Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

SeaLion skrev (2 timer siden):

Den "pedofile" mannen med hatt som leier ei lita skolejente har blitt erstattet av et symbol de fleste lett klarer å oppfatte som en fotgjenger.

I serien norsk attraksjon er det et avsnitt som omhandler mannen med hatt og andre perverse skilt designet av kunstneren Karl Petter Sandbæk.

https://tv.nrk.no/serie/norsk-attraksjon/sesong/2/episode/5/avspiller#t=11m47s

Heldigvis har statens vegvesen faset ut disse skiltene slik at figurenes seksualitet ikke lenger avleder oppmerksomheten vår i trafikken.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Henrik.H skrev (7 timer siden):

Hva er det som egentlig gjør at kokende vann både er vondt og skadelig for huden? Er det fordi vannmolekylene beveger seg så raskt at de skader vevet?

Det er på grunn av varmen. Huden blir tilberedt som et stykke kjøtt som kokes og da dør huden. Desto lengre den blir utsett for kokende vann jo dypere blir den ødelagt.

En interessant forskjell fra luft er at vann har over 1000 ganger høyere tetthet, høyere varmekapasitet (pr kg) og høyere varmeledningsevne enn luft. Derfor er ikke 100°C like skadelig.

Lenke til kommentar

Når det gjelder ulykken i Gjerdrum, så ser jeg at redningsmannskapene gjør en veldig bra jobb. Det har blitt brukt hunder, helikopter og varmesøkende kamera. Men jeg tenkte på at om det ikke burde vært brukt en bakkeradar fra helikopter? Altså den typen som de bruker når de skal lete etter vikinggraver o.l.?

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (15 timer siden):

Det er på grunn av varmen. Huden blir tilberedt som et stykke kjøtt som kokes og da dør huden. Desto lengre den blir utsett for kokende vann jo dypere blir den ødelagt.

En interessant forskjell fra luft er at vann har over 1000 ganger høyere tetthet, høyere varmekapasitet (pr kg) og høyere varmeledningsevne enn luft. Derfor er ikke 100°C like skadelig.

Men hva er det med varme som gjør at huden skades og at vi føler smerte? Er ikke varme, og da også varmt vann, bare molekyler som beveger seg raskt? 

Lenke til kommentar

Varme er energi, og det er to aspekter som er avgjørende for at det skal oppstå brannskader: temperatur og varmeledingsevne. Ytterflaten på stekeovnsdører skal aldri bli varmere enn 55°C. Blir de varmere kan barn få brannskader hvis de tar på flaten.

Glødende trekull holder over tusen grader, men likevel er det fullt mulig å gå barbeint på glødende trekull fordi trekullet har en svært dårlig varmeledingsevne. Så lenge man ikke blir stående, men beveger beina, så rekker ikke fotsålene å bli farlig varme. Noen påstår at det å gå på glødende trekull skal bevise åndens seier over materien, men egentlig skyldes det hele altså ren fysikk.

Lenke til kommentar

Hva slags "diagnose" er det man har når man tar ting ut av kontekst? /feil med hjernen til vedkommende. Da tenker jeg ikke på dem som gjør det med vilje, men som faktisk gjør det uten at dem er bevist/ikke forstår det selv?

Kanskje feil å bruke diagnose, men et eller annet må det være da det er ganske så universelt. 

Lenke til kommentar
Laffe skrev (45 minutter siden):

Hva slags "diagnose" er det man har når man tar ting ut av kontekst? /feil med hjernen til vedkommende. Da tenker jeg ikke på dem som gjør det med vilje, men som faktisk gjør det uten at dem er bevist/ikke forstår det selv?

Kanskje feil å bruke diagnose, men et eller annet må det være da det er ganske så universelt. 

Autisme? 

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 1.1.2021 den 1.10):

750px-Phase_diagram_ethanol_water_s_l_en

En fryser har ca -18°C. Hvis vi ignorerer alt annet enn vannet og etanolen så vil de første iskrystallene ha 0% alkohol og deretter øke gradvis i alkoholprosent etter hvert som de fryser på seg lag etter lag. Men prosessen stopper opp før alt er frosset. Hvis du klemmer ut det flytende fra slushen så vil de ha ca 30% i følge diagrammet. Riktignok vektprosent og ikke volumprosent som man normalt regner alkohol med, men det er vel ikke store forskjellen. Husker ikke i hvilken retning.

? Hvis de første iskrystallene har 0% alkohol så fryser de ved 0 grader da? Samme i kjølevæsken i bilen?

Lenke til kommentar

Her er diagrammet lest av feil. Miksen av vann og alkohol forblir en miks fram til den fryser. Det er ikke slik at du kan fryse ut vannet og ha alkoholen flytende igjen. (Det hadde de nok likt i Nord-Norge, slippe å destillere på vinteren). Vinen blir ikke noe sterkere, den er enten frossen eller flytende, eller i en slushfase i det fasen går over fra flytende til fast eller omvend. Det blir dermed ikke mulig å oppkonsentrere alkoholprosenten ved å hive vinen i fryseren. 

