folk kan undertrykkes og domineres så til de grader. Jeg tror ikke det er mulig å forstå hvor vanskelig de har det uten å ha sett med egne øyne hvordan Israelere kontrollerer også de palestinske områdene. Det er umulig å forklare med ord i hvert fall. Grenseoverganger, bruk av våpen osv. Tanken på at det i dag er mye verre er uforståelig. Etter dette oppholdet er det lite som provoserer meg mer enn å høre folk som lovpriser Israelere og deres måte å kontrollere de palestinske områdene på. Jeg kan rett og slett ikke delta i slike diskusjoner med mindre folk har sett med egne øyne hva som foregår der nede. Folket i Israel lovpriste USA og hatet Palestina og dets folk. Vi fant fort ut at vi ikke kunne si ett pip om opphold hos palestinere. Alt av visittkort fra folk vi traff i Nablus måtte kastes før hjemreise pga faren for at disse menneskene ellers ville bli arrestert. Det var med nød og neppe vi ikke ble arrestert på flyplassen i Tel Aviv da vi skulle hjem. Etter å ha ransaket alt av bagasje pluss intervjuet oss hver for seg, fant de en liten lapp med en adresse på. Adressen var til ei jente på ett studenthjem vi besøkte. Flyet gikk fra oss, politi ble kontaktet men til slutt fikk vi reise hjem likevel. Har aldri vært så glad for å komme tilbake til Norge igjen noen gang, men tenker masse på alle jeg traff der nede. Jeg har ett sterkt ønske om å reise tilbake en gang. Men slik tilstandene er nå for tiden er det desverre umulig.

×
×
  • Opprett ny...