Gå til innhold

Den Store Fondstråden


Naranek

Anbefalte innlegg

Normalt kommenterer jeg ikke enkeltfond, men jeg gjør et unntak for DnB Nor OBX, siden det er nokså unikt og litt vanskelig å finne. Det er et børsnotert aksjefond som følger OBX-indeksen (børsens 25 største selskaper) slavisk, og har veldig lave kostnader. De årlige kostnadene er 0,3%, mot normalt rundt 1,5 - 2,5, og bortsett fra det er det bare kostnadene til megler og tapet ved spread. Spread betyr at prisen man får når man selger er lavere enn man må betale når man kjøper. Det utgjør for tiden ca 0,3% når spread er 10 øre.

 

Morningstars undersøkelser viser at de fleste fond over tid gjør det dårligere enn indeksen, og med mindre man har flaks vil det derfor lønne seg å velge et billigst mulig fond fremfor et dyrt som prøver å slå indeksen. Fondet har tickeren OBXEDNBNOR, og kan handles gjennom de fleste norske nettmeglere. Handelsbanken har et tilsvarende fond med samme avgifter. Tickeren for det er OBXEXACT.

Wow, visste ikke det fantes Indeks-fond i Norge jeg, takk skal du ha for de.

 

Men hvordan går man frem for å investere i disse for en minst mulig penge? Opprette konto i en av bankene og starte en spareavtale eller handle de direkte gjennom en megler eller nordnet.no f.eks?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror vietnam begynner å bli gunstig.

 

http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=VNINDEX:IND

 

De har fått en mye hardere smell enn Kina fordi de har strammet skikkelig til mot inflasjonen.

 

http://www.vinamilk.com.vn/

 

Vinamilk er det nærmeste de kommer en merkevare.

 

Det er et helvete å få kjøpt aksjer der, du må dra dit og åpne konto i en lokal bank, men det er ikke så dumt. Vietnam er et lavkostland for Kina, så potensialet er veldig stort.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

S&P og OBX er inkl. utbytte. Når det gjelder globale indeksfond er det få av dem som er lett tilgjengelige i Norge, så jeg tror det letteste er å kjøpe ETF-fond fra f.eks. iShares. De har imidlertid relativt høy forvaltningsavgift (rundt 1%), så de vil dessverre henge ganske godt etter indeksen over tid. Søk etter "etf global index funds" på Google gir div. alternativer.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 2 uker senere...

Nå eller i løpet av veldig kort tid tror jeg er en veldig god tid å begynne å gjøre faste innskudd i aksjefond. Personlig har jeg allerede ganske mye investert, men kommer framover til å gjøre ekstra innskudd slik at jeg har det meste plassert i aksjemarkedet i løpet av ca 1,5 år. Det kan godt vise seg at det blir for lang tid, eller at jeg skulle ventet lenger, men det er uansett planen jeg kommer til å følge. Sammen med spredning i forskjellige markeder er spredning over tid den beste måten man kan få ned risikoen på.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Je er student og sitter på litt penger som jeg har arvet. Det jeg lurer på er om det lønner seg for meg å spare i fond. Tidsperioden er mellom 4 og 4,5 år, for jeg har lyst til å bruke pengene på bolig når jeg får meg en jobb etter studiene.

Det dreier seg om rundt 200 000 og jeg har bare en deltidsjobb så jeg har nesten ingen inntektsskatt.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Er det noen fordeler eller ulemper med å sette penger i fond rent skattemessig nå rett før nyttår, kontra like etter nyttår?

 

Nei, det spiller ingen rolle. 100% regnes for formueskatt, samme som bankkonto. Tap/gevinst regnes på ligningen det året du selger, uavhengig av når du kjøpte.

Lenke til kommentar
Er det noen fordeler eller ulemper med å sette penger i fond rent skattemessig nå rett før nyttår, kontra like etter nyttår?

Hvis du eier aksjer eller fond ved årsskiftet får du skjermingsfradrag på en evt. gevinst, som betyr at du bare trenger å betale skatt på den delen av gevinsten som overstiger fradraget. Det er derfor en fordel å kjøpe før nyttår. Skjermingsfradraget ser i år ut til å bli litt over 4%. Se første melding i tråden og denne meldingen for mer info: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopi...44#entry9014338

Lenke til kommentar

For min del har jeg ingen formening om hvor det går, men etter å ha svidd meg på å selge på bunn og vente altfor lenge med å kjøpe meg inn igjen etter raset i 2000-2003 har jeg denne gangen tenkt å bare bli sittende. Den taktikken begynner dessverre også å svi skikkelig nå. Har investert for mye til at det er noen særlig trøst å kunne kjøpe mer til lavere priser også.

 

Kan derfor bare gjenta det jeg pleier å si: start spareavtale, og spar jevnt. Ikke prøv å treffe noen bunn. Man bør selvsagt ikke investere penger man ikke har råd til å tape.

Lenke til kommentar

Personlig tror jeg det skal "flyte mer blod i gatene" før dette tar seg opp. Jeg er ikke sikker på at dette blir bedre før det er registrert at husprisene i USA stiger. Det viktigste for meg er ikke å treffe bunnen (vanskelig), jeg er mer redd for å gå inn noen måneder for tidlig enn en uke for sent. I januar 07 gikk jeg fra aksjefond til rentefond, forskjellen i utvikling har vært noen hundre tusen kroner siden, i rentefondets favør. Hold deg til asjefond har fondsfolka sagt kontinuerlig siden :roll: .

 

Jeg har økt avkastning og redusert eksponeringen for risiko ved å gå ut av aksjefond når det så stygt ut. Bare tull at det ikke går an å time, selv om det også er fort å bomme på timingen.

Lenke til kommentar
Jeg har økt avkastning og redusert eksponeringen for risiko ved å gå ut av aksjefond når det så stygt ut. Bare tull at det ikke går an å time, selv om det også er fort å bomme på timingen.

All statistikk tilsier at du bare har hatt flaks. Ting kan ha gått slik du tenkte, men det betyr ikke at du var flink, eller at du hadde vært dårlig hvis du hadde hatt uflaks og det ikke gikk som du tenkte.

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...