Gå til innhold

Chatte-tråd for oss på Akam!


Anbefalte innlegg

Noen som har kjøpt/testet Aputure MC her inne? Er på utkikk etter noe LED-belysning å bruke både til foto og video, og virker som den er ganske midt i blinken. Problemet nå er jo bare at prisen ligger opp mot 2000 kr, når den egentlig burde ligge mer mot 1200-1500 med tanke på $90 prisen i USA. Og så er det ingen på lager, som også er et problem.

Eller har dere noen tips til andre alternativer? Dimming og flere farger/temperaturer er et must.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Pris er den største forskjellen. Ordentlig kamera (cinema-line) koster mer, og spesielt med alt tilbehøret. Og så er det stor forskjell på hobby/YouTube produksjon og en ordentlig produksjon. Prosumer utstyr er ofte lettere/mindre. Lavere inngangsterskel er det også.

 

Samt at vanlige systemkamera har siden 5d mk2 hatt god nok video til at ekstremt mye videoproduksjon ikke trenger mer profft utstyr. GH5, Sony sin A7-serie, nye Canon R5 ++ er tilogmed overkill for mye av det som lages. Akkurat godt nok for andre ting.

Lenke til kommentar

Er fortsatt ikke sikker på om jeg forstår prioriteringene her. Du fremhever 5D mkII som hadde en pris på over 20k, legg til et godt objektiv så havner man lett over 30k. Nå vet jeg ikke hvor mye riggen som omslutter hele kamera koster, men tipper det ikke blir helt feil om totalsummen blir på rundt 40k med 5d mkII som utgangspunkt, og enda mer med dyrere kamera og flere objektiver. Så da er spørsmålet, vil en slik dslr overgå et 10 år gammelt dedikert filmkamera i prisklassen rundt 40k nytt? Eller om vi snakker bare nytt som 5d mkIV, vil dette overgå et nytt filmkamera til 50k?

Lenke til kommentar

Husk at mange av disse kameraene har vært tilgjengelig på bruktmarkedet og ikke alle er like dyre. Mange YouTubere har også brukt billigere kamera som Canon 70D. Samt at det finnes mange rimelige objektiver.


Men til spørsmålet: Ja selv til fullpris så vil en heftig kamerarigg med Canon 5-serie, Song A7 eller Panasonic G5 fortsatt være billigere enn et ordentlig filmkamera. Canon C-serie, Sony FS, RED, Arri. Alle disse vil koste mye mer med en ferdig rigg og med tilsvarende teknologi innenbords. Til samme pris får du mye dårligere oppløsning og framerates og annen teknologi. Går du opp i pris får du raw-format og masse goder men igjen mye dyrere.


Og så er de myntet på forskjellige målgrupper. Folk som filmer alene vil kanskje ha behov for god autofokus, men profesjonelle vil ofte ha egne focus pullers. Disse proffe kameraene er også mer modulære og passer bedre inn i en filminnspilling.

Lenke til kommentar

Misforstå meg rett Comma Chameleon, jeg sier ikke at du og alle som bruker dslr til filming tar feil, jeg bare forstår det ikke. Det virket på meg underlig at en produsent av dslr og videokamera, skal være istand til å produsere et dslr som er først og fremst laget for fotografi, skal overgå et videokamera som er laget for filming, i såfall, hvorfor ikke bare få samme teknologien inn i filmkameraet?

 

Lenke til kommentar

Hva mener du med overgår? På de fleste områder er nok et filmkamera (vet ikke helt hva du legger i begrepet filmkamera) bedre enn DSLR/speilløst systemkamera om det er video som er målet. Et slikt kamera er imidlertid dyrere, større og har en noe brattere læringskurve.

Snakker du om såkalte "camcorders", så har de etter min mening fått et ufortjent dårlig rykte, og vil sikkert for mange være et bedre valg et DSLR/speilløst systemkamera. De har imidlertid gjerne knøttsmå sensorer som gjør dem mindre egnet i dårlig lys og vanskeligere å få liten dybdeskarphet med.

Lenke til kommentar

Da forstår jeg mer hva du mener. Et videokamera/camcorder vil nok gi mer valuta for pengene da de ofte er en del billigere enn dslr/speilløse + objektiver. Men som Dr. Brodsky sier så har de litt mindre sensor og er kanskje best til ferievideo eller lignende der man ikke trenger veldig høy kvalitet eller avanserte funksjoner. Litt mer plug and play.

