Gå til innhold

DrSpawn

Medlemmer
  • Innlegg

    367
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av DrSpawn

  1. Dette virker som den rette "netbooken" for meg, har sittet på gjerdet og avventet situasjonen leeeenge nå...

     

    :)

     

    Kjedelig at vi her oppe i det kalde nord alltid skal komme i siste rekke (iPhone ett år etter, XPS m1330, et halvt år etter...).

     

    Jeg ringte Dells salgskontor idag morges og fikk beskjed om det er snakk om "et par" måneder, i alle fall...

     

    Kjedelig...

     

    :(

     

    Mulig jeg får snuse på Acer sin istedet...

  2. Og her kommer siste bolk med svar, for nå...

     

    Gleder meg virkelig til å se mer, og spesielt programvarevalg. Er det meningen at du skal utvikle noe av dette?

     

    Hawk

    Om du tenker på maskinen så er det en slags vag baktanke det ja, jeg starter nå på en masterutdannelse innen spesialpedagogikk med fordypning innen digitale hjelpemidler. Muligvis vil jeg der plukke opp en del saker som jeg også vil ta med inn i en eventuell produkson. Men det ligger langt frem i tid, kanskje i evigheten…

    Men om du tenker på programvaren så er nok det litt over mitt ambisjonsnivå. Jeg har funnet frem til et par gode kandidater som jeg eventuelt vil presentere i en senere artikkel.

     

    Neida, men jeg tror en løsning basert på sterk plast og gummikanter så vil boksen tåle mer fra barnehender. Det vil også være enklere å erstatte en ødelagt plastdel enn en trebit, for å ikke snakke om vennligere økonomisk sett.

    Jeg syntes ideen om treverk er litt vel mye begrunnet med estitikk. Når det kommer til en PC som skal brukes av skolebarn med et eller annet funksjonshandikap, så mener jeg funksjonalitet og holdbarhet bør veie langt mer enn estitikk.

    Jeg mener at jeg klart kan begrunne det like mye i funksjonalitet som i estetikk (ikke det at jeg skiller disse områdene så alt for mye…). Et poeng er at jeg vil at maskinen skal være solid og ha en god egenvekt. Slik vil den ligge mer stille i en brukssituasjon. Maskinen skal ikke være bærbar, bare lett flyttbar…

    Ellers mener jeg at estetikk er et område det fokuseres alt for lite på, det ønsker jeg å gjøre noe med.

     

    vekt blir da også et mindre problem da handicappede har mindre og svakere muskelmasse enn oss "normale dødelige", og kontroll som en alkoholiker i den verste grøftefylla. (søstra mi på 21 år er multihandicappet og har så og si null sjanse for å holde en pc i armene. vekt blir en gedigen utfordring i saken her. selv om ideen din er bra syns jeg treramme blir litt for tungt og knotete. men akk. hvis det her blir realisert så sitter jeg klar med tårevåte øyne den dagen jeg ser artikkelen på hardware.no :)

    Denne maskinen skal på ingen måte forsøke å ta over plassen til allerede eksisterende pekebrett og hjelpemidler for funksjonshemmede. Den er ikke avhengig av å bli holdt for å bli betjent, men kan like godt ligge på et bord eller betjenes mens den ligger flatt i fanget. Men det skal bli spennende å se om mine eorier om dette fungerer i praksis når jeg kommer så langt som å teste den ut på aktuelle elever.

     

    Jeg syntes ideen om treverk er litt vel mye begrunnet med estitikk. Når det kommer til en PC som skal brukes av skolebarn med et eller annet funksjonshandikap, så mener jeg funksjonalitet og holdbarhet bør veie langt mer enn estitikk.

     

    Tja, tre-leker til barn er jo veldig populære da. Gjerne i pedagogisk sammenheng hvor det blir brukt av mange forskjellige barn hver dag. Er jo regnet som det beste og mest eksklusive som finnes.

    Naturlig, pent, allergisikkert og solid. Som sagt, jeg ser store fordeler med valget av tre. Det kan selvfølgelig utsettes for hakk og lignende men da snakker vi nesten hærverk, og det kan alt utsettes for i mer eller mindre grad. Maskinen er heller ikke ødelagt selv om ramma har et hakk.

    Nok en gang; som om jeg skulle ha sagt det selv… :-)

    Jeg vil gå langt for å få beholde treramma, den mener jeg at jeg nå har fått begrunnet godt nok.

     

    Ser man derimot behov for litt ekstra beskyttelse for "belasta miljøer"

    kan man selvfølgelig satse på futeral/overtrekk som nevnt. F-eks av silikon. En enkel løsning. Eller satse på epoxy overflatebehandling. Da beholder du utseende til treverket, men har i praksis et ytre av plast.

    Ingen dum idé!

     

    1. Pcen må kunne festes (skrus) på ett stativ, det være seg en rullestol eller på ett bord iom at brukergruppen har spesielle behov og man kan ikke lage noe for noen få.

    Dette fører ril at luftinga vil bli blokert og ett helt aluminiums chassi vil være å foretrekke med lufting i sider og på topp. Enheten bør ha anti sjokk fester for alle kritiske komponenter.

    Å integrere en eller annen form for festemulighet er en god idé. Som jeg tidligere har nevnt så er trerammen en viktig del av maskinen, jeg vil strekke meg langt for å beholde den. Når det gjelder lufting så skal jeg sørge for at det skal bli god margin selv om den ligger flayt på et bord. Ikke helt sikker på hva du tenker på med anti sjokk...

     

    2. Ekstrene stømadaptere har en tendes til å bli borte og har etter min erfaring kort levetid i klassen over 20W.

    Det er et poeng, jeg har også tenkt på en løsning hvor jeg kjører 220v rett i maskina, med en integrert PSU av litt større kvalitet.

     

    3. Det bør være utganger for skjerm og nettverk og lyd. Dette øker bruksmulighetene til f.eks fremvisning (evnt hjemme), kommunikasjon via skype, språkopplæring og mer. Trådbunnet nettverk er fortsatt det beste og i offentlige eide miljøre er tråløst gjerne komplisert og ikke altid stabilt.

    Jeg ser poenget ditt her, men tenker at man kan løse dette på andre måter enn å integrere en utgang for skerm, evt. kan man lage flere versjoner av maskinen. Mitt mål er å gjøre den så "ren" som mulig. Men gode poenger som jeg tar med meg videre...

     

    3. Enheten blir uergonomisk for de som må (av forskjellig grunner) peke nedover. Da vil et trådbunnet, robust (alu) tastatur være praktisk. Disse tåler endel søl noe som er ett gyllent salgsargument.

    Når maskinen ligger flatt er det ingen problemer å peke ned, tenker jeg...

     

    4. Har ikke sett at du har tatt noen avgjørelser på skjerm modell, men det er klart at denne ikke bør ha for høy oppløsning både av hensyn til motorikk hos brukergruppen og for de med sysforstyrelser. Glasset må selvfølgelig være av matt karakter slik at refleksjoner ikke blir forsyrrende.

    Jeg tror de skjermene som ELO oppererer med har en oppløsning på 1024 eller maks 1200.

     

    5.Unngå ting som må byttes f.eks batterier..

    Det er en ting jeg må ta med i beregningen ja.

     

    Og har kommer vi til et punk hvor jeg tror dette utkastet har forbedringspotensiale. Det funker veldig ubra å ha dem kobla på strømnettet hele tida. De burde ha et batteri, både som backup hvis en eller annen jævel skulle føle for å ta ut strømkontakta (skjer hele tida), eller hvis den må flyttes rundt. Se for deg at en elev sitter ved en pult, men blir beordra opp for å vise fram et eller annet for klassen. Da må maskina mest sannsynlig kobles på en prosjektor (bildeutgang er en stor fordel her :) ), og da må den flyttes vekk fra pulten. Dette blir mye enklere hvis den har et batteri som varer såpass lenge at man kan koble den løs fra strømnettet en stund.

    Jeg er ikke sikker på hvordan man skulle kunne få til en løsning med batteri, men et alternativ er jo at man (som noen har nevnt på spøk tidligere) benytter en av de billige ultraportable som innmat...

     

    For å gå tilbake til scenariet jeg nevnte over så tror jeg at det hadde vært bra om skjermen kunne brukes som backupløsning der hvor ekstern tastatur/mus ikke hadde passa bra. Man kunne eventuelt ordne strømtilkobling, mus og tastatur satt sammen i en havnestasjon som kunne stå ved pultene når maskinene er stasjonære, og bruke den trykkfølsome skjermen i stedet for når den skal flyttes.

