Gå til innhold

Korleis fordeles elektrisk energi på nettet?


Anbefalte innlegg

Dette er noko eg har lurt på lenge, men aldri funnet ut av. Er elektrikar av yrke, så det er vel noko eg bør vite, men det får så være.

 

Når ein sel elektrisk energi, innan- eller utanlands, går det kun på målinger?

 

Eg har vore borti tilfeller der ein generator "tok" lasten til ein anna generator der begge leverte på same nett, korleis skjer dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja dette burde du vite :p Vi sender energi over Store kraft linjer som ligger mellom landene som gjør at vi kan selge og kjøpe energi fra andre land. Finnes kart og bilder som hviser overskikt over disse linjene. Så er reel energi og ikke bare målinger.

 

Flere generatorer kan kobles inn på samme nett. Tror de kobles likt inn som om du parallkobler andre spenningskilder som batterier og slikt. De må bare fases inn og se lik ut (ha lik sinuskurve) Samme spenning, frikvens og periode tid osv. ;)

Endret av Zx45
Lenke til kommentar

El-distrubisjon er vell noe av det mest komplekse som finnes.

Alle generatorer i verden har sin egen ideele lastkrav for optimal avgitt effekt utifra fabrikat, merke og egenskaper.

Ett vannkraftverk er mer dynamisk regulerbar en atomkraftverk. Likheten mellom alle er at de som er på samme "nett" og jobber sammen med å avgi effekt må til en hver tid være i fase uavhengig av last.

 

Man bruker normalt strøm og Spenningstransformatorer for å måle effekten utifra kraftverk. Skagerakk kabelen har sin egen effekt måler på hver side av dammen. (det er ikke eiendomsmeklere vi burde misslike)

Tyskland som har atomkraftverk er "nødt" til å produsere tilsvaret like mye energi gjennom hele døgnet uavhengig av momentanforespørselen. Grunnen til dette er at atomkraftverk er svært lite dynamisk i produksjon av effekt.

 

Norge tvert imot kan slå av en eller flere turbiner på bare minutter.

Det er "rimeligere" for Norge å importere overskudskraft ifra tyskland på ugunstige tidspunkt (natt, sommer og 24/7 industri) enn hva vi ville tjent på å produsere selv.

 

Mye av dette er styrt av kraftbørsen. Aker sine smelteverk kjøper "strømkvoter" på børsen, dvs at dem kjøper en kvote som dem vil bruke 24/7 igjennom ett helt år.

Når jeg sier Børsen så er det kraftspekulanter der også. Såvidt jeg husker så tjente en av disse meklerne ca 500millioner ifjor på å kjøpe og selge kraft-kvoter.

 

Energiforbruken i norge og resten av Europa er relativt forutsigbar grunnet historiske data.

 

Når det gjelder det tekniske så kan man i prinsippet si at kraftnettet er bygd opp i flere ringnett. Der generatorer fra forskjellige kraftverk tilfører kraft på ringen. Det som er tricky er å kunne levere akkurat mengde til riktig tid.

Hvis man sammenligner en generator med en bilmotor...

I motbakke så må du gi litt mer gass for å opprettholde det turtallet du hadde tidligere.

Hvis vi nå tenker generator så vil turtallet i motoren tilsvare frekvens (Hz) på en generator.

 

Økt momentan forespørsel på energi vil gi en sakking i generatorene. dvs at flere generatorer må kobles inn på nettet, eller at dem må øke sitt pådrag på eks: vann, for å kunne etterleve forespørselen. Det er svært kritisk at denne reguleringen holder konstant 50Hz under enhver omstendighet.

 

Ett atomkraftverk som leverer eks; 100megawatt (MW) men forespørselen kun er på 50MW vil ha ett seriøst problem. generatorene vil "ruse" uten belastning og det vil være umulig å opprettholde 50Hz. Dvs på ett nett der flere generatorer er synkronisert inn på 50Hz og en av de plutselig ruser av på 60-70Hz vil gi en svært uheldige omstendigheter som kan føre til at hele ring-nettet kollapser. På grunn av dette kan resten av Europa kjøpe atomkraft til "spott" pris på enkelte tider av døgnet.

