Gå til innhold

ElizabethFina

Medlemmer
  • Innlegg

    102
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ElizabethFina

  1. Er det mulig å "stoppe" bildene sendt fra øynene til hjernen på et vis? Jeg vet i alle fall at jeg kan, med en del konsentrasjon, få øynene mine til å blacke ut, selv om det er relativt lyst. Jeg har ikke turt å gjøre dette lenge da jeg får en rar følelse i både hodet og magen og er redd for å besvime eller liknende. Noen som har peiling på hva som egentlig skjer når jeg gjør dette?

  2. Om jeg valgte å slutte med spising av kjøtt, hva ville det utgjøre i det store bildet? De ville ikke slutte å produsere kjøtt fordi jeg ikke lenger er en kjøper av det, de vil ikke engang merke det. Det eneste jeg ser kommer til å skje, er at dyrene som blir slaktet for så å bli tilberedt til spiselig kjøtt for oss, støver ned i frysedisken til de går ut på dato, og da døde vedkommende dyr til ingen nytte. Det er i alle fall sånn jeg ser på det, så jeg spiser kjøtt fordi det er godt, det er næringsrikt og for å unngå at dyreliv bortkastes.

    • Liker 1
  3. Synes det er rart å bruke argumentet at nynorsk er så likt bokmål, mot det å lære seg nynorsk. Gjør ikke det at det er veldig lett å lære seg det?

     

    Samtidig gjør det det rimelig unødvendig å kunne. Jeg er sikker på at de fleste med en IQ på over 90 vil kunne forstå 98% av en nynorsktekst bare ved å stole på resonnementet sitt uten å ha studert skriftmålet. Mange elever som allerede sliter med grammatikk på hovedmålet har lett for å blande bøyereglene i nynorsk og bokmål med hverandre, noe som fører til dårligere karakter enn nødvendig i hovedmålet. Tiden disponert i å forstå nynorsken kunne vært brukt på grammatikktrening på hovedmålet, som definitivt ville resultert i bedre forståelse av skriftmålet som er rikets HOVEDmål.

  4.  

    Håper det var til hjelp. :)

    Det var utrolig hjelpsomt, akkurat det svaret jeg håpet på å få. Men om jeg tenker f.eks hvordan massen av ei nøytronstjerne/pulsar eller et svart hull kan beregnes? Eventuelt massen av planetarisk tåke eller den kalde tåken som må være til stede for at ei stjerne kan kunne dannes. Mener å huske denne tåken gjerne var 105 solmasser, noe jeg ikke helt forstår hvordan de kommer fram til.

     

    Vekt (masse) som i kg er ikke relativt nei. 1 kg sukker er 1 kg sukker om det er på jorda eller på månen. Men tyngden til sukkeret er forskjellig. På jorda vil sukkeret ha tyngden 1 kg*9,81 m/s^2= 9,81 N. Hva gravitasjonskonstanten er på månen vet jeg ikke, men på folkemunn sier man 1/6, altså er tyngeden til sukkeret på månen ca 1,6 N

    Blir ikke det litt feil å si når 1 kg er et mål på vekt, altså massetettheten? Jeg tenkte også med det første at vekt var relativt; jeg mener å huske å ha lest at massetettheten i ei nøytronstjerne kan være 1 x 1018 kilogram. Jeg bare klarer ikke helt å tenke meg til om vekten er relativ eller ikke.

  5. ElizabethFina:

    Hva er Lsol og Msol?

    Lsol er utstrålt effekt og Msol er utstrålingstetthet. Dette var bare å glemme da jeg i dag innså jeg hadde kludra med symbolene for innstrålingstetthet og utstrålingstetthet, så den ene formelen inneholder Esol og ikke Msol, noe som forvirra meg litt. Må beklage det, men greit at problemet er løst i alle fall.

  6. Hvordan kan det ha seg at nøyaktig samme regneteknikk kan finne ut to forskjellige ting? I dette tilfellet tenker jeg da på utregning av radien til en stjerne og utregningen til å finne distansen til en stjerne.

     

    Det er jo ganske greit hvordan det gjøres:

     

    Lsol = AM

    A = Lsol/Msol

    (A = 4πR2)

    4πR2/4π = (Lsol/Msol)/4π

    √R2 = √(Lsol/Msol)/4π

    R = nettoresultat

     

    (π = pi; ser ikke helt riktig ut på forhåndsvisninga, ser jeg)

     

    Jeg for min del skjønner ikke hvordan denne omstokkingen på formlene kan komme fram til distansen mellom jorda og ei stjerne. At den finner radiusen til stjerna kan jeg skjønne da 4πR2 regner arealet av stjernen.

  7. Ser vel på lysspekteret for å anslå hvilket stoff stjernen er laget av, så har du blå/rødforskyvning for å anslå om stjernen beveger seg fra eller mot oss. De fleste stjernene følger også en viss syklus i sin levetid så man kan anslå hvilken stadie de er på i øyeblikket (eller var da de sendte ut lyset).

    Om dette var en respons til mitt spørsmål over her, ser jeg ikke helt relevansen. Det forklarer ikke hvordan de kan anslå massetettheten til stoffet. Tror jeg leste et sted at 1 m3 i ei nøytronstjerne kan inneholde 1 x 1018 kg masse.

  8. Interessant artikkel ja :) Men jeg har hørt at det står mye i Illustrert Vitenskap som er "tull"? Noen som kan kaste lys over troverdigheten deres?

     

    Nei, jeg er relativt sikker på at ingenting de skriver er "tull", men skribentene er noen ganger litt upresise i det de skriver. Småfeil, kan du si. Du kan jo tenke deg at folk med utdannelse i å bortlære dette (id est lærere) også tar feil nå og da, så det er ikke uvanlig. De feilene som føres er ofte små/nærmest umerkelige, og har egentlig ingen betydning med hensyn til vranglære. Det de skriver er jo som oftest basert på vitenskapelige funn som de har fått formidlet til dem, så kan være feilene ligger i kilden.

