Gå til innhold

Zorro

Medlemmer
  • Innlegg

    259
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Zorro

  1. Hei. Takk for svarene.

     

    Jeg har prøvd mange shareware- og freeware-programmer, men etter utallige forsøk har jeg kommet frem til at jeg nok trenger en komplett pakke som har god support og mye frittstående dokumentasjon/tutorials tilgjengelig. Ikke det at de rimlige ikke er gode nok, men der noen av de er kjempebra på en ting, så er de ofte dårlige på andre ting, og omvendt.

     

    Jeg bruker såpass mye tid på dette nå (webdesign), at jeg føler det blir mer riktig å investere i en mest mulig komplett pakke.

     

    Når det gjelder forslagene om Web Premium og Design Premium, er det slik at dette er pakker med flere enkeltstående Adobe-programmer? Hvis så er riktig, så var det jo ganske bra med programmer i de pakkene. Takk for tipset! Da skal jeg studere nærmere hva de enkelte pakkene inneholder med en gang. :thumbup:

     

    Når det gjelder Mac, eller ikke Mac, så tror jeg jeg kommer til å holde meg til Windows enda en stund. Mulig jeg tar feil, men jeg føler ikke at Mac har så mye mer å tilby at jeg velger å bytte plattform, ikke enda i vertfall...

     

    Takk for gode råd!

  2. Hei. Jeg har i mange år laget websider sånn på hobbybasis. Så nå ønsker jeg å holde på med webdesign litt mer aktivt og vurderer å starte opp et lite enkeltforetak.

     

    * Jeg har tidligere brukt FrontPage 98 til å lage sidene og rydde i koden med Notepad i etterkant. Jeg har også noe kjennskap til bruk av PHP og CSS og har måtte implementere dette manuelt i etterkant vha Notepad.

     

    * Når det gjelder grafikken, så har jeg brukt PaintShopPro-versjonene 3 til 7, og får til det meste der. Men jeg syns PSP aldri har vært bra å bruke når jeg skal lage feks logoer med antialiasing. Jeg ønsker også å tilby kundene Flash-animasjoner, så det hadde vært fint med et program med denne muligheten også, eventuelt et enkeltstående program. Flash er veldig viktig, og nesten alene grunnen til at jeg velger å skaffe nye programmer.

     

    PROBLEM:

    1.: Jeg trenger altså software for å designe selve websidene, gjerne hvor PHP og CSS er litt smidigere å implementere. Her tror jeg kanskje at DreamWeaver er en mulighet? Eller finnes det kanskje enda bedre programmer til mitt bruk?

     

    2.: Jeg trenger også et nytt program for grafikken, inkl Flash-animasjoner. Her skal Adobes produkter visstnok være det beste som er? Men jeg har så og si aldri brukt noen av Adobes programmer tidligere, og har ingen anelse om hvilket program som passer meg best? PhotoShop? CS4? Andre?

     

     

    Håper noen har gode forslag til softwareløsninger for et lite fremtidig webdesignfirma, men jeg ønsker ikke betale fantasisummer for programmene. Max kr 10 000 totalt. :)

     

    På forhånd takk! :thumbup:

  3. Jeg har fått en del innspill på at Wake On LAn + avloggingsscript nok er en mye enklere løsning. Jeg var oppe i 2. etg. i sta og sjekket muligheten for WoL på serveren. Det viser seg at jeg har blingset litt, da hovedkortet (MSI-KT6V) ikke støtter WoL. PC1 derimot støtter det, men den støtter ikke SATA :no:

     

    Men kanskje noen andre kunne laget en worklog på et tilsvarende prosjekt med WoL og evt et avloggingsscript?

     

    Det er enkelte som mener løsningen min er en smule overkill, noe jeg er litt enig i. Men sitter du på en enklere måte å fjernstyre en server automatisk på så bare skrik ut :thumbup:

     

    Jeg skal forøvrig sende av gårde en bestilling til ELFA i kveld.

  4. Det stoppes i adsl-modemet, ja.

     

    Uansett, prosjektet høres ganske artig ut, selv om det er håpløst komplisert i forhold til oppgaven det skal løse :D

     

    Btw, du vet at harddisker slites mest når de skrus av og på, ikke av å holde seg igang?