    En dockingstasjon er absolutt noe jeg vil vurdere, jeg skal se på hvordan det kan tas videre.

     

    Der skulle de fleste svarene være på plass!

     

    Om noen føler seg forbigått så gi meg et vink...

     

    :)

     

    Nok en gang: takk for all tilbakemelding og hjelp, det er uvurderlig!

     

    -Audun

  3. Her kommer neste bolk med svar...

     

    :)

     

    Dette innlegget er ment som konstruktiv kritikk basert på erfaringer som supporter og gjennom skoleverket.

     

    Først av alt: Jeg har tatt meg den frihet å ikke svare direkte på alle spørsmålene eller å kommentere alle poengene dine. Ikke fordi de ikke er gode, men fordi de faller litt på siden av dette prosjektets mål og mening.

     

    Jeg er uenig i utformingen av en maskin som er halvveis bærbar og halvveis stasjonær. For skoler flest vil det være mer praktisk å kjøpe inn en god del bærbare, stasjonære og noen tablet (spesielt til lærere med elektroniske tavler). De elevene som har behov for å forflytte seg eller bare noen ganger har behov for PC i fagene kan bruke bærbare, mens de som har fag direkte relatért til bruk av PC har litt kraftigere stasjonære til rådighet. Dette vil være langt billigere enn løsningen i artikkelen, og mer for pengene og være mer tilpasset bruken. De fleste bærbare ser ut til å være kraftigere enn forslaget i artikkelen, og ha et batteri (som denne ikke har??).

    Tanken bak denne utformingen er at maskinen skal være solid og ikke for lett å ”kaste rundt”. Om den ligger på et bord eller i fanget til en elev så skal den ligge stabilt og godt. Det er ikke et stort poeng at den skal være så veldig ”bærbar”, men betydelig lettere å flytte på enn en vanlig stasjonær. Se for øvrig svar andre steder i posten når det gjelder bruk av andre typer maskiner.

     

    Det bør tenkes gjennom om skolene har bruk for høyttalere på maskinen, eller om jack-plugg for hodesett er en bedre løsning. Det er veldig typisk at skoleelver sprenger/sliter ut høyttalere veldig raskt. Om høyttalere skal brukes til undervisning, så har det lite for seg med tanke på støyen det blir i et klasserom med 30 slike maskiner. Så tenk over om kun jack-plugg til lyd er en bedre løsning.

    Her har du pekt på et viktig moment, blir fort mye bråk i en større gruppe, men i en ”en til en” situasjon vil det fungere. Jeg må vurdere behovet for en jack utgang.

     

    Uansett er det veldig viktig at skjermen er god. Jeg vet om utallige skoleelever som har skadet synet sitt på dårlige skjermer, serlig dårlige LCD-skjermer. Det er derfor viktig å velge en skjerm som har et skarpt og klart bilde, enten det er touch eller ikke. Det er typisk at skoler nedpriortérer skjermer, eventuelt velger store skjermer fremfor gode skjermer. Det trenger ikke være høy oppløsning, men programvaren bør stilles inn slik at den viser "native-oppløsning", noe de fleste skoler ikke gjør.

    Dette er et problem jeg ikke har vært bevisst på i det hele tatt, men det er jo alvorlig nok. Jeg tror ELO benytter seg av høykvalitetskjermer, ellers kan jeg ikke se den høye prisen rettferdiggjort. ELO gir en 5 års garanti så vidt jeg husker, håper det er et kvalitetstegn.

     

    Misforstå meg ikke, forslaget i artikkelen er kanskje egnet til noen former for spesialundervisning, jeg tenker mer generelt for all skolebruk.

    Tar forbehold om at det er noe i artikkelen som jeg har misforstått.

    Jeg håper at ingen har lyst til å skyte meg for dette, isåfall får jeg skaffe kølappsystem.

    Du blir ikke missforstått av meg i alle fall. Du kommer med svært gode poenger og godt begrunnede innvendinger. Men som du selv påpeker så er flere av argumentene basert på et system for den ”vanlige” skolen. Jeg skjønner av det du skriver at du er svært erfaren innen området og jeg vil absolutt ta til meg det du her har pekt på.

     

    Takk for stort engasjement!

     

    Videre kommenteres det at tre ikke er det mest holdbare til dette formålet. Jeg kan strekke meg til å være enig her, selv om det avhenger av tretypen. Jeg ville ha holdt meg til aluminium, gummikanter eller lignende, men siden estetikken er et kriterium; kan det ha noe for seg å f.eks. epoksybelegge hele treoverflaten?

    Du er inne på noe der, treverk er helt supert til dette formål om man bare behandler det på den riktige måten.

     

    Vurder også Lexan opp mot herdet glass mtp. styrke, pris og levetid. Kan en billigere, enkelt utbyttbar glassplate (plexi?) være lurere?

    Glassplaten skal være av det nærmest uknuselige slaget, den er (som tidligere nevnt) beregnet for industrielt bruk så den burde holde, selv mot de mest ”bøllete” elevene.

     

    Bare husk på å gjøre det enkelt å åpne maskin - den gangen det blir behov for å skifte HDD :)

    Her har jeg allerede kommet opp med et par morsomme løsninger, tiden vil vise. Følg med…

    ;-)

     

    Er ikke denne bedre egnet til en tredel av prisen:

     

    http://www.gigabyte.com.tw/Products/Notebo...?ProductID=2835

     

    Tiden har nok løpt fra Prosjekt SkolePC :(

    Se over… :-)

     

    Et forslag til rammen som skal holde maskinen oppe er at man lager en form for docking i den. Da kan kabelbasert mus og tastatur festes i denne. Man får muliget for lyd inn og ut, flere USB-porter osv. Det blir da lettere å koble maskinen fra og til. Man slipper å koble på eksterne høytalere, mus/tastatur og printer for hver gang man flytter på maskinen.

    Edit: Burde ikke en hver skole-PC i disse dager ha et integrert webcam? :)

     

    Støtte for kablet nettverk må være på plass. På skoler som har store trådløse nettverk kan både kapasitet og antall brukere bli et problem, så derfor bør "stasjonære" bruke kablet nettverk. Skal skoler ha mange hundre elever på et trådløst nettverk samtidig og alle skal ha hastighet som er brukbar, så blir dette ekstremt dyrt. Derfor er det en god idé å ta noe av trafikken kablet, f.eks. de som har maskiner fast på samme klasserom (tenker på undervisning i PC-relatérte fag). Så ståtte for trådløst og kablet nettverk bør være på en eventuell slik maskin.

    Jeg ville kombinert disse forslagene, laget et stativ med dockingfunksjon som har ethernet-kobling, tastatur/mus tilkoblet til dockingstasjonen, høyttalere (og bytte ut som nevnt ovenfor de integrerte høyttalerene med 3,5mm minijack) og strøm, slik at man slipper den ledningen dinglende ut på toppen av skjermen. Stativet må også ha justeringsmuligheter slik at skjermen får riktig vinkel i forhold til brukerens posisjon.

    Jeg skal snuse videre på en slik løsning, men tror jeg skal la det bli et parallelt alternativ, da det må gjennomtenkes og bearbeides en hel del før det er i mål. Men jeg liker ideen og skal ta den med meg videre.

     

    Hadde også vært en idee og intgrert stativet i bunnen. to henglete trekanter som kan flippes ut.

    Det var et glimrende forslag! Det må jeg straks se nærmere på, kan jo eksistere side om side med en eventuell dockingstasjon den ideen der.

     

    Først må jeg si jeg støtter valget om treramme fullt ut! De som sier at tre ikke er bra nok, har antageligvis aldri lagt sine hender på et godt bearbeidet trestykke. Tre kan være både veldig lett og sterkt hvis man vet hvordan man skal konstruere det.

    Her har vi mannen som har skjønt saker og ting! ;-)

     

    Ellers en liten kommentar til strømpluggen, den vanlige typen ber om å bli dradd ut. Og uten backup batteri, så blir det full stopp i morroa... så vurder en plugg med skruesikring (finnes garantert en eller annen plass) eller minimum en vinklet plugg.

    I will!

    :)

     

    ser ut som om det er mange her som missforstår formålet med denne maskinen.

    slik jeg forstår det i allefall, så er denne maskinen beregnet på elever med litt mer

    spesielle behov, og ikke vanlige elever. noe som blandt annet kommer frem av

    valget av trykkfølsom skjerm med glassoverflate.

     

    trådløst mus og tastatur er vel også ment der skjermen ikke er nok, altså ikke til

    vanlig bruk slik jeg forstod dette.

