Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (2 timer siden):

Nordlys strekker seg normalt lengre sørover jo sterkere det er, men det skal mye til før det kommer loddrett opp sett fra Midt-Norge. De gangene jeg har sett nordlys fra Trondheim var det i retning nord-ish og ikke så voldsomt langt over horisonten. Men jeg vet det har vært tilfeller med synlig nordlys helt ned til Oslo-breddegrader (men langt utenfor byen), men da er det også kun i nord-horisonten sett derfra. Fra Trondheim kan det på samme tidspunkt ha vært synlig rett opp. Men dette er veldig sjelden. Jeg har bodd i Trondheim i mange år og har aldri sett nordlys rett opp derfra.

I Tromsø er det en helt annen historie. Her er som regel nordlyset rett opp. Nordlys-ovalen ligger normalt over Tromsø og kan flytte seg litt nord for eller litt sør for dette. Nordlys ligger i en oval rundt den magnetiske nordpolen. Det er lite nordlys direkte over nordpolen.

Triognometri

Jeg har vært på telefon med andre som ser på nordlyset og vet med sikkerhet at jeg så akkurat samme nordlys fra Trondheim som den i andre enden så rett over seg i Tromsø. Vi beskrev det som skjedde helt synkront, så jeg er overbevist om at det var akkurat det samme. Nordlyset befant seg sannsynligvis rundt 80-100 km over Tromsø, noe som gjør at det kommer rundt 10 grader over horisonten sett fra Trondheim.

Takk for god beskrivelse, det stemmer nok det du skriver 👍👌

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 18.8.2022 den 23.51):

Fikk du noen bra bilder? Kp-indeks kom helt opp på 6 i går (var meldt 5). Nordlys ble sett helt ned til Arendal.

https://www.nrk.no/nordland/nordlys_-her-er-trikset-som-aldri-slar-feil-1.16072116?index=7#album-1-16072510

Jeg fikk faktisk ikke sett noe nordlys, kanskje jeg var uheldig med timing eller så er det litt for høye fjell nord fra min lokasjon som gjorde at jeg ikke kunne se noe.

Lenke til kommentar

Ikke umulig. Kina bygget en diger demning i fjellene for vannkraft, som visstnok har gjort døgnet lengre. Jorden roterer saktere når masse i form av vann er lengre unna massesentrum.

En isdanser som gjør piruett kan regulere hastigheten ved å strekke ut armene. Samme prinsipp.

Antar at mer vann i atmosfæren, og ikke på bakken, gjør samme nytten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sjørøver skrev (1 time siden):

Jeg sitter ute og ser på mobilen med solbriller på. Jeg kan da endre fokus så jeg bytter mellom å se mobilskjermen og min egen refleksjon. Er det så enkelt? Er det bare at jeg endre fokus i øynene? Synes det er en snedig funksjon, sånn egentlig. 

Ja, det er faktisk så enkelt som å skifte fokus. Egentlig går det helt automatisk uten at man tenker så mye over det, men her har du virkelig lagt merke til hva som skjer med fokusen. Prøv å hold opp fingrene og se på en negl. Så prøver du å bli bevisst på hvor uskarp bakgrunnen er uten å skifte fokus. Fascinerende? :) Det er et samspill mellom fysisk fokus i øynene og hjernens oppmerksomhet på det som er i fokus.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg tenkte på en vindturbin som produserer fjernvarme i stedet for strøm, fordi det er billig å lagre store mengder energi i form av varmt vann. Et annet poeng er å redusere turbinkostnaden. Elektrisk generator + omforming er en ganske stor investeringskostnad. Så en eller annen direkte konvertering fra alselmoment til varme kunne spart penger og kanskje vekt.

Lenke til kommentar

Hvis strømmen driver industri, som igjen tilbyr nabolaget fjernvarme, utnytter du kraften to ganger.

Jeg kommer ikke på noen bedre måte, annet enn å droppe vindmølla og bruke vannkraft. Jeg avviser ikke tanken om noen finner på noe bedre.

Strøm er mer praktisk fordi det kan transformeres og fraktes langt i høyspentkabler, mens fjernvarme forutsetter lange termisk isolert rør. Da må isåfall vindmøllea stå nær bebyggelse.

Lenke til kommentar

Jada, elektriske vindmøller er vel og bra og fungerer fint i kombinasjon med industri som har stort varmetap som kan brukes til noe. Men det er ikke alltid sånn at det finnes noen lokal industri som kan gjøre det, samt at slike anlegg krever kraftlinjer, konsesjon for kraftproduksjon, dyre elektriske vindmøller osv. Tanken var å ta en "snarvei" til billig lagret energi, som kan virke fint på steder med lite industri, svakt kraftnett og de som ikke vil søke om konsesjon. Et alternativ til solcelleanlegg for én eller flere husstander, gårder etc.

Så, er det noen andre som har forslag til hvordan man kan omsette kraft fra en aksling til varmt vann på en billigere og bedre måte enn å gå via strøm?

Lenke til kommentar
Dragavon skrev (På 10.9.2022 den 15.37):

Om det hadde vore hensiktsmessig så hadde heilt sikkert noen gjort det allereie.

Var det ikke en patentkontor-ansatt rundt 1900 som sa de berømte ordene "Alt som kan finnes opp er allerede funnet opp - nå er det ikke noe vits med patentkontoret lengre" før han leverte oppsigelsen.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Altså, det du trenger er et slags dynamometer, mer spesifikt kanskje en form for hydraulisk dynamometer. Dette er apparater som er laget for å gi motstand til en form for kraftuttak, for å måle den tilgjengelige kraften. Men det må kanskje være mulig å bruke de samme prinsippene til å "bremse" en aksling fra en vindturbin og varme vann? Et dynamometers eneste output er vanligvis varme, så....

 

edit:

Fra Wikipedia

image.png.55906771197cd2e5bbd3c46230bd2ee4.png

Endret av Kaplan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...