Gå til innhold

warpie's Blogg

  • blogginnlegg
    2
  • kommentar
    1
  • visninger
    51 213

Jim Keller tilbake til AMD


slacky

17 469 visninger

Etter mye lesing, og mye spekulering på hvorfor Jim Keller valgte i April å returnere til AMD har jeg kommet opp med en teori.

 

Ikke alle her vet hvem Jim Keller er, men jeg skal gi en kort introduksjon.

Jim Keller er vel det man kan kalde for en Veteran CPU-arkitekt, han er en av de største moderne CPU-arkitektene.

 

Keller jobbet hos DEC i mange år, hvor han jobbet med noen av de reskeste Alpha prosessorne ved den tid. Derblandt fant man den første Clustered Integer Core/Clustered Multi-Thread CPU-arkitektur, dette var allerede i 1996.

Se: Alpha 21264

 

I 1998 gikk DEC i oppløsning, og Jim Keller endte samme året opp hos AMD, hvor han var medleder (co-author) samt fremste arkitekt bak både AMD K7- og K8-kjernen. Det største han bidro med var at han sto for utviklingen av AMD64 (x86-64), en utvidelse av x86-arkitekturen, som ble introdusert i AMD K8-kjernen (Athlon 64), samt så var medleder i utviklingen av HyperTransport-teknologien.

 

Han var også lederakritekten bak Apples ARM-SoC, hvor han sto for Apple A4, A5 og A5x.

 

Nok om hans historien hans.

 

 

Jeg vil vise noe av det Keller var med å utviklet i 1996, mer spesifikk Alpha 21264-kjernen og sammenhengen med den moderne BULLDOZER-arkitekturen, og kansje litt hvorfor AMD var så gira på å få Jim Keller på laget.

 

Bulldozer benytter seg nemelig av teknologien som var i 21264-kjernen, altså Cluster Integer Core også omtalt som en modul av AMD.

638px-Alpha_21264.pngDette er et bilde av 21264-kjernen.

 

Så slenger vi frem den moderne bulldozer-akritekturen:

bulldozer_integer_cores.jpgJeg kan tenke meg at det å få med en av utviklerne bak den orginale Cluster Integer Core-teknologien kan hjelpe bulldozer på bena, iallefall finner jeg det veldig spennende.

 

Jeg tror det faktum at Jim Keller for 16 år siden var med på utviklingen av denne teknologien gjør han til en sterk kandidat for videre utvikling av den "samme teknologi" bare under AMD denne gang. Dette kan også være mye av grunnen til at han valge å forlate Apple til fordel for AMD.

 

- Skrivefeil vil bli tatt hånd om ved senere annleding.

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...