    Korrekt!

    :)

     

    til sist, så mener jeg at usbportene bør flyttes frem, av praktiske årsaker.

    (jeg regner med at de er plassert bak av estetiske årsaker?)

    Det er for så vidt et poeng, jeg har absolutt lagt de bak av estetiske hensyn, men samtidig tenker jeg at de ikke skal benyttes så mye så det blir en vurderingssak hvor jeg ender opp med å plassere dem.

     

    Kult prosjekt. Hvilke OS skal denne kjøre?

    Takk, takk!

    Jeg har nevnt en eller annen form for LINUX tidligere. Om det blir en Ubuntu variant eller skoleLINUX det får tiden vise. Men som jeg også har nevnt så er programutvalget et problem…

     

    dere som nevner kabelnettverk og andre tilkoblingsmuligheter,

    dette er jo tilgjengelig om man skrur ut aluminiumsplata, og jeg tviler på

    at de er ment å bli brukt ellers også. som sagt, denne maskinen er ikke

    ment å bli bruk av vanlige vandaler *kremt* elever.

    Nå vet ikke jeg hvilke "uvanlige" elever denne er tiltenkt.

     

    Om det er de som ikke kan bruke mus/tastatur, så vil vel de uansett slite med å bruke en touchscreen som står inne på bordet? Den vil jo også da forflytte seg ganske lett, om den ikke har noe egenvekt.

    De ”uvanlige” elevene jeg tenker på er særlig elever med problemer med ”hånd-øye koordinasjon”. Det vil si at de vil få store problemer med å benytte seg av en mus til å utføre ”pek og klikk” operasjoner i pedagogiske programmer. Den er også tiltenkt elever med mer generelle koordinasjonsproblemer som har vansker med å bruke et vanlig tastatur, da dette blir for knotete og lite. Knappene på skjermen kan være store og tydelige (gjerne fylle halve skjermen om det skulle være nødvendig). I en situasjon hvor skjermen skal benyttes til å trykkes på vil maskinen ligge flatt enten i fanget eller på et bord, da vil den ikke gli.

     

    Om prosjektet hadde vært bare om å fått "mest mulig spesielle ting i et spesiellt kabinett", så h adde jeg ikke hatt noen innvendinger.. Samt tror de færreste andre hadde det.

     

    Alle er nok enige i at prosjektet er sjeft, fett, stilig modellert, etc., men hvor praktisk det er for skoleelever, funksjonshemmet eller ei, er jo en annen sak.

     

    jeg personlig får assosiasjoner med de første "bærbare" pc'ene. Dvs. de så bærbare ut, men de måtte ha 220v tilkoblet :p

    Jeg skjønner poengene dine her og du har for så vidt rett i en ting; jeg har stappet mye ”spesielle” saker inn i kabinettet, men det har sin grunn: Jeg kjører ”full pakke” fra første stund, skal ikke fire på et eneste krav. Dette for å få en følelse for hvor bra det kan bli. Deretter skal jeg sette meg ned å regne og vurdere hvor det kan spares og hva som er nødvendig. Her spiller også deres kommentarer en vesentlig rolle.

    La dem komme!

    :)

     

    Prisen på denne enheten gjør jo at det er billigere for trådstaarteren å feks slenge en asus eee inni kassen og koble på en touchscreen.

     

    Jeg var på Lefdal i dag og de hadde 19" touchscreen til 3000kr.

    3000kr + acer anspire one (2600kr?) + rull med gaffeteip (30kr?)= 5630kr.

     

    jada, vi kan ikke teipe det sammen :p Men det viser liksom litt.. hvor mye 11k er.. i forhold til hva man kan kjøpe av ferdige løsninger.

    Så sant, så sant! Kanskje jeg skal vurdere det? Plukke fra hverandre en eee altså…

    Når det gjelder gaffa så har jeg mine tvil om det rent estetiske og holdbarheten… ;)

     

    Skoler vil se på økonomi, de må ha anbudsrunder og kjøpe via rammeavtaler.

    Det er ikke så lett for en skole (offentlig iallefall) å gå ut å kjøpe noen custom pcer, da får de pes av internrevisjonen.

    Som jeg har nevnt tidligere så er ikke prisen endelig i tillegg til at innen spesialundervisning finnes det budsjetter som ser helt annerledes ut, staten er tungt inne med finansiering av spesialutstyr for elever med spesielle behov.

     

    Hva med å lage en "mouse screen".

    Dvs. istedenfor å gå for en 19" touchscreen, så kjører du vanlig LCD der.

     

    Så kjører du en liten 7" TFT med en slik en:

    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12561

     

    koblet via kabel.

    Den kan gjerne fungere som en slags "skuff", dvs. at du kan montere den inn i hoveddelen når den ikke er i bruk.

     

    ledningen bør være forsterket inni noe ala en "dusjslange".. hehe.. ikke akkuratt dusjslange, men en wire elns, så den ikke ryker lett.

     

    dvs. idèen blir sånnsett dualmonitor med clone, så vil den lille skjermen være mus/tastatur. 7" er vel stort nok, når man har det 10cm unna.

    He! Artig at du nevner det serru! Det ligger en pakke fra kina og venter på meg på Torshov postkontor, den inneholder (i tillegg til mye annet dill) en 7”, USB touchscreen add-on. :)

    Ideen er slettes ikke dum, planen med mitt kjøp av denne har nettopp vært å lage en sak som ligner det du her har nevnt. Vel og merke til bruk i stua, men ser muligheten for integrering i prosjekt skolePC også.

    Hmmmm….!

     

     

    Siste del av svarene kommer i neste post, hold ut! ;)

  4. Wow!

     

    Se her har det skjedd saker og ting mens jeg har vært på ferie…

     

    :)

     

    Lesestoff for en god tid fremover ser jeg…

     

    Først og fremst: Deres tilbakemeldinger og konstruktive kritikk er mye av grunnen til at jeg fortsatt holder på med dette, jeg hadde neste glemt denne delen av prosjektarbeidene. Dere forumbrukere her på HW.no gir støtte og pågangsmot til å gå videre.

     

    –Takk!

     

    Og nok en gang: Takker for alle tilbakemeldinger og særlig all konstruktiv og velplassert kritikk, det er det som driver et slikt prosjekt videre og gjør at det kan lykkes.

     

    Så til saken:

    Et par gjengangere må oppklares:

     

    Bruksområde/Målgruppe

     

    Dette er et pilotprosjekt og et forsøk på å skape noe nytt og dekke et behov jeg har opplevd innen spesialundervisningen. Det er ikke et forsøk på å skreddersy et system for den ”vanlige” skolen. Som flere har antydet ville jeg her mye heller ha gått for en av de utallige ”billig systemene” som er i ferd med å innta det norske markedet (slik som eee-pc eller MSI wind). Dette systemet er i utgangspunktet tenkt benyttet for elever med koordinasjonsproblemer og andre handikap. Innen slik type undervisning gjelder ikke de samme økonomiske rammer som i vanlig undervisning, ofte er det staten eller hjelpemiddelsentralen som står bak anskaffelse av systemene.

     

    Pris

     

    Jeg registrerer at svært mange har reagert på prisen; og det med rette. Det man skal merke seg er at dette er en prototyp og et prosjekt helt i starfasen av utviklingen. Komponentene jeg har valgt har jeg plukket fra øverste hylle. Min filosofi har vært å benytte kun de beste materialer og de mest egnede, tekniske løsningene på dette stadiet i prosessen. Så kan man senere fire på kravene og kutte der det er nødvendig og mulig. Denne maskinen skal jeg benytte for å teste på elever ute i skolene, erfaringene vil jeg ta med meg inn i en eventuell videreutvikling. Et annet poeng er at skjermen jeg benytter er priset til rundt 5000,- fra norsk leverandør. Hos ELO selv tar de rundt halvparten, men jeg har enda ikke fått opprettet kontakt med dem, det kommer…

    Materialvalg

     

    Så over til de mer spesifikke, her er det bare å brette opp ermene!

    -Dere får bære over med meg om dette skulle bli et laaaang og lite spennende innlegg, men folk må jo få svar…

     

    :)

     

    Spørs om ikke den vil velte om noen trykker på skjermen i det øvre høyre eller venstre hjørnet, når den står på et bord. Litt puslete "stativ" med andre ord.

    Det har du nok helt rett i, det stativet der var noe jeg ”slang sammen” på 5 min. Ikke et eksempel til etterfølgelse, men et aldri så lite konsept…

     

    -Mer solid skal bli!

