Gå til innhold

Den Store Fondstråden


Naranek

Anbefalte innlegg

DukeRichelieu skrev (28 minutter siden):

Uenig.

Dette er din antagelse og en svært mange er uenig i, både fra et filosofisk standpunkt og med sine faktiske resultater. Det er ikke en opplest og vedtatt sannhet at all tilgjengelig informasjon alt er priset inn i markedet til enhver tid.

Jeg er forsåvidt enig med deg, men jeg mener det er en fasett som er tilnmærmet poengløs å diskutere i dette tilfellet. Nei, all tilgjengelig informasjon er ikke til en hver tid priset inn, men som amatør har du ingen forutsetning for å si hvilke info som er det. Og i dette tilfellet snakker vi om informasjon som er i ALLE aviser om dagen. Det er ikke DEN informasjonen man better på ikke er priset inn.

DukeRichelieu skrev (16 minutter siden):

Koronaviruset var godt kjent alt i slutten av 2019 og vi hadde sterk børsoppgang på starten av 2020 det til tross. Igjen viser markedene en dårlig evne til å prise inn risiko og at ikke all tilgjengelig informasjon blir priset inn med en gang.

Spredningen av dette viruset tilsa ikke noen kraftig børsnedgang i slutten av 2019. For alt vi vet kunne gjerne børsene gått enda mer opp i desember enn de faktisk gjorde.

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Nimrad skrev (4 timer siden):

Hvis det er ett prinsipp som står sterkere for meg enn alt annet så er det at de som påstår de har forutsett et krakk uten å ha snakket om det før det kommer, de skal holde kjeft.

Det var ingen som kunne forutse et koronavirus, så om du faktisk har solgt deg ut har du kun hatt flaks.

Selvsagt har jeg hatt flaks. I tiden før markedsfallet så det ut som jeg gjorde en tabbe. Jeg påstår ikke at jeg forutså krakket. Det jeg prøvde å si var at ting var så overpriset at det bare var et tidsspørsmål før en trigger utløste en kraftig korreksjon. Jeg har investert i over 30 år og jobber i London markedet tett med Heads of Trading i investeringsbabker og lytter til deres  meninger.

Uansett erfaring så kan man ikke spå slike ting som nå, men man kan se at ting er overpriset. En trigger kommer alltid uforutsett. Den kunne kommet i år eller neste år.

Nå begynner ting snart å bli oversolgt, men som jeg skrev over, så lenge usikkerheten består og konsekvensene av coronaviruset ikke kan kvantifiseres så går jeg ikke inn.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
nilsch skrev (2 minutter siden):

Selvsagt har jeg hatt flaks. I tiden før markedsfallet så det ut som jeg gjorde en tabbe. Jeg påstår ikke at jeg forutså krakket. Det jeg prøvde å si var at ting var så overpriset at det bare var et tidsspørsmål før en trigger utløste en kraftig korreksjon. Jeg har investert i over 30 år og jobber i London markedet tett med Heads of Trading i investeringsbabker og lytter til deres  meninger.

Når skal du kjøpe igjen da? Hva sier Heads of Trading nå?

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar
Nimrad skrev (6 timer siden):

Uenig. Dagens tilgjengelige informasjon er priset inn i markedet. Hva som skjer i fremtiden vet hverken du, jeg eller noen andre. Dersom du ikke tåler alt det du skriver i posten din har du allerede tatt høyere risiko enn du burde. Selger du nå prøver du enten å time markedet eller så har du tatt deg vann over hodet. Krakk som dette kommer i ny og ne, og det vil det alltid gjøre.

Når jeg sier at å selge nå ikke er å time markedet, så henviste jeg til at det ikke er noen forskjell på det å selge i et bratt nedadgående marked med bare dårlige nyheter og å kjøpe seg inn i oppgangstider med bare gode nyheter. Jeg tenker ikke på det som å time markedet selv om du strengt tatt har rett i at det er det.