En fryser som holder ca. -20 greier å fryse alkoholdrikk med ca. 30% etanol (+/-, avhengig av hva annet er i flaska). Vodkaen kan du dermed hive inn i fryseren uten at den fryser, mens vin som inneholder ca. 10-15% alkohol blir til en isklump allerede ved -5. Øl fryser ved -2 ish.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mag ne skrev (3 timer siden):

? Hvis de første iskrystallene har 0% alkohol så fryser de ved 0 grader da? Samme i kjølevæsken i bilen?

Nja, det stemmer bare om utgangspunktet er rent vann. Se heller for deg en startkonsentrasjon på X wt% som kjøles ned (loddrett nedover i diagrammet) til den treffer den blå linja. Først da skilles de første iskrystallene ut. Iskrystallenes sammensetning finner man ved å gå vannrett i diagrammet ved den aktuelle temperaturen til man treffer den røde linja (solidus). Se i diagrammet under her. Den vannrette linjen representerer graden av separasjon mellom etanol og vann. Lang linje = stor separasjon.

Det kan godt sammenlignes med kjølevæske ja. Kjølevæske (blanding av etylenglykol og vann) har lignende egenskaper som etanol-vann.

E.C. skrev (2 timer siden):

Her er diagrammet lest av feil. Miksen av vann og alkohol forblir en miks fram til den fryser. Det er ikke slik at du kan fryse ut vannet og ha alkoholen flytende igjen. (Det hadde de nok likt i Nord-Norge, slippe å destillere på vinteren). Vinen blir ikke noe sterkere, den er enten frossen eller flytende, eller i en slushfase i det fasen går over fra flytende til fast eller omvend. Det blir dermed ikke mulig å oppkonsentrere alkoholprosenten ved å hive vinen i fryseren. 

En fryser som holder ca. -20 greier å fryse alkoholdrikk med ca. 30% etanol (+/-, avhengig av hva annet er i flaska). Vodkaen kan du dermed hive inn i fryseren uten at den fryser, mens vin som inneholder ca. 10-15% alkohol blir til en isklump allerede ved -5. Øl fryser ved -2 ish.

Jo, det går faktisk an å destillere vin ved å utnytte fenomenet at vann fryser lettere enn etanol. Det er derimot lite brukt fordi man må gjenta prosessen frysing-tining mange ganger, akkurat slik prosessen fordampning-konsensasjon repeteres mange ganger i en destillasjonskolonne, eller destillasjonsapparat. Det er altså veldig omstendelig å drive å helle av væske, flytte slush rundt mellom beholdere osv. En annen og vel så viktig grunn er at man ikke får oppkonsentert noe særlig mye med tilgang på bare frysebokstemperaturer. Som du ser av diagrammet kan man komme opp i ca 93% etanol ved -118°C.

Egentlig er diagrammet mangelfullt siden det bare har liquidus-linje. Det mangler en solidus-linje som viser konsentrasjonen av etanol i den faste fasen. Skal se om jeg kan finne den, fordi den horisontale avstanden mellom liquidus og solidus forteller noe om hvor kraftig oppkonsentrasjonen er ved hver fryse-smelte repetisjon.

0?Expires=1610127654&Signature=DvnDy20RW

Edit: Fant i hvert fall diagrammet mellom flytende og gass, med både damp og væske-linjene inntegnet. En annen interessant detalj er anisotropi-punktet som forklarer hvorfor det er umulig å destillere konsentrasjonen forbi ~96%. Teknisk sprit med 100% etanol fremstilles ved å tilsette sterkt vann-absorberende stoffer til ~96% ren sprit. Vannet og det selektivt absorberende stoffet felles ut som fast stoff.

Edit: Jeg prøver å fylle ut det fast-flytende-diagrammet for hånd. Da ser det omtrent slik ut:

750px-Phase_diagram_ethanol_water_s_l_en.jpg.79cfeaa875a7c4f4a6e59c4cc0bbef69.jpg

For å ta et eksempel: Forsøker man å fryse 40wt% etanol så vil temperaturen falle loddrett langs 40wt%-linja til den treffer den blå liquidus-linja ved -30°C. Der vil iskrystallene ved den røde soliduslinja til venstre, ved -30°C bare ha noen få prosent etanol. Den resterende væska blir dermed oppkonsentrert. Gjenværende væske følger den blå linja ned mot høyre når temperaturen faller og iskrystallene felles ut med en konsentrasjon som følger den røde linja fra -30°C og ned. Har man spesialfryser som klarer -118°C så vil siste rest av slush-væska fryse ved ca 93wt%.

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

I praksis er problemet å få tak i en fryser som er kald nok. Får man tak i det så løser man problemet du nevner ved å fylle en bolle med "vin" nesten til kanten og legge på et lokk av isopor. Da fryser bollen fra utsiden unntatt oversiden. Så løfter man enkelt av isoporlokket og heller av væska.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...