     

    :)

     

    Hvor finner man Trykkfølsom skjerm ? :p

    De selges flere steder du finner et par på Komplett HER og HER, de koster hhv. 3500,- og 4000,- Men har en berøringsoverflate av plast, den slites fort ut og er lite egnet i ”tøffe” miljøer. Den skjermen jeg vil gå for produseres av ELO og har en overflate av herdet glass. Dette er mer robust og hygenisk (utviklet for industrien og sykehus bruk). Det er Touch-IT som er norsk importør, men de vet å ta seg betalt for gildet. Rundt 5000,- for en innbyggbar 15”. Jeg håper på å få til en avtale direkte med ELO. Ellers har man jo små, trykkfølsomme skjermer flere steder, eller DENNE morrosaken fra DealExtreme.

     

    Hva med å bruke en 1,8" harddisk (4200 rpm) eller SATA-adapter for CompactFlash-kort? Eventuelt bare en vanlig kortleser med SDHC eller CF?

    Det er helt klart løsninger jeg vil vurdere videre i prosessen, men jeg starter ut på toppen og firer på krava under veis. Som flere har poengtert så er ikke kravene til lagringsplass så enorme, men støy er tabu.:-)

     

    Ellers så er jo minneprisene rekordlave og skikkelig kjappe kort med anselig størrelse trenger ikke lenger koste skjorta (noe de gjorde da jeg bygde beQuiet…).

    -Vil det ikke være en nesten like bra og mye billigere løsning å gå for et minnekort istedenfor ssd, noe lignende det du gjorde på BeQuiet?

     

    Se over...

     

    -Jeg ser ingen måter å få inn nett på godt og vondt, det kan vel være en mulighet å bruke et trådløst adapter, med antennen inne i trerammen.

     

    Trådløst nett er planen ja, pluss at man har mulighet til å koble til en USB nettverksadapter. For mer vedlikeholdsrelatert arbeid kan man koble seg på den interne nettverksporten.

    Men jeg skal ta med meg tanken om en ekstern ethernetport videre i prosessen…

     

    -Finnes det muligheter for å putte inn akselerometer for automatisk bytte mellom landskap og portrett, sånn som i mange telefoner?

     

    En gøyal og ikke så dum tanke, muligens en smule fordyrende, men jeg skal se på saken.

     

    Ser lovende ut det der, men jeg liker ikke tanken på trådløs mus og tastatur.

    Disse må byttes batterier på, elever kan plukke ut batterier, flytte rundt på mus og tastatur til forskjellige pc'er eller ta med seg deler hjem...

     

    Jeg registrerer at flere reagerer på valg av trådløs mus og tastatur, jeg følger argumentene og er enig i mye av innvendingene. Jeg skal vurdere saken videre, flere USB porter kan være en løsning. Dette vil jo også være med på å dra ned prisen en smule. Men et poeng her er jo også at maskinen i hovedsak skal benyttes med den trykkfølsomme skjermen.

     

    Ikke for å ødelegge gleden men det finnes allerede minst to serieproduserte maskiner som så og si oppfyller kravspec og som kan skaffes til en betydelig billigere penge med tanke på maskin for utdanningssektoren.

     

    Jeg er helt enig med deg her. Saken er at maskinen ikke er tenkt som en erstatter for alle PCer ute i den norske skole (det er den helt uegnet til), men til en gruppe elever som stiller spesielle krav til omgivelsene og verktøyene sine. (Se mer utfyllende svar i begynnelsen av posten)

     

    Prisanslaget tar heller ikke hensyn til minne, prosessor og muligens et trådløst nettverkskort for billig infrastruktur.

     

    Du har rett i at jeg har glemt å ta med minne og trådløst netti prisoverskalget, det skal jeg straks gjøre. Når det gjelder prosessor så er denne integrert i hovedkortet (mini-ITX). Du har et godt poeng når du peker på den økte utgiften trådløst nett gir, ikke bare på selve maskinen, men også infrasrukturen. Absolutt en ting jeg vil være bevisst på videre.

    Takk!

     

    1. Hvor blir det av ethernet porten? Jeg syntes ikke den bør kuttes ut, kan ikke se at du har nevnt noe om hvordan den kan kobles til nettverk, men jeg antar du legger opp til en trådløs adapter. Jeg tror ikke det er godt nok i alle situasjoner. For jeg tar det for gitt at du har tenkt maskinen på en eller annen måte skal kunne legges inn i et nettverk.

    Se over...

     

    2. Det at maskinen har en trykk-følsom skjerm øker utgiftene med maskinen betraktelig. Ikke alle har behov for dette, hva med å lage en billigere variant med vanlig skjerm i tillegg slik at skolene får velge?

    Flere versjoner er en idè, jeg må nok ta en titt på de ’’vanlige” elevenes behov etter hvert, men det blir et nytt prosjekt. Den trykkfølsomme skjermen har en helt klar funksjon for de elevene jeg har som min målgruppe.

     

    Det store problemet er som sagt prisen, og jeg kan ikke se at du har beregnet kostnaden for OS eller eventuelle trådløse nettverkløsninger. Kan hende du legger opp til Linux og Openoffice eller noe tilsvarende, men skal det være Windows må det vel legges på en høvding til.

    Det stemmer at jeg ikke har beregnet OS og programvare inn i prisen, dette av to grunner: Jeg ønsker så langt det lar seg gjøre å gå for OpenSource alternativer, men innen pedagogisk programvare har man her en laaaang vei å gå før de er på høyde med de kommersielle. Det andre er at pedagogisk programvare (av litt høyere kvalitet) ofte er svinedyr (staten skal betale…). Programmet jeg tenker å benytte koster godt over 5000,- pr lisens. Jeg kommer for øvrig tilbake til dette i en senere artikkel.

     

    Denne skal jeg faktisk følge med på videre. Ble du forresten noensinne ferdig på HiO IU? Eller forsvant du videre?

    Heisann!

    Jeg fullførte førsteåret, men så synes jeg det begynte å lukte alt for mye dataprogrammering og for litte loddetinn. Så jeg slutta. Glad for det jeg fikk med meg da…

    Nå har jeg blitt lærer, skal ta master i spesialpedagogikk på Blindern til høsten, med fordypning i digitale hjelpemidler.

     

    Et hovedkort med Atom-prosessor koster vel 7-800kr, 1gb DDR2 RAM får man vel til 150kr.. Har du tenkt på hvilket OS du skal kjøre?

    Etter flere anbefalinger på Atom baserte løsninger skal jeg vurderer det, men jeg er avhengig av passiv kjøling, skal titte på det…

    Aller helst en form for LINUX, men mye av programmene som brukes i skolen er utelukkende å få til Windows.

     

    Veldig god artikkel!

     

    Takker! :)

     

    Hva med å bruke en "gummiramme" istede for massivt tre? Siden dette skal bli en SkolePC, bør holdbarhet gå foran design?

    Jeg ser for meg at en "heltreramme" vil knekke og være tung å holde.

    Trerammen er helt bevisst valgt for å gi maskinen en følelse av god kvalitet, jeg maner at det å være i kontakt med godt behandlet treverk gir en helt annen kvaliktetsfølelse enn å sitte medd hendene på klam gummi. Men jeg ser poenget ditt med holdbarhet, kommer litt an på hvordan man behandler treet. Jeg har lang erfaring med den slags (har gått 12 år på steinerskolen… :-)) så vi skal se hva jeg kommer opp med. At den skulle stå i fare for å knekke tror jeg nok ikke, tre er solide saker om man behandler det rett.

     

    Ser meget bra ut! Jeg foreslår en utgang til prosjektor, da det i skolesituasjoner vil være behov for at all skal se.

    Denne maskinen er ikke tiltenkt brukt av lærere, men av elever. En mulighet er jo å lage en ”lærerversjon” eller sende skjermbildet over nettverk.

     

    Tardmachine! :D

     

    hehe neida. Du mangler jo RAM i beregningene dine, ellers må jeg si at du kan spare MASSE ved å gå for SDHC på 8-16GB istedenfor SSD. Så kan du heller kjøre 2-4-6 kort i RAID0 om så er, koster ikke masse for minnekort for tiden.

     

    EDIT: Et hovedkort med Atom-prosessor koster vel 7-800kr, 1gb DDR2 RAM får man vel til 150kr.. Har du tenkt på hvilket OS du skal kjøre?

    Da vil man også (hvis du gjør det lett å bytte minnekort) kunne gi med forskjellige minnekort med forskjellig programvare på, avhengig av hva maskinen skal brukes til. Skal en 1. klassing ha den, så trenger ikke henne de mest avanserte matte-programme og virsa-versa.