    Nå tåler en harddisk gjerne mer enn 40-50 tusen av/på sykluser uten å ta skade, så slitasje blir nok mest et hypotetisk spørsmål. Det er vel mer det at jeg syns det er greit å ha ting avslått på natten, både pga strømforbruk og eventuell slitasje, men nok mest pga redusert brannfare. Av alt som kan skje i et hjem, så er brann det jeg frykter mest :(

  5. En WOL-pakke er en standard ethernet-broadcast, og en av hensikten med rutere, er å stoppe broadcasts mellom to nettverk (i ditt eksempel internett og lokalnett). WOL har dermed like stor sikkerhetsrisiko som DHCP; en nyttig protokoll, men som kan brukes til angrep dersom noen har tilgang til lokalnettet ditt.

    Men hva hvis jeg bare har en svitsj? Klarer den å stoppe sånne angrep? Eller stoppes det i ADSL-modemet mitt (en gammel Thomson SpeedTouch 500 ettellerannet fra Telenor)?

     

    Selve ideen din er stilig, men imo håpløst overengineered. Jeg ville heller hatt en server, som kjører ett ping-skript mot alle maskinene hvert minutt elns., og dersom ingen svarer, skrur seg selv av (shutdown-kommandoen i Windows, halt i *nix). I tillegg legger du bare inn ett WOL-program i oppstartsfasen i de andre maskinene.

    Dette er sikkert såre enklet for dere som kan slikt, men for en som meg høres dette ganske komplisert ut :blush:

     

    Men, selvsagt, halve moroa er å lage det mer avansert enn nødvendig, og faktisk få det til å fungere, så det er egentlig bare å kilo papa med planen din :)

    Ja, det er som jeg skrev over; det er noe eget å lage noe som en har mekka sjæl (ja, sikkert det samme med en softwareløsning også).

  6. Det nevnes LAN, fordi det er på LAN-nivå at WOL-pakker sendes. Så, for å misbruke WOL, må noen koble seg til kabelnettverket ditt.

    Ja, da lærte jeg noe der. Mulig jeg må ha ting inn med teskje, men hva konkret stopper noen fra å føkke opp serveren min fra utsiden (i tillegg til at de må kjenne MAC-adressen og sende riktig magic-packet)?

     

    Så hvorfor ikke utvide både nettverkskunnskap og lage noe selv? Du har jo en ypperlig annledning til å finne ut av kommandoscripting, klient-serverkommunikasjon, WOL, og så videre.

    Joda, men så var det at når en først har fått den ultimate petter-smart-konstruksjon i hodet, så skal det litt til for å slippe den sånn med det første :love:

     

    Men, kanskje jeg prøver begge metoder? Kan sikkert knote med WOL frem til jeg får delene jeg bestiller fra ELFA. Noen tips til en grei WOL-introduksjon?

  7. Tja. Ikke for å ødelegge morroa, men du sier at WOL ikke er sikkert?

     

    Det går på ethernet-niva, er ikke routable, og dermed kan ikke serveren din skrus på utenifra

    Hei, takk for innspill :)

     

    Jeg har som nevnt ikke veldig peil på nettverk, og prosjektet er mest på gøy. Uansett det meste kan jo kjøpes eller skaffes på et vis, men det er ikke så gøy som å lage ting selv ;)

     

    Men ang. sikkerhet, så leste jeg dette på Wikipedia:

    "Magic packets are sent via the data link or OSI-2 layer, which is not secure and can be used or abused by anyone on the same LAN."

    Det nevnes LAN, men kan det ikke like gjerne være WAN? (...det er kanskje akkurat det samme som du skrev?)

     

    Jeg kan (litt)mer om elektronikk enn om nettverk og software, så for meg vil det uansett bli et prosjekt bare å få WOL til å funke :blush:

  8. Tror denne løsningen er best:

     

    Wake-On-Lan er aktivert hos serveren

    Et program på serveren slår den av når det har gått xx minutter siden siste bruker var logget på.

