Gå til innhold

Noen på Jernbaneskolen her?


Rex_Rodney

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Er det noen som vet om årets semester er fullt?

Har skjønt det slik at hvis det fremdeles er ledige plasser fyller dem opp selv om søknadsfristen er gått ut for lenge siden.

Jeg vet ikke, men du kan jo ringe å høre. Om du kom godkjent gjennom yrkespsyk og helsetesten skader det ikke å prøve, men det er ganske trykk på å få plass på starten av året så spørs om ikke de har fylt opp plassene

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei. Jeg er 18 og går VG3 studspes akkuratt nå. Har lenge tenkt på hva jeg skal bli, lenge fristet ingeniøryrket, men jeg begynner å bli usikker nå da det er mange ingeniører som sliter med å få jobb. Har tenkt litt på om lokfører ville vært noe for meg, da det ser ut til det er gode muligheter for jobb, og lokførere fort kan tjene like mye eller mer enn ingeniører.

 

Har noen spørsmål:

 

- Slik jeg forstod det har utdanningen start både vår og høst, og aldersgrensen er 20 ved studiets start. Jeg fyller året i desember. Er det da mulighet for meg å starte utdanningen januar 2019? Selv om jeg nok er under 20 når jeg søker og tar yrkespysktesten.

- Vil alderen min bli et problem?

- Ser rimelig dårlig på det ene øyet, noe som ikke har vært et problem for meg da jeg har godt syn på det andre. Kan jeg fortsatt bli godtkjent hvis jeg begynner med briller? Skal til optiker snart.

 

Takk på forhånd.

Lenke til kommentar

Hei.

Jernbaneskolen hadde i 2016 5 opptak på forskjellige tider av året. Om du ikke kan starte før du er fylt 20 år, så er det fult mulig at du kan begynne på et kull med senere oppstart.

Om synet er et problem?

Tja, vi har jo lokførere som bruker både briller og linser, så dersom du får korrigert synet så er det ikke noe problem :)

Eneste er at du da må ha med deg briller/linser under kjøring da du vil få anmerkning om dette på førerbeviset :)

Regner med skolen åpner for søknader i mars/april en gang, så det er bare å følge med :)

Endret av Harduis
Lenke til kommentar

- Ser rimelig dårlig på det ene øyet, noe som ikke har vært et problem for meg da jeg har godt syn på det andre. Kan jeg fortsatt bli godtkjent hvis jeg begynner med briller? Skal til optiker snart.

 

Takk på forhånd.

Du kan jo vise disse kravene til optikeren din og spørre LM du er innafor:

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-11-27-1414/KAPITTEL_11#KAPITTEL_11

 

Eventuelt motsatt: sende brilleseddel til skolen og sjekke om det er Ok.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Sikkert en gjenganger å spørre om: men er det noen som har lyst til å si noe om denne yrkespsykologiske testen? Hvordan var den for de som tok den i 2016? Hva er det de tester? Hva er det evt. man kan ryke på? Er formålet deres å sortere bort dem man evt. ville unngått å ansette i jobbintervju (siden det er bortkastet å bruke penger på å utdanne noen som ingen vil ansette), eller skal man finne kandidater som takler den psykiske påkjenningen det er å skulle møte noe i sporet? 

Lenke til kommentar

Hei.

På yrkespsykologisk test er det flere forskjellige tester man må igjennom, blant annet logikk, litt på språk osv. Du må blant annet levere urinprøve på testdagen, det blir tatt en syns og hørseltest, ekg og enda en urinprøve for å sjekke om det er spor etter stoffmissbruk. Du må også inn til samtale med psykolog, og lege for å utelukke eventuelle psykiske lidelser og ekskluderende fysiske lidelser, har du foreksempel epelepsi, så er det en ekskluderende sykdom.

Men, dersom du er sykdomsfri og ellers har alt på stell, så er du sikret opptak til skole når du blor innkalt til denne testdagen. :)

Her kan du lese litt om hva slags krav som stilles, hva som undersøkes.

https://www.google.no/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-11-27-1414/KAPITTEL_11&ved=0ahUKEwir4Jrjk-3RAhUDYZoKHfICDwwQFggyMAc&usg=AFQjCNGuCmY3zcuAqFV-gywN6024S623JQ

Endret av Harduis
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Sikkert en gjenganger å spørre om: men er det noen som har lyst til å si noe om denne yrkespsykologiske testen? Hvordan var den for de som tok den i 2016? Hva er det de tester? Hva er det evt. man kan ryke på? Er formålet deres å sortere bort dem man evt. ville unngått å ansette i jobbintervju (siden det er bortkastet å bruke penger på å utdanne noen som ingen vil ansette), eller skal man finne kandidater som takler den psykiske påkjenningen det er å skulle møte noe i sporet? 