Når jeg tenker på å time markedet, så tenker jeg på det å finne bunnen eller toppen. Det er fryktelig vanskelig og stort sett basert på flaks hvis man treffer. Jeg traff ikke siden jeg solgte meg ut for tidlig (sent i fjor), men for meg er det nært nok.

Tilsvarende, så kommer jeg ikke til å kjøpe meg inn igjen før det ser ut til å ha snudd. Jeg mister kanskje 10%-20% av oppgang, men dette har vært en strategi som har tjent meg godt i 30 år: Jeg kjøper ikke i et bratt fallende marked når alt er uoversiktelig.

Nå er dette en fondsstråd og ikke en enkeltaksjetråd, så ting er litt annerledes siden man gjerne har 5-10+ års horisont og korreksjoner må man bare ta med seg, det er en del av pakka. Det jeg prøver å si er dog at dette er et krakk. Det kan være fornuftig å vente med kjøp til ting har roet seg litt. Jeg råder ikke folk til å selge, det blir opp til enhver, jeg sier bare min mening. Personlig ville jeg solgt. I dag er en god dag siden vi har en "dead cat bounce". At markedet ikke reagerte positivt på Feds 1 trillion $ stimulus pakke i går sier sitt, synes jeg. Men jeg vet selvsagt ikke noenting sikkert, det er det ingen som gjør.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nimrad skrev (18 minutter siden):

Når skal du kjøpe igjen da? Hva sier Heads of Trading nå?

Det er relativt kaotisk. De opp og nedturene du ser nå er basert på å finne kortvarige "spreads". De tjener penger i dette markedet også på algoritmebasert trading hvor kjøp og salg skjer innen  sekunder. Ingen gjetter noenting langsiktig foreløpig. Tidligere HoT i Nordea sa til meg i går at magefølelsen hans er at det skal 10-20% videre ned. Han er bare et menneske og hans estimering er ikke nødvendigvis bedre enn din.

Som sagt over, jeg går inn når verdenssituasjonen er mer oversiktelig og markedet ser ut til å ha snudd (ca 10% oppgang).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nilsch skrev (2 timer siden):

Når jeg tenker på å time markedet, så tenker jeg på det å finne bunnen eller toppen.

Det handler ikke om å finne den absolutte toppen og den absolutte bunnen, men det handler om å gjøre som du sier du har gjort. Selge når du føler det er dyrt og kjøpe igjen når det er billig. Det er det nesten ingen som klarer.

Lenke til kommentar

Da er vi enige. Som et eksempel på hvor vanskelig det er å finne riktig tid for å gå inn: La oss si markedet snur og vi får en måneds sammenhengende oppgang på 10-20%. Etter min strategi er det da tid for å gå inn igjen.

MEN: Konsekvensene av det som nå er skjedd er totalt uforutsigbare. Det er en stor mulighet for at vi får et konkursras i olje og supplybransjen internasjonalt (spesielt i USA) pga oljeprisen. Det samme gjelder flyselskap, hotell, restaurant, cruise, transport, etc, etc pga corona. Hvis det skjer, så kommer sannsynligvis ikke dette konkursraset før om flere måneder. Da får vi en ny nedtur. Det er en skremmende høy sannsynlighet for at dette skjer.

Er det da på tide å gå inn etter det snur den gangen? Ikke nødvendigvis, for etter et stort konkursras verden over vil bankene slite og kanskje går f.eks. Deutche bank overende (noe som var en reell risiko før corona). Da har vi en ny finanskrise.

I tillegg vil muligens boligmarkedet crashe internasjonalt siden prisingen der også er kunstig høy, med påfølgende innvirkning på børsen og nye problemer for bankene. Pengetrykkingen pågår i mellomtiden for fullt, noe som før eller senere vil føre til inflasjon.

Ting ser stygt ut! Dette høres sikkert ut som dommedagscenarier. Jeg sier ikke at det er en høy sannsynlighet for det, men det har aldri vært større sannsynlighet for at det skal skje.

Selv nærmer jeg meg pensjonsalder, så jeg kommer som sagt ikke til å gå inn igjen før verdensituasjonen er avklart og sannsynligheten for scenariene over minskes betraktelig. Jeg kommer snart til å trenge oppsparte midler når jeg trer ut av arbeidslivet. 

