Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Dårlig effektivitet - - > dyr strøm. 

Varierende effektivitet. 

Dårlige reguleringen slik at de som investerer er utenlandske selskaper som tar med seg subsidiene ut av landet. 

Ikke bærekraftig økonomisk uten subsidier. 

Enorme miljøkonsekvenser. Fugl, natur. Både under bygging og drift. De har eg tro det eller ei, ganske store utslipp av svært lite gunstige oljer.... 

Visuelt utrolig ødeleggende. 

Audi visuelt ødeleggende. 

Osv osv.... 

Finn fordeler. Er færre av de gitt. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skurupu skrev (1 time siden):

Kanskje et dumt spørsmål, men jeg trenger hjelp.

Hvorfor er motstanden mot vindkraft så ekstrem i Norge? Hvorfor vil ikke folk ha det?

Fordi det er stygt? Fordi det dreper fugler? Redd for konkurranse til oljen?

For meg høres vindkraft helt perfekt ut for oss med en kjempelang kystlinje. Hvorfor vil ikke folk ha vindmøller på steder det ikke bor folk?

Jeg skjønner det om planen er å sette opp gigantiske vindmøller  midt i Frognerparken, men ellers klarer jeg ikke finne de rette argumentene. Jeg ser aldri folk forklare ståstedet sitt, verken privatpersoner eller politikere. De er bare for eller i mot.

Jeg tror det visuelle er helt på topp. De er synlige over lange avstander og minner oss på at vi bor i et industrialisert samfunn selv når vi er ute i villmarka.

Gjort riktig er den negative miljøpåvirkningen svært beskjeden men kunnskapen om hvordan det skal gjøres riktig er under stadig utvikling og mange prosjekter ble godkjent når kunnskapen om den slags var lavere enn nå. Spesielt er det vrient å forsvare når det kan gå mange år fra et prosjekt ble godkjent til det ble påbegynt og kunnskapen vår har økt i mellomtiden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jotun skrev (5 timer siden):

Dårlig effektivitet - - > dyr strøm. 

Varierende effektivitet. 

Dårlige reguleringen slik at de som investerer er utenlandske selskaper som tar med seg subsidiene ut av landet. 

Ikke bærekraftig økonomisk uten subsidier. 

Enorme miljøkonsekvenser. Fugl, natur. Både under bygging og drift. De har eg tro det eller ei, ganske store utslipp av svært lite gunstige oljer.... 

Visuelt utrolig ødeleggende. 

Audi visuelt ødeleggende. 

Osv osv.... 

Finn fordeler. Er færre av de gitt. 

Hm, nesten bare feil. Det eneste punktet på lista som vanskelig kan gjøres noe med er synlighet*. Alt annet er et spørsmål om å gjøre det riktig. 

Jeg har lest en del om temaet, rapporten NVE kom med for noen år siden, andre rapporter fra inn- og utland, intervjuer med en forsker som fulgte prosjektet på Smøla(du vet, ørnene) osv.. Har også lest litt av materialet til Motvind. Det jeg *ser* mest av i sosiale medier  er poster som dine, emosjonelle bredsider fylt med feil og uten referanser. Materialet til Motvind er stort sett saklig men jeg mistenker at de har 'ekstramateriale' som er tenkt brukt av de 'menige' støttespillerne som ikke trenger å sjenere seg med å være etterettelige. 

Greia er at i Norge eier man ikke sin egen utsikt. Man eier heller ikke sitt eget turterreng selv om allemannsretten gir oss rett til å ferdes på annen manns grunn. Det er lett å føle frustrasjon og avmakt om noen andre ødelegger din naturopplevelse, at vedkommende har full rett til å gjøre det øker bare avmakten. Selv om hvert enkelt anlegg bare berører noen hundre personer er det lett å få sympatisører blant andre som kanskje er bekymret for 'sitt' turterreng og ikke vil bli berørt av uteblitte investeringer.

 

*Det er ikke vanskelig å gjøre noe med synligheten. For å ta eksempelet med Frognerparken vil vindkraft der berøre millioner av besøkende hvert eneste år mens på Haramsøya snakker vi om noen håndfuller fastboende pluss besøkende, neppe mer enn noen hundre i året. Altså er synligheten enormt redusert bare ved å plassere vindmøllene avsides.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg vil tro at noe av årsaken ligger i menneskelig natur - "out of sight, out of mind". De aller fleste har innen voksen alder blitt presentert for ulike ubehageligheter som finnes her i verden. Akkurat i det man får det i ansiktet så føles det veldig ubehagelig og man kan lure på om det man holder på med i det hele tatt gir mening. Samtidig er det slik at mennesker glemmer fort og har man først gått for å ignorere et problem så ønsker man ikke å bli påminnet om det. Jeg skal gi et par eksempler:

De fleste røykere har fått se mengden tjære som havner i lungene, men de røyker fortsatt. Folk som grisekjører har sett hvordan ulykker ser ut. De som har sett dokumentarer om kjøttproduksjon har blitt "vegetarianere", men gått tilbake etter kort tid. Så lenge problemet ikke synes eller eksisterer "et annet sted enn der du er" så gjør det ikke like mye inntrykk. Samme grunn som man bygger benker som uteliggere ikke kan sove på, for å slippe å se dem.

