Gå til innhold

emilkje

Medlemmer
  • Innlegg

    418
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av emilkje

  1. HHI presenterer saken som «raskt Internett fra taklampa», og det kan vise seg å bli standarden i framtiden.

     

    Betyr dette at jeg ikke kan skru av lyset når jeg ser på Netflix på tab'n? Jeg kan ikke fatte hvordan dette kan bli en erstatter av mikrobølger da det setter så store begrensninger på tilgjengeligheten. Skal ikke telefonen ha mulighet til å være tilkoblet trådløst nett gjennom natten?

     

    Og hvis vi tenker noen år frem i tid, så er det jo ikke usannsynlig at at GSM-nettet slår seg sammen med eller byttes mot en digitalt ip basert løsning. Telekommunikasjonsselskaper sitter ikke i en bra posisjon i markedet i dag med tanke på Viber, Skype og WhatsApp som digitale konkurrenter.

     

    Skal rommets luminans diktere når jeg er tilgjengelig også? Jeg ser for meg at dette kan bli et flott supplement, men noen erstatter er det nok ikke.

  2. Her er en liten jsfiddle jeg har laget for å demonstrere prinsippet: http://jsfiddle.net/B8eua/

     

    Jeg sier ikke at denne er cross-browser kompatibel, ei heller klar for produksjon. På tross av dette så tror jeg det er enklere å se hva som faktisk foregår når man stripper vekk attributter som ikke har annen funksjon enn krykker for eldre nettlesere. De viktigste punktene jeg kan peke på er at under li:hover (musepeker-over) gir display:block på dens direkte ul childs. Dette defineres med gapetegnet >. Det er med dette selve "drop-down" funksjonaliteten defineres. Alt annet er utseende / estetikk.

     

    Håper dette er til hjelp :)

  3. Det å lære JavaScript kan være en ganske tung oppgave. Hvis du er helt fersk, så ville jeg ha finnet litt lektyre på jQuery for å få dreisen på hvordan event dreven scripting fungerer. Dette er kanskje enklere for nybegynnere enn de som har jobbet mye med språk av sekvensiell natur. Jeg peronslig jobbet lenge med omstillingen.

     

    Etter at du har fått litt erfaring med dette, samt blitt mer kjent med verktøyene javascript tilbyr så ville jeg ha lest meg inn på prototype egenskapene til javascript. Dette kan ta litt tid å få oversikt over, hvis du ikke kjenner til konsepter som arv og klasse/objekt-instansiering.

     

    Det kan også være lurt å kikke på andre sin kildekode. Det finnes mange små fiffige dokumenterte rammeverk man kan lære utrolig mye av ved å kikke under panseret. Prøv å lete på github.com

     

    Jeg er personlig på et stadium der jeg er på jakt etter arkitektonisk sterke løsninger og hvordan man kan bygge dynamiske single-page applikasjoner på en effektiv, testbar og utvidbar måte. AngularJS og Backbone.js ser ut som gode kandidater.

     

    TL:DR: start i det små og bli kjent med event dreven scripting og hvilke verktøy(løkker, tester, lister, objekter, funksjoner osv) javascript tilbyr. Utvid etterhvert med objekt-orientert javascripting for å skjerpe KISS og DRY. Streb alltid etter oversiktlig, testbar, vedlikeholdbar og utvidbar kode. Den dagen du mestrer alt dette er dagen du blir ansatt for det ;)

     

    net.tutsplus.com er en fin start ;)

  4. Hei.

    Det jeg prøver å få frem er at Microsoft har påpekt at de ikke vil svartliste noen som helst tredjepartsprg. Og når det gjelder linux, ja så skjønner du at jeg mener at fordelene med openspurce kommer frem i slike problemer som dette.

    I disse distr. Så er d pr. Dags dato ingen sperre på tredjeparts prg./annen software.

    Dette har ingenting med ideologi å gjøre :o

    Og linux (ubuntu) er like brukervennlig for ola som Mac er. Mac er basert på linux... if u didnt kno?

     

    Jeg forstår ikke helt hva du mener. Hvor kommer dette med svartelisting av tredjeparts-prgramvare fra? Jeg kan ikke forestille meg at noen av aktørene vil tjene på å svarteliste programvare laget av andre.

     

    Grunnen til at jeg nevnte ideologi er at jeg har møtt noen som mener at teknologisk frihet trumfer alt annet. Men når du ikke har noe imot Windows/Microsoft, så er det tydelig at du ikke kommer fra denne gaten. Jeg lurte derfor på om hvoror du mener win/linux er de beste alternativene, mens OSX bare er søppel?