     

    Det der er en aldri så lite (mye) genial idé, jeg skal absolutt ta den med meg videre. Jeg ser med en gang nytteverdien i en slik løsning. Samtidig minsker man jo skrive/lese slitasjen på minnekortene en smule.

     

     

    Og den trykkfølsomme skjermen. Tåler den mye? Ser for meg at en del tapping på denne raskt vil føre til skader. Det kan kanskje være lurt å pønske på noe smart her.

    Skjermen er spesialdesignet for bruk i ”tøffe” miljøer (derav den høye prisen) så den burde holde… ;)

     

    Ser i artikkelen at du skal bruke wlan. Vil her kanskje anbefale å legge antennen rundt inne i rammen, slik at den får en stor overflate så man får bra signal. Da bør det ikke være nødvendig med ethernett-port.

    En god idé, den skal bli med oss videre…

     

    Og en siste ting. Hadde du fått den til å gå på batteri hadde den blitt ultimat :p

    Det blir nok en annen gang, tror prisen ville skutt enda høyere i været om jeg skulle ha gått for en løsning basert på batteridrift.

     

    * Maskinen yter ikke bra med mini-itx

    Det er et poeng og noe jeg må vurdere videre i prosessen, hvor skal jeg legge lista i forholdet mellom ytelse og energiforbruk (varme/lyd utvikling).

     

    * SSD bruker mer strøm enn vanlig harddisk!

    Det har vist seg etter hvert ja, leste testen som Tom’s Hardware gjorde (etter at jeg skrev artikkelen) og ble aldri så lite overrasket. Produsentene har hele tiden sagt det motsatte. Nå er ikke strømforbruket et stort poeng i denne maskinen, da den drives på nettstrøm. Men lydnivå derimot…

     

    Ang vibrasjon, så må det vel være såpass smell i denne pc'en at den uansett har ødelagt øvrige komponenter. ergo. ville jeg aldri forsvart SSD i denne pc'en.

    Ikke helt sikker på om jeg forstår deg rett her, men når jeg snakker om vibrasjon så tenker jeg på den som harddisken selv gir fra seg. Den forplantes videre i maskinen og skaper uønsket støy.

     

    Ytelse på SSD er også lavere enn vanlige harddisker.

    En elev vil ikke behøve 0.2ms seektime, han / hun vil behøve rask lese/skriveytelse, som du per dags dato ikke får på SSD.

     

    For all del, bygg maskinen som du vil. Det er jo kult å teste "spesiell" teknologi, men til denne løsningen ser jeg ingen fordeler med SSD.

    Når det gjelder ytelse så yter de uansett bedre enn minnekort (som er det eneste lydløse alternativet), dessuten er ikke rå ytelse et altoverskyggende behov i denne maskinen. Programmene som skal benyttes er ikke spesielt krevende å kjøre.

     

    Ellers, tror jeg kanskje trerammen blir mindre bra for pc, pga:

    * Tre er ikke så "digg" å ha hendene på.

    * Tre veier en del

    Begge disse punktene tenker jeg på som positive trekk ved bruk av treverk; jeg mener treverk absolutt er ”digg” å ha hendene på, mye ”diggere” enn plast i alle fall. Men det er jo smak og behag. ;-)

    At tre veier er bra for å gi maskinen et robust preg og en stabilitet, blir den for lett ”hopper og danser” den fort for mye.

     

    idèen om ultraportabel er fin, men ytelsen på maskinen din vil vel ikke overgå feks. en Asus EEE som koster ca 2200kr elns. evnt en Acer Aspire One som kommer på ca 2700kr.. Det er da ultraportable pc'er, som man selvsagt kan koble på feks. ekstern skjerm (trykkfølsom), m.m.. Man får jo for tiden også rimelig gode bærbare for ca 5000kr (som kan games på).

     

    Men, ja.. tror pc'en din kan bli nice, men for at den skulle vært aktuell for skoler, måtte den kostet type 2-3000kr.

    Hadde jeg vært innkjøps sjef og IT ansvarlig på en skole ville jeg helt klart å gått for de alternativene du her kommer med, eee er jo helt midt i blinken for skolebruk. Men ta en titt på oppklaringen av denne missforståelsen i begynnelsen av posten min… :-)

     

    Ser dog. annet bruksområde kan være feks. pc i bil (tuning), pc på guidet tur i feks museum? m.m., men ingen gir 11k for en pc som garantert vil bli herpet før eller siden, av en klåfingret tulling.

    Jeg ser også et utvidet bruksområde for en slik type maskin, men det finnes allerede et hav av alternativer og jeg har ikke tenkt å ta opp kampen med disse, enda… :-)

     

    oh, btw.. om idèen er at den skal være så portabel, ville jeg ikke tatt strømknappen på undersiden, da dette vil føre til irritasjon av to grunner:

    1: man vil ved uhell trykke inn knappen, når man bærer pcen

    2: det er knotete å komme til den, om den er på undersiden

    Det er ikke et stort poeng at den skal være så allverdens portabel, la oss kalle den ”enkelt flyttbar”. Plassering av powerknapp skal jeg titte nærmere på, gode poenger.

     

    Håpe rikke du mistet motet nå :p jeg bare tenkte å gi et lite reality breath... (ja, jeg vet hvordan det er med økonomi i offentlige organ - ja, ejg vet hvor mange som sitter på crappy pcer og fremdeles har windows 2000, m.m.)

    Mistet motet? Nei det er slikt man får mot av, pågangsmot…

    Takk!

    :)

     

    ser også det at usb pluggene og strømpluggen ligger veldig nærme hverandre, noe som kan føre til mye tukling rundt strømkabelen, slik at denne fort kan knekke.

    Jeg trur at et system med en innsenket strømkabel kan bli bedre, med en slags gummiklemme rundt sevle kabelen så den blir holdt på plass.

     

    kanskje også vurdere skråstilte usb plugger slik at man slepper at usb stikkene står rett ut fra maskinen, for å sleppe at usb'en knekker.

    Du peker på en viktig sak, her må det jobbes litt mer for å finne en løsning som vil fungere. Å skråstille kontaktene er slettes ingen dårlig idé.

     

    Stilig prosjekt, men jeg tror du har bommet litt på målgruppen for å være ærlig.

     

    Hvilket trinn ser du for deg at skal bruke maskinen ? Og hva av programvare og hvordan skal de bruke maskinen. Hvorfor skal man f.eks velge denne enheten til fordel for maskiner som følgende: http://www.ps.no/ArtDtl.aspx?i=138661

    Jeg har gitt en nærmere beskrivelse av dette i begynnelsen av denne posten. Når det gjelder klassetrinn så er den tenkt brukt ”over hele fjøla”, innen spesialundervisning så er ikke alltid behovene så forskjellige på barneskole og videregående. Elever som når de blir eldre stiller større krav og er i stand til å benytte vanlige maskiner vi selvfølgelig gå over til dette med tiden.

     

    Er også litt bekymret for valg av tre i konstruksjonen. Ja, det ser pent ut men det øker også betraktelig vekten på maskinen. Slik jeg oppfatter det skal maskinen kunne brukes uten stativ, og da vil jeg tro den blir noe tung og klumpete for å ha i fanget. Videre vil jeg tro at treverket vil bli ganske slitt over tid, og at bruken vises godt i både merker og farge. Elevene kan også tenkes å kutte i treverket eller skrive med tusj på det. Vil tro at å bruke en form for gummi ville ha vært bedre. Se på noen av mobiltelefonene til Samsung og HTC. De har et veldig lekkert utyre av gummi. Gummi er mer slitesterkt enn tre, det kan se riktig bra ut og det gjør at enheten ligger bedre i hendene. Tror også at prisen på materialet vil være noe lavere enn ved valg av treverk.

     

    Jeg har argumentert for valg av treverk flere steder i denne posten. Problemene du peker på eksisterer ikke i like stor grad innen arbeid med spesialpedagogikk som i den ”vanlige” skolen. Stort sett vil elevene sitte med en lærer som titter over skuldrene eller befinner seg rett i nærheten. Antallet elever pr lærer er temmelig redusert i spesialundervisningen.

     

    Et forslag til rammen som skal holde maskinen oppe er at man lager en form for docking i den. Da kan kabelbasert mus og tastatur festes i denne. Man får muliget for lyd inn og ut, flere USB-porter osv. Det blir da lettere å koble maskinen fra og til. Man slipper å koble på eksterne høytalere, mus/tastatur og printer for hver gang man flytter på maskinen.

