Gå til innhold

Vigestad

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Vigestad

  1. @stephan: Holder meg til norsk, håper du kan lese det :)

    199,- for hundre dias er en veldig god pris, det er riktig (liten korreksjon: kr 7,- pr dias hos FotoKnudsen + pluss startpris 29,- og CD 59,-). Om det leveres i 1536X1024 er den OK til 10X15 print, og mer enn god nok til PC-bruk, men selv vil jeg helst ha litt høyere oppløsning enn det.

     

    For negativer er dere dyrere (dersom det koster 199,- for hundre negativer også), jeg kommer til 138,- kr for hundre negativer på en CD hos FK hvis det er fra 135-film, og 148,- for hundre negativer hvis det er APS.

     

    For negativer er Fotohuset dyrere enn både FK og JP, men de sier at de leverer alt i 6megapix. Vet at du får dette hos FotoKnudsen på Oslo City og på Karl Johan (Oslo Kamera Service) hvis du spør etter det, og siden de fleste avdelingene i FK kan sende ting seg i mellom så det vil si at du kan få det hos nesten alle FK-butikkene (med litt ventetid). Dette har jeg prøvd selv med brudebilder fra min søsters bryllup fra noen år tilbake (det ble bra, men håper noen en gang kan gi meg muligheten til å få dette i RAW-format så jeg kan etterjustere litt selv... må nok kjøpe meg en skanner selv :blush: ).

     

    Prissammenligningen funker forøvrig best dersom du fyller CD'en med dias... for 15 (eller mindre) dias blir FK billigere enn dere (16 dias = 200,- NOK), Fotohuset holder seg ganske dyre siden de har differensierte priser. Men igjen, for meg er det også et spørsmål om hva jeg får for pengene. 3-4 megapix blir et slags minimumskrav for meg...

     

    Kilder:

    fotoknudsen.no/digitalisere

    fotohuset.no -> "fremkalling og kopiering"

    (fant ingen info fra elitefoto)

     

    @ZEPH:

    Det har de kunnet i snart ti år ;)

    199,- fra JP er en god pris, men det finnes mange ulike leverandører her (eks: www.videoaktiv.no). I tillegg har de fleste fotobutikker mulighet til å gjøre det (de sender det stort sett vekk til en underleverandør). Ta en ringerunde og hør på priser og kvalitet.

  2. Nå er det vel opp til flere av konkurrentene til Japanfoto som kan gjøre dette også, og til tilsvarende priser. Vet at det er mulig å få gjort dette i butikk flere steder i Oslo (på timen), og med høyere oppløsning (opp til ca 2000X3000 punkter). De fleste moderne, digitale minilab'er har denne funksjonen innebygd, så vidt jeg vet (negativene blir uansett digitalisert i en slik maskin, men problemet er vel om det er mulig å koble til en CD-brenner). Men tror dette skulle være mulig flere steder i landet også. Kanskje dere kan teste disse tjenestene en dag?

  3. Hmm.. nå tåler vel i og for seg negativer vann, fremkallingen de en gang gikk gjennom er ganske så fuktig av seg ;) MEN, er negativet vått så tåler det ikke så mye annet enn å henge til tørk. Om det fører til at skitten blir borte er en annen sak.

     

    Kommer skitten fra mormors jorbærsyltetøy kan kanskje en skylling eller to gjøre litt forskjell (for all del, vær forsiktig! Ikke ta på negativet mens det er vått. Skyll med lunkent vann og ikke bruk fullt trykk). Men, vann hjelper bare dersom flekkene er vannløselige. Fingermerker og lignende går ikke bort med vann.

     

    NB: Negativet kommer til å se ganske ille ut mens det er fuktig (matt og ugjennomsiktig), men blir klart og fint igjen når det har tørket (hårføner får jobben gjort litt raskere).

     

     

    Fingermerker på mine negativer har jeg fjernet med en mikrofiberklut som egentlig er til linserens (bruker den faktisk kun til dette siden jeg ved en inkurie har to). Men du må være veldig forsiktig med emulsjonssiden (den matte siden), ikke legg noe særlig trykk på når du stryker den. Det er bedre med flere myke bevegelser.

     

    Å fjerne det med ICE høres ut som en god ide (har ikke prøvd det selv), men er negativet for skadet til at programmet klarer å fjerne det helt kan du høre med en fotoforhandler. Har ikke sjekket det på en god stund (tre-fire år), men tidligere gikk det ann å få "lakket" negativet dersom det var skadet. Er det emulsjonssiden som er skadet er det nok bare nitidig arbeid i Photoshop som kan redde bildet, lakken kan så vidt jeg husker kun brukes på den blanke siden.

     

    Kyrre

×
×
  • Opprett ny...