 

Hei kalle_1988! 

 

Jeg tok yrkespsykologisk test i 2016 og var gjennom en del forskjellige tester. Noen tester gjør man individuelt i et eget rom mens andre tester gjør man under observasjon av psykolog. Her er noen av testene jeg husker: 

 

Norsktest, gikk utpå at man fikk ord som gradvis økte i vanskelighetsgrad og skulle forklare det med et synonym eller en kort setning. (Individuelt)  

 

IQ-test, var noe liknende gratistesten som ligger på MENSA Norge sin hjemmeside med "hvilken av disse fire figurene passer inn med disse tre". (Individuelt)  

 

Tallrekketest, gikk utpå å memorisere et gitt antall sifre etter hverandre forlengs og baklengs. Her skulle du gjenta etter psykologen. Startet på to sifre og gikk opp til åtte. (Sammen med psykolog)  

 

Ellers kan jeg huske at vi fikk et ark med forskjellige bokstaver og tall spredt rundt. Der skulle man dra en sammenhengende linje fra en bokstav til det tallet det tilsvarer i alfabetisk-numerisk sammenheng. f. eks A -> 1 -> B -> 2 -> C -> 3... osv. (Sammen med psykolog)

 

Det var også en test hvor vi fikk klosser med to farger på hver flate adskilt diagonalt. Her skulle man lage tilsvarende symmetrisk mønster med sine egne klosser som psykologen viste med sine. Denne var litt tricky fordi hans mønster blir motsatt i forhold til ditt mønster fordi du sitter ovenfor han. (Sammen med psykolog) 

 

Håper det var forståelig! :-)

Endret av Chris James
Lenke til kommentar

Jeg vil si at det er relativt høy lønn som lokfører iforhold til lengden på utdannelsen. Nå er det kanskje mye overtid og ukurante arbeidstider og slikt som følger yrket. Kanskje det er derfor det er en høy lønn. Uansett. Hvorfor er det så høy lønn? Er ikke utdanningen blitt så ettertraktet at det blir utdannet mer enn nok lokførere? Hvordan ser arbeidsmarkedet ut i fremtiden? :) 

Lenke til kommentar

Det er godt betalt, men det er selvfølgelig mye på grunn av ukurante arbeidstider (kveld, natt, helg, helligdager etc) og gode ordninger.

 

Det blir utdannet MANGE for tiden. Jeg tar utdanning på jernbaneskolen for tiden, er visstnok rundt 160 lok-studenter der for tiden.

 

Det vil nok være et bra behov i tiden fremover også da det stadig vekk er mange som går av med pensjon. En ting som kan true litt er jernbanereformen og nye, utenlandske aktører. Når det er sagt blir det bare spekulasjoner inntil vi vet litt mer om faktiske konsekvenser.

 

Jernbanefamilien er er herlig sted å være, jeg kunne aldri tenkt meg noe annet.

Endret av Niram
Lenke til kommentar

Heisann!

 

Har noen spørsmål angående opptak jeg også. Jeg bør helt sikkert ringe/sende mail for å få utfyllende svar, men tenkte jeg kunne høre her først. Beklager på forhånd for lang tekst :)

 

Som navnet mitt kanskje avslører, er jeg utdannet Styrmann. Jeg fullførte en Bachelor i Nautikk i 2015 og har etter det seilt som kadett i Nordsjøen frem til jeg fikk løst sertifikat som Dekksoffiser (Styrmann) høsten 2016. På grunn av krisen i skipsfarten for tiden er det utrolig vanskelig for en nyutdannet styrmann å få seg jobb. Når jeg valgte utdanning så stod det mellom styrmann og lokfører, men pga bosted og en del andre faktorer, så valgte jeg styrmann. Har derfor nå meget lyst å prøve meg på lokførerutdanningen

 

Om jeg skal ta utgangspunkt i opptakskravene til lokfører slik de står beskrevet, så mangler jeg feks Fysikk på VGS-nivå. Jeg tok studiekompetanse som privatist med utgangspunkt i 23/5-regelen før jeg begynte på Høgskole. Endte med et snitt på 4,7 på studiekompetansen, men med dårlige karakterer i matte 2P og norsk muntlig (3 i begge pga diverse omstendigheter), men hadde ellers for det meste karakteren 5 og 6.