Hvordan relaterer dette til vindmøller? Fordi du ser de hver dag og de gir en slags dårlig samvittighet for alt overforbruket som eksisterer (om ikke på et underbevisst nivå). Da var det mye enklere med oljesand og kullgruver og hva enn det er, så lenge du aldri risikerer å dra dit og se disse, samt hvilke ødeleggelse det medfører for andre områder. Det er nå min spinnville teori.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
RRhoads skrev (9 timer siden):

Folk sitter på hytta og klager på vindmøller.

Selv er jeg 100% for vindkraft.

Har du noensinne oppholdt deg i nærheten av en vindmølle i drift?

Har du gått gjennom en vindmøllepark og sett kor store naturødeleggelser det blir, med anleggsveier og store betongfundamenter?
Har du gått i terrenget rundt en vindmølle og sett kor mange døde fugler du finner?

Vindkraft er ikkje det minste miljøvennlig.

Lenke til kommentar
12 hours ago, Mr.M said:

hvor mange elektriske ål trengs for å drive en el-sykkel? (se bort ifra det evt. upraktiske med det)

https://www.britannica.com/animal/Electrophorus-fish-genus
https://www.nytimes.com/2019/09/10/science/new-electric-eel-shock.html

Hvis du tenker 120 Volt og 50 mA (0,05A) så blir dette 6W. Typisk elsykkel med motor på 250W vil da trenge 42 stk ål. Problemet er at ålen "zapper" i kun 2/1000 sekund. Så hvis ålen kan få hvile resten av sekundet så trenger du 42x500 = 21 000 ål i perfekt synkronisert harmoni. Hvis vi lar dyrene få hvile i ett minutt før de må zappe til igjen blir dette ganget med 60, som vil tilsi 1 260 000 stk, der hver av de zapper 1 gang per minutt. Jeg vet ikke når en ål er tom, men nå har du fått et estimat.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Simen1 skrev (2 timer siden):

Hvor mange transistorer er det produsert? (Globalt gjennnom alle tider)

Har menneskeheten produsert flere eksemplarer av noe annet? Hva som helst som kan telles og er en "ting", ikke bare atomer eller virus eller noe sånt.

Fant en artikkel som sa at vi har produsert 2,9 x 10^21 transistorer ca frem til 2014 (!).

2 913 276 327 576 980 000 000 altså. Eller 2,9 trilliarder. Da begynner det å bli såpass store tall at det er veldig vanskelig å se for seg :p 

Tviler veldig sterkt på at vi kan ha produsert flere eksempler av noe annet. 

Jeg tenkte først på riskorn. Fant en artikkel hvor det sto at vi har produsert ca 505 millioner tonn med ris i 2020. Det er ca 50 000 riskorn i en kg ris. På ett år har vi da produsert 2,525x10^16 riskorn.

Hvis vi da sier at vi har produsert så mange riskorn hvert år i 2000 år (noe som er helt feil), så ender vi bare opp med 5,05x10^19 riskorn. Noe som er ganske mye, men det er fortsatt veldig mye færre riskorn enn transistorer. 

https://www.forbes.com/sites/jimhandy/2014/05/26/how-many-transistors-have-ever-shipped/?sh=5cac82444425

 

Kan hende matten min er feil, men det høres usannsynlig ut av vi har produsert mer av noe annet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg brainstormet litt på antall munnbind, spiker, bommullspinner, tannpirkere, fyrstikk, binders og trykte bokstaver men kom fram til at ingen av disse kunne måle seg med antall transistorer. Hvis noen for eksempel leser 100 sider om dagen bestående av 1000 bokstaver gjennom hele sitt 100 år lange liv så er det fortsatt bare 3,65 milliarder bokstaver. Kjøper man én mobiltelefon så har man kjøpt flere transistorer i bare det ene kjøpet enn man leser bokstaver i et helt liv.

Også har vel produksjonen av transistorer økt eksponensielt siden 2014. Antall transistorer pr CPU, GPU, Ram, og SSD har jo økt kraftig siden den gangen og så omgir vi vel oss også med flere stadig flere elektroniske dingser per innbygger, dingser som byttes i stadig raskere tempo. Antagelig har vi produsert langt flere transistorer fra 2014 til nå, enn fra tidenes morgen til 2014.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Simen1 skrev (På 22.10.2021 den 16.17):

Antall stjerner i universet er ca 10^22 - 10^24

Det forutsetter at universet kun er den delen som er observérbar fra jorda, altså det såkalte observérbare universet. Hele universet er sannsynligvis vesentlig større og muligens uendelig. Å beregne antall stjerner i hele universet blir dermed i praksis umulig, hvis universet er uendelig vil også antallet stjerner være uendelig.

Antall atomer i ett 1 mm³ sandkorn kan forøvrig beregnes til 7,98 · 1019

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...