Jump to content
Sign in to follow this  
Joachim_F

Feature: Nostalgisjokk for åttitallsgamere

Recommended Posts

Her er del to av vår gigantiske artikkelserie om tidenes beste Commodore 64-spill.

[url="http://www.gamer.no/artikler/nostalgisjokk_for_aattitallsgamere/52606"]Les mer[/url]

Share this post


Link to post
Meget bra skrevet artikkel og blåste opp en del minner. Ser att du tok opp Lode Runner som var en av mine favoritter og dessuten kommer Lode Runner snart til konsoll da det arbeides med en XBLA versjon av denne klassikeren med oppdatert grafikk. Edited by Whackedorange

Share this post


Link to post
Takk for en morsom reise i mine barndomsminner. Jeg spilte faktisk California Games og Outrun så sent som i forrige uke. :)


[b][url="http://www.youtube.com/watch?v=usixkoudBh4"]Se filmen hos Youtube[/url][/b]

Tidenes musikk. (phew, endelig fikk jeg limt inn rett link). Edited by LarsP

Share this post


Link to post
Annonse
Airborne Ranger var ett stilig spill, og ekstra morro når man klarte å plassere en tids innstilt bombe på en av fiendene, som da begynte å løpe av gårde før det sa *boom*

Ellers mange andre gode spill, og mange som jeg har glemt at jeg har spillt. Hyggelig å få frisket opp hukommelsen. Noen av spillene har jeg nok spillt på Amiga i stedet for C64, men morro uannsett :D

Share this post


Link to post
wow - det er de gamle spillene jeg husker best! Av de som er nevnt denne gangen; Archon, Beach Head, Boulder Dash (genialt), Bruce Lee(genialt 2), Defender of the Crown (genialt 3), Ghosts'n'Goblins, High Noon, IK+ (nam!), Loderunner, Pirates! (!), Pit Stop II (vroom!(!)), Rainbow Islands, Stix, Stund Car Racer, Supremacy, Wizball og Zak McKracken! Her forsvant det mange timer med klatring i trær til fordel for pixelhistorier, gitt! :D

Jeg savner ett spill, som jeg ikke husker navnet på. Kanskje noen kan hjelpe meg?
Det handlet om en fyr (doktor eller etterforsker eller noe lignende) som reiste rundt i USA ved hjelp av tog (kanskje andre ting også) og gjorde sitt beste for å utrydde en eller annen form for epidemi. Folk ble smittet ved kontakt og sjukdommen spredde seg. Denne fyren prøvde å komme epidemien i forveien og la ut medisiner for at folk skulle bli friske. Så gjaldt det å finne kilden til det hele og dra dit for å stoppe hele greia. Grafikken var veldig 2D og ble sett ovenfra, så alle menneskene var vel bare hatter sett litt på skrå ovenfra.
Noen som vet hva det heter?

Share this post


Link to post
Mange av spillene spilte jeg på Amiga istedet for C64, var overrasket over at flere av de var portert til C64, faktisk.
Spesiellt spill som Stunt Car Racer med sin tunge 3D-grafikk. Husker vi satt i sofaen rundt Amigaen og prøvde å knuse bilen mest mulig iløpet av ett enkelt fall. Damage model var ikke-eksisterende, men indikert i antall sirkler nederst på skjermen som ble fylt når du traff noe. Alle sirklene fylt opp betydde totalhavari.

Det har aldri blitt det samme med PC. Man kan ikke sitte i sofaen sammen med 3 kompiser og sende joysticken rundt, eller spille to-player med 2 stikker. Med PC er det mere å sitte alene på en kontorstol foran en monitor. Sånn sett liker jeg konsoll-gaming bedre, det er mere throwback til gamledager.

[b]Men når det er sagt[/b], er det nesten best å la nostalgi være nostalgi. Spillene på den tiden var såpass simple at det tar deg max 5-10 minutter å bli møkklei et spill du husker å ha brukt dagesvis med på C64. Skuffelsen kan være ganske gedigen, når du innser at spillet du husker så godt fra 20 år siden egentlig er dritkjedelig å spille nå. Greit nok at det ikke er grafikken som teller, men vil vi virkelig tilbake til spill total ribbet for historie (annet en noen linjer fremst i manualen), som var så beinhardt vanskelige at man brukte 2 uker på å skyte seg gjennom noen brett som ville tatt 30 minutter i realtime uten å dø?