 

Er noe usikker om dette ga en liten forklaring ang flere genratorer kan kobles til ett og samme nett....

Dette er faktisk ett tema som er vanvittig interessant og jeg kan dessverre alt for lite om dette...

Endret av 2rgeir
Lenke til kommentar

Fin forklaring men bare en ting jeg stusser litt over.

Hvordan kan en generator ruse og øke frekvensen når den er tilkoblet et nett med stabil frekvens?

Vil ikke nettfrekvensen holden den i ørene og låse den til det turtallet frekvensen tillater og i verste fall kun være med på å øke nettfrekvensen ørlite ettersom den enkle generatoren er en liten brikke i et stort nett.

Om man f.eks. ikke faser inn en generator før tilkobling smeller den til og tvinges på et kort øyeblikk til rett fasing og det er ikke noe pent syn.

Lenke til kommentar
Fin forklaring men bare en ting jeg stusser litt over.

Hvordan kan en generator ruse og øke frekvensen når den er tilkoblet et nett med stabil frekvens?

Vil ikke nettfrekvensen holden den i ørene og låse den til det turtallet frekvensen tillater og i verste fall kun være med på å øke nettfrekvensen ørlite ettersom den enkle generatoren er en liten brikke i et stort nett.

Om man f.eks. ikke faser inn en generator før tilkobling smeller den til og tvinges på et kort øyeblikk til rett fasing og det er ikke noe pent syn.

Det er riktig som du sier at alle generatorer som er koblet sammen i samme nett vil alltid ha samme frekvens. Kan nesten sammenligne det med flere motorer som er koblet til samme aksling på bilen. Om du skulle forsøke å øke hastigheten på en generator ville den bare ta mere og mere last helt til den blir overbelastet. Om du skulle klare å få den i utakt med resten av nettet ville det oppleves omtrent som en kortslutning med store konsekvenser. Har hørt om generatorer i megawattstørrelsen som har revet seg løs fra festene eller brukket akselen når de har blitt lagt inn i motfase så det er store krefter ute å går.

Lenke til kommentar

Dette temaet er nesten doktorgrad nivå å forstå fullt og helt ut. problemet rundt dette er momentane endringer... dette skjedde i USA for noen år siden da noen delstater i USA var uten strøm i noen dager... Dem hadde tydeligvis vært på breaking point med tanke på belastning av nettet. en generator eller kraftverk koblet seg ut og det ble akkutt mangel på strøm. De resterende generatorene klarte ikke å opprettholde strømtrekket. Dette resulterte i noe som kalles pendeleffekter på nettet som ocilerte og tilslutt så kollapset alt sammen.

Det er som Ligthsabre sier... når jeg tenker meg om... frekvensen til en generator i "overproduksjon" holder sin nettfrekvens... men den blir tvunget til denne frekvensen og dette skaper veldig sterke "oversynkrone" magnetfelt i den aktuelle generatoren og det svakeste leddet leddet for å holde dette på plass vil muligens svikte.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Alle generatorene er paralellkoblet. De holder konstant +- 50Hz. Dette er det elektronikk på hver generator som styrer. Konstante generatorer styres ut i fra fast last. Synker frekvensen littegran, så reduseres hastigheten på generatoren, slik at lasten holder seg stabil. Variable generatorer (som vannkraft o.l) styres med flere faktorer. Dette kan være frekvens, last, og leverandørens ønske. Når det er økt belastning på nettet og frekvensen synker littegrann, kan de variable generatorene øke pådraget, slik at frekvensen blir 50 Hz. Da vil de konstante generatorene følge etter i turtallet, med jevnt pådrag.

 

Det er også mulig for skip å levere strøm til land fra egne generatorer, hvis spenning og frekvens er lik! (noe som kan brukes i nødsfall).