     

    Hei. Takk for innspill :)

    Jeg har valgt å ikke bruke WOL, selv om det sikkert er enklere enn min løsning. En av grunnene er fordi sikkerheten ikke er helt 100% (hva jeg har hørt, kan ikke nok om det selv) fordi hvem som helst kan, ved å sende riktig "magic packet", kan starte opp serveren og føkke opp det jeg har lagret på den. Det kan de nok sikkert uansett, så lenge den på en eller annen måte er tilkoblet det samme lokalnettverket som igjen er tilknyttet internett, men kanskje ikke like enkelt?

    En annen ting, jeg har riktignok ikke prøvd WOL i praksis, men blir ikke pakken/forespørselen sendt først når jeg skal hente noe fra serveren? Sånn at jeg når jeg skal hente ned en fil, så må jeg vente til den er våknet fra dvale eller hvilemodus før jeg får tilgang til fila? På min løsning vil jo serveren slå seg på og være aktiv hele perioden minst en annen PC på nettverket er tilkoblet. Da har jeg umiddelbar tilgang som om serveren skulle vært påslått 24/7, eller hva?

     

    Men viktigst av alt; det er gøy å mekke på egne prosjekter. :thumbup:

     

    Det aller enkleste hadde vel uansett vært å kjøpt en NAS?

  9. Jeg trenger hjelp til følgende:

     

    Jeg må lage en enkel krets som "leser av" status på en LED. Over LED går det 1,85V når den lyser. Jeg trenger et rent TTL-signal (0=Av, 1=På) til å styre APOF-kretsen (fancy navn, he he). Jeg har overhodet ikke peil på transistorer, men tror at jeg kan "låne litt" spenning fra LED til å styre en større spenning (5V)?

     

    Ellers kom gjerne med ris og ros (helst ros) og forslag eller ideer til prosjektet :dribble:

     

    Link:

    APOF

  10. Hællæ! Etter å ha fulgt med på mange bra prosjekter her på forumet en god stund har tiden blitt moden for å lage et lite prosjekt selv. I disse miljøtider så skal en jo helst bruke så lite strøm som mulig og da er det ikke bra å la datamaskiner og annet utstyr være påslått 24/7. Det meste elektronikk har dessuten ikke godt av å stå på døgnet rundt, særlig ikke harddisker fulle av filer av høy affektiv verdi. Jeg er også av den litt bedagelige typen og gidder ikke springe opp og ned for å skru av og på filserveren i 2. etasje. Så hvorfor ikke lage en manik som automatisk slår på serveren når en annen lokal PC på nettverket starter opp? Hvorfor ikke også få den til å slå seg av igjen når alle PCene på nettverket er slått av? Hørtes enkelt og greit når jeg fikk idéen, men kanskje ikke likevel...

     

    Mitt nåværende nettverk:

    homene~1.gif

     

    Joda, jeg har hørt om Wake On Lan (WOL). Men for det første så er det mest gøy å mekke noe selv, og for det andre får jeg ikke slått av serveren (ikke det jeg vet) med WOL. I tillegg, WOL er i utgangspunktet ikke sikkert nok. Det er (så vidt jeg har skjønt) mulig for en dude i Australia eller Ulan Bator å starte opp serveren min og slette alt jeg har lagret. Ikke det at duden ikke kan gjøre det samme med min løsning, men jeg tror han skal slite litt mer for å starte opp serveren utenfra. Og jo, jeg kan sikkert også bruke en NAS (Network Attached Storage), men det ække no gøy å kjøpe ting når du kan lage dem selv :nei:

     

    De fleste her inne har vel minst én datamaskin og et større eller mindre hjemmenettverk? Noen har kanskje også en server hvor alle filer, bilder og programmer osv er lagret. Selv er jeg en ivrig hobbyfotograf og har de siste årene samlet over 30 000 digitale bilder av ymse kvalitet, men alle av stor verdi for meg og min familie. Dette er bilder fra ferier, bursdager og alt mulig annet rart som jeg overhodet ikke har lyst å miste (jeg tar naturligvis jevnlig backup også). Til nå har vi lagret disse bildene på en ekstern USB-disk. Ikke bare begynner den å bli stappfull, men vi er dr**tlei å dra frem boksen med ledninger og styr hver gang vi skal bla gjennom bilder eller ta backup på CD/DVD. Derfor har jeg gravd frem noe av det gamle datautstyret jeg har hatt liggende på roterommet og bygd en slags filserver av dette.