    Den ideen er slettes ikke dum, en slik løsning vil være både nyttig og praktisk på mange måter. Jeg skal titte nærmere på den…

     

    Edit: Burde ikke en hver skole-PC i disse dager ha et integrert webcam? :)

    Mnja… Mulig det altså, men å koble til et eksternt er jo heller ingen sak. Kanskje jeg skal utvikle et i samme stil?

    :)

     

    -Da var første del unnagjort, resten av svarene kommer i de påfølgende postene...

  5. Ah!

     

    Det gjør godt i et modderhjerte å se en så godt planlagt og gjennomført casebuild!

    Dette blir MEGET bra, abonnerer på tråden for denne skal følges med argusøyne!

     

    :-)

     

    Vedrørende Plastkompaniet: hvordan valgte du ut/bestillte varer fra disse? Har du en katalog eller har du vært innom dem? Tar de imot order pr telefon eller mail?

    Har lenge lett etter en grei forhandler/grossist av plastvarer, da særlig plexi. Har handlet endel hos Astrup, men de er temmelig rå på pris...

     

    Stå på og lykke til!

     

    -Audun

  6. Ah!

     

    Godt å se et skikkelig MAME prosjekt igjen, har ikke fått nok tid til mitt eget i det siste....

     

    - Deilig å kunne være inspirator til slike prosjekter! ;)

     

    Har du konkrete planer om selve designet, legge ut noen skisser muligens...? :)

     

    Når det gjelder den døra du tenker kjøpe, tror jeg du vil komme billigere ut ved å sjekke med gutta på Flipperspill.com. De har både en egen webshop for nye produkter Parts4pinballs.com og en hel bråte brukt stasj liggende og slenge. Fikk selv kjøpt en brukt dør med myntinnkast for noen hundrelapper, samme dørene brukes på flipperspil. De fører også T-lister til kantene på kabbiset ditt.

     

    Når det gjelder linker har jeg et par jeg frekventerer jevnlig:

     

    Den mest innlysende for deg som bygger selv er selvfølgelig:

    Arcadecontrols.com - Her finner du alt du trenger å vite om selvbygg og konstruksjon av et arcadekabinett fra grunnen av.

    Ellers anbefaller jeg disse:

    MAMEWorld.net - ALT av nyheter om og rundt MAME og alle de forskjellige versjonene som finnes. -Alfaomega for et skikkelig oppsett av MAME....

    Optimized Builds - Jeg anbefaller denne versjonen av MAME, den er optimalisert for din prosessor (du velger hvilken versjon) slik at alt går raskere og mer otimalisert. Dessuten fungerer den sømløst med MAMEWAH, som er den frontenden jeg vil anbefalle.

    MAMEWAH - En genial frontend som har det meste (hvis ikke alt!), kan konfigureres og formes helt etter eget ønske. HER finner du et genialt program som forenkler oppsettet betraktelig. Om du ønsker å lage et skikkelig "stealth" system som skjuler alt som har med windows å gjøre slik at maskina blir en ren arkademaskin, laster du ned "Instant Sheller". -Fikser alt for deg i en enkel operasjon....

    RetroBlast! - En altomfattende retrogaming side, med høy frekvens på nyhetsoppdateringene sine.

     

    Har en mengde andre links i ermet også, du må bare ta kontakt om det skulle være noe spesielt du er ute etter.

     

    Nøl ikke heller med å ta kontakt om det skulle være andre ting du lurer på eller trenger hjelp med!

     

    Til slutt må jeg bare få ønske deg lykke til med prosjektet, dette er dømt til å bli bra! :thumbup:

  7. Hepp! :)

     

    Godt å se et slik prosjekt her på forumet igjen!

     

    Jeg må med en gang få si at dette var en knakende god ide. -Å gjøre MAME maskina på denne måten. Du har klart å beholde den originale "feelingen", men likevel modernisert og, ikke minst, forminsket den. Min maskin (UltiMAME) fyller hele stua i leiligheten min. - Tror samboeren hadde vært mer fornøy med din løsning! ;)

     

    Når det gjelder å kutte av toppen, ville jeg ha tenkt meg om to ganger, den har MYE å si for at maskina skal ha den riktige "looken". Du kunne jo eventuelt ha stussa den en smule....?

     

    Har ikke funnet at du har nevnt noe om frontend enda, hvilken tenker du bruke her?

    Om jeg skulle komme med et forslag (har testa ut en god del av dem) må jeg trekke frem MAMEWAH som et av de bedre alternativene. Den kan virkelig formes og konfigureres akkurat slik du måtte ønske, kjempe lett å mekke egne skins. Siden du tenker maskina som en slgs "underholdningssentral", kan jo muligheten til å bruke den som video/MP3 jukeboks også komme godt med...!

    Ellers er 3DArcade et spennende alternativ, men krever litt mer av maskinvaren....

     

    Stå på videre, har lagt denne til i "mine innlegg"!

    Om jeg kan være til noen hjelp så ikke nøl med å ta kontakt....

     

    - Audun

  8. Virkelig bra!!!!!

     

    Driver å syssler med noe lignende, fikk mange nye idéer her.

     

    Men hvor har du fått tak i kjøleribbene? Har funnet noen men de koster skjorta...  :no:  :thumbup:

    Som "jokkakim" skriver så har jeg forklart dette i min forrige post.

     

    Når det er sagt må jeg jo tilføye at disse også kostet skjorta og det vil de gjøre uansett hvor du skaffer de fra....

    Jeg ga 600,- stykket det inkulderte frakt fra Tyskland til så egentlig ikke SÅ værst pris.

     

     

     

    Ser ut til at jeg får lære meg lodding nå. VGA -> Scart høres ut som en skikkelig godbit.

    Sett igang! :thumbup:

     

    Den VGA til Scart løsningen der gir et tilfredsstillende resultat, men lurer litt på om den krever at man har RADEON kort. Uansett har jeg en link til et bedre prosjekt, men den sitter jeg ikke på akkurat nå, skal grave den frem når jeg kommer meg hjem igjen.

  9. Nok en gang må jeg bare få si at jeg er overveldet over all den positive og gode responsen som er kommet her, det blir nesten litt for mye til tider.... :blush:

     

    Ellers må jeg bare beklage min treghet når det gjelder å svare. Jeg skal gjøre så godt jeg kan her og svare på de seneste spørsmålene iallefall!

     

     

    En ting jeg lurte på. 

    Korleis kobla du scarten?

    Har alltid hatt lyst på scart utgang på pcen min.

    Jeg koblet signalene fra S-video og lydutgangene på hovedkortet til Scartkontakten etter dette skjemaet (tatt fra mini-ITX.com)

    hardware0045b.jpg

     

    Om man ønsker å gjøre det litt mer avansert, men med et betydelig bedre resultat, kan man lage en egen VGA > Scart adapter, det finnes en mengde guider til dette på nett, jeg har brukt DENNE med hell.

     

     

    Hvordan har du forsikret deg mot oppriping av CD-er når du putter dem inn/tar dem ut av cd/dvd spilleren?

    Det har jeg ikke forsikret meg mot egentlig, men kantene er slepet/polert med smergelpapir så de er helt glatte. I tillegg er sprekken såpass stor at det ikke byr på store problemer å stappe i DVDene.

     

     

    Hva var det som ble brukt til grillen på topplokket?

    I topplokket benyttet jeg meg av helt vanlig gitter fra en blikkenslager, tror det egentlig brukes til beskyttelse over ventilasjonsavtrekk og slikt.

     

     

    Vet noen om noe alternativ? eller anbefaler dere heller Meedio eller f.eks MediaPortal?

    Jeg vil absolutt anbefalle Meedio, jeg kjøpte den allerede første uka den var ute og har nå brukt den i nesten ett år. Utrolig enkel å sette opp enda enklere å oppdatere og legge til ny funksjonalitet. Alt er automatisert, ingen vanskelig konfigurering for hånd lenger...

    Mediaportal her jeg bare prøvd så vidt, ser jo forsåvidt lovende ut, men mener at Meedio har mer å by på rent funksjonsmessig.

    Et tredje alternativ som jeg har benyttet meg av lenge er ShowShifter, koster også penger, men verdt en titt den og.

     

     

    Men jeg har et spørsmål ang. lagringsmedium. Ser det ble en del spørsmål om dette CF-kortet, så jeg lurer på om det ikke går å lage en tilsvarende maskin, men å bruke iPod harddisk til lagring? Man skulle tru denne var ganske lydløs, og den er jo veldig liten. Er det mulig å kjøpe slike hardisker for privatpersoner?

