Gå til innhold

kamramann

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kamramann

  1. Jeg har PD170 selv og er meget godt fornøyd. PD150 er jo en eldre model enn 170 så den er vel kanskje mer brukt og slitt.

    Hovedforskjellener på de to er:

    -170 har nyere type CCD brikker som er mer lyssterk.

    -Det er gjort forbedringer på lydsiden.

    -Det er dobbelt så mange trinn på blenderen.

    -Større søker

    -Kraftigere bærehåndtak med egen Rec knapp og zoom

    -Følger også med vidvinkelforsats

    -Søker og LCD skjerm kan brukes samtidig.

    -Forbedret LCD skjerm som er bedre i dagslys.

    -Solblender med innebyd deksel.

     

    Dette er vel de viktigste forskjellene. Er ikke sikker på om 150 hadde mulighet for 25P, men det har 170. Skal du kjøpe til en vidvinkelforsats til 150 koster den fort en 4.000,-. Utifra de prisene du nevner ville jo PD150 bli dyrere hvis du kjøper til en vidvinkelfosats.

    Vil vel ikke regne PD170 for utdatert enda selv om det er HD de fleste snakker om i dag. Både PD150 og PD170 er fortsatt i bruk hos TV-stasjoner.

     

    Så jeg vil anbefale PD170.

  2. Kameraet som Lars Monsen har brukt er Sony HVR-A1, ett HD kamera som tar opp på DVCAM kassetter. Hvis du går inn på: http://www.nrk.no/monsen/ ligger det bilder over utstyret han bruker på turene sine. Dette er et kamera til i overkant av 20.000,-.

    Husk at det er ikke bare utstyret det kommer an på, en god fotograf kan lage bra film med rimelig utstyr. Det å lære seg kameraet og bruke / utnytte de muligheter og innstillinger som er på kameraet, er også viktig.

    I det klippet fra YouTube brukes et Canon HV 20 HD kamera. Her er det brukt en innstilling som kalles 24P, som skal få bildet litt mer film likt. Videoen blir da tatt opp i 24 hele bilder i steden for 50 halve bilder som er vanelig i video. Dette kan gi litt mer hakkete bilder men blir skarpt og fint i sakte film.

    Det er viktig å optimalisere i forhold til utstyret.

    Forskjellen mellom hobbyfilming og prosjektfilming kan være veldig flytende. En hobbyfilmer kan lage en god prosjektfilm.

  3. Jeg går ut i fra at du har testet bilde ved å kontrollere dette, ved å koble kamra rett på en TV og bilde er bra da.

     

    Du sier ikke hvilket program du bruker. Jeg har opplevd noe av det samme selv, ikke i selve bildet, men i overganger jeg har lagt mellom klippene ved bruk av Pinnacle Studio 9. Når filmen blir rendrert og lagt på tape eller DVD er det borte. Tror dette har med at PC'n ikke henger helt med (mye jobbing for CPU).

  4. Det å bruke to videospillere er den enkleste måten å overføre på. Det er i utgangspunktet så enkelt som du sier, to videomaskiner med en scartledning i mellom.

    Det eneste du må passe på er at du bruker riktig kontakt på avspiller og opptager, at avspilleren gir signal UT av scartkontakten og at du får signal inn på scarten på opptageren og velger riktig inngang på opptageren.Du må ha riktig scartkabel, helst da en "full"scart (med alle 21 pinnene).

    Da burde dette gå greit.

  5. Det som antagelig vis er årsaken, er at du har feil innstilling på "Cptureformat". Du har tre innstillingsmuligheter på kvaliteten på den videoen du laster inn på harddisken.

     

    1. DV avi er beste kvalitet, samme som på DV kassetten.

    2. MPEG er nest best, samme som DVD.

    3. Preview kvalitet. Lav oppløsning.

     

    1. er beregnet på redigering hvor det ferdige matrialet skal tilbake på DV.

    2. er best egnet når sluttresultatet skal på VCD eller DVD.

    3. er det som tar minst plass på harddisken (når du har dårlig med plass) og er derfor i lav oppløsning.

     

    Du har da sikkert satt capture på preview kvalitet. Denne er i lav kvalitet og er egentlig beregnet til for-redigering og krever derfor ikke så mye av PC'n.

    Når du har redigert filmen ferdig i lav kvalitet settes programmet til å hente inn fra den orginale DV-tapen, kunn de klippene som er brukt og nå i full kvalitet. Da for det første er filmen klar for utkjøring i full kvalitet.