Har ikke sett statistikk i det siste men føler at markedet er mindre for camcorders (av en viss kvalitet) enn for dslr med bra video og derfor blir de vel prioritert annerledes både av produsenter og forbrukere.

Med tanke på kvaliteten på video hos feks nyere iPhone og Google Pixel så vil de gi utrolig bra videokvalitet for noe du går med i lomma og har man ikke behov for zoom og er i godt lys så kan det fungere bra nok til mye.


Å kjøpe et kamera til filming er en prosess som er avhengig av mange variabler. Setter man seg ned og ser på et reelt kjøp og alternativene så ser man fort hvorfor de ender opp med systemkameraer såpass ofte.

Lenke til kommentar

Nå tenker jeg ikke så mye på proffer og sånt, men mer på disse "youtuberne" som filmer seg selv minst like mye som rundt seg, og klager på at kamera er så tungt å holde på strak arm. Noen av disse er jo såpass suksessfulle at de har en assistent med seg og ser disse ofte har et systemkamera inne i en svær "veltebøyle". Tanken slår meg da at hadde det ikke vært like greit med et lite håndholdt videokamera som er halve vekten (og kanskje prisen) av et systemkamera uten objektiv, eller kanskje til og med en tredjedel av vekten til systemkamera og objektiv? For meg kan det nesten se ut til at 7 av 10 bruker systemkamera og bare 1 av 10 bruker et videokamera, de siste 2 bruker telefon.

Jeg er fortsatt ikke helt overbevist om at alle disse har valgt et systemkamera utifra et reelt behov, men kanskje heller har sett at andre har det og anbefaler å bruke det samme og dermed sitter litt fast i "systemet".

Endret av Thunderhead
Lenke til kommentar

Det varierer en del med YouTubere. Noen tjener massevis og har kamerautstyr til flere hundre tusen kroner. Så har du andre med mobil som du sier. Du har nok rett i at veldig mange kunne klart seg fint med utstyr som er billigere/enklere, men som mange (her inne også) så kjøper man kanskje noe som er litt bedre både fordi man er genuint interessert i utstyret og for å ha noe "å vokse i". Kan være dyrt å kjøpe to ganger. Et systemkamera gir deg gode muligheter for å oppgradere litt og litt. Først oppgraderer du kanskje et par objektiv, så litt annet utstyr. Og etterhvert når du må bytte kamerahus så kan du beholde alt det andre.

Et Canon 70D/80D med et rimelig objektiv er ikke dyrt, og gir deg en autofokus som ingen camcorders kan slå. 4K-video koster uansett, og så er det igjen det med sensor-størrelser. Noen typer video får du ikke til med enkle camcorders.

Altså du har nok rett i at mange som lager videoer kunne klart seg med noe enklere, men de liker å ha muligheten til å lage noe bedre enn det de gjør. Og kanskje er genuint interessert i utstyret. Mitt kamera har 42 megapiksler. Trenger jeg det? Nei men jeg liker å ha oppløsningen å jobbe med, selv om jeg ikke skal printe stort. 

Endret av Comma Chameleon
Lenke til kommentar

Camcordere er gjerne også relativt begrenset med tanke på tilgjengelige codeker, tonekurver etc. Systemkameraene er gjerne et "rimelig" innsteg til video som har mye større rom for etterbehandling enn det du får ut av en camcorder eller et actionkamera.

Og så har du en del kreative muligheter som følger av sensorstørrelsen, akkurat som du har med stillbildefotografering. Du har mye mer rom for å leke med fokus og skarphetsdybde med en 4/3-sensor eller større enn du har med typisk camcorder-sensor.

Lenke til kommentar

Noen tips til hvordan man lettest sjekker statusen på et objektiv uten hus? Jeg tenker å selge et Canon objektiv jeg har arvet. Dessverre har jeg kun Sony her og ingen jeg kjenner direkte som har Canon, ei heller adapter. Det er et L-objektiv og selve glasset ser jo bra ut, kun bruksmerker i plastikken. Litt vanskelig å teste ting som bildestabilisering og fokus og er vel de jeg helst vil være sikker på er i orden før jeg legger ut annonse. 
Kan vel kreve at kjøper møter opp og tester objektivet selv, men virker ikke som folk er supergira på det "i disse corona-tider". Koster det penger å få undersøkt slikt i butikk, evt. kan man kjøpe en "rapport" liknende NAF-test for biler?

