Gå til innhold

Kapasitiv følere - hvordan funker de?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hei!

 

Jeg lurer på hvordan kapasitive følere virker. er det noen her som vet hvordan de virker?

 

Jeg tror det er slik at det blir laget et magnetfelt også når noe kommer inni det magnetfeltet, åpner/lukker kontakten ... Er veldig usikker!

 

De reagerer på alt annet en luften som er i nerheten av den eller foran den, alt etter som hva den er beregnet for. Med en gang det kommer noe nert den oppstår det kapasitans mellom dem, det fungerer likt en kondensator og da vil den åpne eller lukke.

Lenke til kommentar

ta en titt på sidene til Atmel/quantum og les der. noen av data bladene inneholder ganske gode forklaringer mener jeg å huske

 

http://www.qprox.com/technologies/qtouch.html

 

i bunn og grunn er det Kirchoff's lover som gjelder. du har en serie med kondensatorer hvor du er/påvirker en av verdiene, så brukes litt fancy målingsteknikker for å måle hvor stor forandringen i kapasitans er/hvor stor forskjell det er i ladning som overføres.

 

http://www.qprox.com/assets/Downloadablefi...0_104-15456.pdf

http://www.qprox.com/assets/Downloadablefi...r_100-15424.pdf

Endret av Dr_VingTor
Lenke til kommentar

Glem det med den kontakten. En kapasitiv føler har ingen "kontakt" som åpner/lukker seg.

 

Sammenlign det med en termisk motstand; den elektriske motstanden (målt i Ohm) endrer seg når temperaturen endrer seg. Ved å måle mostanden kan man regne ut hva temperaturen er.

 

En kapasitiv føler endrer kapasitans (målt i Farad) når et eller annet i omgivelsene endrer seg - som regel fordi en finger berører eller er veldig nær føleren. En elektrisk krets kan dermed detektere endringen i kapasitans når fingeren berører/er nær føleren, og dette kan indirekte føre til at en kontakt blir åpnet/lukket f.eks.

 

Kapasitans er et mål for hvor mye elektrisk ladning en elektrisk komponent kan lagre. (Enkelt forklart.)

 

edit: Du kan også måle nivået i en væsketank med en kapasitiv føler. En stang stikker ned i tanken, og kapasitansen i denne varierer med væskenivået. Det er altså ikke bare når fingre er involvert at man bruker kapsitive følere/målere.

Endret av nebrewfoz
Lenke til kommentar

Der kom fasiten, med en god forklaring! Tusen takk Dj_eLmO!

 

"Den aktive delen, av sensoren, består av to elektroder. De fungerer som en kondensator (en elektronisk enhet som kan ”oppbevare” elektrisk ladning) med gitt kapasitans (evnen til lagring av elektrisk ladning). ”Kondensatoren” inngår i et såkalt RC-ledd (sammenkoplet spole + kondensator). Når et objekt nærmer seg, endres kapasitansen, og RC-leddet starter å oscillere. Dette detekteres av forsterkerelektronikken, og utgangen fra sensoren endres."

Lenke til kommentar

Bare legge til at det finne tre måter å endre kapasitansen til en kondensator. Formelen for kapasitansen er gitt som C = (Ae)/d der A er arealet på platene , e (epsilon) er den elektriske permitiviteten i mediumet mellom platene og d er avstanden mellom platene. I dette tilfellet dere snakker om er det permitiviteten til mediumet som endres.

 

Et RC-ledd er ikke en sammkoblet spole og kondensator, det kalles LC ledd. Det vil være lurt å bruke et LC-ledd i dette tilfellet der "oscillasjonsfrekvensen"(heter egentlig resnonasfrekvens da en må ha aktive komponenter for å lage en ocillator) er gitt som f = 1/(2*pi sqrt(LC))

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...