     

    Håper dette er forklaringen på problemet ditt.

  6. Det er mange muligheter for å kopiere en VHS kassett. For å få det inn på PC'n må du ha et kort som konverterer analoge signaler til digitale. Et vanlig TV-kort kan brukes. Det finnes også pakkeløsninhger hvor det følger med PC-kort sammen med redigeringsprogram, bl.a. Pinnacle Studio. Dette har jeg brukt mye selv og fungerer helt greit.

     

    Det går også å overføre via DV-kamra som har analog inngang (desverre er det ikke alle kamraer som har det). Har også prøvd det og det fungerer også greit.

     

    Hvis du bare er på jakt etter å få en kjapp kopi, går det også fint an å koble sammen to videomaskiner og overføre mellom dem.

     

    En annen mulighet er å kopiere over på en DVD recorder og brenne den på en DVD-plate. Disse har gjerne analoge innganger.

     

    Det er også en del fotobutikker som tar imot video for kopiering.

    Eller så er jeg sikker på at du får hjelp hvis du kontakter en videoklubb.

    I den klubben jeg er med i, er det ganske stor kompetanse og hjelpsomhet.

  7. Best kvalitet oppnås ved å lagre som AVI fil, hvor 1 time tar ca. 13GB. Da opprettholdes kvaliteten når det kjøres tilbake på DV tape. Du sa at du ønsket dette på DVD som er MPG2 format. Da kan du lagre på dette formatet på PC'n, og 1 time tar da ca 4,5GB.

     

    Har brukt Pinnacle Studio 9 plus en del. Dette er et program som er lett å lære og har det meste av det du har bruk for til en overkommelig pris. Der kan videoen legges inn i DVD formatet, redigeres, legge på tekster, overganger og effekter, lage en DVD meny og brennes ut på DVD plate, alt fra samme program. En fordel med å legge videoen inn i DVD format, foruten disk plassen, når sluttresultatet skal være DVD, er at PC'n ikke trenger å rendrere så mye og det går derfor rasker å få brennt DVD'n.

     

    Eneste ankepunktet er at Pinnakle Studio kan være litt ustabil og sær på enkelte PC'er. Studio er nå kommet i versjon 11.

  8. Flimmer, støy og striper nederst i bildet på film fra videokassetter skylles veldig ofte hvordan de blir oppbevart. Videokassetter skal oppbevares "STÅENDE". Ligger kassettene blir det ofte ujevnheter på tapens nedre kant og det gir seg utslag i dårlig bildekvalitet helt nederst i bildet.

     

    Oppbevaring av kassettene er meget viktig. De bør oppbevares som nevnt stående, bør helst ha støvtett cover og jevn temperatur (ikke for varmt). Det er også viktig at de ikke blir utsatt for magnetisme. Høytalere er en av kassettens verste fiender.

  9. Regner med at det ikke er S-Video utgang på VHS maskinen din og at du bruker en overgang fra scart. Vanlige VHS maskiner har nemlig ikke S-Video utgang, disse finner du kun på en S-VHS maskin. Har du sett om det er en bryter under scart-kontakten. På min S-VHS maskin er det nemlig en bryter hvor jeg kan velge om jeg skal ha S-Video eller composit på scart kontakten (tror dette gjelder kunn S-VHS maskiner).

     

    Grunnen til at du bare får svart-hvit er at i S-Video er signalet delt opp i ett svart-hvit signal og ett fargesignal.

     

    Uten å ha prøvd det selv har jeg et forslag til løsning. På mange PC'er er det gjerne en S-Video utgang på skjermkortet og det følger da ofte med en overgang til compsit kontakt ( en liten lednings-stump med S-videokontakt i ene enden og en gul phonoplugg i den andre. Vil tro at det vil fungere hvis du bruker en slik overgang. :hmm:

  10. Du etterlyste fra meg hva som er god vidvikel, (beklager at det tok litt tid) dette er avhengig av størrelsen på bildebrikken og her er en oversikt over hva som kan kalles normalvinkelen sammenlignet ut fra foto/film 35mm og at normal vinkelen her er 48mm:

    CCD 1/2" = 9,5mm

    CCD 1/3" = 7,0mm

    CCD 1/4" = 4,2mm

     

    Jo lavere tallet er i forhold til dette, til større er vidvinkelen. Men uansett vil du nok ha behov for en vidvinkelforsats da det er svært få kameraer som har en veldig god vidvinkel i utgangspunktet.