     

    Filserver:

    serv01.jpg

     

    Det er kanskje ikke den mest fancy maskinen, men jeg vet den vil gjøre nytten til mitt bruk. Det er en XP 2200 med fire SATA-disker på totalt 400Gb. Halvparten er to stk 200Gb-disker som er satt opp i RAID1 (Speiling), de to andre er 80Gb+120Gb som er satt opp som JBOD (Just a Bunch Of Disks) til operativssytemet (XP-Pro).

     

    Diskene:

    servsa~1.jpg

     

    Diskene er ikke permanent festet enda, jeg har tenkt å lage en bedre ramme og en vifteløsning for avkjøling. Sålangt er maskinen bare skrudd sammen for å sjekke at alt funker som det skal.

     

    Hvordan har jeg tenkt å løse problemet?

    Jeg har et kablet nettverk som er koblet gjennom en 10/100baseT-switch.

    cnet1.jpg

    Jo, jeg har et trådløst aksesspunkt også, men den er bare til bruk til midlertidige tilkoblinger på nettet (mobiltelefoner, surfe i hagen osv). Sikkerhet og pålitelighet har gjort at jeg har droppa trådløse tilkoblinger på maskiner som uansett ikke flyttes på.

     

    Idé:

    ide.gif

     

    På switchen har hver port en LED.

    cnet4.jpg

    Disse lyser når enheter i andre enden er aktive (slås på). Jeg tenkte først å lage en enkel liten krets som leste av om lampene lyste eller ikke. Men pga et tidsur tilkoblet printer, switch og ADSL-boks som slår av disse om natten, så har jeg oppdaget at switchen blinker alle lampene (self-test) idet den slås på. Dessuten blinker lysene også når portene mottar data (Tx/Rx). Hadde jeg koblet f.eks. et relé til disse lampene ville serveren slått seg på og av i hytt og pine. Derfor måtte jeg finne en annen løsning:

    cnet6a.gif

     

    Blå kurve (A) viser en typisk LED-sekvens på en av portene på switchen. For å være sikker på at serveren slår seg på når det virkelig er aktivitet på porten/e har jeg kommet til at LED må lyse fast i minst ett sekund før maniken sender et signal til f.eks. et relé som slår på serveren. Serveren skal heller ikke slå seg av bare lampene blinker litt, så derfor skal alle fire lampene være avslått i minst ett sekund før også serveren slår seg av. Rød kurve (B) viser hvordan kretsen ville reagert på LED-sekvensen (A) over.

     

    Når jeg likevel hadde plukka frahverandre switchen så kunne jeg like gjerne se om jeg ikke kunne finne et signal som jeg kunne bruke uten å lage store prosjekter til ingen nytte. Så vidt jeg forstod ut fra databladet på chipen inni switchen,

    cnet5.jpg

    så var dette mulig ved å endre modus på LED-utgangene. Desverre ville det blitt en heller pirkete affære da beina på chippen var kun 0,2mm brede. Mine pølselabber og en loddebolt oppi der ville bare lagd kaos og slutt på morroa. Nei, det er bare å fortsette på det jeg har tenkt ut.

     

    Jeg har, etter en del plundring i Proteus (elektronikk-simulator), kommet opp med en krets som gjør akkurat det jeg forventer. Desverre ble den mye mer omfattende enn jeg hadde håpet. Det enkeste er oftest det beste, så også når en lager hjemmesnekra maniker :yes:

     

    cnet6b.gif

     

    Enda har jeg ikke tatt med krets for detektering av LED-status eller krets for strømforskyning.

     

    En såpass komplisert krets blir litt i drøyeste laget å lage på et protokort, så jeg må nok etse et kort. Jeg har ikke UV-lamper, så da må jeg tegne kretsen rett på kortet før jeg etser. Litt jobb, men det pleier å bli helt ok. Det ser bare ikke så profft ut.

     

    Dette er prosjektet så langt. Det gjenstår bl.a. å føye til det nevnte på kretsskjemaet og lage et utkast til printbaner som skal etses. Jeg må også få sendt av gårde en bestilling til ELFA på en del komponenter som jeg ikke har liggende.