For dere som er i 20-30 årene, så vil det kanskje være smartest å sitte rolig ettersom det er lang tid til dere skal pensjoneres og faktisk trenger pengene. Hvis ingen av mine hypotetiske "dommedagscenarier" slår til så vil dere tjene godt på det. Hvis de slår til, vel, markedet vil alltid gå opp igjen og dere har god tid til å vente på det. Det er det fine med fond vs enkeltaksjer: de går ikke konkurs.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Heisann. Har spart opp en del i et globalt indeksfond. Månedlig spareavtale på 2000 kr. Er gjeldfri og har et fleksilån som jeg kan bruke på hva det måtte være til en rente på 3.65%. Er fristet til å bruke noen hundre tusen av dette å putte inn i indeksfondet fremover, nå som markedet har falt over 25%, og sikkert kommer til å falle mer fremover. Fondet skal ikke røres før om 10-15 år. Det er jo under perioder som dette en bør kjøpe flere fondsandeler.?. Noen som har noen synspunkter på denne tankegangen ??..

Ulrikken..

Lenke til kommentar

Et fall på totalt 50% vil likevel indikere et ytterligere fall på 30% (0.70*0.70 = 0.49). Men ja, det høres fornuftig ut med mindre du tror på at verden skal kollapse. Jeg personlig prioriterer OSEBX fremfor mer USA-vektede fond fordi USA ikke har peiling på hva de skal gjøre med Corona.

Lenke til kommentar

Om det er lurt eller ikke er det ingen som vet noenting om enda, desverre. Hvis du er gjeldri og allerede eier bolig ville mitt råd være å spare til bolig nr. 2 for utleie istedet.

Det vil komme et boligkrakk. Ingen vet når, men det vil komme. De siste ukers begivenheter vil sette i gang en dominoeffekt som med ganske høy sannsynlighet vil føre til et boligkrakk. Etter børskrakket i 1988 kom det et boligkrakk i 1989 som varte i 4 år. Også børsen brukte 4-5 år på å hente seg inn igjen den gangen. Jeg har ingen tro på en rask rekyl denne gangen heller. Dette krakket føles verre enn den gangen. Det er bobler som venter på å sprekke over alt. Japan har brukt over 30 år på å hente seg inn etter sitt forrige børskrakk og er fremdeles ikke tilbake der de var.

Kanskje tar jeg helt feil, men å spare til bolig nr. 2 frem til neste boligkrakk føles sikrere og jeg tror det blir mer lønnsomt. Selv om du bommer litt på inngangen der så kan du leie den ut og tjene penger på den uansett.

Endret av nilsch
Lenke til kommentar

Hvorfor føles det tryggere? Man legger en drøss av penger i én bolig i Norge, som om ikke den personlige økonomien din var avhengig nok av at økonomien i Norge og landsdelen din allerede. Hva menes med at man vil tjene på utleie uansett? Naturligvis vil også utleiepriser kunne falle, og de må være høyere enn kostnader man har med renter, felleskostnader, vedlikehold osv. I perioder kan boligen være ubebodd og man har kostnadene uten noen inntekter. Dessuten krever det en oppfølging som man ikke skal ta lett på (snakker av egen erfaring), som man slipper ved å investere i brede indeksfond. Både fordeler og ulemper ved begge alternativer, men overraskende ofte jeg ser folk som anbefaler boligkjøp som en stabil, enkel og sikker investering, det stemmer ikke.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Generelt sett er jeg enig i alt du sier. Utgangspunktet mitt var at han ville kjøpe fond nå. Jeg tror følgeeffektene av oljeprisene og corona viruset vil være stygge. Hvis du leser innlegget mitt lengre oppe vil du forstå at jeg har vært og fremkreles er skeptisk til en rask oppgang etter denne krisen. Nasdaq falt 78% fra toppen under dot com krakket. Jeg tror derfor at det er bedre å spare til bolig sllik situasjonen er nå. 

