Gå til innhold

Valg 2011 debatten fortsetter


Gjest Slettet+9871234

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+9871234

Her er min oppsummering av den første partilederdebatten til kommunevalget i september i en fellessending mellom NrK1 og Tv2. Debatten startet som ventet med hendelsene 22 juli 2011. Jeg vil ikke ta opp det temaet i min oppsummering, da det er intensivt diskutert i andre tråder på dette forumet. Dermed er det ikke sagt at andre ikke kan nevne dette i sine poster.

 

1. Den beinharde budsjettbetingelse - eldreomsorg.

 

Helt sentralt er Jens Stoltenbergs utsagn:

 

Jeg har aldri hørt om en politiker som er mot en god eldreomsorg, men jeg har hørt om politikere som mangler penger til bedre eldreomsorg.

 

Noen mente at man kunne gjøre i eldreomsorgen som ved full barnehagedekning, kunne benytte private aktører. FrP og Høyre dannet en allianse mot de adre i synet på konkurranseutsetting. Den ideelle sektor som Røde Kors, Kirkens Bymisjon ble selvsagt også nevnt. Der kunne man skimte en kommende allianse mellom KrFs Knut Arild Hareide og Kristin Halvorsen som begget hevdet at den idelle sektor måtte fortsette å ha en plass i eldromsorgen.

 

Man kan ikke bruke samme modell i eldreomsorgen som den man har benyttet ved full barnehagedekning. Barn er en mer homogen gruppe enn eldre, hvor noen eldre kun trenger noen timers daglig hjemmebesøk, mens andre trenger full omsorg på sykehjem. Der trengs flere ansatte og flere sykehus og det krever også penger og investeringer.

 

2. Eiendomsskatt. Svekkelse eller styrking av det kommunale selvstyret?

 

FrP gikk til frontalangrep på eiendomsskatten som de har som mål å fjerne helt. Faktum er at denne skatten brukes av såvel rødgrønne som borgerlig styrte kommuner. Partiene til venstre for Høyre så på eiendomsskatten som en virkemiddel i det lokale selvstyre i og med at innføring av eiendomsskatt er opp til den enkelte kommune. Der er også en sammenheng mellom denne skatten og tildelingen av skjønnsmidler. Dersom en kommunes inntektspotensiale ikke er utnyttet, kan ikke en kommune forvente å få tildelt skjønnsmidler fra staten. Kommunalminister, Liv Signe Navarsete opplyste at tildelingen av skjønnsmidler ikke ligger fast. Tildelingen kan variere fra år til år og fra kommune til kommune. Hun spurte også hvorfor kommune A som ikke utnyttet sitt inntektspotensiale skulle får skjønnsmidler mens kommune B som utnyttet sitt inntektspotensiale ikke skulle få tildelt skjønnsmidler. Er det rettferdig? Kommuneskatten utgjør omtrent 1 prosent av de totale skattene. Det er dermed en skatt som bestemmes av nærdemokratiet, kommunen og ikke av sentrale myndigheter.

 

3. Skole. Eliteskoler kontra tilpasset undervisning og prvatisering kontra offentlig skole

 

For eller mot privat ble som ventet hovedtemaet. Høyre vil innføre eliteskoler som skal gi en utfordring til de flinkeste elevene. Jens Stoltenberg avviste dette, da han mente eliteskoler setter et varig skille mellom elever. Vi har allerede tilpasset undervisning der en elev kan ta undervisning på videregående nivå. En flink elev på ungdomsskolen kan med andre ord ta undervisning på videregående skole, mens en elev på videregående kan ta undervisning på universitetsivå. Jens Stoltenberg svarte også til Erna Solberg at Høyre er for å slippe til store private investorer som svenske Jon Bauer http://no.wikipedia.org/wiki/John_Bauergymnaset John Bauer er en svensk privatskole-kjede, som tilbyr videregående opplæring på enkelt steder i Norge

 

Andre lenker:

 

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Lrerne-flykter-fra-privatskole-1872699.html

 

http://stemdlf.no/node/2868

 

http://www.skole.no/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=2543

Jens Stoltenberg påpekte at der er store forskjeller på Jon Bauer og Rudolf Steiner: http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner

 

Andre lenker:

 

http://www.rudolfsteinerweb.com/

 

Jens Stoltenberg gikk selv på en Rudolf Steiner skole.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9871234

Hvis du ikke kan komme med informasjon til tråden, vennligst respekter dette:

 

Regler for posting på PRS - Les før du poster

Velkommen til politikkdelen av forumet. For de som vil bidra med meningsytring ber vi om følgende:

 

Ha ekstra fokus på saklighet. Ta ballen og ikke mannen, uavhengig av hvor provoserende du finner et innlegg. Blir du veldig provosert av noe så anbefales det at man "teller til ti" før man skriver sin respons.

 

3. Respekter trådens emne, ikke bedriv "trådkapring".

4. Hensikten med kategorien er å bedrive meningsutveksling, ...

Som trådstarter ber jeg dere om å etterkomme disse retningslinjene. Respekter også retningslinjene for annonym postinng som i korthet går ut på at man skal skrive saklige meningsfylte innlgg.

Endret av Slettet+9871234
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Onsdag 24 august. Samferdsel i fokus med Sp, FrP, Høyre, Ap og KrF.

 

Der er ueninghet om utbyggingstempo, satsing på bane kontra vei og finansiering.

 

Finansiering er vel det viktigste.

 

Bompengefinansiering Ap, KrF og Sp

 

Trekke på oljefondet: FrP

 

Uklart hva Høyre mener, men de vil ikke bruke finansiering med bompenger.

 

Samferdselsminister Meltveit Kleppa sa at alle partier er for bompengefinansiering likalt, endog FrP, men FrP er mot bompengefinansiering sentralt.

 

Et skippertak må til på utbygging av jernbanen, ettersom det er forventet 100 000 nye trailere på veiene. Knut Arild Hareide påpekte at uten jernbane til Oslo ville man måtte ha en 16 felts motorvei. Han pekte også på at med 1 million mennesker i dette område og en økt tilvekst de neste årene så står man ovenfor en formidabel satsning på samferdsel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...