  11. Jeg har knota litt til siden siste post:

    For det første, det er selvsagt ikke en router, men en switch jeg skal bruke. :blush:

     

    Jeg har nå knekt opp boksen og funnet at switchen er basert på en RealTek RTL8309SB. Det første jeg merket meg, var bl.a. at det ikke fantes pullup-motstander på kortet og at spenningen over LED er ca 1,85V.

    cnet2.jpg

    cnet4.jpg

     

     

    En kjapp serach på Google ga meg databladet for chipen: RTL8309SB:

    cnet5.jpg

     

    Videre fant jeg at LED-utgangene på chipen har flere moduser (4 forskjellige) og at boksen min er koblet opp i modus 2 :"TxAct+10/100 (Flash every 120ms = 10Mbps Tx activity, Flash every 43ms = 100Mbps Tx activity)"

     

    Utgangene er også toveis; Ut=LED, Inn=Strap. Såfremt jeg har skjønt riktig betyr det at LED kan endre modus ved å endre strapping. Teoretisk er det forholdsvis greit, men i praksis blir det vanskelig pga ekstremt små bein (0,2mm), hvertfall med mitt utstyr. Så det å endre modusen på LED dropper jeg.

     

    Et annet problem jeg kom over er at alle LED blinker en gang når switchen slås på. Jeg har ADSL-modem, switch m.m. koblet til et tidsur (avslått mellom kl 02 og 06) for å spare utstyret for påkjenningen å være påslått 24/7 året rundt. Dessuten reduserer det strømregning og brannfare. Det som vil skje når tidsuret slår seg på kl 0600 er at også serveren da vil slå seg på samtidig (pga blinkingen ved oppstart av switchen).

     

    Derfor blir designforutsetningene litt annerldes. Jeg må i stedet lage en krets som registrerer LED-aktivitet sammenhengende mer enn (feks) ett sekund før den sender en kort 5V-puls (samme som å trykke inn power-knappen på serveren) til hovedkortet. Det går ikke at serveren slår seg på ved minste lille blink på portene. Kretsen må også registrere hvis LED er inaktiv (feks) ett sekund før den sender en ny puls til hovedkortet og slår av filserveren. Det er mulig jeg ikke slipper unna en 555 likevel?

     

    Skal se mer på dette når jeg kommer hjem fra jobb i morgen (11 dager jobb i strekk) :)

  12. Tja, det finnes ingen "magic packet" som slår av servere,hvis det er det du mener. Men - når serveren er oppe så har jo brukerne tilgang til den, og da er det jo mulig å lage en "remote shutdown" løsning for serveren, som i prinsippet funker på samme måte (en av pc'ene sender en kommando til serveren som kjører shutdown på den).

     

    Hmmm... ja det var det jeg trodde. For noen år siden lagde jeg et script i Win98 som scannet maskinen for virus, gjorde en defrag og så slo seg av når dette var gjort. På den måten hadde jeg alltid en "frisk" PC neste gang jeg slo den på. Savner samme mulighet i XP og Vista (men det finnes vel tisvarende script i de nyere windowsversjoner også? Jeg har faktisk ikke sjekket..).

     

    En WOL+script-løsning blir ikke så strømlinjeformet som jeg skulle ønsket. Men selvsagt, jeg må nok se på noe sånt hvis jeg ikke får en fungerende løsning på annen måte. Takk for innspill :thumbup:

  13. det du trenger er en monostabil vippe som aktiveres hver gang signalet er aktivt i minst ett sekund (aktiv når det ikke lyser). Når vippa aktiveres vil denne skru av serveren.

     

    Jeg sverger til 555-timeren, og ser for meg kretsen med ca 6-7 komponenter. Har du planlagt å benytte fototransistorer til å føle på lysene i ruteren?

     

    Jeg skal lage et kretsskjema med en vippe (mulig en 555 også) og poste den her etterpå, så kan dere komme med innspill på hvordan jeg skal forenkle den (enkelt er ofte det beste ;) ).