  9. Å nekte noen å skrive nynorsk er faktisk direkte latterlig. Derimot å avskaffe sidemål vil faktisk bare føre til at gapene mellom de to blir enda større enn de allerede er.

    Jeg har aldri hevdet at noen burde nektes å skrive nynorsk. Jeg sier at om de vil gjøre seg forstått for allmennheten, er det logiske valget å skrive på landsmålet vårt. Om ikke, kan de skrive på nynorsk eller dialekt. Det vil være akkurat det samme for meg om jeg skriver på dialekt (jeg er tromsøværing). Da vil en viss prosentandel av leserne forstå hva jeg skriver, mens resten vil ha noen problemer, stoppe opp i setningene og slite med å oppfatte helhetsbildet av innleggene mine. Det blir ikke laget et nytt skriftmål av den grunn, så den søylen der er ikke sterk nok til å holde nynorsk-fortet oppe alene. Det er nok bare det faktum at det har en så stor betydning for den norske kulturen som gjør at dette skriftspråket er landsdekkende og obligatorisk å kunne.

  10. Ja til mer nynorsk! Jeg tror det kunne hjulpet alle de stakkars østlendingene (Oslo) som ikke får seg til å forstå noen som sier "eg" og "ikkje".

    Om alle skrev på bokmål, ville ikke det vært et problem. I daglig tale er det heller ikke noe problem etter ørlite sosial interaksjon.

  11. På tross av at jeg selv foretrekker å skrive på bokmål (siden jeg ikke vil bli ansett for å være en tosk) så synes jeg at nynorsk er den viktigste kulturarven vi har her i Norge og at bevaringen av denne må prioriteres. I denne sammenheng er misnøyen til noen umotiverte norskelever en liten pris å betale.

    Greit nok at skriftmålet må bevares, men er de nynorske grammatikk-kunnskapene virkelig nødvendig for elever å lære? Det kunne jo vært et valgfag for de spesielt interesserte i videregående skole (da tenker jeg vel hovedsaklig på studiespesialiserende linjer).

  12. Har vi mer kroppskontroll enn vi tror? Jeg mener, jeg kan fjerne en hodepine, kløe, dempe/fjerne smerte/evt. få meg selv til å tro det er en god følelse, jeg kan få kulde til å virke som varme, ++++. Sikker på at det er mange andre som opplever det samme. Er dette en placebo-effekt eller er det noe vi faktisk kan ta kontroll over i kroppen?

    Hva gjør du for å få kulde til å føles som varme? :o

    Ikke spør, umulig å forklare hva jeg tenker.

  13. Har vi mer kroppskontroll enn vi tror? Jeg mener, jeg kan fjerne en hodepine, kløe, dempe/fjerne smerte/evt. få meg selv til å tro det er en god følelse, jeg kan få kulde til å virke som varme, ++++. Sikker på at det er mange andre som opplever det samme. Er dette en placebo-effekt eller er det noe vi faktisk kan ta kontroll over i kroppen?

  14. Om en astronaut (eller hvilken som helst person) skulle ha skutt med en vanlig pistol i rommet, ville denne personen ha flydd langt bortover? Mener å ha lest at kraften fra skuddet dytter personen som skjøt fra kula.

    Han ville flydd bakover fram til han kom inn i et gravitasjonsfelt som var sterkt nok til å påvirke han nevneverdig. Men han ville flydd veldig, veldig sakte.

    Nja, kraften som må til for å avløse og skyve kula er vel ikke SÅ liten? Og vil massen til personen ha noe å si da personen som avfyrer skuddet er i vektløs tilstand? Kan jo heller ta ei hagle som eksempel, for å visualisere det ytterligere.

  15. Men hvis en butikk ikke har et trommesett som jeg virkelig vil ha. Kan jeg få de til å bestille det og selge det til meg fra produsenten? Siden det er ingen butikker i Norge som har akkurat det trommesettet jeg vil ha...

    Det vet jeg ingenting om, det må du nesten høre med din lokale instrumentbutikk om. Men jeg tror ikke de har et ferdigsett som ligner på din forespørsel, så jeg vil heller anbefale å bare kjøpe tingene separat. Skal fungere veldig fint, det.

  16. Du får bare kjøpe et sett som vist på bildet (standard nybegynnersett) også blir du nødt til å kjøpe crashene, riden og dobbelpedalene separat. Prisen vil variere en god del fra hvilket merke du kjøper, men 25.000 holder til veldig god kvalitet på settet, såfremt at du stemmer det ordentlig.

  17. Nå har jeg endelig (føler jeg) , kommet frem til en problemløsning.

    Den er som følger :

    Gud er menneskeskapt, men hvordan ble menneske til?

    Det har jeg ikke noe godt nok svar på ennå føler jeg.

    Håper noen vil hjelpe!

    EVOLUSJONSTEORIEN, som jeg så pent linka deg tidligere i DENNE TRÅDEN. Det virker som om du bare overser alle postene som er litt lengere enn tre setninger.

  18. En gud ville nok plassert jorden i "sin kant" av universet, men jorden er mer mot midten enn mot kanten så vidt jeg husker.

     

    Men som jeg påpekte var ikke presisjonen og faktastilling poenget i posten min, og om vi først tenker at det var en gud, så ser vi allerede bort fra logikken (words of a true atheist), og for tankeeksperimentet mitt tenkte jeg bare å gjøre det enkelt for den som leser. Så beklager for ukorrekte utgangspunkter, men det enkle er ofte det beste.

×
×
  • Opprett ny...