     

    Jeg vil gjerne gå tilbake til utgangspunktet ditt som jeg oppfatter som: anbefaling av et bra kamera til familiefilming. (Diskusjonen her har vel gått litt over nivået til en vanlig familiefilmer).

     

    Dette er mine personlige meninger etter mange års bruk av videokamera.

     

    I prisklassen 5.000,- og oppover vil du få et bra DV kamera. Det jeg så vil se etter at det har tilkobling for mikrofon og høretelefon. Det er også kjekt med optisk bildestabilisator på et lite kamera. Sjekk også hvor godt det takler litt dårlige lysforhold. Det bør være en tilbehørs-sko for feste av mikrofon / ekstralys. Sjekk også hvor godt bilde er i søker og LCD skjerm i sollys. Hvis du ønsker å tilbakeføre redigert video til DV tape må kameraet også ha DV-inn.

     

    Du nevnte at du antagelig ikke kom til å redigere så mye, men jeg tror nok du fort vil finne ut at skal ting bli mer severdig bør det redigeres med litt hard hånd. Etter hvert som du blir mer erfaren vil du også finne ut at det er behov for å kunne stille inn kameraet manuelt, så sørg for at de mulighetene er i med (fokus, blender, lukkertid, hvitbalanse).

     

    Ett annet aspekt som også er viktig er brukervennlighet, som f.eks. hvordan ligger kameraet i hånden, komme lett til knapper og innstillinger, enkelt å bytte batteri og kassett o.l.

     

    Ett videokamera har også behov for ekstrautstyr og sammen med kamerat bør du kjøpe en bag som beskytter kameraet under transport (og har plass til litt ekstautsyr), ekstra batteri, UV-filter og mikrofon. Vurder også stativ og en liten videolampe.

     

    Håper dette kan være til litt hjelp og lykke til med kjøp av videokamera. :)

  11. Kan ikke huske å ha sett noen direkt kameraguide på nettet, men dette forumet og www.nva.no er yppelige steder for å få informasjon om emnet.

     

    Et annet sted kan være hjemmesiden til Norges Videoamatører. Det er paraplyforeningen til mange videoklubber rundt om i landet. Disse klubbene sitter gjerne inne med mye kunnskap og er sikker behjelpelige. Så kontakt gjerne nermeste klubb.

     

    Som afseth sier burde du kunne få et greit kamera til ca. 5.000,-. Sett deg først ned og noter opp hva du skal bruke kameraet til (hva du skal filme) og hvilke kriterier du selv føler kamerat skal ha utifra de kunnskapene du har.

     

    Kameraet bør ha: tilkobling for mikrofon og høretelefon. Hvis det skal brukes en del innendørs bør også god vidvinkel prioriteres. En optisk bildestabilisator kan også være en fordel. En annen ting som kan være viktig er hvordan kameraet takler dårlige lysforhold. Skal ferdig redigert matriale legges tilbake på DV tape må kameraet også ha DV-inngang. Etter hvert som man lærer mer og blir mere erfaren og kreativ vil mest mulige manuelle innstillingsmuligheter være ønskelig. Ta gjerne hensyn til dette med en gang.

     

    En masse elektroniske effekter (slik som digital zoom,gammel film, wipes, o.l.) er noe du ikke har brukt for. Effekter bør eventurlt legges til under redigering.

     

    Noen kameraer har også analog inngang hvis det er behov for å konvertere analoge opptak over til digitalt.

     

    Et annet aspekt er brukervennlighet. Hvordan er kameraet å holde, kommer man til de enkelte funksjonene greit under bruk, er de enkelt å skifte kassett og batteri, er det tilbehørs-sko til lys eller mikrofon.

     

    En del ekstrautstyr kommer du heller ikke utenom. Min personlige mening er at sammen med kameraet trenger du: Kamera bag, ett ekstra batteri, UV filter og mikrofon. Av annet utsyr å foreslå er stativ. lys og vidvinkelforsats.

  12. Når det gjelder vidvinkel er det størrelsen på bildebrikken som avgjør den beste graden 0,5X - 0,6X - 0,7X. Går du utover dette vil du få fortegninger i bildet, så det lønner seg å bruke den anbefalt størrelsen. (F.eks. fish eye)

     

    Når det gjelder kvalitet så følger den stort sett prisen, jo dyrere jo bedere. Kan hende at du betaler litt ekstra for merkenavn. Har selv prøvd vidvinkellinse i forskjellige prisklasser, en til kr. 600,- :no: en til 1.700,- :thumbup: og en til 4.500,- :yes: . Min konklusjon er at pris og kvalitet hører sammen. Det som koster er bl.a. glasskvalitet, nøyaktigheten ved sliping og polering og overflatebehandlingen (antirefleksbehandling) av linsene samt montering og innfesting. Du ser best kvalitetsforskjellene ut mot kanten av bildet, det oppstår der gjerne fortegninger og uskarpheter. Kvalitet ligger også i hva den tåler, det er ikke alle som tåler en tur i gulvet.