     

    Ang LED, så hadde jeg tenkt å åpne routeren og "låne" litt spenning før pullup-motstanden (eller pulldown?). Ved å bruke en passende transistor og omregne ny verdi for pullup-motstanden, så bør spenningen over LED bli den samme? Hovedkortet opererer med vanlige TTL-spenninger for å styre av/på. Jeg hadde håpet å få ut ca 5v fra LED i routeren også (vha transistor e.l.). Men jeg er ikke god på analogdesign, så kom gjerne med forslag på hvordan jeg skal lese av LED.

  14. Takk for svar :thumbup:

     

    Det du trenger er en SR-vippe eller noe lignende.

    Ja, har vært innpå tanken å bruke en slik, men blir det ikke unødvendig komplisert å bruke digitale kretser? Jeg tenkte det kanskje holdt med en kondensator (+ evt. et par komponenter til), noe ala samme prinsippet hvor kondensatorer brukes til å jevne ut likerettede spenninger (glattekondensator?)?

     

    Eventuelt, skan du faktisk bruke et relé (bare det levers nok strøm i røutern) så kobler du deg en holdekrets slik at reléet legger inn første gang lampa tenner og ignorerer pulsingen. Så kan du få reléet til å legge ut etter gitt tid med innaktivitet.

    Jeg er med deg på første delen,men skjønner ikke helt hva du tenker på når du forklarer hvordan reléet skal åpne igjen etter inaktivitet? Blir det ikke enklere da med det første forslaget ditt?

  15. Hei.

     

    Bakgrunn: Jeg har en "filserver" (gammel pc med SATA-disker) tilknyttet hjemmenettverket. Serveren har fire brukere som alle har samme tilgang til alt som er lagret på serveren. Nå må serveren stå på 24/7 eller så må vi opp å slå den på/av hver gang vi skal hente data fra serveren. Dette er litt tungvint og jeg hadde håpet at noen kunne hjelpe meg med å finne en bedre løsning på dette :innocent:

     

    Jeg tenker meg en "boks" som registrerer om noen av de fire datamaskinene er påslått og da automatisk slå på serveren. Serveren trenger selvfølgelig ikke være påslått hvis ingen andre datamskiner i nettverket er på. Dette både pga strømforbruk og pga evt brannfare (støv + varme).

     

    LED-lampene på routeren lyser når det er aktivitet på porten/e. Jeg tenkte først å bruke disse signalene til å styre et relé, men problemet er at lampene blinker når det sendes data gjennom portene. Da vil jo reléet slå seg av og på i takt med hvordan lampen blinker. Det blir selvsagt bare tull å koble noe til et sånt signal.

     

    Men blinkingen er ganske hurtig, og slutter lampen å lyse mer enn et sekund, så betyr det at datamaskinen i andre enden må være avslått.

     

    Derfor har jeg prøvd å lage en krets med en kondensator som skal holde signalet høyt selv om LED slutter å lyse et kort øyeblikk. Jeg vet dette er forholdsvis enkelt for dere som kan analogteknikk, men jeg får det bare ikke til :cry:

     

    Her er en skisse som kanskje forklarer problemet bedre:

    signal4.gif

    Signal A er activity-LED på porten

    Signal B er sånn jeg vil ha signalet.

    (Forsinkelsen på slutten trenger ikke være lengre enn maks ett sekund. Den er bare for å sikre at aktiviteten på porten faktisk har opphørt.)

     

    Spm 1:

    Er det noen som kan hjelpe meg til å finne ut hvordan jeg løser dette?

     

    Spm 2:

    Er det interessant å lage en worklog av "prosjektet"?

     

    Mvh :)

  16. Hvis du er interessert i å lære om logikk-kretser og digitalteknikk så kan jeg anbefale deg et simuleringsprogram som jeg personlig har lært en masse av. Jeg har prøvd en rekke forskjellige simuleringsprogrammer, men ingen var så enkle som Proteus VSM. I prinsippet fungerer den som om du skulle lagt opp kretsene og kobla de sammen som du ville gjort i virkeligheten, bare at her er alt simulert. Du kan bruke LCD-skjermer, brytere, step-motorer, LEDs og mikrokontrollere (feks PIC 16F84). Det er også mulig å koble til andre enheter på serialporten og styre de fra simuleringen i programmet. Programmet har også et stort bibliotek med de aller fleste komponenter og ICer. Det er mulig å bruke egendesignede komponenter også, eller basert på produsentenes modeller. Dette har jeg ikke selv prøvd noe særlig på og heller ikke fått til. Så langt jeg har erfart er simuleringen veldig korrekt, vertfall til hobbybruk.

