Gå til innhold

lif

Medlemmer
  • Innlegg

    198
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Blogginnlegg skrevet av lif

  1. lif
    Søppel er en resurs.
     
    Jeg hørte for en stund siden et debattprogram på radio der de debatterte søppelproblematikken. Det ble hevdet at naturen skjemmes av alt søppelet som flyter rundt.
    Til det kan vi vel alle si ja og amen.
    I programmet var det mange som ringte inn for å si sin mening om både problemet og mulige løsninger.
     
    Eksempel på løsninger: Flerre søppeldunker, flere containere, flere kommunalt ansatte søppelplukkere, opplæring og holdningsendring av barn og unge og voksne.
     
    Til alle disse tingene vil jeg si: vel og bra, men ingen av de vil løse hovedproblemet.
     
    Hovedproblemet er menneskets egoisme. Så lenge det ikke koster meg noe å kaste søppel ut av vinduet i bilen når jeg kjører, eller at det ikke koster meg noe å tømme søppel bak skrenten ved parkeringsplassen, så vi jeg fortsette med det.
     
    Løsningen er ikke av forsøpler skal betale, men at det skal betales for søppel.
     
    Ren natur og søppelfri by/tettsted er et felles gode. Derfor er det også et felles ansvar. Felleskapet må betale dette på samme måte som at skole, vei og helse er felles goder som vi betaler i felleskap (via skatten/staten).
     
    I dette landet betaler vi skatt, en liten del av dette skulle gått til å betale for søppel.
    Hva med noe slikt som dette. Kommunen/renovasjonsselskap betaler et beløp for usortert avfall og betaler 2x for sortert avfall. Bedrifter får levere usortert avfall gratis og får betalt 1x for sortert. Søppel som kommunen/renovasjonsselskapet kjøper er en resurs. Det inneholder for eksempel mye metall og andre materialer. Det som kan brennes er en stor energikilde.
    Spesialavfall som for eksempel lyspærer som inneholder både bly og kvikksølv må det jo da selvsagt betales mer for. For eksempel 10x.
     
    Denne x verdien må justeres hvert år slik at det stadig skal bli mer lønnsomt å ikke forurense.
     
    Denne løsningen vi gjøre at det lønner seg for meg å ikke kaste søppel i naturen. Det vil lønne seg for mine barn og mine framtidige etterkommere og det vil lønne seg for alle andre som lever i samfunnet sammen med meg.
    Hva dette vil koste for skattebetalerne vet jeg ikke. Dette må kalkuleres mot hva det vil koste å rydde opp senere, og mot verdien av ren og pen natur
×
×
  • Opprett ny...