     

    Å påstå at Ubuntu er like brukervennlig som OSX på bakgrunn av at de har samme underliggende teknologi, blir for meg helt fjernt. Påstår du at alle unix-lignende systemer er like brukervennlig? Jeg tror ikke jeg vil karakterisere Gentoo og Arch som brukervennlige ;p Jeg har sittet med Ubuntu 12.04 i snart et år nå, og jeg er enig med deg at brukervennligheten har økt betraktelig de siste årene. Dette er dog på grunn av de forbedrede egenskapene til operativsystemet, ikke den underliggende arkitekturen.

     

    Jeg mener ikke å være spydig, men jeg forstår virkelig ikke konklusjonen din. Jeg er fullt klar over at OSX er basert på et *nix system, og jeg mener at det er en positiv egenskap ved Apples operativsystem da de naturligvis arver et godt stabilt fundament for å minske risiko for angrep og annen uønsket oppførsel. :)

     

    Det er viktig å ha i bakhodet at *nix/Linux kun er kjernen for et operativsystem. Brukervennlighet og funksjonalitet bygges oppå dette fundamentet. Ubuntu/Canonical har gjort det på sin måte, og Apple har gjort det på en annen måte. =)

  5. Jeg håper strengt tatt at Altinn tar ansvar for sine egne skytjenester og ikke outsourcer det til "hvem som helst" med servere spredd over hele verden. Men de må selvfølgelig gjøre det med åpen programvare!

     

    +1 veldig godt poeng. Å legge disse dataene utenlands er en særdeles dårlig idè. Jeg tror vi skal finne tjenestetilbydere innenlands som er mer erfarne på skalerbare systemer enn interngruppen til altinn. :)

  6. Med mitt innlegg mener jeg at enkelte kan fjerne viktig sikkerhetskode og erstatte det med noe som er mer sårbart, for deretter å utnytte dette. I tillegg, å frigi kildekoden gjør det enklere å oppdage sikkerhetshull - men samtidig blir de raskere fikset.

     

    Ja jeg er enig med deg at det å gi alle tilgang til å endre koden kan potensielt lande katastrofalt. Det burde stiftes en kontrollgruppe med interne utviklere som kvalitetssikrer og kontrollerer all kildekode som dyttes inn i testmiljø og produksjon. Dette er vanlig praksis for store Open Source prosjekter. :) Dette er en prosess som må skje gradvis modul for modul, slik at ikke hele systemet blir eksponert og potensielt utnyttet før alt er testet.

  7. Alternativ #3 bør byttes med alternativ #1.

    Mac er rett og slett noe dritt.

    Bruk Windows eller Linux pls.

    Helst linux.

     

    Hva er det du egentlig snakker om? Hvorfor skal folk helst velge linux? Jeg er selv ivrig bruker av flere linux distribusjoner, men det er jo åpenbart at produkter uten kommersiell oppbakking har en reell utfordring i forbrukersammenheng. Kan du tenke deg hvordan Ola/Kari reagerer hvis noe går galt, og de ikke har noe sted å gå for å fikse dett? :omg: Uten å ha ninja skills i googling og forum-navigering.

     

    Personlig skulle jeg ønske at linux ble mer populært, fordi det uten tvil er både sikkert og robust. Men uten en kommersiell pådriver (Canonical er på god vei), så er ikke linuxdistribusjoner et alternativ til win/mac for mannen i gata.

     

    Det som heller ikke henger helt på greip her er at du promoterer både windows og Linux. Linux og Windows er ulike i både arkitektur, brukeropplevelse. Windows/MS og Linux er også fundamentalt forskjellige både kommersielt og ideologisk, så jeg forstår ikke hvorfor du mener disse alternativene er de beste. Hvorfor? =)

  8. ..., samtidig som det svekker sikkerheten da "slemme" kodere kan lage store sikkerhetshull..

     

    Dette er snudd helt på hode. Sikkerhetshull lages ikke av "slemme kodere", de oppdages og utnyttes. Hullene er det utviklerne som lager eller overser. Ved å frigi kildekoden vil slike feil oppdages mye fortere, og oppdateringene vil potensielt tette hull i flere tjenester (skatteetaten, nav, jernbaneverket, minside/norge.no, samordnet opptak, ...) da det åpnes for at disse kan dele kodebase. Denne trenden kan lett demonstreres ved å samenligne sikkerhetstrusler for proprietær programvare mot åpen programvare (les: win vs linux, flash vs html5/js, Firefox vs IE, for ikke å snakke om java) :)

     

    On Topic: Jeg tror altinn er ganske redde for å vise frem alt søppelet de kjøpe for en "billig" penge. For guds skyld bør de også outsource hosting til en sky-tilbyder med ekspertise. Det er meningsløst at skateetaten og samordna opptak skal knele på grunn av høy last.