     

    picdem2.gif

     

    Du kan lese mer og laste ned en demoversjon her:

     

    Proteus VSM

  17. En annen, men også viktig faktor, er minnebruken. Større billedpunkter krever mer plass og stiller mer krav til prosessering av kameraet enn lavere oppløsninger. Brikkene må da både være større og raskere enn de trenger ved lavere oppløsning.

     

    Og med dette menes hva?

    Jeg går ut i fra at produsenten av kameraet har tenkt på hastighet etc når de designer 10mp/12mp +++ kameraer...

    Om det er plassen på SD brikkene du er bekymra for på så koster de jo omtrent ingenting nå for tida. (2gb SD = 400 10mp bilder = 300kr)

    8779551[/snapback]

     

    Det skulle være antall billedpunkter jeg mente, ikke størrelsen på hvert enkelt billedpunkt. Gikk litt fort når jeg skrev...

     

    Ja, prisen på minne går stadig nedover, men tror du et minne du får kjøpt på Expert for 149kr er like raskt som ett du kjøper for to-tre ganger prisen hos en fotoforhandler elller på nettet? Antall Mb på kortet er en ting, men på DSLR er også hastigheten viktig. Selv merker jeg stor forskjell på et raskt og ikke fult så raskt kort, særlig om jeg går fra raskt til tregt kort. Kameraet er rett og slett fortere klar til neste bilde med et raskt kort enn et dårlig. Dessuten pleier raske kort være av bedre kvalitet mtp sikker lagring.

     

    Det sier seg selv at 10-12MP krever mer av teknikken enn 6-8MP, og det er derfor ikke på de billigste du finner den nyeste teknologien.

     

    Disse punktene bør ikke være avgjørende, men verdt å tenke på når en skal kjøpe sitt første DSLR. Det var også intensjonen med innlegget.

  18. Ang. å holde seg til ett og samme merke på kassettene; er dette virkelig reelt?  [...]
    Har ikkje noko personleg erfaring å kome med, men du kan no lese det som vert sagt i t.d. denne tråden.

    8779598[/snapback]

    Joda, jeg leser det som blir skrevet, men ser egentlig ikke annet enn en persons mening om saken. Har all respekt for personen og det han skriver, men jeg stiller meg likevel undrende til at et vanlig kamera "ikke tåler" kassetter av forskjellige merker. At alle mekaniske opptagere/avspillere må renses med anbefalt intervall er uansett en forutsetning for best mulig opptak/avspilling over tid, men at denne intervallen skal endres nevneverdig ved at en bruker forskjellige merker har jeg mindre tro på. Meg bekjent er det ikke så mye avsmitting av belegg, men støvpartikler som forårsaker skitne videohoder. Samtidig, om det faktisk er tilfelle det som påstås, og ikke mer et forsøk på å beholde en trofast kundemasse, så burde vel dette tydelig anmerkes i kameraenes manualer, eller? Jeg kan nemlig ikke huske å ha lest noe om dette i mine kameraer i alle fall..

  19. Til under 8k får du ikke bedre kamera enn Panasonic NV-GS500 om du vil vurdere et mini-DV kamera. Står skrevet masse om det her på forumet. De billigere modellene, GS320 og GS230 er også meget gode. Mulig du får tak i et HDV kamera til under 8k, men da vil jeg ikke uten videre stole på at optikk, sensor, signalbehandling og driftsikkerheten er den samme som i GS500. Og det er jo ikke bare oppløsningen som bestemmer bildekvaliteten.

    8771094[/snapback]

    Føyer meg til denne. Hadde veldig lyst på GS500 selv, men den ble litt for dyr. Valget falt i stedet på en GS280 som har 3CCD og optisk biledstabilistator. Jeg ble mildt sagt positivt overrasket over billedkvaliteten på dette kameraet, og GS500 skal visstnok være enda bedre. GS280 fikk jeg for 6000 hos nærmeste elkjede for ett år siden.

