Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tviler på noen kan svare på dette, som er et godt spørsmål egentlig. Har lurt på sånt selv også. Der er vel ingen som vet helt untatt de som har opplevd det.
Man mister kanskje begge deler, og det er nok en såkalt "momentant" død - utkobling. Med mindre det ikke er noe som fortsetter etterpå, men det vet jo ingen. Noen hevder de vet det ( jfr. Jon Schau ), men andre vet ikke om det innebærer riktighet at de vet det.

Har av og til prøvd å forestille meg hvordan det kjennes ut å bli skutt, eller feks halshugget. Hadde vært litt interessant å visst det. 
Kom til å tenke på en av mine favorittfilmer "Brainstorm" der man tapet opplevelsen av å få hjerteinnfarkt, sånn at det kan gjenoppleves av andre som tar en dings på hodet. Det er jo fantasi da, men hvem vet hva man finner ut i framtiden.

Lenke til kommentar

Vel, om man kunne overleve halshugging (som i Futurama) så er det selvsagt hodet som er personligheten, mens kroppen er noe man "mister" og kan leve uten (i Futurama).

Det finnes jo noen ganske groteske beskrivende skildringer fra giljotin-tida i Frankrike, der øynene på avkappede hoder har fulgt blikket til tilskuere i flere sekunder etter kappet og ansikts og munnbevegelsene har minnet om sånn man roper og hyler, men naturlig nok uten en lyd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I et av verdens aller første demokratier, Frostatinget i vikingetiden, var det to typer dødsstraff. De almuende ble hengt, mens storbønder og andre høyt på strå ble halshugd, noe som ble regnet som en mer human død. Det fortelles at én av de dødsdømte som skulle halshugges på forhånd hadde diskutert med andre om "jeget" satt i hjertet eller i hodet. Selv mente han at "jeget" satt i hjertet, og for å bevise dette ville han løfte sin ene arm rett etter at han ble halshogget. De som så på avrettingen fikk da bekreftet at "jeget" satt i hodet, for arma ble ikke løftet ...

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Røyken som kommer ut fra en sigarett bør vises om kameraet er følsomt nok, men jeg tror at røyken som man puster ut igjen vil se ut som normal pust, ettersom den sannsynligvis rekker å kjøle seg ned til kroppstemperatur. Da vil det nok ikke være mulig å se om en person puster ut røyk eller luft (sett vekk fra at man puster ut annerledes når man ikke røyker).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sigarettgloa vil derimot lyse opp som en lyskaster i både IR og lysforsterkende kikkerter. Jeg har prøvd selv og det er null problem å spotte en røyker på en kilometers hold i stummende mørke. Om vedkommende er kamufjasjekledd og står i en ennå mørkere skogkant har null og niks å si så lenge det er fri sikt til gloa. Det jeg prøvde var produsert rundt 1990. Moderne utstyr er sikkert ennå mer følsomt.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg var på fregatt i Sjøforsvaret (Oslo-klasse), og vaktsjef klikket om noen røkte over le når vi gikk med lyd- og lys-disiplin. Det var faktisk lov å røyke nede i maskinen i slike tilfeller.

Vi hadde en demo en gang hvor en kar sto på et skip noen km unna på blikkstille sjø og i stummende mørke med en lighter. Veeeldig lett å se!

Lenke til kommentar

Stor forskjell på temperaturen på røyken man puster ned i lungene og sigarettgloen i alle fall. Sigarettglo gir brennemerker, og jeg tror ikke man får forbrenninger av sigarettrøyk, det er vel mer usunne stoffer som gjør det skadelig... sigarettgloen er sikkert tydelig på nightvision pga det er såpass varmt at den kan brukes til å sette fyr på ting. Antageligvis flere hundre grader C...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gloa må holde over ca 5-600 °C får å sende ut rødt lys som er synlig i nattemørket. Tar man et trekk er den mer gul i fargen og da er temperaturen rundt 900-1000 °C.

Ellers: Mange tror IR er ensbetydende med at man ser kroppsvarme og sånt. Der trengs det litt nyansering. IR-spekteret er langt og temperatur har en sterk sammenheng med hvor i IR-spekteret det utstråles. (NB. Flere faktorer spiller inn) Jeg vil også dele nattkikkerter inn i tre typer:

- Lysforsterkende: Disse forsterker vanlig synlig lys. De finnes flere undertyper med aktiv, passiv, entrinns, flertrinns, digital, analog etc.

- NIR: (Nær-synlig lys IR) Disse ligger "rett utenfor" synlig rødfarge og krever temperaturer i størrelseorden 300+ °C for å se varme objekter. De fungerer altså ganske likt som lysforsterkende, ved å forsterke det allerede eksisterende NIR-lyset som kommer fra stjerner, lysende nattskyer, nordlys, månen, lyspærer, sigarettglør, bålglør, etc. "Fargen" ser ganske fjern ut siden dette er en farge vi normalt ikke ser og derfor virker det rart når f.eks trær og gress er mye lysere enn himmel og hud.

- TIR: (Termisk IR). Disse ser kroppstemperatur, bilpanser med restvarme etter bruk, teltvegger etc. Disse er ganske dyre og brukes mindre enn de to førstnevnte, men de er veldig kjekke f.eks om vinteren eller når redningsmannskaper skal søke etter folk i terrenget. Disse har vanligvis mye lavere oppløsning enn de to første variantene. Fargerne er 100% kunstige, gjerne i regnbuefarger etter hva temperaturen er.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Delvis skrev (35 minutter siden):

Undersøkte litt.

Bygningstypekode 999 - Ukjent eller skjermet bygningstype. Bygningen er registrert i matrikkelen, men bygningstype er ikke tilgjengelig.

Så uvisst, men synes det er ut som en gammel gjødselsilo/møkk-kum med "uttak" nede på hovedveien. Siden det ligger en gård oppi veien er det ganske sannsynlig. 

Lenke til kommentar
Ronald Ulysses Swanson skrev (5 minutter siden):

Det sies at bøter går til statskassen - men hva blir det av disse pengene? Er de øremerket til de som bøtelegger (politi, Konkurransetilsynet etc.) eller går de inn på en egen type konto? Er det enkelte etater som budsjetterer forventet "inntekt" på bøter?

Hva med bøter som en statlig instans gir en annen statlig instans ?

Lenke til kommentar
Ronald Ulysses Swanson skrev (55 minutter siden):

Det sies at bøter går til statskassen - men hva blir det av disse pengene? Er de øremerket til de som bøtelegger (politi, Konkurransetilsynet etc.) eller går de inn på en egen type konto? Er det enkelte etater som budsjetterer forventet "inntekt" på bøter?

Det er ingen øremerking, spesielle kontoer eller overføring til bestemte etater. Det havner i den store sekken.

Fordeling fra sekken og ut i samfunnet igjen skjer uten sporing på hvor pengene kom fra.

_______________

Det hadde tatt seg ut om UP finansierte julebordet sitt med bøtelegging og sto på litt ekstra å oppgradere konjakken til XO.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...