    • Liker 3
  9. Det kommer helt an på konteksten. Noen programmer kan ha problemer med å lese filer som ligger på filbaner som inneholder mellomrom. Dette gjelder spesielt for web servere osv. Så hvis læreren din har myntet på at det kan være lurt å lagre oppgaver med understrek, så kan det ha med problemer ved opplastingen av filen i e-learning plattformen (fronter? Its Learning?) eller med filbehandlingen internt i lærerens arbeidsflyt vil jeg tippe.

     

    EDIT: Ser nå at dette ligger under IT-utdanning, så jeg kan vel prøve å bli litt mer teknisk. Hvis du jobber med biblioteker eller filer som skal inn i PATH variable, så kan du støte på problemer med mellomrom. Mellomrom er ikke en ASCII character og interpretere som skal dekode uri'en oppfører seg lite konsistent i forhold til å escape non-ascii characters.

    • Liker 1
  10. Heihei

     

    Du har ikke spesifisert hva du definerer som misbruk (antall mail pr. tidsenhet fra bestemt bruker?). Du har heller ikke sagt noe om hvilke verktøy/programvare du har tilgjengelig (database etc), så det blir litt vanskelig å gi deg en eksakt løsning.

     

    Det jeg derimot kan gi deg en generell retning slik at du kan implementere dette selv etter dine egne krav.

     

    I PHP har du en rekke server-variabler som henter informasjon fra klienten/brukeren inkludert $_SERVER['REMOTE_ADDR'] som henter den eksterne IP adressa. Denne kan du bruke for å identifisere unike brukere (så lenge de ikke sitter bak en rullerende proxy). Et mer robust system kan selvfølgelig implementeres i form av autentisering og peke sjekken mot brukernavn, men jeg tar ikke utgangspunkt i at du har laget dette.

     

    Her har du et enkelt eksempel som tar i bruk en relasjonsdatabase for å kontrollere ip adresser.

     

    logger.php

    <?php
    $config = array(
    'db_host' => 'localhost',
    'db_engine' => 'mysql',
    'db_name' => 'mailer',
    'db_table' => 'log',
    'db_user' => 'root',
    'db_password' => 'password',
    'time_constraint' => 2 //Tid mellom hver mail i minutter
    );
    $db = new PDO("{$config['db_engine']}:host={$config['db_host']};dbname={$config['db_name']};charset=UTF-8", $config['db_user'], $config['db_password']);
    
    function is_valid($remote_ip) {
    $count = 0;
    try {
      $sql = "SELECT * FROM :table l
    		WHERE ip = :remote_ip
    		AND DATEDIFF(minute, l.time, NOW()) < :minutes";
      $stmt = $db->prepare($sql);
      $stmt->execute(array(
    	  ':table' => $config['db_table'],
    	  ':remote_ip' => $remote_ip,
    	  ':minutes' => $config['time_constraint']
      ));
      $count = $stmt->rowCount();
    } catch(PDOException $ex) {
    	//Det skjedde noe feil med spørringen.
    	die($ex);
    }
    return $count > 0 ? true : false;
    }
    

     

    Dette kan implementeres i løsningen din slik:

    <?php
    require_once('logger.php');
    if(is_valid($_SERVER['REMOTE_ADDR'])) {
      //Send mail
    } else {
      echo "Du kan ikke sende ny mail enda.";
    }
    

     

    databasetabellen ser i følge eksemplet slik ut:

    ip (VARCHAR) NOT_NULL

    time (DATE_TIME) NOT_NULL

     

    Selvfølgelig vil du måtte registrere/oppdatere ip adressen og tiden mailen ble sendt når dette er utført, slik at loggen oppdateres, men det klarer du helt sikkert å legge til selv :)

     

    Jeg har ikke testet denne koden så det er helt sikkert feil der, men håper det gir en viss oversikt over hvordan du kan gå frem for å løse problemet :)

  11. Jeg har VPS hos host1, men med en regning på 3000 kr i året, så begynner jeg å lukte på andre alternativer da studentøkonomien ikke støtter dette. VPS fra alvotech så jo ikke så dumt ut egentlig.

     

    EDIT: Haha, jeg klarte å overse at du kun var ute etter utenlandske servere. Godt gjort av meg egentlig. :p Overpriset er fornavnet. Spesielt for VPS

  12. Og hvorfor finnes det omtrent ikke spill til Mac? Klart den er dårlig på spill når det knapt utvikles spill til den. Men litt av grunnen er vel at operativsystemet ikke er særlig tilrettelagt for spilling?

     

    Jeg holder en knapp på at det kan ha noe med den labre markedsandelen Apple har hatt hos forbrukere, og spesielt spillere. Ikke spesielt lukrativt å utvikle spill til en platform der målgruppen i all hovedsak ikke eksisterer.

  13. Man oppdager det av tre grunner:

     

    1. Det er faktisk relativt lett å holde seg unna virus om man er litt nøye med det, man oppdager mao at man har dritt på draget og gjort noe dumt, og undersøker.