 

Når det gjelder overførig i sjøkabler mellom norge og andre land, så blirstrømmen likerettet ved overføring. Så det er litt annen teknologi som styrer hvor mye som skal fram og tilbake til enhver tid.

 

:)

Lenke til kommentar

Takk for mange gode og velformulerte svar! :yes:

 

Ein ting eg ikkje fant er det med levert og mottatt forbruk.

 

Eg har forstått det sånn at eg kan kjøpe straum frå ein leverandør i Finnmark, sjølv om eg bur på vestlandet. Er heile nettet basert på målingar ved kraftstasjonene og kw/h-målere hos forbrukarane?

 

Eit lite eksempel: Du har 10 straumleverandørar og 100 forbrukarar. Kvar leverandør har 10 forbrukarar som kundar. Alle leverandørene leverer effekt ut på eit felles nett og alle forbrukarane henter straum ut frå det same nettet.

 

Om ein leverandør får straumbrot og produksjonen går ned (f.eks. den i Finnmark), vil då forbrukarane hente sin straum frå dei resterande leverandørane? I så fall, kven betaler for det og korleis går dette ut over målingene?

 

Ser at dette er eit veldig komplekse saker, men det er ganske interessant.

Lenke til kommentar

Alle er koblet opp i et ringnett. Derfor kan du kjøpe kraft av de fleste leverandører. Men strømen kommer ikke direkte fra leverandøren din til deg. Den kommer mest sansynlig fra et av de nærmeste kraftverkene. Ditt forbruk beregnes bare ut fra måleren i huset ditt. Kraftverkene har også målere som måler hvor mye de sender ut på nettet. Hvis de selger mer enn de produserer selv, må de kjøpe resten av andre som har overskudd. Det går på kraftbørsen, hvor prisene justeres hele tiden etter produksjon og etterspørsel.

 

Vannkraft er lett å regulere, så der har produsentene en fordel. De kan kutte ned produksjonen i tider med lavere priser, og kjøpe billig fra andre. Så kan de øke produksjonen når prisene er høye. Derfor er kjøp og salg til andre land meget gustig for norske produsenter.

 

Her kan du se hvor mye vi kraft vi utveksler med andre land..

 

Du trenger ikke å produsere strøm for å selge strøm.. Flere som bare handler på spottmarkedet og selger med fortjeneste..

 

:roll:

Lenke til kommentar
Ble fortalt av en lærer at strømmen som går over skagerakk, til Danmark altså, at den sendes som likestrøm og ikke veksel. Hvorfor det? Noen som vet?

Mulig jeg husker feil, men mener at jeg ble fortalt det.

 

Stemmer det. Da kan de la minus gå i vannet og pluss i kabelen. Derfor ligger store kobberplater i vannet på begge sider. Dermed slipper de med halvdelen av kablingen.

 

:cool:

Lenke til kommentar
Ble fortalt av en lærer at strømmen som går over skagerakk, til Danmark altså, at den sendes som likestrøm og ikke veksel. Hvorfor det? Noen som vet?

Mulig jeg husker feil, men mener at jeg ble fortalt det.

 

Den viktigste grunnen til at det går som likestrøm er uansett det faktum at overføring av vekselstrøm over lange avstander i kabel rett og slett ikke er mulig. Kabelimpedansen vil fort bli enorm og spise opp hele kapasiteten til kabelen når lengden drar seg på. Da reaktans ikke er et problem i likestrømskabler brukes heller likestrøm. Ikke alle sjøkabler bruker sjøen som minus heller, jeg innbiller meg (litt usikker...) at NorNed-kabelen har både pluss- og minusleder.

Lenke til kommentar
Stemmer det. Da kan de la minus gå i vannet og pluss i kabelen. Derfor ligger store kobberplater i vannet på begge sider. Dermed slipper de med halvdelen av kablingen.

 

:cool:

 

Så kult! Dette viste jeg ikke. Noen som har bilder av disse platene? *Se for seg verdens største elektrolyseeksperiment...hehe...:p *

Endret av dostojevski
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...