Jeg er en av de sjeldne 80-talls gamerne (hvertfall her på forumet)..fikk C64 i julegave i 2.klasse på barneskolen, var vel i 1985. Med kassettspiller. Heldigvis kjente jeg mange andre, så vi kopierte turbotapes smekkfulle av cracka spill blant hverandre. Kjøpte aldri ett eneste spill tror jeg, hadde hvertfall hundre kasetter med kopierte spill på.
Eller vent, kjøpte vel Last Ninja 1 og 2 fra Sverige (svenska datormagazin) for å få med alt ninjastæsjet i boksen. (Hette og stjerne og kart osv). Utviklere var glimrende på å legge ved ekstradingser i boksene så folk skulle kjøpe istedet for å piratkopiere.
Pirates som er nevnt her f.eks., kom helt uten noen form for kart ingame. Og verdenen er STOOOOOOOOOOOR. Så vi hadde en kopi av et orginalkart som var lappet sammen av A4-ark. I PC-remaken av Pirates! er heldigvis kartet innebygd i spillet. Det var det ikke den gangen. Var vel et middel mot pirater. Uten kart seilte man bare i ørska stort sett.

Gode gamle turboloaders med "pil L" husker sikkert de fleste. Også var selvsagt misunnelsen stor på de som hadde luksus som diskettstasjon, og brukte 5 sekunder å å laste spill jeg brukte 10 minutter på å laste inn.. Edited by Bytex

Share this post


Link to post
Musikken er det jeg husker aller best fra C64 tiden. Jeg elsker fortsatt SID lyden og det hender jeg drar fram noen C64 låter når jeg er i det nostalgiske hjørnet.


[b][url="http://www.youtube.com/watch?v=nZG59v9InTc"]Se filmen hos Youtube[/url][/b]

Share this post


Link to post
Ja, jeg har en sidplayer til Winamp og mange hundre sid-låter. Men det som er dumt, er at ingen sidplayere til PC emulerer SID-chippen skikkelig, det er bare sånn cirka likt. Heller ikke emulatorer. Det mangler dybden i lyden og enkelte lydeffekter er langt fra så bra som de skal være på the real thing.

SID-chippen er jo egentlig en komplett synthesizer, og det er ikke bare bare å emulere korrekt i software. Vi kan få emuleringer som låter veldig crisp og fint, men SID-chippen er 8-bits lyd og mye mere nasty og "skitten", som gjør det så fett.

Share this post


Link to post
morsomt å se hvor mange amiga spill som også fantes på C64 i en eller annen variant.

og for dere som vil gjenoppleve bruce lee:
[url="http://reloaded.org/download/Bruce-Lee/73/"]http://reloaded.org/download/Bruce-Lee/73/[/url]

og når jeg tenker meg om så var det en eller annen som fant på å gjenskape archon som en quake1 mod ;)

og takk til norse360 for musikken :D

Share this post


Link to post
Lemmings er den opplagte klassikeren her.

Noen år før DMA Design (eller Rockstar North som de heter nå) kom opp med GTA-konseptet laget de et fantastisk vanedannende puzzle/strategi-spill.

Lemmings er konvertert til omtrent alle mulige tenkelige konsoller og operativsystemer, nå sist til PSP (ironisk nok utviklet av deres gamle Amiga-konkurrenter Team 17). Den originale PC-versjonen fungerer fint i DOSBox, men man kan også prøve ut konseptet gratis i nettleseren [url="http://www.elizium.nu/scripts/lemmings/"]her.[/url]

[url="http://folk.ntnu.no/olekriri/C64%20-%20Back%20In%20time%20-%2010%20-%20Galway%20-%20Arcanoid.mp3"]Martin Galway - Arkanoid theme[/url] er forrresten tidenes chiptune.