    Kjøpte forresten her om dagen et Samsung-kamera på Expert til min mor i gave, og billedkvaliteten er milevis forskjell i Panasonics favør. Vel og merke er prisklassen en annen også, men så stor forskjell hadde jeg ikke ventet. 3CCD er nok mer enn bare et "salgstriks" tror jeg.

  20. I tillegg funderer jeg grusomt på hvorvidt 6.2 eller 10.4 mp skal avgjøre. Jeg forstår at dette ikke skal "velge kamera", men ettersom jeg på spare litt for å få råd til objektiver, tenkte jeg at kanskje 10.4 kommer godt med, slik at jeg kan beskjære, da jeg mister zoomen:)

    8779226[/snapback]

    Dette bli personlig synsing fra min side, men nevner det likevel.

     

    Jeg ville nok heller lagt pengene i et bedre objektiv, enn størst mulig billedpunkter. Grunnen er at objektivene beholder du lengst, mens huset skifter du ut før eller senere om fotografering blir en stor hobby for deg. En annen, men også viktig faktor, er minnebruken. Større billedpunkter krever mer plass og stiller mer krav til prosessering av kameraet enn lavere oppløsninger. Brikkene må da både være større og raskere enn de trenger ved lavere oppløsning.

  21. Hei, jeg føyer meg til de som anbefaler G80 fremfor G60. Førstnevnte er et bedre kamera som du får til 2800,- på nett.

     

    Videre kan du kjøpe en FireWire-kabel på Biltema til 89,-

     

    Kassetter får du aldri nok av, men du ikke ha så mange tomme til enhver tid. Kjøp en 5-pack, så holder det lenge.

     

    Ang. batteri, så avhenger det av hvor mye utendørs du tror du kommer til å filme. Med LCD-skjermen kan du grovt sett si at ett batteri varer en film (60min).

     

    Skal du filme mye innendørs, kan kanskje stativ være mer fornuftig å investere i før batteri. Stativ får du fra noen få hundrelapper og oppover, men de billigste er ustødige og lite myke ved panorering etc. Slike fungerer da best til statisk filming hvor motivet ikke beveger seg mye rundt (små barn?).

     

    Ang. å holde seg til ett og samme merke på kassettene; er dette virkelig reelt? Tror nemlig få hobbyfilmere merker forskjell, eller opplever problemer med "smøring" og andre detaljer. Spør du meg, så vil jeg si at alle filmer av kjent merke, TDK, JVC, Sony etc. går fint om hverandre, og skulle de tross alt by på "smøreproblemer", så kan du heller stille spørsmål hvorvidt en reklamasjon på kameraet er å vurdere i stedet.

    Jeg er ikke skråsikker her, men slike påstander tror jeg ofte er basert mer på "hva folk har hørt" enn faktiske erfaringer. Men, motbevis det gjerne om nettopp du har opplevd dette.

  22. To tips:

     

    *Prøv å få kjent på kameraene fysisk og se hvilket som passer dine hender og subjektive smak best. Sånn avgjorde jeg valget mellom Nikon 70D og Canon EOS 300D i sin tid. EOSen var litt for mye plastikk for min smak, og jeg valgte derfor å legge noen tusenlapper ekstra i den da dyrere D70 i stedet.

     

    *Sjekk også tilgang på linser og prisnivå for disse. Mitt inntrykk er at både Canon og Nikon har et stort utvalg, mens feks Pentax ikke har like mange alternativer. Sigma lager mange svært gode og prisgunstige linser, men også Sigma har størst utvalg til de to store.

     

    Selv er jeg mer enn fornøyd med mitt Nikon, men har noenganger angret litt for at jeg ikke valgte Canon når jeg har sett fine linser på QXL osv. Men det ville nok vært likedan om jeg hadde valgt motsatt... i dag tror jeg likevel at Canon eller Nikon ikke spiller større rolle mtp utvalg i linser, mens Pentax og andre kan være litt vanskeligere, men bare litt.

×
×
  • Opprett ny...