    2. De felste virus generer nettverkstrafikk

    3. Man kan kjøre AV en gang i skuddåret og konstatere at man nok engang har klart seg uten virus.

     

    AtW

     

    1. Ja det er lett å holde seg unna virus, men det er ingen måte å bekrefte at man ikke har virus på. Du sier ikke noe om hvordan man oppdager "dritt på draget" i denne sammenhengen.

    2. Skadelig nettverkstrafikk er forholdsvis vanskelig å oppdage hvis det ikke forekommer i store mengder. Men dette kan være en måte å sjekke det på ja.

    3. Brukeren sa at han/hun aldri har brukt AV, og da vil sjekk av virus med AV en gang iblant være utelukket.

  14. PHP 5.3 tillatter å utelate spesifiseringen av output når dette vil være det samme som i selve testen [..]

    Sikkert på dette? Jeg klarer i hvert fall ikke å gjenskape oppførselen du beskriver.

     

    Since PHP 5.3, it is possible to leave out the middle part of the ternary operator. Expression expr1 ?: expr3 returns expr1 if expr1 evaluates to TRUE, and expr3 otherwise.

    http://php.net/manual/en/language.operators.comparison.php

     

    Så vidt jeg kan se, så evaluerer uttrykket $var == "innhold" ? : "Ikke noe innhold" til true dersom $var inneholder innhold, og Ikke noe innhold dersom $var inneholder noe annet enn innhold.

     

    Det var dette jeg mente.. Jeg ser nå at dette var et utrolig klønete eksempel. Men ja, du har rett. Hadde nok kommet bedre frem om jeg hadde skrevet "annet innhold" istedet for "ikke noe innhold".

     

    eller slik:

     

    echo $dag == "onsdag" ? : "ikke onsdag";

  15.  

    If a tree falls in a forest and no one is around to hear it, does it make a sound?

     

    Ja, og kan man vite med ganske stor sikkerhet at man ikke har virus selv om man ikke bruker AV til daglig? Også ja.

     

    AtW

     

    Hvodan mener du at man oppdager det? Er jo ofte ikke slik at vinduer går bananas på skjermen når virus er tilstede sånn som på film. Jeg vet jeg overdriver, men kom akkurat på det klippet fra NCIS der de blir hacket. nok om det. jeg er sikker på at det finnes type "stealth"-virus som lurker i bakgrunnen for å unngå brukerens oppmerksomhet. Eller tar jeg feil?

     

    Når det kommer til det filosofiske aspektet av innlegget mitt så skal jeg ikke krangle med deg.

  16. Jeg vet at dette er veldig basic, men tenkte jeg skulle dele det med folk som kanskje ikke er klar over det. PHP 5.3 tillatter å utelate spesifiseringen av output når dette vil være det samme som i selve testen:

     

    echo $var == "innhold" ? : "Ikke noe innhold";

     

    blir det samme som:

     

    if($var == "innhold") {
       echo "innhold";
    else {
       echo "ikke noe innhold";
    }

     

    Om dette er god kodepraksis kan jo selvsagt diskuteres, men det kan jo være kjekt å ha i mente :)

  17. Du virker ikke særlig erfaren. Uansett er veldig sint og skuffet. Blir også frustrert, men kanskje jobb stillingen du har er skribent. Du jobber helt klart ikke med koding! Kanskje følge litt bedre med i tiden vil få deg til å innse at en mac-pc ikke er like edelt som det egentlig er. OS-et er fult av feil, samt windows også, men en er mye mer låst i OSX dersom det oppstår feil.

     

    Jeg vil gjerne at du utdyper deg litt mer. Hjelper ikke å lire av seg påstander uten å begrunne de. Blir du veldig sint, skuffet og frustrert av å lese en persons subjektive mening, tror jeg kanskje ikke et diskusjonsforum er stedet å henge for ditt vedkommende :dontgetit:

     

    Hva mener du med at han ikke virker erfaren?

     

    Min arbeidsflyt web- og programvareutvikling (nei, ikke ios) ble ganget med >10 da jeg gikk over til OS X. Når sant skal sies så kunne jeg like gjerne brukt en linux distro, da det er like enkelt om ikke enklere å installere CLI applikasjoner.

     

    Er det filsøking du har problemer med eller retting av de evt feilene?

  18. Jeg lager også sider som ikke fungerer 100 % uten JS, men er konservativ og idealistisk nok til å rødme litt hver gang...

     

    Når det gjelder "tradisjonelle" nettsider der JS ikke er en nødvendighet så er jeg samme båt som deg. Men er det snakk om en webapp der ajax og desktop environment emulering er en mer naturlig fremgangsmåte vil jeg si at jeg ofte prioriterer UX fremfor kompabilitet. Dette med brukergruppen i mente selvsagt.

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...