Lenke til kommentar
nilsch skrev (1 time siden):

Generelt sett er jeg enig i alt du sier. Utgangspunktet mitt var at han ville kjøpe fond nå. Jeg tror følgeeffektene av oljeprisene og corona viruset vil være stygge. Hvis du leser innlegget mitt lengre oppe vil du forstå at jeg har vært og fremkreles er skeptisk til en rask oppgang etter denne krisen. Nasdaq falt 78% fra toppen under dot com krakket. Jeg tror derfor at det er bedre å spare til bolig sllik situasjonen er nå. 

Kilde?

Lenke til kommentar

Wikipedia

Sitat

Between 1995 and its peak in March 2000, the Nasdaq Composite stock market index rose 400% only to fall 78% from its peak by October 2002, giving up all its gains during the bubble

https://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_b

Jeg både jobbet og investerte meg gjennom krakkene i 1988, 2002 og finanskrisen. Triggerne for alle de krakkene er etter min mening langt mindre i langvarig impact enn det vi ser nå med en dobbel whammy: olje og verst av alt Corona. Begrepet « the everything bubble» som mange diskuterte i fjor sier sitt. Tidligere hadde vi en boble. Nå har vi mange.

Endret av nilsch
Lenke til kommentar
kremt skrev (1 time siden):

Dette bear markedet er kjappere enn jappetida. Ingen tvil om at dette blir stygt med langvarige konsekvenser.

Kanskje. 

Jeg merker meg at i oppgangstider så er det alltid noen som aldri ser nedsiden og er evige optimister, mens i nedgangstider er det alltid noen som aldri ser oppsiden og er evige pessimister. 

Det viktigste er å være på rett side til rett tid. Markedet går både opp og ned. Akkurat nå går det ned.

Men kriser gir også fantastiske muligheter for de som evner å gripe de. Hadde jeg hatt masse kapital tilgjengelig hadde jeg vurdert å begynne å posisjonere meg nå - vel vitende om at vi fortsatt har nedside og at det kan ta lang tid før vi er tilbake på topp. 

Endret av DukeRichelieu
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

La meg minne om at for nøyaktig 1 måned siden var det ingen som så en eneste sky på himmelen. Nå er det nesten solformørkelse, så svart er det. Men alt snur en dag, noe som kan gå veldig fort. Man kan se en bunn i løpet av 6 måneder fra nedturen startet. Eller i verste fall ser vi på 2 år før bunnen er der. For min del er jeg ikke veldig overrasket over at markedet er på full fart ned, men at det skulle være et virus som utløste det er selvsagt vanskelig å si at man kunne forutse.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
DukeRichelieu skrev (9 minutter siden):

Kanskje. 

Jeg merker meg at i oppgangstider så er det alltid noen som aldri ser nedsiden og er evige optimister, mens i nedgangstider er det alltid noen som aldri ser oppsiden og er evige pessimister. 

Det viktigste er å være på rett side til rett tid. Markedet går både opp og ned. Akkurat nå går det ned.

Men kriser gir også fantastiske muligheter for de som evner å gripe de. Hadde jeg hatt masse kapital tilgjengelig hadde jeg vurdert å begynne å posisjonere meg nå - vel vitende om at vi fortsatt har nedside og at det kan ta lang tid før vi er tilbake på topp. 

Det ble opplyst i et nyhetsinnslag i kveld at antall konkurser kommer til å bli ti ganger mer enn under finanskrisen i 2008, så da er det vel overveiende sannsynlig at vi skal ned minst 20% til før det snur og derfor lurt å vente en stund før man posisjonerer seg..

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Å investere i ny bolig er ikke aktuelt. Tenkte mer å kjøpe fond for 50 000 i måneden frem til dette forhåpentligvis er over toppen. Hvor store konsekvenser dette får vet ingen helt enda. Toppen kan være over om 2 måneder. Varer det til neste år har vi kanskje en vaksine. Selv om markedene kan falle 30-40 % til er det jo nå som det er frykt i markedene man bør kjøpe ekstra fondsandeler.. 

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...