Lenke til kommentar

Får prøve på det! Takker for svar.

Hva tenker folk forresten her inne om det som er kommet rundt nye Canon EOS R5
Video-specs: 8k 30fps raw(!), 4K 120fps 4:2:2 10-bit. Ingen crop. Sensorstabilisering. 
 
Virker ganske sinnsykt på papiret foreløpig. Jeg har ikke vært veldig imponert over det Canon og Nikon har levert i speilløst-verdenen. Det har vært bra, men i praksis kun lekt "catch-up" med Sony. Hvis de leverer som lovet, og tidsnok, så blir de å knuse alt annet på markedet på video.
Med sensorstabilisering og rundt 33MP (utifra 8K) så blir det nok fantastisk til foto også, spesielt hvis de klarer å ha bra hastighet og buffer på bildene. 
Dette kan fort bli det største de har gjort innen systemkameraer siden 5D Mark II, som på en måte ser ut til å bli den spirituelle forgjengeren til dette kameraet med tanke på video for "prosumers". 

Mer info: DP-ReviewCanon

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

De fleste er vel enige om at speilløst har utkonkurrert DSLR for lenge siden? Det er i hvert fall mitt inntrykk av konsensus i diverse fora, norske og amerikanske og foto-nettsteder. Det er lenge siden jeg har fulgt med på det så jeg tok en liten faktasjekk for å sjekke ståa, spesielt nå i forbindelse med corona og stupende salgstall. Jeg brukte CIPA-statistikk og ble overrasket over noen punkter, se under tabellen:

 

829660336_CIPA2020.png.f2a46d77ce16a385597cec5525449ad1.png

 

- Først nå har speilløs-andelen passert 50% (ja, clickbait-ish :p )

- Gjennomsnittspris (ASP) for DSLR steg 13% og sank 3% for speilløst

- Antall solgte kamera per kvartal sank 48% for DSLR og 40% for speilløst

- Omsetningen per kvartal falt med 42% for både DSLR og speilløst

Forbehold: CIPA er japansk og har kun med japanske produsenter. Omsetning og ASP regnes derfor også i yen, noe som selvsagt vil se litt annerledes ut om man konverterer til andre valutaer. Jeg regner for enkelhets skyld helt simpelt at 1 kvartal = 1/4 år og tar derfor ikke hensyn til sesongvariasjoner. Tallene er avrundet. Eksakte tall finnes i linken.

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Slettet+5132
On 5/21/2020 at 1:13 PM, Simen1 said:

De fleste er vel enige om at speilløst har utkonkurrert DSLR for lenge siden? 

Hvem har sagt det? Resten av innlegget blir en stråmann.

Det er ganske klart at all den tid utvalget for speilløse ikke måler seg med speilreflekskamera (objektivutvalg og delvis en del nisjekamera) vil ikke salget av speilløse skyte fart. At de står får halvparten av salget så kort tid etter lanseringen av FF-speilløs utenom Sony er egentlig ganske utrolig. Dette er fortsatt systemer hvor en ikke engang får dekket "den hellige treenighet" uten adapter.

 

Nå er også objektiv til speilreflekskamera mye billigere enn til speilløse (dog kanskje ikke alltid like skarpe som de rykende ferske til speilløse), og det gjør kanskje at mer av speilrefleksbudsjettet går til kamerahus og ikke objektiv.

 

Dog skal en kverulere er speilløse de mest solgte kamera: via smarttelefon.

Endret av Slettet+5132
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 3 uker senere...

Hnngh... Nå var det litt mørkt ute pga tett skydekke i nordøst. Polaris var i sikte, Deneb og cygnus-regionen var fri for skyer. Løp inn, henta tripod og startracker. Satte alt sammen opp, monterte kameraet og vrei det i retning Deneb - som plutselig ikke var der lengre. Tåka kom tjukk som graut i løpet av 10 minutter. *sukk*

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...