    Det skulle absolutt gå det, det finnes også små microdrives som kan plugges i CF-kort leseren. Jeg tror ellers det skulle være fullt mulig å få fatt på de mini harddiskene som Ipoden er utstyrt med.

     

     

    Meget bra guide, og sinnsykt tøff maskin! gratulerer også med førstesiden på hw.no! 

    men noe jeg lurer på, hvor kjøpte du kjøleribbene? (de store sorte på sidene...) håper du kommer med en web-shop nå, eller noen andre som har noen sjapper de vet om... (skal modde et 4liters kjøleskap til "vannkjølingsstandard" (dvs mer kjøling))

    på forhånd takk!

    Takker for tilbakemeldingen!

    Kjøleribbene er kjøpt fra Fisher Elektronik via et firma her i Oslo. Skulle du være interessert så bare ta kontakt med meg, jeg har hele katalogen og kan ordne en avtale med frakt og levering.

     

     

    Det er godt å se at du får så mye positiv respons, Audun! Den er jo vel fortjent!

     

     

    (..selv om jeg ikke har tatt den nærmere i øyesyn enda. Du har ikke et par kalde vel?

    Takker! Takker! :)

    Du skal så absolutt få tatt den i nærmere øyensyn, jeg har et par andre overraskelser på lager også.... :yes:

    Et par kalde står og venter så bare gi meg et pip om du vil ta deg en tur, passer vel best en dag i helgen.

     

     

    Jeg vil gjerne vite hvor mye du brukte på alt ?

    He! :p

    Det er et godt spørsmål og svaret blir den var DYR!

    - Raskt regnet ser det vel slik ut ca:

    2x600 for kjøleelementene

    700 for resten av metallet, ink. kobberkjøler.

    3500 for resten av hardware, HK TV-kort, RAM CF-kort

    500 for resten av materialer og ekstra utsyr, skruer etc.

    Det gir en totalpris på rundt 6000, på toppen av det må du jo legge et par hundre timers jobbing til 100,- timen, så totalprisen blir på rundt 20000,- !!!! :D

     

     

    ps, er du elektriker ?

    Ska jeg bytter vifte i psu, så kommer bare det til å gå strakt te helvette lissom , atter engang, jævlig pent gjort!

    Jeg er hverken elektriker eller har tatt noen annen form for utdannelse innenfor det faget jeg heller.... (på det tidspunktet jeg gjorde denne maskinen, nå går jeg elektro Ingeniør på høyskolen, men det er skikkelig KJEDELIG... :thumbdown: ) Jeg er 100% selvlært og alt jeg kan av slikt har jeg tilegnet meg gjennom nysgjerrighet. Hvis man alltid tar utgangspunkt i settningen "jeg klarer ALT", får man etterhvert til det meste....! :thumbup:

     

    Bare stå på så blir alt bra til slutt!

     

     

    MVH

     

    Audun

  10. Nok en gang; takker for alle deres positive, overstrømmende og konstruktive tilbakemeldinger, dette hjelper på motivasjonen....! :yes:

     

    Jeg skal i tur og orden få svart på alle spørsmålene deres, men for å ta det siste først: ;)

     

    Jeg har lenge vurdert dette med å boote OS fra CompactFlash men har lenge hatt inntrykk av at overføringshastigheten er for treg (selv om accesstid er mye bedre enn en harddisk). Men i det siste har for eksempel SanDisk kommet med Extreme III kortene sine som har 20 MB/s overføring. Har du testet denne type kort evt noe tilsvarende for å se om bootingen går raskere, evt en generell ytelsesforbedring?

    Jeg kjørte endel read/write tester i begynnelsen og med mitt kort (et 2 år gammelt, "no name" 512MB kort) fikk jeg resultater som lå et stykke under en vanlig HD, men absolutt til å leve med. Med den lette versjonen av Win98 jeg kjører "kaldstarter" maskina på ca 15-20 sek.

    De nye kortene du nevner er absolutt spennende å titte nærmere på, hastighetene beveger seg stadig oppover og det er liten tvil om at DET vil ha mye og si på den generelle ytelsen. Det skal jo også nevnes, som jeg forklarer nærmere senere i posten, at et CF kort har en begrenset levetid med en viss mengde "read/writes".

     

     

    Samtidig hadde det vært fint å vite mer om win98 installasjonen din, om du har disabled swap space, bruker ramdisk, etc, etc. En ting er sikkert, harddisk er ut, fremtiden ligger i OS boot fra CF og heller hente media/sw fra en server gjemt bort i skapet.

    Jeg kjører en lettversjon av win98, den er strippet ned ved hjelp av et program som heter "Win98 Lite". Dett programmet gir deg mulighet til å lage fult fungerende versjoner av win98 helt ned til under 50MB! Jeg har gått for en litt mer utvidet versjon, med endel multimediafunksjoner, på 100MB. Dett gir meg plass på CF kortet til en 300MB swap fil og det jeg trenger av tilleggs software.

    Når det gjelder RAMdisk har jeg gjort et par forsøk, som ga lovende resultater, men siden jeg kun sitter på 128MB RAM er det litt vanskelig å få noe praktisk bruk ut av det. Hadde man kjørt 512MB RAM ville det absolut vært en ide å kjøre endel programmer eller swap fila fra RAMdisk.

     

     

     

    Og et lite ekstra spørsmål: Tror du (eller dere her i forumet) at man kan bygge seg en tilsvarende lekkerbisken men med et av disse nye små Pentium-M hovedkortene og passivt kjøle en ULV (Ultra Low Voltage) Pentium-M prosessor? Skulle gjerne ha litt mer oomph i CPU'en enn disse VIA kortene klarer nemlig.

    DET er et spennende tema og jeg driver med intens utforskning av det i skrivende stund. Mitt neste HTPC prosjekt (jeg sier ikke at jeg har begynt på det enda...!) skal HELT klar bygges opp rundt en Pentium-M. Jeg mener at det skal være fullt mulig å kjøle denne passivt, men mulig man må se på en litt annen, mer solid, løsning enn den jeg har kjørt i dette prosjektet. Det som også vil gjøre et slikt prosjekt lettere idag enn for noen år siden er utvalget av, kraftige, passivt kjølte PSUer som er iferd med å bli temmelig godt (dog litt dyrt!).

     

     

    Må igjen beundre håndtverket ditt, ikke mange som legger så mye sjel i arbeidet sitt. Og liker spesielt at du har begrenset disco-preget. Case-moddere som skal ha blinkende lys i burken har jeg ikke forstått så mye av.

    Takker og bukker for den kommentaren, jeg setter virkelig pris på at folk forstår seg på slikt. Rendyrket og avballansert design er en stoooor kunst som jeg virkelig setter høyt. "Funksjonalisme" burde være stikkordet for flere..... :yes:

     

     

    ....jeg har et lite spm: Hvordan funker det å spille av divx-filmer på en slik boks? Ville i utgangspunktet tro at de VIA-cpu'ene ikke holder helt til det formålet? Eller får du hjelp til avspillingen av tv-kortet? Lekte meg med en VIA (Nehemia 800MHz) for noen år siden, og den hadde iallefall aldri klart å spille av noen divx-filmer...

    Med det sterkt forbedrede (i forhold til Nehemia 800Mhz) Nehemiah M10000 1Ghz kortet jeg kjører har jeg nok "juice" til å dra selv høykvalitets divx-filmer, men da jobber maskina hardt. Når det gjelder DVD avspilling har koret innebygd hardware decoding av MPEG signaler så den drar de mest stressende scener uten særlig belastnig på CPU. Jeg har enda ikke opplevd noe særlig problemer pga. lite CPU kraft, det måtte være idet jeg ønsker å ta opp/pause TV, men det gjør jeg lite av.

    -MEN, skulle jag ha bygd meg et tilsvarende system idag ville jeg altså sett nærmere på Pentium-M løsningen...

     

     

    Hva er levetiden til disse CF-kortene om de brukes som systemdisk? Finnes det et rimelig alternativ til CF-kort om en fortsatt ønsker et 100 % lydløst system?

    Jeg har fått opplyst at SanDisk oppererer med en garrantert read/write levetid på rundt 4.000.000 skrivninger, dett er et over 2 år gammelt tall så det har helt sikkert forbedret seg. Der er skrivningen til kortet som sliter det ut, lesning har ingenting å si. Med dette i bakhodet kan man se at det kan lønne seg å putte swap fila (som står for hoveddelen av skrivningen til HD) i en RAMdisk.