 

Det jeg egentlig lurer på, er om fag jeg hadde iløpet av Bacheloren min kan overstyre de generelle kravene til opptak. Jeg hadde feks Elektro (karakter A), Mekanikk og fasthetslære (som egentlig krever at man har Fysikk fra VGS, karakter C), Matematikk (R1 nivå, karakter B), Matematikk og Statistikk (R1+ nivå, karakter B), Varme og Strømningslære (inneholder blant annet pneumatikk og hydraulikk, bygger videre på Mekanikk og Fasthetslære, karakter C), i tillegg til dette en del skipstekniske fag som bygger på fysikk/mekanikk/fasthetslære. Blant annet Skipsteknikk (stabilitetsberegninger, belastningsutregninger, etc, karakter C), Drift og vedlikehold av skip (karakter A), lasting, lossing, stuing av last (karakter B). Hele bacheloren min endte på 190 studiepoeng og med B i snitt. (A på hovedoppgaven)

 

Er det feil av meg å anta at siden disse matte og fysikkfagene er på høgskolenivå, at de kan frita meg fra de generelle opptakskravene? Jeg skulle tro det, men man vet aldri :) er forøvrig 32 år om det skulle ha noe å si.

Lenke til kommentar

Hei.

 

Regner med det ikke skal være noe problem å komme inn med utdanningen din, jeg personlig har "kun" fagbrev som matros uten noen form for høyere utdanning eller påbyggningskurs, og er ferdig på Jernbaneskolen i 2018 :)

Vi har flere i kullet som er bilmekanikere, elektrikkere, pilot og flere sjøfolk.

Så her er det bare å søke, det er åpnet opp for søknader, tror det var søknadsfrist 1.April om jeg ikke tar helt feil :)

 

Lykke til :)

Lenke til kommentar

Hei! Jeg fikk "godskrevet" matte fra jeg gikk på BI, så tror ikke dette skal være et problem for deg :) det er bare å sende inn en søknad. Det verste som kan skje er at du får avslag, og beskjed om at du ikke oppfyller kravene. Eller så kan du ringe skolen og spørre :) lykke til! Lokføreryrket er flott.

Lenke til kommentar

Er det noen som er på intervju til trafikkstyrer for øyeblikket? Samboeren min ble kalt inn til intervjuer der, og har fått beskjed om at det blir omtest på noen av testene hun gjorde. Er det flere som har fått beskjed om eller har gjort omtester ifbm trafikkstyrerinntaktet?

Lenke til kommentar

 

Starter på skolen den 24. april. Litt kjipt å høre at man muligens utdanner seg til jobber som ikke eksisterer.

 

Det eksisterer masse jobber. Men i starten må man være villig til å flytte litt på seg :-)

 

Så man slipper å risikere og stå 6 mnd uten stilling som lokfører etter endt utdanning? Flyttevillighet er vel et krav for alle bransjer nå om dagen.

Isåfall, godt å høre at frykten min er ubegrunnet.

Lenke til kommentar

 

 

Starter på skolen den 24. april. Litt kjipt å høre at man muligens utdanner seg til jobber som ikke eksisterer.

 

Det eksisterer masse jobber. Men i starten må man være villig til å flytte litt på seg :-)

 

Så man slipper å risikere og stå 6 mnd uten stilling som lokfører etter endt utdanning? Flyttevillighet er vel et krav for alle bransjer nå om dagen.

Isåfall, godt å høre at frykten min er ubegrunnet.

 

 

Vanskelig å si hvordan jobbmarkedet er om 1,5 år når du er ferdig, men faktum er at det i dag er noen titals lokførere uten jobb og tallet kommer mest sannsynlig til å øke etter hvert som flere blir ferdig på skolen. Personlig synes jeg det blir feil at skolen fortsatt tar inn like mange når situasjonen er slik som den er i dag. Det som også bekymrer meg er at denne utdanningen er å anse som ferskvare og må holdes ved like. Blir man gående noe mer enn 1 år uten å få jobb etter at man er ferdig på skolen blir utdanningen din ugyldig og man må delvis begynne på nytt. Forbundet ser derfor på en mulighet for at folk uten jobb skal få praktisere i selskapene i mellomtiden slik at dette ikke skjer.  Man blir nok også mindre attraktiv for selskapene jo lengre man går uten jobb. 

Endret av ITtraktor
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...