     

    Min anbefaling vil være: Skal du ha god kvalitet bør du sette minimumspris til ca. 1.500,- til 2.000,- kr.

  13. Beklager at jeg brukt betegnelsen HD. Det jeg mente var lagringsmedia og forkortet derfor Hard Disk til HD, burde skrevet HDD som gjerne er brukt om dette. :blush: Heldigvis skjønte Incanus meg og rettet på det. Takk. :thumbup:

    Når det gjelder kameraer er det ikke alltid at pris er det samme som kvalitet. Det er også andre ting som kommer inn i bildet, så som funksjoner og brukervennlighet, tekniske løsninger, og hva som er lagt vekt på av produsenten. Det er ofte ting en ikke tenker på der og da, men som kommer etter vært som en bruker utstyret. Man finner f.eks. fort ut at man trenger ekstra mikrofon og da trenger man hodetelefon for å kontrollere lyden. Da bør kameraet ha kontakter for dette. Det bør også være en tilbehørs-sko til å feste mikrofon eller ekstra lys. Er det mulig å skifte kassett mens kamera står på stative? Hvis kameraet ikke har god nok vidvinkel bør det kunne skaffes en vidvinkel-forsats av god kvalitet (her hører gjerne pris og kvalitet sammen). Slike ting som digital zoom og forskjellige effekter som produsenter og selgere er ivrige på å få frem, er desverre ting som du ikke kommer til å bruke. Dette er ting du eventuelt gjør under redigering.

    Har du Windows XP er det med et enkelt program som heter Movie Maker, dette er et greit gratisprogram som kan være en prøve for å få et intrykk av hvordan videoredigering på PC er.

    Men husk, det er tross alt kameramannen som avgjør om det blir en god film.

  14. Problemet ligger i kortet/driver. Pinnacle har ikke lagd oppgraderinger til DV500 kortet for bruk med Windows XP Sevicepac2. Da Pinnacle sluttet samarbeidet med Adobe og kom med sitt eget redigeringsprogram (Edition) ble oppgradering av drivere til de gammle løsningene ikke interessante.

     

    Dette er veldig synd, har det samme problemet selv. Pinnacle hadde før gode tilbud om overgang fra eldre Pinnacle produkter til Edition, men vet ikke om dette gjelder fortsatt, da Pinnacle nå er en del av Avid.

  15. Når det gjelder videomarkedet for vanlige brukere er det vel tre formater som gjelder i dag, nemlig DV, DVD og HD. Det er vel ingen tvil om at DV gir den beste kvaliteten og er det mest utbredte, men et annet aspekt er også praktisk bruk.

     

    Ta f.eks ferier: De fleste steder er det greit å få kjøpt DV kassetter, hva med 8cm DVD opptaksplater? Hva gjør du når hard-disken er full?

     

    Det er forsåvidt greit å si at dette har du vært smart å sørget for å ha kjøpt riklig inn av plater eller ekstra hard-disk, men dette stemmer sjelden i praksis.

     

    Selv om butikken er stengt er det sikkert en bekjent som har en DV-kassett fordi dette systemet er mest utbredt.

     

    Prismessig vil vel også DV falle rimligst ut.

     

    Skal man prøve å spå i fremtiden, noe man skal være forsiktig med, ser det ut som om utviklingen må sees i sammenheng mad datautviklingen og jeg vil tro at kassetten mest sansynlig vil bli erstattet av en eller annen form for minnebrikke / minnekort.

  16. Har hatt samme problem lenge. NVA har byttet Web-hotell tror jeg og dette har gitt en del problemer. Har prøvd med flere forskjellige PC'r. Har kommet inn på siden med ca. halvparten ev dem. Har oppdaget at hvis jeg dropper www så kommer jeg inn med noen flere PC'r.

     

    Tror feilen ligger hos webhotellet, så jeg håper noen av de ansvarlige for siden leser dette og får rettet det opp.

     

    Feilmeldingen som kommer opp er: HTTP 500 - Intern feil på serveren

     

    Håper dette blir rettet opp så flere får brukt dette fine forumet.

×
×
  • Opprett ny...