    Ellers har jeg vært i kontakt med folk som har kjørt denne CF-løsningen i over 3 år uten å ha merket noen problemer, etter 3 år er det vel allikevel på tide å gjøre visse utskiftninger... :)

     

     

    En liten detalj-kritikk til: En bør bruke stave- og grammatikkkontroll før en publiserer en artikkel. Da vil det hele se enda mer proff ut. F.eks. ser det dumt ut med ordet maskina over alt. Det heter en maskin, den maskinen. Det var også andre feil, men jeg skal ikke gå inn på alt her. Kjør det gjennom en god stave- og grammatikkontroll, så blir det mye bedre.

    Takker for konstrutiv kritikk, det er det som bringer oss videre!

    Når det gjelder problemstillingen maskina/maskinen så faller det mer naturlig for meg å skrive maskina, syns det gjør teksten mer lettlest. Men dette avhenger helt av hvor man kommer fra og hva man er vant med/vokst opp med.

    Jeg skal være mer bevisst på gramatikk i eventuelle fremtidige skriverier....! :thumbup:

     

     

    - Eller så må jeg på forhånd få beklage eventuelle skrivefeil i dette innlegget, har ikke tid til korrekturlesning da bussen min går om 5 min. ;)

     

     

    Svarer mer senere i kveld....

     

    - Audun

  11. HALLOOOOO!!!! :wow:

     

    Her skal man bare ta seg en siste titt innom HW.no for en liten oppdatering før man legger seg, hva får man se? - Joda "beQuiet" er lagt ut som artikkel, og jeg som trodde den var alt for omfattende og langtekkelig....! :)

    - Ikke nok med det, når jeg skal sjekke forumtråden er den full av de mest sinnsyke tilbakemeldingene man kan tenke seg. Og ikke nok med det heller, artikkelen er faktisk blitt linka til fra www.HardOCP.com sin nyhetgjennomgang, DET er saker det! :D

     

    Jeg sitter her med en aldri så liten tåre i øyekroken for disse tilbakemeldingene er saker som virkelig varmer en modders hjerte! :blush:

     

     

    Jeg LOVER at alle spørsmål skal besvares grundig (i morgen den dag), men nu må denne dypt beærede doktoren komme seg i seng....... :p

     

     

    Vennlig Hilsen

     

    Audun

  12. Ja? er dette noe å satse på folkens?, bring meg visdom :yes:

    Tror så absolutt dette er noe å satse på!

     

    Jeg har vært på leting etter en billig, men god nok, prosjektor for filmfremvisning. Jeg sto til slutt igjen med denne og en fra Epson til rundt 9000,-

     

    Når så min kjære Benq gjemte seg under dagens luke var jeg ikke i tvil....... Den er nu bestilt! :D

     

    For fulle specs og 147 forskjellige brukererfaringer ta en titt på ProjectorCentral.com, har fått 4,6 av 5 i gjennomsnitt fra nesten 150 brukere! :yes:

     

    Det folk (noen få) har og utsette på den er en viss tendens til regnbueeffekt i bildet, men det må man regne med i dette prissegmentet. Når det er sagt så har jeg vert å sett på den i butikken og jeg så INGEN tegn til noe regnbuefarger noe sted, men kanskje man må ha et trenet øye! :)

     

     

    Jeg lover å komme tilbake med mine erfaringer i prisguiden etterhvert!

     

     

    Jeg sier bare..... SLÅ TIL!! :w00t:

  13. Takk for sist!

     

    - Skylder deg et par pils jeg......! ;)

     

     

    Herlig! Det er slike ting jeg liker å feste øynene mine på en sen nattestime, geniale små løsninger som lyser opp hverdagen! :p

     

    Hva kom du frem til med hensyn til styringen av motoren, en manuell bryter som smetter tilbake i "av" stilling? Eller kommer det noen form for brytere som kutter strømmen idet luka er HELT åpen eller lukket?

     

     

    Gleder meg til å komme og ta dette vidunderet i nærmere øyensyn!

     

     

     

    - Audun

  14. Dere maser jo som et lokkmotiv jo!! :p

     

    Her kommer den lenge etterlengtede Oppdateringen som inneholder løsningen på det idiotiske maling/lakk problemet!

     

     

    OPPDATERING:

     

    - Masse bilder! Ikke alle like spennende........! :roll:

     

    Etter den fatale ulykken med dustebiltemalakk, var det bare å bite i det sure eplet, pusse av all lakk/maling og starte forfra igjen!

     

    mini-UltiMAME_284.jpg

    Her har jeg fått på ny grunning og to lakk med matt svart, vi er tilbake til utgangspunktet!

     

     

    mini-UltiMAME_288.jpg

    Klok av skade dro jeg denne gangen til en malingsbutikk (naturlig nok!) og spurte meg frem etter det beste alternativet, her er hva jeg endte opp med, lakk for 300,- ;)

     

     

    mini-UltiMAME_291.jpg

    Neste skritt var å merke opp og maskere hver minste lille flik av brettet som ikke skulle bli blå, slik at ikke svevestøv fra lakken skulle sette seg på den sorte overflaten.

     

     

    mini-UltiMAME_294.jpg

    Dermed var det klart for første lag med primer, sterkt anbefalt av mannen i butikken og endel av dere! :whistle:

     

     

    mini-UltiMAME_296.jpg

    Etter 5 min kunne jeg endelig legge det første lag med farge, deilig!

     

     

    mini-UltiMAME_298.jpg

    60 min og tre lag senere har vi dette resultatet.

     

     

    mini-UltiMAME_303.jpg

    Maskert på nytt og klar for den RØDE lakken, klok av skade (igjen!) sjekket jeg status på fargen FØR jeg satte igang med å spraye kontrollpanelet! ;)

     

     

     

    mini-UltiMAME_306.jpg

    Det ble faktisk rødt!

     

     

    mini-UltiMAME_307.jpg

    RØDT og BLÅTT! det ble riktig så klare og jevne/glatte fargeflater, godt fornøy med finishen.

     

     

    mini-UltiMAME_315.jpg

    Her har jeg satt inn kontrollene for å se hvordan det tar seg ut, vurderer nok å skifte ut de øverste gule og orange knappene med røde og blå........

     

     

     

    mini-UltiMAME_317.jpg

    En liten detalj som manglet på myntdøren ble også fikset idag, nemlig skiltene som forteller oss hvilke myntenheter maskina aksepterer. Foreløpig aksepterer den alt fra ølkorker til tusenlapper men........ :p

    Printet ut to lapper som jeg festet inn under plastikken.

     

     

    mini-UltiMAME_318.jpg

    Her er de ferdig installert, men uten bakgrunsbelysning enda.

     

     

    Da var vi fremme ved denne oppdateringens finalenummer!

     

     

    mini-UltiMAME_322.jpg

    Maskinen slik den står idag, dere kan skimte et ørlite forsøk på å teste ut løsninger på "side art" designet. Den delen er det størse som er igjen å gjøre på maskina nå.

     

     

    mini-UltiMAME_324.jpg

    Nærbilde av kontrollpanelet, rundt skjermen hvor det nå er svart, vil det komme en egendesignet "bezel" med et sotet glass foran.

     

     

    - Da var det tid for loppekassa, skal til tannlegen klokka 07:00 i morra!!! :cry:

     

     

    Take Care!

     

    - Audun

  15. WOW!!

     

    Hvordan har den siste, rivende, utviklingen i prosjektet ditt klart å snike seg vekk rett under nesa mi karamba?  :hmm:

     

    hehe - hadde dette stått alene tror jeg at jeg ville tolket det sarkastisk, men jeg velger å ta det som et kompliment. Det er godt å få komplimenter fra Kongen!

     

    Vi får møtes en dag og utveksle erfaringer! Vi har vel en stående avtale om en pils på den Gode...

    Ja, ta det til deg! :)

     

    Pilsrunden er ikke glemt, bare gjemt seg litt bort innimellom noen bøker på pulten min! :p

     

    Skal vi finne en dag?

     

    - Helg eller ukedag, hva passer best? Jeg har, stort sett, tid de fleste ettermiddager/kvelder unntatt tirsdager og onsdager.

     

     

    - Kan bli gøy det her! :)

     

    PS: sorry for at det tok så lang tid før jeg svarte deg.......

  16. He! He!

     

    Dette er kreativitet på et HØYT nivå!

     

    En helt naturlig måte å blande to av de viktigste elementene i våre liv sammen, sex og elektronikk!!

     

    :!:

     

    PS: har hatt det første bilde som skrivebordsbakgrunn de siste to månedene!! :grin:

     

    Party on!!

     

    God helg!!!!

     

    - Litt vorspielfull!! :yes:

×
×
  • Opprett ny...