Share this post


Link to post
Mulig det, men den der er en remix laget på moderne synther. Back in Time er en CD med remixer av gamle 64-slägers.
Det er også VELDIG mye reverb (romklang)-effekt på den mixen.

Rob Hubbard er min favorittkomponist..Commando er fantastisk. Og Rambo first blood loademusikken til Galway. Og de forskjellige versjonene av Ocean Loader. Pluss musikken i Last ninja 1 og 2 selvsagt. Edited by Bytex

Share this post


Link to post
Jeg savner en lenke til artikkelen [url="http://www.gamer.no/artikler/hvor_ble_interaktiviteten_av/50123"]Hvor ble interaktiviteten av[/url] under Zac McKracken-biten. :)

Share this post


Link to post
Hyggelig tur down the memory lane. Lode Runner var det første spillet jeg spilte noensinne. Spilte det på en konsoll jeg ikke husker navnet på, men husker at det var en svær kassett ala typen på de første nintendoene som måtte stappes nedi maskinen. Fikk grinet meg til en spillemaskin etter at jeg hadde spilt det spillet og min far kjøpte Commondore 64 siden de i butikken sa at det var den mest populære maskinen.

Dette var i 1988 og jeg ville ha HE-Man spillet. Min far fikk overtalt meg til å kjøpe World Games og jeg har aldri angret på det siden. Resten er historie og jeg er nå IT-utdannet. Det er en grunn til at jeg kaller meg for PressPlayOnTape på Xbox Live.

Share this post


Link to post
[quote name='johanf' post='11380022' date='14/06-2008 : 11:13']wow - det er de gamle spillene jeg husker best! Av de som er nevnt denne gangen; Archon, Beach Head, Boulder Dash (genialt), Bruce Lee(genialt 2), Defender of the Crown (genialt 3), Ghosts'n'Goblins, High Noon, IK+ (nam!), Loderunner, Pirates! (!), Pit Stop II (vroom!(!)), Rainbow Islands, Stix, Stund Car Racer, Supremacy, Wizball og Zak McKracken! Her forsvant det mange timer med klatring i trær til fordel for pixelhistorier, gitt! :D

Jeg savner ett spill, som jeg ikke husker navnet på. Kanskje noen kan hjelpe meg?
Det handlet om en fyr (doktor eller etterforsker eller noe lignende) som reiste rundt i USA ved hjelp av tog (kanskje andre ting også) og gjorde sitt beste for å utrydde en eller annen form for epidemi. Folk ble smittet ved kontakt og sjukdommen spredde seg. Denne fyren prøvde å komme epidemien i forveien og la ut medisiner for at folk skulle bli friske. Så gjaldt det å finne kilden til det hele og dra dit for å stoppe hele greia. Grafikken var veldig 2D og ble sett ovenfra, så alle menneskene var vel bare hatter sett litt på skrå ovenfra.
Noen som vet hva det heter?[/quote]

Lett! [url="http://classicgaming.gamespy.com/View.php?view=GameMuseum.Detail&id=33"]Agent USA![/url] :)

Share this post


Link to post
Her er en bra SID emulator. [url="http://sidplay2.sourceforge.net/"]http://sidplay2.sourceforge.net/[/url]

Mange gode SID melodier bla Comic Bakery og Robocop 3( eller var det 2) tror det er den beste SID låten som er laget med SID chipen. Kan sitte i timesvis å høre på gamle SID låter mens jeg siter å spiller hehe

Her er en av det beste sidene for SID remixer. [url="http://remix.kwed.org/"]http://remix.kwed.org/[/url]

Share this post


Link to post
[quote]Winter Games
.. Ulempen var selvsagt de grusomme kunstløpsekvensene som har merket mange av oss for livet, men de kunne vi selvsagt (og heldigvis) skru av.[/quote]
Pøh. Kunstløp var det som skilte ut de beste. Timingen og presisjonen var det bare noe få som klarte skikkelig. Spesielt med enkelte kontrollere. Musikken derimot ... Edited by TCi

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...