Gå til innhold

Kva kan du bli om du går på elektro?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Når du er ferdig med VK1 elektro er det vanlig å ta de 2,5 årene for å få et fagbrev som elektriker (Gruppe L, El-kraft o.l.)

Vil ikke anbefale å gå fra fra VK1 elektro til videre utdanning.

 

Når du har fagbrev stiller du mye sterkere enn andre som ikke har fagbrev etter f. eks en ingienørutdanning.

 

For å bli elektroingienør (forutsatt at du har gått GK- og VK1 elektro):

2,5 år med læretid i bedrift -> Y-veien (3 år og du er elektroingienør)

Y-veien finnes nå kun ved HIT i Porsgrunn. Dette er en løsning går ut på at man slepper det et år lange forkurset man vanligvis har for en slik utdanning. Sommerkurs på 7 uker før semesteret begynner.

Hvis du har over 50 poeng er det ganske sikkert at du kan bli tatt ut ved førsteinntak. (Hvis du f. eks har 4,8 i snitt fra VK1 har du 48 poeng, og i tillegg tror jeg man får 3 poeng for læretiden.)

Et år allmen påbygg -> et år forkurs og 3 år ingienørstudie

Allmen påbygg tar du på din lokale VGS (eller der du måtte like), mens forkurs og videre utdanning er overalt hvor du har elektroingienørutdanning.

Jeg vil ikke anbefale denne måten, ettersom du sitter igjen med en god utdanning uten fagbrev.

 

2,5 år med læretid i bedrift -> et år forkurs og 3 år ingienørstudie

Her bytter du ut allmen påbygg med læretiden, noe som gjør at du har et fagbrev innen yrket. Man har som regel mye større forståelse for yrket etter læretiden i forhold til de som går allmen påbygg og direkte til ingienørutdanning.

 

2,5 år med læretid i bedrift -> 2 år på tekninsk fagskole -> 3 år med ingienørutdanning

Dette er imo. uten tvil den beste løsningen med tanke på kunnskapene og egenskapene du får.

To år på teknisk fagskole gjør at du slepper forkurs til elektroingienørstudie og etter hva jeg har hørt ligger du også et godt hestehode forran hva gjelder kunnskap etter to år med fagskole kontra forkurs.

 

For å bli elektrotekniker:

2,5 år med læretid i bedrift - 2 år med teknisk fagskole

Dette er en god utdanning med tanke på hvor lite du faktisk har fått på skolen. Lønna er også ganske god, etter hva jeg har forstått.

Jeg vet ikke helt hvordan det er å gå allmen påbygg og senere teknisk fagskole, men det er nok ikke så vanskelig å finne ut av det på nettet.

 

vk1elev: En vanlig elektriker kan ikke tegne installasjonstegning for hus, med mindre han har tatt kurs for den type tegninger.

 

Lønn o.l. kan finnes på Statistisk sentralbyrå sine hjemmesider.

 

 

 

Edit: Etter elektroingienørutdanning er det jo selvsagt mulig å videreutdanne seg til siv. ingienør. Dette er 2 ekstra år. Hvis bedriftsøkonomi er interessant er også dette to ekstra år.

Endret av Orbo
Lenke til kommentar

Du kan ikke baaaare bli elektriker av å gå på elektro da. Elektriker opererer sterkstrøm, altså det man assosierer med alt som går inn i stikkontakter pluss en god del sterkere strømmer enn det også.

 

Man kan f.eks bli elektroniker, svakstrøm, altså det som eksisterer i pcer, anlegg og lignende.

 

Eller du kan gjøre som meg, gå flyfag, og bli flymekaniker. Da jobber du på alle mulige slags fly. Enten et standard Boeing 737 SAS passasjerfly, eller for eksempel et helikopter på HeliOne, alt etter hvor du er ansatt. Dette er betegnet som en av de bredeste utdannelsene du kan ta, fordi du får innføring i pneumatikk, hydraulikk, elektronikk, rørlegging etc. Nesten alt. En veldig givende utdannelse altså.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...